SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

witaminy w owocach

  • Czy na diecie wegańskiej można budować mięśnie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Teoretycznie, wybranie diety dla kulturysty czy biegacza nie nastręcza problemów. Jej stosowanie też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2088 Data: 2019-11-04 09:19:07
  • [...] je zgodnie z zaleceniami. Niestety nie ma drogi na skróty. Suplementy to nie tylko środki wspomagające odchudzanie, kształtowanie sylwetki czy dodające energii. To także witaminy i minerały, adaptogeny, czyli grupa suplementów uzupełniająca braki w diecie. Odżywka białkowa To chyba najpopularniejszy i najczęściej kupowany suplement. Jest to [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 26277 Data: 2019-01-06 14:28:47
  • [...] nie jest prawdą, iż konwencjonalna medycyna jest bezradna wobec raka (na pewno nie zawsze), z pewnością zabiegi szamanów, głodówki, diety owocowe i warzywne, podawanie witaminy C zabiją pacjenta o wiele szybciej, niż konwencjonalne leczenie (udowodniono to np. w przypadku terapii Gersona, nikogo nie wyleczono, za to sporo osób zmarło). "Ale [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13173 Data: 2019-05-19 09:25:46
  • Czy owoce i warzywa tuczą?

    Artykuł
    Odchudzanie

    Na temat owoców i warzyw krąży wiele sprzecznych informacji. Niektórzy uważają (błędnie), że owoce nie podnoszą stężenia insuliny we krwi, dlatego można je bezkarnie jeść np. na noc lub między posiłkami. Tymczasem z praktyki mogę podać przykład człowieka, który wywołał u siebie duże zaburzenia glikemii, pochłaniając na noc nadmierne ilości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2172 Data: 2021-03-09 19:13:56
  • [...] z borówek miało wpływ na poprawę funkcjonowania pamięci roboczej. Witamina E W dużych badaniach populacyjnych zdrowi dorośli w starszym wieku stosujący antyoksydanty (witaminy E, C I multiwitaminy) byli narażeni na 50% mniejsze ryzyko spadku funkcji poznawczych w ciągu 5 lat prowadzenia obserwacji. Jednak ryzyko pojawienia się demencji nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3950 Data: 2018-09-24 16:04:43
  • Kiwi to cenny owoc – dosłownie i w przenośni. Charakteryzuje go wysoka zawartość witaminy C, choć nie najwyższa wśród warzyw i owoców (istnieją na ten temat rozbieżności). Witamina C bierze udział w procesach oksydoredukcyjnych (jest silnym czynnikiem redukującym). Kwas askorbinowy jest niezbędnym składnikiem pokarmowym dla ludzi, ponieważ [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2939 Data: 2019-06-19 07:18:54
  • [...] for COVID-19 disease: a randomised, placebo-controlled, study (SHADE study). Postgrad Med J. 2020 Witamina K2 Jak zaobserwowano w prowadzonych niedawno badaniach, poziom witaminy K był obniżony u pacjentów z COVID-19 w porównaniu z grupą kontrolną i był ewidentnie skorelowany z obrazem ciężkiego przebiegu choroby, związanym z zakrzepicą, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1141 Data: 2021-04-16 14:53:54
  • Jest kilka powodów, dla których proces odchudzania u kobiet może różnić się od redukcji masy ciała u mężczyzn. Niezwykle ważnym aspektem jest choćby funkcjonowanie układu hormonalnego, który w przypadku płci żeńskiej bywa trudny do „opanowania”, jeśli pojawią się tam jakieś nieprawidłowości.  Forskolina, pochodząca z pokrzywy indyjskiej, zwiększa [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 614 Data: 2023-06-17 11:10:37
  • [...] wystarczająco aktywny, aby zwalczyć najeźdźców. Niestety jesienią i zimą mamy dużo mniej ekspozycji na światło słoneczne. Dlatego dobrym pomysłem jest monitorowanie poziomu witaminy D poprzez badanie krwi i w razie potrzeby przyjmowanie suplementu. Aby wspomóc zdrowie układu odpornościowego, dodaj do diety więcej owoców, warzyw i przypraw [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5587 Data: 2018-09-18 18:10:35
  • [...] przeciwmiażdżycową, realizowaną głównie poprzez właściwości antyoksydacyjne, wykazywano również w odniesieniu do innych składników pokarmowych, przykładowo koenzymu Q10, witaminy K2, berberyny i kurkuminy. Jednak najwięcej związków o tego typu właściwościach zidentyfikowano pośród flawonoidów – składników pokarmowych charakterystycznych dla [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1310 Data: 2021-02-22 10:29:58
  • [...] istotne jest to, by wiedza zdobyta w tym wątku była na tyle spora, aby nasze odżywianie w nowej strategii nie sprawiało nam trudności. Dieta musi być bogata w minerały i witaminy, które są niezbędne dla naszego zdrowia. Wegetarianizm jest dietą zdrową, pod warunkiem że z jej walorów korzysta się mądrze i rozsądnie. Zanim zdecydujemy się na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5860 Data: 2017-07-25 09:17:16
  • [...] wraz z witaminą D3 lub jako monopreparat. Bor  Wpływa na wytrzymałość kostną poprzez nasilenie wchłaniania wapnia w kościach i magnezu. Wzmacnia działanie witaminy D3. Bor znajdziemy w suszonych śliwkach lub jako osobny suplement diety.  Inozytol  Podobnie jak bor, odpowiada za wchłanianie wapnia w kościach. Występuje w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2858 Data: 2020-06-01 21:03:18
  • Czym naprawdę jest dieta czystego jedzenia i produkty BIO?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] większą świadomością, uprawianiem sportu, ograniczeniem picia alkoholu, palenia tytoniu itd. Weganie mogą mieć jednak pewne problemy z dostarczeniem odpowiedniej ilości np. witaminy B12, kreatyny (zawarta w mięsie), kwasów EPA, DHA (omega-3). Wszystko można suplementować, tylko czy taka dieta pozostanie „czysta”? Kwestia definicji i umowności. Z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2591 Data: 2019-08-02 08:26:55
  • [...] makrela, halibut, węgorz czy śledzie, ale też w orzechach włoskich, siemieniu lnianym czy nasionach chia. Roślinne źródła omega-3 są ponadto doskonałym źródłem jednocześnie witaminy E, która również wykazuje działanie przeciwzapalne. Witamina D Niskie stężenie witaminy D w surowicy może wywołać i nasilić bóle kości oraz stawów, ponadto może [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9259 Data: 2017-11-06 10:15:36
  • Jagody goji - opinie i przepisy

