ZALECANE DAWKI DZIENNE znajdziesz np tu http://www.szymiec.pl/witaminy.htm albo tu http://www.spolankiewicz.com.pl/WitaminyInfo.htm#N12 Ze względu na charakter witamin, jako substancji regulujących, dzienne zapotrzebowanie na nie jest nieznaczne i waha się od kilku mikrogramów do kilku lub kilkudziesięciu miligramów. Zapotrzebowanie to zależy od [...]
MANGO Kilka słów o MANGO Mango (Mangifera L.) – rodzaj roślin obejmujący około 45 gatunków tropikalnych drzew owocowych, występujących w Indiach oraz Indochinach. Owoce mango indyjskiego są popularnymi owocami jadalnymi. Mango indyjskie (Mangifera indica L.), zwane też mangusodrzewem, mangowym drzewem, posmaczem indyjskim. Pochodzi z obszarów [...]
[...] Wam przygotować coś pysznego proszę o przepisy :) Ponadto dodanie awokado do każdej sałatki pomoże organizmowi przyswoić lepiej zdrowe składniki odżywcze, a w szczególności witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Ich przyswajalność jest w tym wypadku znacznie wyższa (od 50 do 100%), niż witamin pochodzących z suplementów diety, które w skrajnych [...]
[...] i ich prekursorów w prewencji chorób układu krążenia W zapobieganiu chorobom układu krążenia mają swój udział, obok polifenoli, liczne inne substancje. Mogę być to chociażby witaminy lub ich prekursory. Stwierdzono, iż witaminy znajdujące się w owocach i warzywach zapobiegają tworzeniu się wolnych rodników i nadtlenków. Wykazują również zdolność [...]
[...] Oczywiście, świeżo wyciskane soki zawierają również aktywne biologicznie substancje działające korzystnie na organizm (antyoksydanty, biolfawonoidy, sterole, enzymy, witaminy itd.), które w pewnym stopniu stanowią przeciwwagę dla zawartości fruktozy, ale ogólny bilans jest niekorzystny. Fruktoza jest obecna w wielu produktach [...]
[...] reakcje utleniania powodują powstanie kwasów: szczawiowego i L-treonowego. Istnieje również możliwość tworzenia różnorakich innych związków chemicznych poprzez włączanie się witaminy C w liczne cykle reakcji, np. Maillarda. Zdolność oksydoredukcyjną witaminy C warunkuje układ kwas askorbinowy – rodnik askorbylowy – kwas dehydroaskorbinowy. Dzięki [...]
[...] substancji mineralnych, które obecne są w korzeniu buraka cukrowego. Co więcej, cukier jest gorszy od innych rzeczy, ponieważ drenuje i wypłukuje z organizmu cenne witaminy i substancje mineralne z powodu wymagań procesu trawienia, detoksykacji i eliminacji, co wpływa na cały system. Proces oczyszczania trzciny cukrowej i buraków, [...]
[...] dietę. Chciałbym zobaczyć gościa, który ma tak dobrą ilość kreatyny w diecie, że w ogóle nie zareaguje na suplementację. Chciałbym zobaczyć u kogoś prawidłowy poziom witaminy D w zimie - uzyskany bez suplementów. Teoretycznie witaminy i minerały można, w znacznej większości przypadków, uzyskać po prostu z jedzenia. Ale musi to być [...]
[...] owocowych, miodzie i.t.d Po prostu wrzucanie owoców do jednego wora z produktami zasobnymi w syrop glukozowo-fruktozowy to grube nieporozumienie. Przecież owoce są zasobne w witaminy, składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy. Zawierają również związki polifenolowe, a w tym flawonoidy o właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych które [...]
[...] "zalecane dzienne spożycie", a maksymalne dzienne spożycie ustalone przez tą samą organizację - jest ustalone co najmniej 3-4 razy wyżej i to ustalone z dużym zapasem. 80 mg witaminy C zalecane, niedobory D3 u 90% społeczeństwa - i mam się tego trzymać? Myślę, że nie raz obiło się o uszy, że kobieta w ciąży ma większe zapotrzebowanie na jakieś [...]
