Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Cześć.
Białko to nie to samo co wapń.
BIAŁKO:
Podstawowy budulec organizmu (w tym mięśni). W wyniku procesów trawiennych białka są rozkładane na poszczególne aminokwasy niezbędne do budowy tkanek i syntezy własnego białka organizmu.
Poniżej podaje zalecane dawki białka w zależności od poziomu aktywności.
Poziom aktywności
Współczynnik przeliczeniowy
Tryb siedzący, sporadyczne ćwiczenia - 0,8 g na kilogram wagi ciała
Aktywni sportowcy - 1,2 - 1,4 g na 1 kilogram wagi ciała
Bardzo aktywni kulturyści, ciężarowcy - 1,7 - 2 g na 1 kg wagi ciała
Przyjmowanie dawek większych niż 2 g na 1 kg wagi ciała mija się z celem. Z pewnością nie wpłynie to na większy przyrost masy, obciąży zaś w nadmierny sposób nerki i wątrobę.
Niestety nie każde spożywane przez nas białko ma taką samą wartość biologiczną. Powoduje to, iż różne rodzaje białka są w różnym stopniu wchłaniane. Wartość biologiczna białek jest uzależniona od bilansu aminokwasów. Im bardziej bilans ten jest zgodny z własnym bilansem organizmu, tym lepsze jest wchłanianie.
Najwyższą wartość biologiczną posiada mieszanina białek jaja i ziemniaka.
Najczęściej stosowana jest w postaci hydrolizatu.
Wartość biologiczna wybranych białek
Mieszanka białek jaja i ziemniaka 136
Mieszanka białek jaja i mleka 122
Mieszanka białek jaja i pszenicy 118
Laktoalbumina (białko z mleka) 104
Albumina jaja kurzego 100
Białko soji 75
Białko z mięsa 76
Białko z ziemniaka 60
Procent zawartości białka w naturalnych źródłach
Proszek jajeczny z całego białka 40,0
Soja 36,0
Mięso królika 20,0
Wołowina chuda 19,0
Twaróg chudy 19,0
Wieprzowina chuda 19,0
Groch 19,0
Cielęcina chuda 19,0
Tuńczyk świeży 18,0
Łosoś 15,0
Mąka pszenna 10,0
Proszek jajeczny z całego białka 40,0
Soja 36,0
Mięso królika 20,0
Wołowina chuda 19,0
Twaróg chudy 19,0
Wieprzowina chuda 19,0
Groch 19,0
Cielęcina chuda 19,0
Tuńczyk świeży 18,0
Łosoś 15,0
Mąka pszenna 10,0
Aminokwasy
Podstawowy składnik białek.
Organizm samodzielnie może zsyntetyzować 13 z 21 białek. Pozostałe 8 musi być dostarczone z "zewnątrz".
Aminokwasy podzielić można na dwie grupy:
aminokwasy ogólne,
aminokwasy rozgałęzione.
Charakterystyka poszczególnych aminokwasów:
alanina - przyspiesza metabolizm mięśni poprzez przenoszenie do wątroby resztek węglowych, które zużyte są do syntezy glukozy
arginina - może zwiększać wydzielanie insuliny i hormonu wzrostu.
cysteina - bierze udział w odtruwaniu organizmu
cystyna - niezbędna do syntezy białek osocza, bierze udział w syntezie kreatyny, glukagonu, insuliny
fenyloalanina - niezbędna do syntezy hormonów tyroksyny i adrenaliny. Ponieważ przekształca się w tyrozynę, dlatego też ma zastosowanie w leczeniu depresji.
histydyna - niezbędna w mięśniach, gdyż bierze udział w syntezie białka i hemoglobiny.
izoleucyna, leucyna - aminokwasy rozgałęzione, występujące w kukurydzy i mleku. Są wykorzystywane jako materiał budulcowy i energetyczny dla pracującego mięśnia. Nie przechodzą przez wątrobę i dlatego praktycznie natychmiast trafiają do potrzebujących je mięśni.
kwas asparginowy - redukuje poziom amoniaku
lizyna - buduje chrząstki, konieczna do produkcji białka, wraz z witaminą C tworzą L-karnitynę.