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] produkowania tego hormonu (HGH Human Growth Hormone). Witaminy oraz minerały zawarte w tych niepozornych owocach Jagody goji, podobnie jak wszystkie jagody, zawierają cenne witaminy, minerały, a także przeciwutleniacze, które pomagają utrzymać nasze zdrowie oraz samopoczucie w dobrej kondycji. Nie ma dokładnych danych, ile zawierają witamin oraz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9851 Data: 2017-11-20 10:28:24
  • [...] i sojowych. W ostatnich latach dowody z prospektywnych badań obserwacyjnych i badań klinicznych wykazały zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 dzięki suplementacji witaminy K2. Badania te wykazały, że spożycie witaminy K2 zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 o 7% wraz ze wzrostem jej spożycia o każde 10 μg. Witamina K2 poprawia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1221 Data: 2021-02-16 16:30:05
  • Warzywa i owoce, które nie tuczą!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] warzywem liściastym w wielu krajach na całym świecie. Liście sałaty, spożywane głównie na surowo, zawierają błonnik pokarmowy, kilka ważnych w dietetyce minerałów, witaminy (np. witaminę B9 i witaminę C) oraz związki bioaktywne (np. karotenoidy i związki fenolowe; Kim, Moon, Tou, Mou i Waterland, 2016; Mou, 2009), które są korzystne dla [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1361 Data: 2021-08-19 09:22:06
  • Nadciśnienie tętnicze, nazywane wymiennie wysokim ciśnieniem krwi, jest przewlekłym stanem chorobowym, charakteryzującym się stale podwyższonym ciśnieniem tętniczym krwi. Melatonina – hormon produkowany przez szyszynkę, występujący również w niewielkich ilościach w wielu produktach spożywczych. Przegląd 5 dobrze kontrolowanych badań powiązał [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1714 Data: 2021-02-17 17:12:50
  • Dieta dla kulturysty: 6 złotych zasad

    Artykuł
    Kulturystyka i kulturyści

    [...] poposiłkową, a tłuszcze pochodzące z ryb (z grupy omega-3) regulują stan zapalny (który jest związany z występowaniem większości chorób). Ponadto w tłuszczach występują witaminy A, D, E, K, których nie trzeba nikomu przedstawiać, niezmiernie ważne dla funkcjonowania ustroju. Witaminę D uznaje się bardziej za hormon, wpływa, chociażby na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3239 Data: 2022-10-20 09:25:38
  • Glutation jest najważniejszym i najsilniejszym przeciwutleniaczem znajdującym się w organizmie człowieka. Przeciwutleniacze to substancje, które mają za zadanie ograniczyć działanie stresu oksydacyjnego poprzez zredukowanie ilości wolnych rodników. Podczas gdy większość przeciwutleniaczy znajduje się w żywności (głównie w warzywach i owocach), tak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2443 Data: 2020-05-23 13:43:58