[...] -Ryby tłuste (faworyzowane morskie, bogate w omega 3) i chude, owoce morza, puszkowane z umiarem, pangi NIE jemy -jajka (całe, nie wyrzucamy żółtek bogatych w białko, witaminy i minerały) -sery i twarogi (jeśli się odchudzamy maksymalnie raz dziennie, np. wieczorem) * Ladies unikają produktów przetworzonych, czasami jednak siła wyższa i [...]
[...] rozpuszczalnych w tluszczach A,E,D, K, nadmiar tych witamin jest wysoce toksyczna dla czxlowieka , w przeciwienstwie do nadmiaru witamin rozpusdzczlnych w wodzie C, B a te witaminy wystepuja obficie w pozywienu bogatym w wegle - ich nadmiar nie jest toksyczny, zostaja wydalone wraz z moczem. - tluszcze w przeciwienstwie do weglowodanow po [...]
[...] nie jesz dużo mięsa/ryb a kreatynę dodał po jakimś czasie jak się rozkręcisz. Witaminy bym odpuścił, wszystko masz w warzywach, mięsie. Dychotomiczna treść. Twierdzisz, że witaminy&minerały znajdują się w warzywach/owocach/mięsie i.t.d ( bo tak jest ) ale polecasz zakup białka ( po mimo, że również można dostarczyć adekwatny aminogram z [...]
czytam o Diecie na wysoki cholesterol: Dużo błonnika w formie pektyn, który utrudnia wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego. Z owoców szczególnie dobrze wpływają: jabłka, czarne jagody, porzeczki, agrest, grejpfruty. Z warzyw najbardziej bogate we frakcję pektyn są nasiona roślin strączkowych (groch, soja, fasola), marchew oraz dynia. [...]
Nie chodzi o to ze witaminy sa nie zdrowe, tylko ten artykul byl o witaminach syntetycznych. Bo chyba nikt nie watpliwosci co do tego, iz witaminy naturalne przewyzszaja syntetyczne i do zdecydowanie. Oprocz samych witamin w warzywach i owocach wystepuja rozne substancje jak, np. bioflawonoidy ktore poteguja dzialanie witamin, i rowniez wiele [...]
[...] być uwzgledniając wszystkie tłuszcze zawarte nawet w warzywach, owocach, chyba że nie powinienem ich liczyć, ale te z ryżu itd chyba jak najbardziej? Omega-3, zma apteczne i witaminy są już u mnie od jakiegoś czasu w stałej suplementacji więc nie ma z tym problemu. Ewentualnie moge dac więcej oliwy, tylko gdzie lepiej? Do przedtreningowego? Czy [...]
[...] warzywach i owocach. Nie zapominaj o nich w ciągu dnia, szczególnie jeśli głód towarzyszy Ci każdego dnia i nie wiesz, jak nad nim zapanować. Jedz warzywa które są niskokaloryczne (prócz skrobiowych i strączkowych), znakomicie sycą i dostarczają cennych dla zdrowia związków takich jak witaminy, minerały , blonnnik . Pij dużo wody .
[...] cukier itd musisz stanowocz odzwiedzić dział odzywianie jak coś odezwij sie na gg to ci pomoge tylko nie zapominaj ze tłuszcz ten który jesz spełnia wiele zadań m.in witaminy rozpuszczane są w tł. mowie tu o tł. zdrowych nienasyconych zawartych w oliwie , lnianym , jajkach w większośc , orzechach tłustych rybach itd. Zmieniony przez - [...]
[...] różnych grup antyutleniaczy. Lnianego masz dobrą ilość. Jeśli smakowo pasuje Ci do posiłków, to tak możesz jeść. Dobrym połączeniem jest lniany z warzywami, bo niektóre witaminy z warzyw wymagają tłuszczu, by się w ogóle wchłonęły w jelitach (K, A). Słonecznika staraj się jeść niewiele, kieruj się raczej w stronę orzechów (włoskie, migdały, [...]
