[...] węglowodanów i 30% tłuszczów. Zwiększone stężenie GLP-1 stwierdzono również u mężczyzn po wysokobiałkowym śniadaniu, obiedzie i kolacji. Podsumowanie Wydaje się, iż dieta wysokobiałkowa stymuluje odczuwanie sytości, ma wpływ na stężenie hormonów inkretynowych (np. GIP, GLP-1), oddziałuje na wydatek energetyczny indukując wysoki koszt [...]
Zwiększenie ilości białka w diecie jest jedną z najprostszych modyfikacji sprzyjających pozbywaniu się tkanki tłuszczowej. Czy mamy dowody na to, iż tego rodzaju interwencja jest skuteczna? Tak, liczne, ponieważ w ostatnich kilkunastu latach przeprowadzono wiele takich eksperymentów. Badanie naukowe - dodatek dla zaawansowanych czytelników W [...]
Czego potrzebujemy: 150 g piersi z kurczaka 2 całej jaja 50 g papryki 100 g pieczarek 25 g sera 25 g czarnych oliwek szczypiorek dowolne przyprawy Jak wykonać: Jak widać na obrazku....wszystkie produkty kroimy i wkładamy do miseczki. Dokładnie mieszamy, przyprawiamy i przekładamy do foremki. Ser dodajemy na samą górę. Foremkę wkładamy do [...]
[...] dowiedz się, jak one działają i na tej podstawie wybierz najlepszy produkt, który pasuje do Twoim potrzeb, wymagań i możliwości finansowych. Odżywki wysokobiałkowe Odżywka wysokobiałkowa wyróżnia się dużą zawartością białka przy minimalnych ilościach węglowodanów i tłuszczów. Najczęściej spotyka się produkty bazujące na proteinach pochodzących [...]
Aktualizacja 11.12.2023 Chyba każdy z nas wie, że należy spożywać odpowiednią ilość białka. W przypadku przeciętnego Kowalskiego najczęściej zaleca się wielkość zbliżoną do oficjalnych zaleceń 0,8-1 g na kilogram masy ciała. Jednak zalecenia dotyczące spożycia białka dla osób aktywnych są dużo większe - średnio od 1,4 g do 2,2 g (a czasami więcej) [...]
[...] treningów w warunkach domowych Trening dzielony w układzie Wypychania/Przyciągania/Nogi - Push/Pull/Legs Odżywianie Kalorie Białko Tłuszcze Węglowodany Suplementacja Odżywka wysokobiałkowa Kreatyna Kofeina/Guarana Beta-alanina Odżywka wysokowęglowodanowa Spalacz tłuszczu Magnez Kwasy tłuszczowe Omega-3 Witamina D Dla kogo ten artykuł? Dom, jako [...]
Kiedyś sądzono, iż kalorie są sobie równe. Dzisiaj wiemy, iż organizm kompletnie inaczej reaguje na węglowodany, białka oraz tłuszcze. Nawet, jeśli skomponuje się posiłki o identycznej wartości energetycznej, to mogą dawać zupełnie inny efekt w określonym horyzoncie czasowym. Dlatego sięganie po proteiny serwatkowe na redukcji daje potrójne [...]
Diety obfitujące w białko ciągle wzbudzają niemałe kontrowersje, prawdopodobnie jeszcze większe niż diety bogatotłuszczowe. Nadal wielu osób cierpi na „fobię proteinową”, a w Internecie powielane są mity o „groźnym dla nerek i wątroby białku”. Tymczasem w dobrze kontrolowanych warunkach nie udało się wykazać niekorzystnego potencjału dużej podaży [...]
Dieta ketogeniczna to jedna z najpopularniejszych strategi żywieniowych w świecie fitness. Ludzie na całym świecie zabierają się za nią, żeby schudnąć i kontrolować poziom tkanki tłuszczowej. Czym jest dieta ketogeniczna? Jakie są jej rodzaje? Czy jest odpowiednia dla ciebie? To i jeszcze więcej w przewodniku poniżej. Suplementacja Wielu [...]
[...] do badania 9 dorosłych osób prowadzących siedzący tryb życia. Otrzymywali oni nadwyżkę 1000 kcal dziennie, przez 30 dni. Dieta miała następujący rozkład makroskładników: wysokobiałkowa: 20% białka (2,4 g / kg), 50% tłuszczu i 30% węglowodanów średnia: 14% białka (1,7 g / kg), 41% tłuszczu i 45% węglowodanów wysokowęglowodanowa: 10% białka [...]
