Tylko ci, którzy nie interesują się kwestiami zdrowia i dietetyki sądzą, że w pożywieniu są wszelkie niezbędne składniki potrzebne człowiekowi do zdrowego funkcjonowania.
Na skutek rozwoju cywilizacyjnego i technologicznego napędzanego kwestiami ekonomicznymi:
● zawartość składników odżywczych w warzywach i owocach spadła drastycznie; przykłady:
○ w ciągu ostatnich kilkunastu lat zawartość witaminy C w pomidorach zmniejszyła się o kilkadziesiąt procent
○ pomarańcze z dużych plantacji kupowane w marketach często zawierają minimalne ilości witaminy C, a nawet mogą być to śladowe ilości
○ uprawiane gatunki marchwi zawierają mniej beta-karotenu, gdyż mają dostarczać dużą masę korzenia
● brak składników w glebie. Jeżeli do ziemi dostarcza się tylko 3 składniki (NPK), a rośliny rosnąc "wyciągają" z niej kilkadziesiąt, to zaczyna ich brakować. Szacuje się, że ziemie w Polsce wydawały plon ok. 1200 razy i gdy była to uprawa metodami naturalnymi, bilans minerałów się utrzymywał - po wprowadzeniu sztucznego nawożenia ziemia została wyjałowiona
● na niektórych terenach w ogóle ziemia jest pozbawiona niektórych składników, np. w województwie małopolskim notuje się totalny brak selenu
● żaden plantator nie zwraca uwagi na zawartość składników w uprawianych roślinach, często nie jest nawet świadomy konieczności występowania ich w określonej ilości czy proporcjach
● skażenie powietrza i gleby odpadami produkcyjnymi
● krzyżówki gatunków i modyfikacje genetyczne
● wszelkie mięso pochodzi z hodowli, w których jedynym wykładnikiem jest zysk, czyli ilość kilogramów
Nawet spełnianie powyższych warunków jest niemożliwe. A przecież to nie wszystkie pierwiastki których potrzebuje nasz organizm.
Do czego witaminy i minerały są nam potrzebne?
Witamina A (retinol) - jest witaminą niezbędną w procesie budowania białek (łączenia aminokwasów w długie łańcuchy). Warunkuje również proces widzenia. Niedobór tej witaminy uniemożliwia regenerację organizmu i prowadzi do upośledzenia funkcji wzroku, utrudzenie widzenia szczególnie po zmierzchu tzw. "kurza ślepota" Witamina A oraz Beta-karoten pro-wiataminy A, z której organizm produkuje tą witaminę
są odpowiedzialne za walkę z wolnymi rodnikami tj. produktami ubocznymi przemian metalicznych w naszym organizmie.
Witamina B1 (tamina) - niezbędna w procesie spalania węglowodanów.
Witamina B2 (ryboflamina) - przydatna w spalaniu tłuszczy i cukrów oraz przy odbudowaniu zniszczonych lub uszkodzonych tkanek. Witamina ta odgrywa ważną rolę w procesie budowania mięśni i funkcjonowaniu narządu wzroku.
Witamina B3 (niacyna) - odpowiedzialna jest za zużywanie tlenu w komórce czyli bierze udział w oddychaniu wewnątrz komórkowym. To od tej witaminy zależy ile tłuszczu możemy spalić.
Witamina B5 (kwas pantogenowy) - odpowiada za spalanie węglowodanów i tłuszczy. Podnosi odporność organizmu na infekcje.
Witamina B6 (pirodyksal) - witamina ta bierze udział w gospodarce aminokwasami i białkami (syntezuje aminokwasy w organizmie) oraz uaktywnia przemianę glikogenu w energię. jej zapotrzebowanie wzrasta wraz ze wzrostem spożycia białka.
Witamina B12 (kobalamina) - bierze udział w tworzeniu DNA i odpowiedzialna jest za rozwój komórek oraz w produkcji czerwonych krwinek.
Witamina C (kwas oskrobinowy) - bierze udział w bardzo dużej ilości procesów biochemicznych. Współdziała z witaminą E w walce z wolnymi rodnikami. Pomaga w optymalnym wykorzystaniu żelaza i tlenu, jednocześnie chroni inne witaminy przed szkodliwym dla nich utlenieniem. Przyspiesza proces uwalniania kwasu mlekowego z mięsni - skracając tym samym czas odnowy po treningowej. Witamina C jest jedną z ważniejszych witamin, a zarazem jedyną której spożycie w nadmiarze nie jest szkodliwe, gdyż jej nadmiar jest przez organizm wydalany.
Witamina K - niezbędna do prawidłowej krzepliwości krwi.
Witamina D - wytwarzana jest w organizmie przez oddziaływanie promieniowania ultrafioletowego na skórę. Witamina ta reguluje gospodarkę wapnia i fosforu w organizmie. jej brak osłabia kości i powoduje krzywicę. Możliwy jej niedobór w okresie zimowym.