metionina - działa ochronnie na komórki wątroby, ułatwia szybkie pozbycie się tkanki tłuszczowej. Najobficiej występuje w białku jaja i mleka.
ornityna - duże dawki stymulują wydzielanie hormonu wzrostu, usprawnia i przyspiesza pracę wątroby
prolina - może stanowić zbiornik energii dla mięśni
seryna - bierze udział w pracy systemy nerwowego, usprawnia przepływ impulsów
tauryna - wpływa na wzrost masy mięśniowej, obniża ciśnienie krwi, poprawia tolerancję leków, działa korzystnie na centralny układ nerwowy.
treonina - ważny składnik kolagenu, który jest głównym składnikiem podporowym tkanki łącznej.
tryptofan - prekursor serotoniny, może uwalniać hormon wzrostu.
tyrozyna - prekursor takich związków jak adrenalina (pobudzacz receptorów autonomicznego układu nerwowego), dopamina i noradrenalina (spełniają rolę przekaźników impulsów).
walina - aminokwas rozgałęziony, działanie jak wyżej, najobficiej występuje w białku siemienia lnianego.
WAPŃ:
Medycyna zbadała i opisała ponad dwadzieścia minerałów potrzebnych człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania. Pod względem ilościowym nad wszystkim góruje wapń: organizm dorosłego człowieka zawiera około 1,2 kg tego minerału. Z tego 99% znajduje się w zębach i kościach. Pozostały 1% krąży we krwi i innych płynach ustrojowych i pełni wiele ważnych funkcji. Wzmaga krzepnięcie krwi, jest niezbędny przy skurczach mięśni i prawidłowym funkcjonowaniu pewnych hormonów, bierze udział w przekazywaniu wiadomości między nerwami i komórkami. Obniża poziom cholesterolu. Ów jeden procent jest wielkością stałą, to znaczy, że jeżeli jego poziom spadnie poniżej określonej granicy, to organizm sięga po wapń zmagazynowany w zębach i kościach.
..... Codziennie tracimy ok. 1100mg wapnia wydalając go z kałem, moczem, w niewielkich ilościach także z potem. Niedobory te uzupełniamy przyswajając wapń zawarty w pożywieniu.
..... Najbogatszym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia jest mleko i jego przetwory, poza tym warzywa liściaste i ryby w oleju (szczególnie jeśli zjadane są z kośćmi). Wapń, który można znaleźć w wodzie twardej, zapobiega podwyższaniu się poziomu cholesterolu, gdyż łączy się w jelitach z tłuszczami nasyconymi tworząc mieszankę nieprzyswajalną dla organizmu.
..... Jednak znaczna część - do 70% - dostarczonego do organizmu wapnia może nie zostać przyswojona. Na przykład, gdy zabraknie witaminy D3. Następstwem tego jest krzywica u dzieci i skrzywienie kości u dorosłych. Absorpcję wapnia hamuje też kwas szczawiowy, zawarty w niektórych owocach i warzywach oraz - w bardzo małych ilościach w herbacie, kakao i czekoladzie. Razem z wapniem tworzy on nierozpuszczalne szczawiany wapniowe. Dlatego wapń pochodzący z warzyw jest gorzej przyswajalny.
..... Zdolność przyswajania wapnia zmniejsza się wraz z wiekiem. U człowieka młodego ilość wapnia magazynująca się w kościach jest większa niż ilość wapnia z nich pobierana. Mniej więcej do trzydziestego roku życia ustala się tak zwany bank wapnia w tkance kostnej. Zbyt intensywnemu pobieraniu tego wapnia oraz wydalaniu go wraz z moczem zapobiegają hormony płciowe. Zanik lub zmniejszone wydzielanie tych hormonów - dzieje się tak w okresie menopauzy - zakłócają ten obieg. Może wówczas dojść do osteoporozy, czyli zrzeszotnienia kości. Organizm jest wtedy zdany na swój bank wapnia. Osteoporoza jest więc chorobą wieku starczego, ale zapobiegać jej należy już w młodości.
