Obecnie co kilka, kilkanaście miesięcy obserwujemy zmiany na liście „najlepszych treningów”, „najlepszych diet”. Wiele osób znanych w światku fitness posiada wypracowaną bazę widzów, np. w serwisie YouTube. Czasem autorzy oryginalnych treści na to zasługują, ale większość kanałów bazuje na kopiowaniu pracy innych (np. kwestia kanału V Shred i [...]
[...] Moore DR1, Areta J, Coffey VG, Stellingwerff T, Phillips SM, Burke LM, Cléroux M, Godin JP, Hawley JA. “Daytime pattern of post-exercise protein intake affects whole-body protein turnover in resistance-trained males”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23067428 Madonna M. Mamerow,4 Joni A. Mettler,4 Kirk L. English,4 Shanon L. [...]
[...] in humans: different effects on energy storage https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7598063 Sadie B. Barr and Jonathan C. Wright “Postprandial energy expenditure in whole-food and processed-food meals: implications for daily energy expenditure” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2897733/ Edward L Melanson, Ph.D.,1,2 Paul S. [...]
Dostarczanie nadmiaru kalorii nie pozostaje obojętne dla stanu zdrowia i osiągów sportowych. Współczesna epidemia otyłości wcale nie wynika z faktu, iż w handlu pojawiły się syntetyczne słodziki (np. aspartam, acesulfam). Winne nie jest wcale mięso, pszenica, cukier, ziemniaki, masło, napoje słodzone, McDonald’s, KFC, Burger King, czy szeroko [...]
[...] and Lowers Glucose and Insulin Responses in Healthy Adult Men https://www.mdpi.com/2304-8158/10/3/537 Sadie B. Barr and Jonathan C. Wright Postprandial energy expenditure in whole-food and processed-food meals: implications for daily energy expenditure https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2897733/ Aneta Widera i in. Charakterystyka [...]
[...] tłuszczów ma naturalne pochodzenie, a tuczą znacznie skuteczniej od cukru stołowego. Referencje: Sadie B. Barr and Jonathan C. Wright “Postprandial energy expenditure in whole-food and processed-food meals: implications for daily energy expenditure” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2897733/ D.Hall I wsp. „Ultra-Processed Diets [...]
[...] anatomical location nor fibre-type composition are major determinants. J Physiol. 7. Moore DR1, Areta J, Coffey VG, Stellingwerff T, Phillips SM, Burke LM, Cléroux M, Godin JP, Hawley JA. “Daytime pattern of post-exercise protein intake affects whole-body protein turnover in resistance-trained males”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23067428
Do dzisiaj wielu ludzi w sposób mistyczny podchodzi do słodzików (zamienników cukru), inni do funkcjonalnych dodatków do żywności, jeszcze inni do określonych produktów żywieniowych. O ile zdrowa jest umiarkowana podaż warzyw i owoców, to pojawiły się sekty bazujące tylko na owocach lub tylko na warzywach. I tego typu koncepcje mają swoich [...]
Same odżywki mogą okazać się niewystarczające, ale w połączeniu z odpowiednim rodzajem treningu mogą zdziałać cuda. W badaniu PRISE Paul J. Arciero i wsp. zbadano, jak podawanie 3 porcji po 20 g białka serwatkowego wpłynie na skład ciała i parametry metaboliczne osób z nadwagą lub otyłością. Podział osób uczestniczących w eksperymencie: 24 osoby [...]
[...] odmienisz nie tylko swoją sylwetkę, ale nawet poprawisz codzienne funkcjonowanie. Referencje: Sadie B. Barr and Jonathan C. Wright “Postprandial energy expenditure in whole-food and processed-food meals: implications for daily energy expenditure” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2897733/ D.Hall I wsp. „Ultra-Processed Diets [...]
[...] tłuszczowych „poduszek”. Referencje: H. Ciborowska A. Rudnicka „Dietetyka – żywienie zdrowego i chorego człowieka.” Sadie B. Barr I in. Postprandial energy expenditure in whole-food and processed-food meals: implications for daily energy expenditure https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2897733/ Henryk Gertig, Juliusz Przysławski [...]
Debata na temat korzyści zdrowotnych związanych z pełnymi ziarnami trwa. Z jednej strony mamy badania pokazujące, że spożycie pełnych ziaren wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci. Podsumowując Pełne ziarna nie są niezbędne dla zdrowej, zbilansowanej diety, ale są bogate w składniki odżywcze i błonnik. Dzięki wysokiej zawartości [...]
[...] anatomical location nor fibre-type composition are major determinants. J Physiol. Moore DR1, Areta J, Coffey VG, Stellingwerff T, Phillips SM, Burke LM, Cléroux M, Godin JP, Hawley JA. “Daytime pattern of post-exercise protein intake affects whole-body protein turnover in resistance-trained males”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23067428
Wskoczenie do lodowatej wody tuż po treningu brzmi przerażająco? Wielu profesjonalnych sportowców bierze lodowatą kąpiel tuż po zakończeniu sesji treningowej. Początkowo na pewno doznasz szoku związanego z zanurzeniem rozgrzanych mięśni w lodowatej wodzie. Niektóre badania sugerują również, że zanurzenie w lodowatej wodzie po treningu może [...]
[...] tego zjawiska. Referencje: Sjöström M „Evidence of fibre hyperplasia in human skeletal muscles from healthy young men? A left-right comparison of the fibre number in whole anterior tibialis muscles.” Antonio J1, Gonyea WJ. „Skeletal muscle fiber hyperplasia.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8107539 Giddings CJ1, Gonyea WJ. [...]
[...] to bezsensowne postępowanie. Lepiej zaraz po treningu spożyć białko serwatkowe (WPC, WPI, WPH lub ich mieszanki) oraz węglowodany. Referencje: Vliet S. i in. Consumption of whole eggs promotes greater stimulation of postexercise muscle protein synthesis than consumption of isonitrogenous amounts of egg whites in young men [...]
Czy platforma wibracyjna jest lepsza od klasycznego treningu aerobowego i ćwiczeń oporowych? To sugerują wyniki badania belgijskich naukowców pod wodzą Dirka Vissersa. Celem badania było określenie wpływu wibracji całego ciała (WBV), w połączeniu z ograniczeniem kalorii, na wagę, skład ciała i metaboliczne czynniki ryzyka u otyłych dorosłych. [...]
[...] dodatkowej porcji witamin, która nie może uratować wpływu pieczywa białego np. na glikemię. Wiele wskazuje na to, iż rodzaj chleba ma kolosalne znaczenie. Referencje: DR Jacobs Jr, HE Meyer2,3and K Solvoll „Reduced mortality among whole grain bread eaters in men andwomen in the Norwegian County Study” https://www.nature.com/articles/1601133.pdf
Naukowcy od dawna wspierają się, co jest przyczyną postępującej „pandemii” otyłości. Cześć badaczy główny problem z tym, że (jako społeczeństwo) coraz szybciej tyjemy, upatruje w zwiększeniu ilości spożywanych pokarmów zawierających węglowodany/cukry. Dodatkowo zawierają dużo błonnika, który może ograniczać odczucie głodu. Te czynniki mogą mieć [...]