[...] na dwie grupy. Każdej zaproponowano dwie diety w układzie randomizowanym: grupa 1 (n 22): normalna zawartość protein (NP; 10% białka, 60% węglowodanów i 30% tłuszczów) wysokobiałkowa (HP; 30% białka, 40% węglowodanów i 30% tłuszczów) grupa 2 (n 23): normalna zawartość protein (10% białka, 60% węglowodanów i 30% tłuszczów); dodatkowo [...]
[...] jednostkami, które na własną rękę i z różnorakich źródeł czerpią wiedzę o nielegalnym wspomaganiu. Dobitnie pokazują to artykuły, w których np. lekarze twierdzą, iż dieta wysokobiałkowa ma negatywny wpływ na nerki albo że stosowane w umiarkowanych dawkach nandrolon (300-800 mg tygodniowo) i testosteron niszczą nerki. W tym przypadku polscy [...]
[...] W jednej grupie dostarczano 0,8 g protein / kg masy ciała (SPD; dieta dostarczająca zwykłej ilości białka), w drugiej 1,34 g protein / kg masy ciała (HPD; niby była to dieta wysokobiałkowa). Całkowita utrata masy ciała wyniosła 5,1±3,6 kg w grupie SPD, w porównaniu do 7,0±3,7 kg w grupie HPD. W obu grupach odnotowano spadek obwodu w pasie (SPD [...]
[...] na redukcję tkanki tłuszczowej i budowy mięśni? Cóż, sprawa nie jest taka prosta. Stało się tak w największej mierze przez naukowców, którzy nie rozumieją, czym jest dieta wysokobiałkowa. Co zapamiętać? Większość badań dotyczących diety „wysokobiałkowej” jest fikcją. Stosowane są tam niskokaloryczne diety, a nawet odcięcie z 1200 kcal 30% [...]
Z siłownią jest często związany nurt powierzchownej wiedzy opartej o wybiórcze cytowanie informacji. Skąd czerpać informacje? Na pewno nie z Youtube, Instagrama, Facebooka czy "bucowatych" celebrytów na wiecznej bombie lub sezonowych specjalistek z Instagrama. W dobie Youtube każdy nagle stał się ekspertem od dietetyki, treningu i farmakologii. [...]
Białko jest niezbędnym elementem diety kulturysty. Wokół stosowania protein powstało wiele mitów, a każdy z bywalców klubów ma swoje zdanie w tej kwestii. Proteiny dla hipertrofii – ile i kiedy? Na początek przyjrzyjmy się, które stwierdzenia są prawdziwe, a które są jedynie nadinterpretacją lub ewidentnym fałszem. Bardzo często specjaliści [...]
[...] zapotrzebowanie przekracza znacznie 2000 kcal. W odróżnieniu od diet hipokalorycznych lub VLCD, czyli tych o bardzo niskiej podaży energii (np. 400-800 kcal dziennie), dieta wysokobiałkowa jest bardziej zbilansowana, nie powoduje aż takich strat masy mięśniowej (duża podaż protein chroni mięśnie w trakcie redukcji). Nie musisz przestawiać się na [...]
Dla bezpiecznej redukcji ważne jest osiągnięcie nie tyle spadku masy ciała, ale pozbycie się tkanki tłuszczowej! „Ostre” programy odchudzające (np. 1 200 kcal dla osoby potrzebującej 2 800 – 3 000 kcal dziennie) - a i owszem, powodują często znaczący spadek wagi, ale z tego sporo może stanowić masa mięśniowa (a nie tłuszcz). Dlatego po 2 - 3 [...]
Białko jest jednym z trzech makroskładników odżywczych, których organizm potrzebuje dla zachowania pełni zdrowia. Najczęściej postrzegamy białko jedynie przez pryzmat budowania mięśni. Tymczasem jest ono niezwykle ważnym elementem diety nie tylko osób aktywnych fizycznie, ale również osób starszych oraz osób, którym zależy na zrzuceniu zbędnych [...]
Współczesne plagi, które dziesiątkują ludzkość, czyli otyłość, choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca i nowotwory, w dużej mierze są spowodowane nieaktywnością fizyczną, nieodpowiednią dietą, używaniem alkoholu i tytoniu, ekspozycją na kancerogeny, przyczynami genetycznymi oraz zmianami w długości życia (szczególnie dotyczy to cukrzycy typu II oraz [...]