[...] warto opisać fakty, czyli dane, które mają odzwierciedlenie w dobrej jakości badaniach. Ogólnie przyjmuje się, że napoje dla sportowców: mogą zawierać od 6 do 9% węglowodanów (zbyt niskie, jak i zbyt wysokie stężenia są niekorzystne), mogą zawierać glukozę i/lub maltodekstryny lub inne węglowodany o zróżnicowanej kinetyce (np. modne [...]
[...] dni nietreningowe 5g rano SFD Nutrition Mass Activator 3000g MASS ACTIVATOR to gainer o wysokiej wartości odżywczej, będący doskonałym źródłem białka pokarmowego i węglowodanów. Zawiera łatwo przyswajalne węglowodany, które ułatwiają szybki przyrost beztłuszczowej masy ciała. Dawkowanie: 75-120g wymieszać z wodą lub mlekiem, wypić po [...]
[...] ważny dla zdrowia kości. Chrząstka stawowa jest zbudowana z komórek tkanki chrzęstnej (chondrocytów) zawieszonych w macierzy pozakomórkowej, w skład której wchodzą głównie woda, proteoglikany, składniki mineralne oraz sieć włókien kolagenu typu II (w mniejszym stopniu inne typy kolagenu). Zdrowa chrząstka pozwala na codzienne funkcjonowanie [...]
[...] z marszu w ciągu kilku godzin). Woda. Możesz przetrwać wiele dni bez jedzenia, ale nie bez wody. Dlatego warto mieć zapasy wody pitnej, niekoniecznie musi być to woda mineralna. W wojskowych racjach dla jednostek specjalnych czasem występuje woda pakowana po 50 ml (i środek do dezynfekcji wody). Środek do dezynfekcji wody np. [...]
[...] białko serwatkowe) oraz tłuszcze (awokado, migdały, orzechy, nasiona, tłuszcz zawarty w rybach, olej lniany, oliwa z oliwek). Niemniej potrzebujesz ogromnej ilości węglowodanów, aby wspierać budowę masy mięśniowej. Wg badań, dieta ketogeniczna nie do końca nadaje się do budowy masy mięśniowej. Czy sterydy powodują redukcję tkanki [...]
[...] korzystne są owoce, a szkodliwe soki owocowe, nawet te 100% naturalne i wyciskane. Często 100% soki są marną namiastką owoców. Podsumowanie Z diety należy wykluczyć węglowodany o szybkiej kinetyce (np. glukoza, fruktoza, sacharoza): ciastka, słodycze, ciasta, drobne słodzone przekąski (np. batoniki), napoje z dodatkiem cukru itd. Niekorzystne [...]
We współczesnym świecie powszechna jest dezinformacja. Część autorów posługuje się nią celowo, inni nie znają się na danym zagadnieniu, więc nieświadomie powielają mity i półprawdy. W tym wszystkim najgorsze są informacje częściowo prawdziwe, potrzeba ogromnego nakładu czasu, aby pokazać, co jest prawdą, a co fałszem. Oto kilka przykładów. Jeśli [...]
Jeśli powszechność nadwagi i otyłości nie odwróci swojej tendencji wzrostowej, już niedługo z zaburzeniami zdrowotnymi związanymi z masą ciała borykać może się nawet miliard ludzi na świecie. Konsekwencje tego stanu są uciążliwe nie tylko dla samych osób z problematyczną nadwagą, ale dla całego społeczeństwa, gdyż koszty opieki zdrowotnej [...]
[...] treningu siłowego, roweru spinningowego, orbitreka. Poza tym zupełnie inaczej funkcjonuje kulturysta w „cieplarnianych” warunkach, mający dostęp do aminokwasów, węglowodanów, odżywek podawanych przed, w trakcie i po treningu siłowym, a poddany intensywnemu szkoleniu żołnierz. Dlatego można oczekiwać, iż utrata mięśni u kulturystów będzie [...]
