[...] ale także dostarcza organizmowi niezbędnych elementów, które mogą przyczynić się do poprawy zdrowia. Jakie są korzyści zdrowotne wynikające ze spożycia podrobów? Nadmiar witaminy A Podroby są również bogate w witaminę A, a jej nadmiar jest magazynowany w wątrobie, a nie wydalany z moczem. Nadmiar witaminy A może powodować objawy, takie jak [...]
[...] o dużej intensywności, takie jak bieganie i skakanie, oraz trening siłowy o wysokiej intensywności są korzystne zarówno dla budowy kości, jak i siły kości. Minerały i witaminy ważne dla zdrowia kości Związek Wpływ na kości Białko Pomaga w budowie i regeneracji tkanki kostnej. Witamina D Ułatwia wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego. [...]
Ostatnio, gdy moda na zdrowy styl życia i bycie fit wiedzie prym, półki sklepowe przepełniają się dietetycznymi produktami, a w mediach coraz częściej można usłyszeć o nowych wspaniałych produktach, mających poprawić stan naszego zdrowia, osiągi sportowe i ukształtować ładniejszą sylwetkę. Dużą popularność zyskują napoje spożywane okołotreningowo, [...]
[...] i superfood Jest to zazwyczaj mieszanka sproszkowanych warzyw i owoców, które posiadają udokumentowane działanie prozdrowotne. Ich zaletą jest fakt, że zawarte w produkcie witaminy są w formie naturalnej. Pomimo że stężenie poszczególnych związków może nie być zbyt wygórowane, to wykorzystanie syntetycznych form witamin nie gwarantuje również [...]
Witamina B12 ze względu na wzajemne powiązania z innymi witaminami została dołączona do całej ich grupy, o nazwie witaminy B. Jest ich łącznie osiem i (m.in.) mają jedną wspólną cechę, są rozpuszczalne w wodzie, przez co, w odróżnieniu od witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, nie musimy spożywać ich wraz z pokarmem zawierającym dużą ilość tego [...]
Z pełną odpowiedzialnością można stwierdzić, że jest to ostatni dzwonek na to, aby zacząć wprowadzać zmiany w swojej codziennej diecie, treningach i rutynie dnia codziennego, aby skutecznie poprawić sylwetkę do zbliżającego się lata. Okres 8-10 tygodni jest ilością czasu optymalną, pod warunkiem że nie zaczynasz z poziomu początkującego, a Twoje [...]
Wykorzystanie suplementów jest niezbędnym elementem diety sportowca, który ma na celu wspomóc codzienną rutynę dietetyczną, ale i nie tylko. Głównym zadaniem produktów tego typu jest podniesienie efektywności stosowanego jadłospisu, poprzez pewne zmiany funkcjonowania metabolizmu. Wykorzystanie odpowiednio ukierunkowanej suplementacji posiada [...]
[...] Jeśli nie występują jakieś drastyczne niedobory mikroelementów, a podejrzewamy jedynie, że może być ich zbyt mało, można sięgnąć po gotowy preparat, zawierający zarówno witaminy, jak i minerały w podstawowych dawkach. Wspomniałem o tym, aby w okresie redukcji tkanki tłuszczowej, nie ulegać pokusie całkowitej eliminacji tłuszczów z naszego [...]
Każdy posiłek, który spożywamy, ma wpływ na nasz organizm. Poza proteinami, węglowodanami i tłuszczami w naszym pożywieniu występują również witaminy, minerały, antyoksydanty oraz masa innych składników mających wpływ na nasz organizm, zdrowie, wydolność i sylwetkę. W jagodach Acai można również znaleźć witaminy A, B, C, fosfor, magnez, potas, [...]
Łuszczycowe zapalenie stawów jest chorobą, która polega na przewlekłym zapaleniu stawów towarzyszącemu chorobie skórnej. Choroba ma różnorodny przebieg - od postaci łagodnych (które występują najczęściej) do ciężkich, które prowadzą do uszkodzenia stawów i ich niesprawności. Aloes Żele z dodatkiem aloesu są jednym z najbardziej znanych dodatków, [...]