..... Niedobór wapnia może być przyczyną tzw. zwapnienia naczyń krwionośnych, wywołuje skurcze, spazmy mięśniowe, senność, nerwowość, ból związany z uszkodzeniem kości lub kręgosłupa, skurcze menstruacyjne. Szczególnie zagraża kobietom w ciąży i matkom karmiącym. Przekazują one dziecku do 300mg wapnia dziennie, bez względu na jego poziom w organizmie (co oznacza, że może go zabraknąć matce, ale nigdy dziecku).
..... Czy istnieje recepta na utrzymanie prawidłowego poziomu wapnia ? Trzeba przede wszystkim pamiętać o :
odżywianiu się produktami bogatymi w wapń
stałej aktywności fizycznej
unikaniu alkoholu
unikaniu palenia papierosów
ograniczeniu picia kawy i herbaty (maksimum sześć filiżanek dziennie).
POZDRAWIAM...
Kamiński Artur
Białko to nie to samo co wapń.
BIAŁKO:
Podstawowy budulec organizmu (w tym mięśni). W wyniku procesów trawiennych białka są rozkładane na poszczególne aminokwasy niezbędne do budowy tkanek i syntezy własnego białka organizmu.
Poniżej podaje zalecane dawki białka w zależności od poziomu aktywności.
Poziom aktywności
Współczynnik przeliczeniowy
Tryb siedzący, sporadyczne ćwiczenia - 0,8 g na kilogram wagi ciała
Aktywni sportowcy - 1,2 - 1,4 g na 1 kilogram wagi ciała
Bardzo aktywni kulturyści, ciężarowcy - 1,7 - 2 g na 1 kg wagi ciała
Przyjmowanie dawek większych niż 2 g na 1 kg wagi ciała mija się z celem. Z pewnością nie wpłynie to na większy przyrost masy, obciąży zaś w nadmierny sposób nerki i wątrobę.
Niestety nie każde spożywane przez nas białko ma taką samą wartość biologiczną. Powoduje to, iż różne rodzaje białka są w różnym stopniu wchłaniane. Wartość biologiczna białek jest uzależniona od bilansu aminokwasów. Im bardziej bilans ten jest zgodny z własnym bilansem organizmu, tym lepsze jest wchłanianie.
Najwyższą wartość biologiczną posiada mieszanina białek jaja i ziemniaka.
Najczęściej stosowana jest w postaci hydrolizatu.
Wartość biologiczna wybranych białek
Mieszanka białek jaja i ziemniaka 136
Mieszanka białek jaja i mleka 122
Mieszanka białek jaja i pszenicy 118
Laktoalbumina (białko z mleka) 104
Albumina jaja kurzego 100
Białko soji 75
Białko z mięsa 76
Białko z ziemniaka 60
Procent zawartości białka w naturalnych źródłach
Proszek jajeczny z całego białka 40,0
Soja 36,0
Mięso królika 20,0
Wołowina chuda 19,0
Twaróg chudy 19,0
Wieprzowina chuda 19,0
Groch 19,0
Cielęcina chuda 19,0
Tuńczyk świeży 18,0
Łosoś 15,0
Mąka pszenna 10,0
Proszek jajeczny z całego białka 40,0
Soja 36,0
Mięso królika 20,0
Wołowina chuda 19,0
Twaróg chudy 19,0
Wieprzowina chuda 19,0
Groch 19,0
Cielęcina chuda 19,0
Tuńczyk świeży 18,0
Łosoś 15,0
Mąka pszenna 10,0
Aminokwasy
Podstawowy składnik białek.
Organizm samodzielnie może zsyntetyzować 13 z 21 białek. Pozostałe 8 musi być dostarczone z "zewnątrz".
Aminokwasy podzielić można na dwie grupy:
aminokwasy ogólne,
aminokwasy rozgałęzione.
