[...] dieta i zdrowy tryb życia mogą pomóc w zminimalizowaniu ilości siwych włosów, to nie znaczy to, że nagle z dnia na dzień odzyskasz pełny kolor włosów. Wzbogacenie diety o witaminy i minerały może pomóc kontrolować utratę melatoniny w mieszkach włosowych. Pamiętaj też, że na siwe włosy ogromny wpływ ma genetyka i nie zawsze udaje się ją [...]
[...] Co można jeść i co warto suplementować przy chorobie Leśniowskiego-Crohna? Witaminy i Minerały Osoby z tym schorzeniem często cierpią na niedobory witamin, zwłaszcza witaminy D, B12 i żelaza. Suplementacja może być konieczna, ale zawsze powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb. L-Glutamina Ten aminokwas wspomaga gojenie się błon [...]
Gdy zbliża się lato, z niecierpliwością wyglądamy pięknych, czerwonych i słodkich truskawek. Czy to z warzywniaka, czy z ogródka — bierzemy każdą ilość. Najlepiej smakują na surowo, ale wielu miłośników tych owoców wzbogaca nimi swoje desery, koktajle, a nawet sałatki. Podsumowanie Truskawki skradły serce wielu ludziom. Niektórzy z wytęsknieniem [...]
Nie doceniamy roli, jaką pełni świetny wzrok, dopóki nie zaczniemy go tracić. Dwie najczęstsze przyczyny, pogarszającego się wzroku związane z wiekiem to stan zwany zwyrodnieniem plamki żółtej i zaćma. Na szczęście istnieje coraz więcej dowodów na to, że to dieta odgrywa ważną rolę w zapobieganiu rozwoju każdej z tych chorób oczu. Inne sposoby na [...]
[...] nudności, światłowstręt, nadwrażliwość na zapachy i dźwięki. Pistacje, granat, ser twarogowy Pistacje i granat dostarczą magnezu, w serze twarogowym znajdziemy pewne ilości witaminy B2. Twarożek wymieszaj z owocami i orzechami. Deser gotowy. Tuńczyk, awokado, brązowy ryż Tuńczyk – podobnie jak inne ryby stanowi źródło naturalnego koenzymu Q10. [...]
[...] wyrządzanych przez wolne rodniki. Co warto zapamiętać i jak tę wiedzę wykorzystać? Witamina A należy do witamin posiadających działanie przeciwutleniające. Niedobory witaminy A mogą przyczyniać się do utrzymywania się zmian skórnych i stanu zapalnego. Zastosowanie suplementacji doustnej, jak i witaminy A w postaci kremu na miejsce zmian [...]
[...] i zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby. Podsumowanie Zdrowy tryb życia łączący odżywczą dietę i regularną aktywność fizyczną to ważny element wpływający na wzmocnienie układu odpornościowego. Poza tym warto wesprzeć się odpowiednią suplementacją w postaci cynku, witaminy D, kwasów EPA i DHA, probiotyków, laktoferyny i soku z czarnego bzu.
Trenując latami na siłowni, nie raz byliśmy świadkami opowieści, podczas których dosłownie więdły uszy. Pół biedy, jeśli powielane są one przez nowicjuszy. Gorzej, gdy słyszymy je od osób, które wydawałoby się mają większe doświadczenie. W dzisiejszym artykule przytaczamy często powielane mity dietetyczne i obalamy je, pokazując, jak jest [...]
[...] dlatego warto złapać moment, kiedy są łatwo dostępne i dodawać do posiłków, kiedy tylko się da, np. do jogurtu czy płatków owsianych na śniadanie, do koktajlu czy nawet do lekkiej sałatki. Jeśli masz możliwość, możesz zamrozić owoce, by móc korzystać z ich dobrodziejstw także poza sezonem. Po zamrożeniu witaminy i minerały pozostają w owocach.
[...] umysłowo, gdzie optymalne funkcjonowanie układu nerwowego jest podstawą wydajnej pracy. Zauważyć można, że oprócz działania związanego z funkcjonowaniem układu nerwowego, witaminy z grupy B dbają również o to, jak funkcjonuje metabolizm. Bez ich udziału tworzenie energii, jak i optymalne wykorzystanie białek, węglowodanów i tłuszczy byłoby [...]