Witamina E - głównym zadaniem tej witaminy jest niwelowanie wolnych rodników, jest tzw. antydzsytanem. Zabezpiecza mięśnie przed skutkami niedotlenienia, chroniąc je zarazem przed zbyt dużymi ilościami tlenu. Podnosi odporność organizmu, działa miażdżycowo, wpływa na przemianę materii i energii.
MINERAŁY
WAPŃ - konieczny do prawidłowej pracy mięśni. niedobór jego w pożywieniu organizm uzupełnia pobierając go z kości co powoduje ich osłabienie. Objawy niedoboru: Zaburzenia wzrostu, krzywica, osteoporoza, kurcze mięśni.
MAGNEZ - niezbędny dla działania ponad 300 enzymów w organizmie. jest jednym z elementów warunkujących prawidłową przemianę glukozy w energie, bierze udział w biosyntezie białek i skurczach mięśni. Objawy niedoboru: Zaburzenia wzrostu, rozwoju psychicznego, osłabienie, skurcze mięśni, depresja, zaburzenia w pracy serca, nerwowość.
FOSFOR - obok wapnia główny składnik kości i zębów. Odgrywa główną rolę w cyklu powstawania i przekazywania energii oraz przemianach metabolicznych. Objawy niedoboru: Stany osłabienia , zaburzenia w budowie masy kostnej, ucieczka wapnia z kości, zmęczenie, zaburzenia nerwowe.
SÓD - znany pod postacią soli kuchennej. Sód spełnia rolę przekaźnika impulsów nerwowych. jego niedobór należy do rzadkości. Zbyt duża ilość soli prowadzi do zatrzymania wody w organizmie co w efekcie może przynieść nadciśnienie.
Objawy niedoboru: Skurcze i porażenia mięśni, zaburzenia koncentracji, utrata apetytu spowolniona reakcja na bodźce, dolegliwości oddechowe, zaparcia, bezsenność, nieregularne bicie serca, zatrzymanie pracy serca.
ŻELAZO - występuje w hemoglobinie biorąc udział w transporcie tlenu z płuc do wszystkich komórek organizmu. Jego absorpcja w organizmie zależy od odpowiedniej ilości witaminy C, cynku, kwasu foliowego, witaminy B6, B12, E. Objawy niedoboru: Zmniejszona wydolność, stany osłabienia i duszności, przemęczenia, słabość w koncentracji, szybkie przekwaszenie mięśni, bezsenność, problemy z krążeniem.
CYNK - składnik wielu enzymów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Odpowiada za produkcje krwinek i metabolizm żelaza oraz jest niezbędny do produkcji testosteronu. Niedobór wstrzymuje rozwój mięśniowy oraz osłabia system immunologiczny (odpornościowy) organizmu. Objawy niedoboru: Zaburzenia wzrostu, niedojrzałość płciowa, brak łaknienia, zmiany w gospodarce hormonalnej, zwiększone niebezpieczeństwo infekcji, opóźnione gojenie ran, cukrzyca.
MIEDŹ - składnik wielu enzymów, odpowiada również za produkcję hormonów harodreliny.
MANGAN - niezbędny do formowania sie kości oraz chrząstek, a także odpowiedzialny za prawidłową przemianę węglowodanów.
CHROM - niezbędny w procesie prawidłowego metabolizmu glukozy, insuliny, a także kwasów tłuszczowych. Niezbędny do wzrostu mięśniowego.
SELEN - Brak selenu prowadzi do wielu chorób w tym również chorób serca, współpracując z witamina E zwalcza wolne rodniki. Objawy niedoboru: Przedwczesne starzenie, częste przeziębienia.
JOD - wchodzi w skład hormonu wytworzonego przez tarczyce - tyroksyny - który reguluje procesy energetyczne w organizmie.
POTAS- jest podstawowym kationem znajdującym się wewnątrz komórki. Jego rola biologiczna jest znaczna, wpływa na prawidłowe utrzymanie ciśnienia płynów ustrojowych, procesy przekaźnictwa nerwowo-mięśniowego, reakcje enzymatyczne sprzyjające uwalnianiu energii, biosyntezę białek i transport aminokwasów oraz na rytm pracy serca.
Na zakończenie Chciałbym powiedzieć coś, moim zdaniem, bardzo ważnego: Jeżeli uważasz, że dodatkowe suplementy diety - witaminy i minerały nie są Ci potrzebne, lub że znajdziesz je w codziennym pożywieniu, zastanów się ile tak naprawdę jest ich w przetworzonym i hodowanym w celu jak największego zysku pożywieniu. Zastanówcie się także czy nie warto jest skorzystac z suplementów uzupełniających ewentualne braki.
Źródło: zdrowieiuroda.blox.pl
Zmieniony przez - domer w dniu 2009-04-23 06:58:42
Pomogłem?? Zapraszam na mój fanpage
https://www.facebook.com/pages/Dietetyczna-Forma/1592613910967558?ref=tn_tnmn