[...] do czasu wprowadzony w naszą dietę nie zaburzy naszego odżywiania? Na co zwracać uwagę przed zakupem? Czym się kierować? Blue Dragon Sos słodko-kwaśny sos chiński Skład: woda syrop glukozowo-fruktozowy biały ocet ryżowy cukier pasta pomidorowa 6,5% ananas w syropie 4,5% marchew 4,5% cebula 4% plastry czerwonej papryki 3,5% plastry zielonej [...]
[...] i płynów stymulanty – kofeina, wpływ na układ nerwowy (w bardzo dużych dawkach) johimbina (nieselektywny antagonista receptorów alfa-adrenergicznych). Pewien 37-latek na zawodach w kulturystyce spożył ok. 5 g johimbiny, do szpitala dotarł bez świadomości. Miał nadciśnienie, tachykardię oraz drgawki. Podano mu diazepam oraz klonidynę. Po 12 [...]
[...] tradycyjny chleb, gdyż do wyrobu chrupkiego pieczywa nie potrzeba zbyt wielu dodatków i polepszaczy. Porównanie produktów Chaber Pieczywo chrupkie lekkie Skład: ryż 93%, woda, sól 1%. 100 g tego pieczywa dostarczy 351 kcal, w tym: 8 g białka, 2,4 g tłuszczu, 74,5 g węglowodanów. Plusy: ogólnodostępne, ma całkiem ciekawy skład, jest bez [...]
[...] wewnętrzne, kości i spalające kalorie składniki ciała (np. mięśnie) + niewielka ilość tłuszczu niezbędnego (np. ten, który jest wbudowany w błony komórkowe); ~73% z tego to woda. Przyjmuje się, iż tłuszcz niezbędny stanowi tylko 3% masy u mężczyzny i 5% u kobiety. Beztłuszczowa masa ciała (fat free mass ang. FFM) = kości, spalające kalorie [...]
[...] są różne rodzaje napoi. Co powinno, a czego nie powinno zawierać dobre mleko roślinne? Czy roślinne to zawsze zdrowe? Eco Mil napój migdałowy niesłodzony Składniki: woda, migdały (7%) glony morskie Lithotamnium calcareum naturalny aromat migdałowy Produkt rolnictwa ekologicznego. Wartości odżywcze: 100 ml tego napoju dostarczy 37 kcal, w [...]
[...] w formie płynnej i ograniczenia dowozu np. mięsa, ziemniaków, kaszy czy makaronów. Równie dobrze można by rozpisać dietę opartą na białkach serwatkowych, tłuszczach i węglowodanach w formie płynnej (np. zmiksowane banany, białko serwatkowe, trochę oliwy, wody, przyprawy) i też reklamować ją jako „odchudzającą”. Twierdzenie, iż „zyskasz płaski [...]
W ostatnich dziesięcioleciach byliśmy świadkami nagonki na kwasy tłuszczowe i promowania węglowodanów, jako „idealnego śniadania”, czemu towarzyszyło stworzenie „piramidy idealnego żywienia”. Trend odwrócił się w latach 90. XX wieku i na początku XXI wieku. Odnotowano zmniejszenie: liczby zgonów o 20% zgonów z powodów sercowo-naczyniowych o 30% [...]
Budowania kondycji może być rozumiane w sposób dwojaki. Po pierwsze, kondycja rozumiana, jako wytrzymałość mięśniowa, czyli zdolność do jego długotrwałej pracy. Po drugie, kondycja rozumiana, jako możliwości wydolnościowe ukierunkowane na efektywność transportu tlenowego w naszym ciele. Chociaż są to dwa zagadnienia, które odnoszą się do nieco [...]
[...] się w tej małej przekąsce o różnych kształtach? Czy znaleźć można takie, które można wprowadzić w dietę? Jutrzenka Akuku! Żelki serduszka 90 g Skład: syrop glukozowy cukier woda żelatyna wieprzowa stabilizatory (sorbitole, cytryniany sodu) regulator kwasowości (kwas cytrynowy) pasta jabłkowa homogenizowana 0,9% substancja żelująca (pektyna) [...]