[...] obecnych w burakach sprawia, że zmniejszają ryzyko rozwoju wielu nowotworów, zwłaszcza raka trzustki, raka piersi czy raka prostaty. Co więcej, zawarte w burakach witaminy i minerały odgrywają ważną rolę w zwalczaniu wolnych rodników, które mogą uszkadzać DNA oraz błony komórkowe. Warto wspomnieć o tym, że powiązano występowanie [...]
Niewiele rzeczy zabija tak poranny nastrój, jak nieświeży oddech. Większość z nas doświadczyła kiedyś tego problemu. Nie wszyscy zdają sobie jednak z tego sprawę. Wykonaj prosty test - przeczyść nicią dentystyczną przestrzenie między zębami i powąchaj ją. Jeśli woń jest niezbyt miła, warto poszukać przyczyny i wdrożyć rozwiązania. Oto sposoby na [...]
[...] pełnoziarnistej otręby są ponownie dodawane do produktu końcowego, zwiększając tym samym zawartość błonnika. A co z witaminami i minerałami? Pszenica i jęczmień są bogate w witaminy i minerały, jednak oba tracą znaczne ich ilości podczas przetwarzania (szczególnie mąka pszenna). Część z nich, głównie witaminy z grupy B są później z powrotem [...]
[...] i ogólną formę sportową. Dobre nawodnienie jest też ważne dla samych efektów w odchudzaniu. Soki owocowe Mogłoby się wydawać, że soki są zdrowe, ponieważ zawierają witaminy i minerały. Mimo wszystko są także bogate w cukier, nawet te, które na opakowaniu mają informację „bez cukru”. Jak to możliwe? Po prostu owoce to też źródło [...]
Z pewnością każdy słyszał o negatywnych skutkach spożywania żywności typu fast food. Wysoka kaloryczność, duża zawartość soli, cukru, niezdrowych tłuszczy nie ma pozytywnego wpływu ani na naszą sylwetkę, ani zdrowie w szerokim tego słowa znaczeniu. Taki styl odżywiania sprzyja nadwadze, otyłości, cukrzycy typu 2, chorobom serca, a nawet [...]
[...] odżywcze warzyw? Istnieje przekonanie, że korzystanie z kuchenki mikrofalowej niszczy składniki odżywcze. Warto się nad tym jednak nieco zastanowić. Kiedy warzywa tracą witaminy i minerały? Podczas długiego gotowania w wodzie. Kuchenka mikrofalowa ma tę przewagę, że pozwala na szybkie ugotowanie warzyw i to w małej ilości wody. Zatem chyba [...]
[...] 2 godziny przed spożyciem lekarstw Podsumowanie Prawidłowa dieta to nie tylko odpowiedni dobór kalorii i makroskładników. To również uzupełnienie naszego organizmu w ważne witaminy oraz minerały, jak i dodatki funkcjonalne, wspomagające choćby kondycję zdrowotną jelit. Ważna również jest profilaktyka, która pomaga nam w różnych chorobach, [...]
[...] dlatego warto złapać moment, kiedy są łatwo dostępne i dodawać do posiłków, kiedy tylko się da, np. do jogurtu czy płatków owsianych na śniadanie, do koktajlu czy nawet do lekkiej sałatki. Jeśli masz możliwość, możesz zamrozić owoce, by móc korzystać z ich dobrodziejstw także poza sezonem. Po zamrożeniu witaminy i minerały pozostają w owocach.
Za jędrność naszej skóry odpowiadają przede wszystkim budujące ją, sprężyste białka – kolagen i elastyna. W efekcie pełnionych przez siebie funkcji życiowych białka te ulegają degradacji, więc muszą być uzupełniane na bieżąco przez nowe. Produkcją kolagenu i elastyny zajmują się komórki tkanki łącznej, tworzącej skórę właściwą, nazywane [...]
Choroba zwyrodnieniowa stawów powiązana jest z wieloma czynnikami ryzyka. Głównie pod uwagę bierze się takie elementy jak wiek, płeć i geny. Istnieją również czynniki, które zależą wyłącznie od nas samych, są to m.in. masa ciała i wykonywany zawód. Najczęściej zwyrodnieniom ulegają stawy kolanowe i właśnie w tym artykule skupimy się na wpływie [...]