Charakterystyka poszczególnych aminokwasów:
alanina - przyspiesza metabolizm mięśni poprzez przenoszenie do wątroby resztek węglowych, które zużyte są do syntezy glukozy
arginina - może zwiększać wydzielanie insuliny i hormonu wzrostu.
cysteina - bierze udział w odtruwaniu organizmu
cystyna - niezbędna do syntezy białek osocza, bierze udział w syntezie kreatyny, glukagonu, insuliny
fenyloalanina - niezbędna do syntezy hormonów tyroksyny i adrenaliny. Ponieważ przekształca się w tyrozynę, dlatego też ma zastosowanie w leczeniu depresji.
histydyna - niezbędna w mięśniach, gdyż bierze udział w syntezie białka i hemoglobiny.
izoleucyna, leucyna - aminokwasy rozgałęzione, występujące w kukurydzy i mleku. Są wykorzystywane jako materiał budulcowy i energetyczny dla pracującego mięśnia. Nie przechodzą przez wątrobę i dlatego praktycznie natychmiast trafiają do potrzebujących je mięśni.
kwas asparginowy - redukuje poziom amoniaku
lizyna - buduje chrząstki, konieczna do produkcji białka, wraz z witaminą C tworzą L-karnitynę.
metionina - działa ochronnie na komórki wątroby, ułatwia szybkie pozbycie się tkanki tłuszczowej. Najobficiej występuje w białku jaja i mleka.
ornityna - duże dawki stymulują wydzielanie hormonu wzrostu, usprawnia i przyspiesza pracę wątroby
prolina - może stanowić zbiornik energii dla mięśni
seryna - bierze udział w pracy systemy nerwowego, usprawnia przepływ impulsów
tauryna - wpływa na wzrost masy mięśniowej, obniża ciśnienie krwi, poprawia tolerancję leków, działa korzystnie na centralny układ nerwowy.
treonina - ważny składnik kolagenu, który jest głównym składnikiem podporowym tkanki łącznej.
tryptofan - prekursor serotoniny, może uwalniać hormon wzrostu.
tyrozyna - prekursor takich związków jak adrenalina (pobudzacz receptorów autonomicznego układu nerwowego), dopamina i noradrenalina (spełniają rolę przekaźników impulsów).
walina - aminokwas rozgałęziony, działanie jak wyżej, najobficiej występuje w białku siemienia lnianego.
WAPŃ:
Medycyna zbadała i opisała ponad dwadzieścia minerałów potrzebnych człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania. Pod względem ilościowym nad wszystkim góruje wapń: organizm dorosłego człowieka zawiera około 1,2 kg tego minerału. Z tego 99% znajduje się w zębach i kościach. Pozostały 1% krąży we krwi i innych płynach ustrojowych i pełni wiele ważnych funkcji. Wzmaga krzepnięcie krwi, jest niezbędny przy skurczach mięśni i prawidłowym funkcjonowaniu pewnych hormonów, bierze udział w przekazywaniu wiadomości między nerwami i komórkami. Obniża poziom cholesterolu. Ów jeden procent jest wielkością stałą, to znaczy, że jeżeli jego poziom spadnie poniżej określonej granicy, to organizm sięga po wapń zmagazynowany w zębach i kościach.
..... Codziennie tracimy ok. 1100mg wapnia wydalając go z kałem, moczem, w niewielkich ilościach także z potem. Niedobory te uzupełniamy przyswajając wapń zawarty w pożywieniu.
..... Najbogatszym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia jest mleko i jego przetwory, poza tym warzywa liściaste i ryby w oleju (szczególnie jeśli zjadane są z kośćmi). Wapń, który można znaleźć w wodzie twardej, zapobiega podwyższaniu się poziomu cholesterolu, gdyż łączy się w jelitach z tłuszczami nasyconymi tworząc mieszankę nieprzyswajalną dla organizmu.
..... Jednak znaczna część - do 70% - dostarczonego do organizmu wapnia może nie zostać przyswojona. Na przykład, gdy zabraknie witaminy D3. Następstwem tego jest krzywica u dzieci i skrzywienie kości u dorosłych. Absorpcję wapnia hamuje też kwas szczawiowy, zawarty w niektórych owocach i warzywach oraz - w bardzo małych ilościach w herbacie, kakao i czekoladzie. Razem z wapniem tworzy on nierozpuszczalne szczawiany wapniowe. Dlatego wapń pochodzący z warzyw jest gorzej przyswajalny.