[...] tylko na ilość). Natomiast warzywami liśćiastymi(sałata), brokułami, kalafiorem, pomidorami, ogórkami itp możesz sie objadać, bo to prawie sama woda plus mineraly i witaminy. Co do owoców-nie rezygnyj, ale wybieraj te , które zawierają mało cukru-np mandarynki(jedna to nawet niecałe 10 kcal), grejpfruty, jabłka(są średnie jeśli chodzi o [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Białko tylko w celu uzupełnienia diety, nie daje lepszych efektów. Witaminy jak najbardziej, teraz można również bazować na sezonowych owocach/warzywach. Napisałeś że praktycznie na nic, także to co masz inwestuj w dobrej jakości posiłki ;)
[...] jakiegos stażu uzywam podstawowych suplementów ale w odpowiednich dawkach tzn mnoze dawkownie podane przez producenta razy dwa. W mojej stałej suplementacji znajduje sie: 1)witaminy i minerały 2)odzywka białkowa 3)BCAA 4)glutamina 5)okresowo stosuje monohydrant kreatyny. Suplementy w podanej kolejnosci przez mnie sa uszeregowane od [...]
[...] inne: serek wiejski, twaróg, WPC, jajka. Tłuszcze - żółtka jaj, oleje, oliwa. I na bazie tych produktów buduj sobie posiłki. Nie zapomnij też o warzywkach czy nawet owocach, witaminy muszą sie zgadzać. Ustal na kalkulatorze swoje zapotrzebowanie - dodaj na poczatek 500 na plus i zobacz jak organizm bedzie reagowal. Jak bedzie stagnacja albo [...]
[...] przyszłe mamy - są niezbędne do prawidłowego ukształtowania się mózgu dziecka, jeszcze w łonie matki i w pierwszym roku życia. Sprawność intelektualną wspomogą także witaminy z grupy B, zwłaszcza kwas foliowy. Występuje on w zielonych warzywach, takich jak brokuły, szpinak, sałata, i w suszonych owocach. Ruszaj się i pamiętaj o śniadaniu [...]
[...] Jest on jednym z naukowców, którzy przez pięć lat badali grupę ponad 20 tysięcy osób regularnie stosujących wspomagające preparaty. Dowiedziono, że syntetyczne witaminy C, E i beta-karoten są znacznie mniej skuteczne niż te zawarte w warzywach i owocach. " jak by nie patrzeć daje to dużo do myślenia,czy tak naprawdę jest sens [...]
[...] pigmentu dla typowo ciemnych barw warzyw i owoców tym więcej antocyjanów. I tak dla przykładu : dziki ryż, który jest barwy czarnej charakteryzuje się tym, że ma sporo witaminy E i innych związków podczas, gdy jego biały "kuzyn" w zasadzie jest jałowy. Różnica polega jeszcze na pęcznieniu i ilosci. O ile biały ryż wzdyma brzuch i powoduje [...]
[...] takiej koncentracji. Aby w ciągu 6 miesięcy ryby zyskiwały 1,5 kg mięsa karmi się je specjalnymi granulkami - składa się na nie mączka rybna (importowana z Peru), witaminy, ekstrakt soi i manioku. Podrośnięte ryby łowi się ręcznie, przekłada do ażurowych koszy i na małych motorkach, jak tylko szybko się da, przewozi na stateczki ze [...]
do morales_37 : oczywiście, że ćwiczę! a gdzie mi się tłuszcz spali??? do sylwialodz : hmm.. tylko skąd brać witaminy B gdy się wywali pieczywo? po owocach z kolei mam wzdęcia gigant, a już bardzo źle reaguję na kiszoną kapustę. a tak ogólnie: moje problemy z jelitami zaczęły się właśnie na diecie bogatej w błonnik i tzw. "zdrowej", bo [...]
[...] mieszankę nieprzyswajalną dla organizmu. ..... Jednak znaczna część - do 70% - dostarczonego do organizmu wapnia może nie zostać przyswojona. Na przykład, gdy zabraknie witaminy D3. Następstwem tego jest krzywica u dzieci i skrzywienie kości u dorosłych. Absorpcję wapnia hamuje też kwas szczawiowy, zawarty w niektórych owocach i warzywach [...]