[...] przepuklina oponowo-rdzeniowa) jest codzienna suplementacja w ilości 0,4 mg/dziennie szczególnie istotna dla kobiet, które próbują zajść w ciąże. Odpowiednia podaż witaminy zmniejsza ryzyko wystąpienia tych wad o ponad 70 proc. i jest niezmiernie ważna w pierwszych 4 tygodniach ciąży, gdy kobieta nie zawsze jest świadoma, iż doszło do [...]
Kilka ciekawostek z artykulu Jerryego Brainuma "Witamina C- Dawka optymalna dla kulturystow" "Niektore prace podaja, ze podanie witaminy C przed treningiem zmniejsza potreningowy bol miesni. Witamina ta dziala jak wymiatacz wolnych rodnikow- niesparowanych elektronow, ktore przylaczaja sie do bardziej stabilnych elektronow [...]
Z tą specjalnością to lekka przesada. Trójbój interesuje mnie teoretycznie, praktycznie i historycznie. Uważam, że każdy może się mylić i nikt nie jest wyrocznią. Odpowiadam: 1. Po pierwsze: z kolanami idź do lekarza ortopedy i niech sprawdzi czy to przejściowa kontuzja, czy stan zapalny, czy może stany zwyrodnieniowe. Po drugie określ [...]
kanarku: mialem na mysli gdzie przedewszystkim witaminy sa bo na pewno nie PRZEDEWSZYSTKIM w owocach,oprocz wit.c wystepuja w owocach raczej w ilosciach sladowych-jesli porownaszje do innych produktow zywnosciowych. polecam jedzenie jak juz cos z owocow: moreli troche wit.a,truskawek troche wit.k,jablka,pomarancze troche niacyny (wit.PP),porzeczka [...]
[...] g tego owocu zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C u dorosłego człowieka. Zaletą tego owocu jest to, iż nawet po 6 miesiącach przechowywania pozostaje w nim 90% witaminy C. Kiwi to dobre źródło witamin z grupy B, kwasu cytrynowego, kwasu foliowego i karotenoidów. Znajdujemy w nim także sporą ilość potasu, który stabilizuje ciśnienie [...]
[...] cukru dostaje się do jelita grubego, gdzie jest pożywką dla bakterii "gnilnych", co znów promuje dysbiozę. Wracając do owoców. Świeże... nie są jakoś szczególnie bogate w witaminy - w porównaniu do warzyw jest strasznie biednie. Jedyne czym się wyróżniają to w zasadzie witamina C, ale też nie wszystkie. Nie są też szczególnie zasobne w [...]
[...] witamin, a kalorii podobna ilość. Lepiej wypić 0,5 litra takiego soku, niż cały karton przetworzonego. Wszelkie soki pasteryzowane (tymbarki i inne podobne) są ubogie w witaminy. Obiad ze stołówki taki sobie, więc dobrze to by było wyrównać pozostałymi wartościowymi posiłkami. Warzywa, które wymieniłeś - to już bogactwo w diecie. Marchew, [...]
[...] to ludzie ktorzy nierozumieja lub nie maja nic stycznosci z gymem .zaczol prawic swoje moraly ze to truje sie dragam ze to jeste niezdrowe.Na moja odpowiedz ze to sa witaminy mineraly aminokwasy itp skrzywil sie i powiedzial ze to sama jest w owocach i powieniem jesc ich duzo. Nienadarmo bylo kilka minut tlumacznia mu co i jak i [...]
[...] dużo składników odżywczych witamin itp. w stosunku do zawartości cukru (i fruktozy) - nie trzeba jeść ich tonami, by mieć z tego korzyści w postaci lepszego zaopatrzenia w witaminy i minerały, lepszej kondycji flory jelitowej (co jak wiadomo, również ma wielki wpływ na sylwetkę). Co do chemii w owocach, to umówmy się - "chemia", taka czy inna, [...]