Jeszcze całkiem niedawno często mówiło się, że nasz dzień dzieli się na 3 równe części: 8 h pracy, 8 h odpoczynku, 8 h snu. Jednak w obecnych czasach, dla większości z nas, te proporcje zostały zdecydowanie zachwiane. Więcej czasu poświęcamy na pracę, mniej czasu mamy na odpoczynek i dla rodziny. Znacznemu skróceniu uległ również czas przeznaczony [...]
Węglowodany dość często utożsamiane są z cukrem, co posiada wydźwięk negatywny, gdy o nich wspominamy. Jednak wymaga pewnego sprostowania. To, że cukry należą do grupy węglowodanów, nie oznacza, że słysząc słowo węglowodany, musimy mieć przed oczami biały cukier stołowy i pełną paletę jego następstw negatywnych przy nadmiernej konsumpcji. [...]
Dieta bogata w witaminy i minerały to klucz do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Między innymi, dlatego tak ważne jest spożywanie warzyw i owoców w swojej codziennej diecie. Czy wiesz jednak, że wyróżnić możemy kompleks czterech witamin szczególnie ważnych dla naszego zdrowia i wyglądu? Witamina K – krzepliwość krwi Witamina ta jest [...]
[...] organizm nie może ich sam wytworzyć. Mówi się, że białko zwierzęce jest kompletne, ponieważ zawiera wszystkie te aminokwasy. Ponadto jest też źródłem wapnia, żelaza i witaminy B12. Z kolei białko roślinne najczęściej jest niekompletne, co oznacza, że brakuje jednego lub więcej z tych niezbędnych aminokwasów. Dlatego weganie oraz [...]
Jedną z częściej przekazywanych informacji przez dietetyków na temat naszej diety, jest konieczność dbania o odpowiednią ilość błonnika w diecie. Wynika to z tego, że większość ludzi nie dostarcza go w zalecanych ilościach, czyli 25 g u kobiet i 38 g u mężczyzn. Jedno z badań przeprowadzonych przez International Food Information Council wykazało, [...]
Kiedy chcesz zwiększyć spożycie witaminy C, zaczynasz częściej sięgać po owoce. Dużą zawartość tej witaminy mają cytrusy, kiwi, truskawki, porzeczki. Ale istnieje jeszcze jeden tropikalny owoc, który jest jej wyjątkowym źródłem. Chodzi o owoc aceroli, znany również jako wiśnia z Barbados. 100 g świeżych wiśni aceroli (około jednej filiżanki) [...]
[...] jest pewny, więc testowanie jej w ilościach znacznie większych niż zalecane pozostaw innym ludziom, którzy koniecznie muszą sprawdzić wszystko na własnej skórze. Niedobory witaminy B3 mają poważne konsekwencje, gdyż zalicza się ona do podstawowych enzymów tworzących oksydoreduktazy, usuwa nadmiar cholesterolu z tętnic, reguluje przemiany wielu [...]
Jeśli liczymy na trwałe, konkretne i zachowujące estetykę sylwetki zmiany to nie warto się spieszyć. Istnieją jednak powody, dla których niektóre osoby chcą schudnąć jak najszybciej. Testowanych metod odchudzania jest wiele i na niektórych działają, a na innych nie. Nie da się zatem podać jednego złotego środka dla wszystkich. Co więcej, każdy, [...]
[...] C uznawana jest za bezpieczną i dobrze tolerowaną, jednak nie zawsze „więcej” znaczy „lepiej” i stosowanie ogromnych dawek może być nieuzasadnione. Bezpieczne stosowanie witaminy C Witamina C spożywana w odpowiednich ilościach przynosi wiele korzyści. Silne działanie antyoksydacyjne sprzyja ochronie komórek przed wolnymi rodnikami, co jest [...]
Polska jest znaczącym producentem warzyw i owoców w Europie. Niestety Polacy jedzą ich zdecydowanie za mało. Według zaleceń IZŻ powinniśmy spożywać dziennie minimum 400 g warzyw i owoców. Tymczasem przeciętny Polak zjada mniej niż 280 g warzyw i owoców dziennie. Co daje średniej wielkości jabłko i kilka plasterków pomidora. Podsumowując Możemy [...]