W dzisiejszych czasach moda na sport oraz suplementację staje się coraz większa. O ile sport zazwyczaj nie jest niczym złym, o tyle suplementacja bywa nieprzemyślana, a niekiedy nawet nazbyt rozbudowana. Naturalne oraz przebadane zdrowe specyfiki są oczywiście jak najbardziej w porządku, niestety coraz więcej osób w celu poprawienia efektów sięga [...]
Orzechy to pyszne, chrupiące i zdrowe przekąski, można je spożywać, będąc na każdej diecie, nawet na ketogenicznej czy wegańskiej. Pomimo wyższej zawartości tłuszczu mają wiele istotnych korzyści dla zdrowia i prawidłowej masy ciała. Orzechy są częstym dodatkiem do wielu dań i to nie tylko tych na słodko. Wykorzystywane są także do produkcji [...]
Większości osób, gdy wspomni się o diecie czy ćwiczeniach, pierwsze co przychodzi na myśl, to odchudzanie. Jednak dieta i treningi są związane nie tylko procesem redukcji, ale również budowania i utrzymanie masy mięśniowej, które wbrew pozorom, mogą być dużo trudniejsze niż odchudzanie. Podsumowanie Aby zbudować ładną sylwetkę, warto mądrze [...]
Colostrum jest znanym suplementem diety, który wykorzystywany jest głównie w celu wsparcia odporności. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, czym tak naprawdę jest i skąd pochodzi. W artykule postaramy się przybliżyć właściwości colostrum, opiszemy, jak je stosować i jakie ma znaczenie dla sportowców. Jak stosować Colostrum? Colostrum jest [...]
Czy wiecie, które państwa uchodzą za najzdrowsze? Jednym ze wskaźników jest długowieczność i biorąc pod uwagę ten czynnik można wyróżnić pięć państw – Monako, Japonię, Singapur, Hiszpanię i Grecję. Co decyduje o tej niezwykłej długowieczności w tych krajach? Singapur Singapur jest kolejnym krajem obdarzonym długowiecznością – średnia długość [...]
Potas należy do podstawowych jonów wpływających np. na gospodarkę wodno-elektrolitową. Jest jednym z głównych składników (oprócz witaminy d i magnezu) odżywczych w zachodniej diecie, którego jest za mało zgodnie z wytycznymi dietetycznymi z 2010 r. Podsumowanie Właściwa podaż potasu ma związek z występowaniem osteoporozy (obniża ryzyko spadku [...]
Debata na temat korzyści zdrowotnych związanych z pełnymi ziarnami trwa. Z jednej strony mamy badania pokazujące, że spożycie pełnych ziaren wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci. Podsumowując Pełne ziarna nie są niezbędne dla zdrowej, zbilansowanej diety, ale są bogate w składniki odżywcze i błonnik. Dzięki wysokiej zawartości [...]
[...] wcale nie musi być przyjazne dla układu sercowo-naczyniowego (zaburzenia rytmu serca, zawały i inne incydenty). Stres mogą obniżać: właściwa dieta bogata w zdrowe tłuszcze, witaminy, minerały, adaptogeny, odpowiedni trening aerobowy, siłowy i interwałowy oraz unikanie stresujących sytuacji. Wbrew obiegowym mitom, alkohol może nasilać stres (np. [...]
Węglowodany dość często utożsamiane są z cukrem, co posiada wydźwięk negatywny, gdy o nich wspominamy. Jednak wymaga pewnego sprostowania. To, że cukry należą do grupy węglowodanów, nie oznacza, że słysząc słowo węglowodany, musimy mieć przed oczami biały cukier stołowy i pełną paletę jego następstw negatywnych przy nadmiernej konsumpcji. [...]
[...] w złym świetle. Składniki odżywcze Gotowanie obniża zawartość niektórych składników odżywczych w żywności, zwłaszcza rozpuszczalnych w wodzie, takich jak witamina C i witaminy z grupy B. Jednak gotowanie wzmacnia inne składniki odżywcze, na przykład likopen i beta-karoten, które są wtedy łatwiej wchłaniane przez organizm. Bakterie i inne [...]