[...] chemicznych o różnorodnej budowie, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu żywego. Mogą być pochodzenia naturalnego lub otrzymywane syntetycznie. Dla człowieka witaminy są egzogenne (ludzki organizm ich nie syntezuje), w związku z czym muszą być dostarczane z pokarmem (najczęściej w postaci prowitamin). Przeciwne działanie do [...]
[...] sposobu odżywiania. Niekorzystne skutki diet wegetariańskich Diety wegetariańskie mogą wywoływać niedokrwistość na tle niedoborów czynników krwiotwórczych, tj. żelaza lub witaminy B12 oraz kwasu foliowego. Mogą również prowadzić do krzywicy i osteomalacji (tzw. rozmiękania kości) z powodu niedoboru witaminy D i wapnia. Dieta ściśle [...]
[...] - Woda, Witaminy i Mikroelementy -------------------------------------------------------------------------------- Oprócz tłuszczów, białka i węglowodanów niezbędne są także witaminy, sole mineralne i dużo świeżej wody. Witaminy i minerały są niezbędnymi mikroelementami w prawie wszystkich energetycznych reakcjach trawiennych i przemianach [...]
Druga juz czesc popularnego słownika naukowego Acetyl L-karnityna Jst naturalną, bezpieczną i zdrową substancją o charakterze witaminy.Aktywizuje fizycznie i psychicznie, regeneruje system nerwowy oraz łagodzi objawy odstawienia (abstynencji).Zapobiega utracie masy, siły i wytrzymałości mięśniowej, związanej z odstawieniem leków [...]
[...] cynkowa Zineryt Davercin Vascocitrol Methiovit Finasteride /Dutasteride Cemaflavone Izotretinoina=Izotek-Isotrexin-Isotrex-Roaccutane-Accutane(antybiotyk) - pochodna witaminy A. Nie należy przyjmować równocześnie Izotreinoiny wraz z vit. A ponieważ może dojść do hiperwitaminozy. Jest w postaci maści i tabletek. Limecyklina - Tetralysal - [...]
[...] obsesją, manią podejścia ilościowego. Ciało traktowane jest jak konto bankowe. Odkładaj kalorie (tak jak dolary) i wybieraj energię. Odkładaj białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy i substancje mineralne - zbilansowane ilościowo - dzięki czemu teoretycznie uzyskasz zdrowe ciało. Ludzie oceniani są dzisiaj jako zdrowi, jeśli mogą wyczołgać się z [...]
[...] To dzięki nim widzisz, mówisz, uczysz się. Aby wszystkie te procesy przebiegały bez zakłóceń, musisz odpowiednio karmić swój mózg. Dieta powinna zapewnić im odpowiednie witaminy, białka i tłuszcze. Mózg, twoje centrum dowodzenia, karmi się wyłącznie glukozą. Tylko ona może swobodnie przenikać z krwi i dawać energię neuronom. Jej dostawy [...]
[...] raz jako morele suszone, następnie jako świeże ( obu postaciom przyznano "Złoty medal"), a wreszcie z puszki ("Srebrny medal"). Świeże morele mają mnóstwo beta-karotenu, witaminy C, potasu i błonnika. Morele suszone, będące skoncentrowaną wersją tego owocu, zawierają więcej karotenoidów, potasu i błonnika, a także więcej kalorii, natomiast [...]
[...] i mięśniach. Bardzo ważne w przypadku „profilaktycznej" walki z metalami ciężkimi jest odpowiednia dieta. Zdolności do redukcji zagrożenia mają białka, błonnik pokarmowy, witaminy C, D i E, tiamina, a także niektóre minerały. Głównym „źródłem" metali ciężkich są rośliny w związku ze stałym kontaktem z zanieczyszczoną glebą, ryby i skorupiaki w [...]
[...] które mają identyczne odciski palców. Wszyscy się różnimy. To samo odnosi się do naszej biochemii i stylu życia. Niemożliwe jest więc dokładne określenie zapotrzebowania na witaminy i mikroelementy ze strony każdego organizmu. Znany jest fakt, że stresy psychiczne powodują obniżenie się zasobów witamin i mikroelementów w organizmie. Kłótnie, [...]
