Szacuny
7
Napisanych postów
255
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
5237
Co myslicie o piciu surowych bialek jaj? Czy jest jakas roznica miedzy powiedzmy jajecznica a tymi bialkami? Slyszalem ze takie bialko ma najwyzsza wartosc biologiczna... Sam od kilku dni pije te bialka a zoltka wywalam (stara sie troche wku**** hehe) No i jest lato mam pewne obawy przed salmonella... Co o tym sadzicie?
Pozdrawiam KUMEK.
"Kto nie walczy ten ginie, a kto umarł ten nie żyje..."
Szacuny
11182
Napisanych postów
51935
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
z tego co do tej pory czytałam na ten temat na forum wynika, że białko ścięte jest lepiej przyswajalne niż surowe, więc nie wiem czy jest sens tak się męczyć...zreszta wstukaj w wyszukiwarkę na forum "surowe jajko", to znajdziesz parę artykułów na ten temat.
Szacuny
1
Napisanych postów
506
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
19683
sparzenie wrzatkiem nic nie daje...
jajko otoczone jest skorupka wapienna , i dwoma blonami pergaminowymi sa
tam mikrootwory bez ktore bakterie ( np salmoneli ) przenikaja
i nietety jajko trzeba ugotowac :(
Szacuny
1
Napisanych postów
506
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
19683
rob jak chcesz wyrazam moja opinie i mam na to logiczne uzasadnienie
a jezeli argument " wiele razy slyszalem" jest dla Ciebie wystarczajacy
to prosze bardzo :)
A wracajac do sparzania jajek kiedys tez tak chcialem robic....
Szacuny
7
Napisanych postów
255
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
5237
Widze ze surowe jaja to zle rozwiazanie, chociaz nie ukrywam ze picie jaj jest wygodniejsze i szybsze niz jakakolwiek obrobka termiczna...ale chyba bede musial zaczac gotowac, w koncu nie moge sie narazac na jakies straty w przyswajalnosci :)
"Kto nie walczy ten ginie, a kto umarł ten nie żyje..."
Szacuny
20
Napisanych postów
2925
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
17203
Surowe bialko jaja jest slabo przyswajalne. Wiec raczej nie radze sie meczyc z piciem surowych jaj, chyba, ze lubisz. Jako alternatywe proponuje jajecznice, omlet, jajka na miekko i twardo (szczegolnie to ostatnie - zero problemu z przygotowaniem, mozna wziasc ze soba i zjesc gdziekolwiek. Tu problemem jest z kolei tluszcz zawarty w zoltku.
Drugim pomyslem moze byc sproszkowane bialko jajka. Znajdz topic w SUPLEMENTACJI: "suplementy 10 razy taniej" Ronowicza. Ja z tego korzystam i sobie chwale.