[...] i dużo bromelainy - enzymu, który łagodzi stany zapalne sery — są źródłem tryptofanu oraz fenyloetyloaminy (która także działa antydepresyjnie). Ponadto zawierają różne witaminy i minerały, szczególnie te twarde i długodojrzewające oraz mozzarella banany — słyną z dużej zawartości potasu. Ciekawostką jest jednak to, że mają także tryptofan [...]
Sfery zdrowia i dobrego samopoczucia są istotne dla każdego z nas. Są także ważne dla producentów, którzy chcą zaspokoić potrzeby rynku. W związku z tym, co jakiś czas pojawia się jakaś innowacja, która mniej lub bardziej sprytnie podbija serca kupujących. Pojawia się pytanie — czy dobrze wyglądający produkt ma tak samo dobre właściwości, czy jest [...]
Uczucie zmęczenia jest nam dobrze znane. Zwykle wtedy sięgamy po kawę, energetyka, czekoladę… Owszem, produkty dodające energii to dobra deska ratunku, ale w dobie dbania o jakość, zdrowie i naturalność warto wiedzieć, jak naturalnie zwalczyć zmęczenie i przede wszystkim nie na chwilę, a na dłuższy okres czasu. Pełnoziarnisty chleb Na ogół [...]
Wysoka jakość snu jest niezbędna dla dobrego zdrowia. Jeśli masz problemy z zaśnięciem albo budzisz się kilka razy w ciągu nocy, możesz czuć się zmęczony i rozdrażniony. Cierpi na tym nie tylko Twoje samopoczucie, ale także zdrowie, ponieważ niedobór snu podnosi poziom kortyzolu, który osłabia układ odpornościowy i zwiększa ryzyko infekcji [...]
Migrena jest powszechnym schorzeniem dotykającym znaczną część światowej populacji. Różne źródła podają, że ponad połowa społeczeństwa na świecie skarży się na regularne bóle głowy, z czego około 14% określa swoje bóle jako migrenowe. Co więcej, tzw. Migrenowców wciąż przybywa, szczególnie wśród kobiet. Według światowej organizacji zdrowia (WHO) [...]
Kontuzje w świecie sportu wyczynowego są nierozłącznym elementem, który wpisywany jest w ryzyko maksymalnych obciążeń i uzyskiwania od ciała wszystkiego co dała nam matka natura, co powiązane jest ze specyficznymi technikami treningowymi, stosowaniem odpowiedniej diety, suplementacji, jak i farmakologii. Trening Drugim aspektem są nasze [...]
[...] Najlepszym rozwiązaniem jest stawianie na zróżnicowaną dietę, obfitującą w produkty roślinne. Pokarmy, które naturalnie zawierają sterole roślinne, są zwykle bogate w witaminy i minerały, a dodatkowo zawierają błonnik. Źródła: https://academic.oup.com/jn/article/136/8/2135/4664773 https://www.jlr.org/article/S0022-2275(20)34722-2/pdf [...]
Przekąski towarzyszą nam niemal każdego dnia. I choć się przed nimi bronimy, uważając, że są to zbędne kalorie, to każdy z nas po nie sięga w różnych sytuacjach. Zaraz po przebudzeniu planujemy, jakie przekąski kupić w drodze do pracy – by dodać sobie energii, gdy poranna motywacja osłabnie. Po południu chętnie sięgamy po kawę z ciastkiem, żeby [...]
Magnez zaraz obok witaminy D3 stanowi jeden z kluczowych elementów diety osoby trenującej. Jego odpowiedni poziom warunkuje wiele procesów fizjologicznych w naszym organizmie. O czym należy pamiętać? Niski poziom testosteronu czy IGF-1 w wyniku niedostatecznej podaży magnezu w diecie, to tylko niektóre z konsekwencji jego niedoborów. Musimy [...]
[...] tłuszczy, które mogą poprawić poziom cholesterolu i obniżyć ryzyko chorób serca. Jest także korzystne dla osób, które chcą kontrolować swoją masę ciała. Jeśli chodzi o witaminy i minerały, to awokado to przede wszystkim źródło witaminy C i E, a także potasu. Choć awokado jest dość popularne, to wiele osób być może nie wie, w jaki sposób [...]