[...] sposób, potocznie nazywamy „wymiataczami". Należą do nich różne obecne we krwi enzymy i składniki odżywcze. Działanie antyoksydacyjne (przeciwutleniające) wykazują m.in.: witaminy A, C i E; makro- i mikroelementy, takie jak: żelazo, selen, cynk, mangan, miedź; substancje roślinne: beta-karoten i flawonoidy. Stosując odpowiednią dietę, [...]
[...] /karetonoidy/ - Znajdziemy je w warzywach i owocach 'kolorowych'. Dobry antyoksydantem jest beta-karoten, którego najwięcej znajdziemy w marchwi. Jest również prekursorem witaminy A. Witamina P - Znajdziemy je również wyłącznie w roślinach (też wino, cherbata). Flawonoidy zmniejszają ilość enzymów rodnikotwórczych (lipooksygenazy i [...]
[...] składnikami jak: kwasy jednonienasycone, kwasy z rodziny n6 lub węglowodanami złożonymi może zmniejszyć stężenie cholesterolu LDL we krwi. Dieta ruch witaminy błonnik pokarmowy, zawarty głównie w produktach zbożowych, warzywach i owocach jednonienasycone kwasy tłuszczowe, znajdujące się w olejach, nasionach, [...]
[...] właśnie owe pigułki, o które pani pyta. - Dlaczego musimy dostarczać organizmowi te składniki w pigułkach, a nie w pożywieniu? Przecież owoce, warzywa i zboża zawierają witaminy i sole mineralne. - Obawiam się, że gdybyśmy chcieli uzyskać niezbędne dawki witamin i biopierwiastków ze spożywanych owoców, warzyw i zbóż, musielibyśmy zjadać je w [...]
[...] organicznymi, naturalnie występującymi w żywności, są konieczne dla prawidłowej aktywności enzymów w organizmie, lecz jest mało prawdopodobne, żeby wszystkie potrzebne witaminy znajdowały się w jakimś jednym pokarmie, dlatego też tak istotna jest zrównoważona dieta. Pozostawanie zbyt długo na niezrównoważonej diecie może doprowadzić w [...]
W warzywach i owocach ukryte są nie tylko witaminy i składniki mineralne, ale także substancje lecznicze. Aby jednak mogły one korzystnie wpływać na zdrowie, musielibyśmy warzywa i owoce jeść kilogramami. A to siłą rzeczy nie jest możliwe. Pamiętajmy również, że przechowywane w lodówce, gotowane, czy duszone tracą one wiele cennych składników. [...]
[...] w syntezie purpury wzrokowej (rodopsyny) - światłoczułego barwnika znajdującego się w pręcikach siatkówki oka i umożliwiającego rozróżnianie odcieni szarości. Niedobór tej witaminy hamuje syntezę purpury wzrokowej i może być przyczyną suchości spojówek oraz zmian chorobowych objawiających się upośledzeniem widzenia o zmroku (tzw. kurza [...]
[...] kwestiami ekonomicznymi: ● zawartość składników odżywczych w warzywach i owocach spadła drastycznie; przykłady: ○ w ciągu ostatnich kilkunastu lat zawartość witaminy C w pomidorach zmniejszyła się o kilkadziesiąt procent ○ pomarańcze z dużych plantacji kupowane w marketach często zawierają minimalne ilości witaminy C, a [...]
Cholina i inozytol artykuł Barbary Michalik W naszym pożywieniu i organizmie występują substancje, które mogą odgrywać podobną rolę jak witaminy. Cholina, zwana witaminą Bt, oraz inozytol - zaliczany niekiedy do grupy witamin B, tak jak związki fitochemiczne znajdujące się w roślinach (pisaliśmy o ich w nr. 4/2000 "Żyjmy dłużej"), w organizmie [...]
[...] nazywają tę roślinę naturalną viagrą, gdyż wpływa szczególnie na potencję i libido. Badania dowodzą, że zawiera duże ilości prekursorów hormonów (glikozydy steroidowe), witaminy (B1,B2, B12, E, C), minerałów (magnez, wapń, fosfor, cynk, jod) oraz bardzo dużo aminokwasów (tyrozyna). Taka kompozycja naturalnych aminokwasów, minerałów i [...]