[...] jego utlenienie do toksycznego nadtlenku i w konsekwencji do powstaniu komórek piankowatych inicjujących miażdżyce, to powinniśmy użyć naturalnych antyutleniaczy, jakimi Są witaminy E, A (w postaci beta karotenu) oraz C. Okazalo sie bowiem, ze blaszka miazdzycowa osadza sie glównie u osób z niskim poziomem tych witamin we krwi. Tymczasem beta [...]
[...] gdy chcemy redukować tkankę tłuszczową. Bez wątpienia w skład owoców wchodzą cukry proste. Jednak ilości ich nie są zbyt duże. Poza tym, w owocach zawarte są również witaminy, składniki mineralne, enzymy, błonnik, czy inne nutraceutyki, które mają korzystny wpływ na nasz organizm. Fruktoza w nadmiarze zdecydowanie nie będzie pożądana. [...]
[...] bakterii jelitowych. Owszem, czasem jest przerost tych dobrych (co też nie jest dobre), często niedobór. Argument, że w kiszonkach są probiotyki.. Ok, a w owocach są witaminy. Jednak czy pokryjesz dzienne zapotrzebowanie na ok. 400% z samego pożywienia? Śmiem wątpić. Flora bakteryjna z czasem się upośledza i nie działa tak jak działać [...]
[...] chemiczny. Herba Serpylli zawiera ok. 0,2-0,6% olejku eterycznego, gorycz - serpyllinę, flawonoidy, garbniki - ok. 5%, kwasy organiczne (chinowy, kawowy, chlorogenowy), witaminy (np. C). Wśród flawonoidów możemy znaleźć luteolinę, diosmetynę, apigeninę i skutelareinę; mają one budowę glikozydów. Olejek macierzankowy składa się głównie z [...]
[...] podobne do glikozydów konwalii (polygonatotoksyny), śluzy, kwas chelidonowy, asparaginę, glikotyninę = glikotoninę (poligonatoglikotyninę), garbniki, fermenty, sole, witaminy, skrobię, śluzy. Działanie. Kokoryczka wywiera silne działanie farmakologiczne, a co ważniejsze nie zawodzi w określonych schorzeniach. Należy jednak dodać, iż w [...]
[...] Leczenie orlistatem nie wpływa na czas protrombinowy (PT) ani stężenie czynnika VII w osoczu. Nie stwierdzono niekorzystnego wpływu leczenia orlistatem na wchłanianie witaminy K. W trakcie jednoczesnego podawania warfaryny lub leków przeciwzakrzepowych wskazane jest jednak monitorowanie parametrów krzepnięcia. Jednoczesne leczenie [...]
[...] organizmu (dlatego tak śmierdzi) ten proces może się odbywać bez zapachu jak "przemysłowcy upiększą ci mięso przyprawami etc" . Natura dała te enzymy(zawierające witaminy minerały przeciwutleniacze hormony biosterone etc.) żeby były pełnowartościowe i żeby odrzywiały organizm a praca trzustki przebiegała sprawnie (ogólnie trawienia) [...]
[...] spełniają funkcje ostatecznej bariery pomiędzy pożywieniem, które spożywamy, a naszym system krwionośnym. Jeśli wchłanianie jest utrudnione, deficyt kwasu foliowego i witaminy B12 może doprowadzić do osłabnięcia rozwoju komórek, podczas gdy nieprawidłowa grubość warstwy śluzu chroni przed kontaktem enzymów tychże komórek z węglowodanami, [...]
[...] prowadzi do nadwagi, jedząc potrawy słodkie i mączne, utyjemy wolniej. 9. Nie można całkowicie zrezygnować z tłuszczu. Jest on niezbędny, aby organizm mógł przyswoić witaminy A, D, E i K - rozpuszczalne jedynie w tłuszczach. Potrzebujemy też nienasyconych kwasów tłuszczowych, koniecznych, by mogła się odbywać przemiana materii. [...]
Ja mam pytanie do Jodełko jeszcze a propos tych owoców. Napisałeś, że jak najwięcej owoców. A przecież w owocach jest fruktoza, i na ogół mają wysokie IG. Nie tak wysokie co prawda jak produkty z glukozą typu miód itd, ale jednak Wiem, że witaminy itd... Więc jak to jest?
[...] wielu majstrów działają lepiej niż aparatura pomiarowa, posłużę się w tej kwestii słowami autorytetu. Nie kto inny jak Tadek Sowiński wytłumaczył, że w owocach i warzywach witaminy, minerały, polifenole i inne związki dla których je jemy, nie są po to by nas odżywiać, tylko żeby samemu urosnąć, dojrzeć, przeżyć, rozmnożyć się. Badania mogły [...]
[...] a przede wszystkim sodu jest w nich względnie niewiele. Zboża w nie-wielkim stopniu oczyszczone stanowią ważne źródło witamin z grupy B, a owoce i warzywa są bogate w witaminy rozpuszczalne w wodzie (B i C). Podczas gdy produkty zbożowe i suszone warzywa mają znaczną gęstość odżywczą, większość owoców i warzyw charakteryzuje się skromną [...]
[...] procesów biochemicznych w tkankach, lecz nie dostarczają bezpośrednio ani materiału budulcowego, ani energii. Trenerzy, a także sami sportowcy, znają doskonale termin "witaminy:, a większość potrafi docenić ich rolę i znaczenie. Natomiast wykorzystanie tej wiedzy w praktyce treningowej pozostawia wiele do życzenia. Wynika to po części z [...]
Czy wiesz że nadużywaniem kawy niszczysz sobie witaminy z grupy B i nikotyny (rozkłada witaminę C. Negatywne tego skutki szybko stają się widoczne na skórze.Witaminy substancjami, które organizm łatwiej wchłania z naturalnych produktów spożywczych.Dlatego najlepszą receptą na zdrową i piękną skórę są urozmaicone posiłki. Witamina A (retinol) [...]
[...] konieczne wprowadzenia bardziej drastycznych ograniczeń w spożyciu białka. 48* Zapotrzebowanie na podstawowe składniki żywieniowe - białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy, mikroelementy i inne, występujące nie tylko w sporcie wyczynowym, ale także rekreacyjnym, przekracza niekiedy kilkakrotnie normy zalecane dla [...]
nie no, witaminy przecież nie są tylko w warzywach, ale też w owocach, mięsie, jajach, produktach zbozowych... We wczorajszym menu wiecej witamin dostarcza 250g wątróbki niż te 500g warzyw ;-) Co do tego ile witamin dostarczam - to widać w załączonym zrzucie z mojego programu. Jak widąc zapotrzebowanie na niektóre skłądniki jest przekorczony [...]
[...] roślinnego a także witamin z grupy B, magnezu, żelaza, cynku, błonnika pokarmowego - warzywa i owoce, których ok. 60 dag dziennie zapewnia organizmowi wystarczającą ilość witaminy C i beta-karotenu. Dostarczają one również kwasu foliowego (witamina z grupy B), flawonoidów, składników mineralnych i błonnika. Potas zawarty w warzywach i owocach [...]
Don_Beton może przyda Ci się coś z tego co napisane poniżej aby wiedzieć gdzie znaleźć "naturalne" witaminy.Co do brania syntetycznych ja bym nie odradzał,a moim zdaniem wspomaganie się nimi jest lepsze niż niedojadanie ich w normalnym pożywieniu. Witaminy są związkami organicznymi, których organizm ludzki nie potrafi wytworzyć (lub w [...]