..... Zdolność przyswajania wapnia zmniejsza się wraz z wiekiem. U człowieka młodego ilość wapnia magazynująca się w kościach jest większa niż ilość wapnia z nich pobierana. Mniej więcej do trzydziestego roku życia ustala się tak zwany bank wapnia w tkance kostnej. Zbyt intensywnemu pobieraniu tego wapnia oraz wydalaniu go wraz z moczem zapobiegają hormony płciowe. Zanik lub zmniejszone wydzielanie tych hormonów - dzieje się tak w okresie menopauzy - zakłócają ten obieg. Może wówczas dojść do osteoporozy, czyli zrzeszotnienia kości. Organizm jest wtedy zdany na swój bank wapnia. Osteoporoza jest więc chorobą wieku starczego, ale zapobiegać jej należy już w młodości.
..... Niedobór wapnia może być przyczyną tzw. zwapnienia naczyń krwionośnych, wywołuje skurcze, spazmy mięśniowe, senność, nerwowość, ból związany z uszkodzeniem kości lub kręgosłupa, skurcze menstruacyjne. Szczególnie zagraża kobietom w ciąży i matkom karmiącym. Przekazują one dziecku do 300mg wapnia dziennie, bez względu na jego poziom w organizmie (co oznacza, że może go zabraknąć matce, ale nigdy dziecku).
..... Czy istnieje recepta na utrzymanie prawidłowego poziomu wapnia ? Trzeba przede wszystkim pamiętać o :
odżywianiu się produktami bogatymi w wapń
stałej aktywności fizycznej
unikaniu alkoholu
unikaniu palenia papierosów
ograniczeniu picia kawy i herbaty (maksimum sześć filiżanek dziennie).
POZDRAWIAM...
Kamiński Artur
...
Napisał(a)
Dobrze prawisz masz Soga
Pozdrawiam
Trening i wiara zrobia ze mnie cara
Old statistics LPA^3498**LWA^545
Pozdrawiam
Trening i wiara zrobia ze mnie cara
Old statistics LPA^3498**LWA^545
...
Napisał(a)
Oczywiście, już tobie podaje:
http://www.pakernia.konin.lm.pl/byczek/Bialko.htm
http://republika.pl/aloecom/htmle/wapn_nr_jeden.html
POZDRAWIAM...
Kamiński Artur
http://www.pakernia.konin.lm.pl/byczek/Bialko.htm
http://republika.pl/aloecom/htmle/wapn_nr_jeden.html
POZDRAWIAM...
Kamiński Artur
...
Napisał(a)
Podkreślam, że nie jest to reklama stron internetowych, tylko chęć szybkiej pomocy.
POZDRAWIAM...
Kamiński Artur
POZDRAWIAM...
Kamiński Artur
...
Napisał(a)
DENERWUJE MNIE TO JAK KOLESIE PO MIESIĄCU TRNINGÓW O ILE W OGÓLE MOŻNA NAZWAĆ TO TRENINGAMI PYTAJĄ SIĘ JAK ZACZĄĆ BRAĆ (WIADOMO C0) PRZECIEŻ TO TOTALNA GLUPOTA. I PRZEWAŻNIE SĄ TO GOŚCIE W WIEKU KILKUNASTU LAT. PAKUJE SIĘ TAKI JEDEN Z DRUGIM NA LATO A W ZIMĘ GDY NIE BIORĄ TO NIE CHODZĄ NA SIŁKĘ BO IM GŁUPIO BO SPADLI NA MASIE NA ŁEB NA SZYJĘ TAKICH NIE POWINNO SIE WPUSZCZAĆ NA SIŁOWNIĘ NARA
BYCZEK
BYCZEK
...
Napisał(a)
Te informacje nie są w pełni prawdziwe. Na przykład leucyna jest w warzywach strączkowych i kukurydzy, natomiast izoleucyna występuje w kukurydzy w niewielkich ilościach, i jej głównym źródłem są wyżej wspomniane fasolki i groszki. Trudno znaleźć na internecie opracowanie dotyczące żywienia, które nie zawierało by błędów będących nawet nie tyle efektem niewiedzy czy niekompetencji, co nieuzasadnionych uproszczeń czy skrótów myślowych. ech...
Polecane artykuły