SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

whole

  • Obecnie co kilka, kilkanaście miesięcy obserwujemy zmiany na liście „najlepszych treningów”, „najlepszych diet”. Wiele osób znanych w światku fitness posiada wypracowaną bazę widzów, np. w serwisie YouTube. Czasem autorzy oryginalnych treści na to zasługują, ale większość kanałów bazuje na kopiowaniu pracy innych (np. kwestia kanału V Shred i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13629 Data: 2019-09-24 08:31:06
  • [...] Moore DR1, Areta J, Coffey VG, Stellingwerff T, Phillips SM, Burke LM, Cléroux M, Godin JP, Hawley JA. “Daytime pattern of post-exercise protein intake affects whole-body protein turnover in resistance-trained males”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23067428 Madonna M. Mamerow,4 Joni A. Mettler,4 Kirk L. English,4 Shanon L. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12418 Data: 2019-09-25 10:32:01
  • [...] in humans: different effects on energy storage https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7598063 Sadie B. Barr and Jonathan C. Wright “Postprandial energy expenditure in whole-food and processed-food meals: implications for daily energy expenditure”  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2897733/ Edward L Melanson, Ph.D.,1,2 Paul S. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9593 Data: 2020-12-15 13:11:47
  • Przestań jeść, jak PRO-kulturysta

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dostarczanie nadmiaru kalorii nie pozostaje obojętne dla stanu zdrowia i osiągów sportowych. Współczesna epidemia otyłości wcale nie wynika z faktu, iż w handlu pojawiły się syntetyczne słodziki (np. aspartam, acesulfam). Winne nie jest wcale mięso, pszenica, cukier, ziemniaki, masło, napoje słodzone, McDonald’s, KFC, Burger King, czy szeroko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16962 Data: 2018-03-16 11:48:00
  • Białko serwatkowe i oporna skrobia: odchudzanie i zdrowie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] and Lowers Glucose and Insulin Responses in Healthy Adult Men https://www.mdpi.com/2304-8158/10/3/537 Sadie B. Barr and Jonathan C. Wright Postprandial energy expenditure in whole-food and processed-food meals: implications for daily energy expenditure https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2897733/ Aneta Widera i in. Charakterystyka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1673 Data: 2023-01-02 07:32:20
  • [...] tłuszczów ma naturalne pochodzenie, a tuczą znacznie skuteczniej od cukru stołowego. Referencje: Sadie B. Barr and Jonathan C. Wright “Postprandial energy expenditure in whole-food and processed-food meals: implications for daily energy expenditure” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2897733/ D.Hall I wsp. „Ultra-Processed Diets [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4495 Data: 2020-04-30 10:49:22
  • [...] anatomical location nor fibre-type composition are major determinants. J Physiol. 7. Moore DR1, Areta J, Coffey VG, Stellingwerff T, Phillips SM, Burke LM, Cléroux M, Godin JP, Hawley JA. “Daytime pattern of post-exercise protein intake affects whole-body protein turnover in resistance-trained males”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23067428

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5122 Data: 2018-07-25 07:26:27
  • Do dzisiaj wielu ludzi w sposób mistyczny podchodzi do słodzików (zamienników cukru), inni do funkcjonalnych dodatków do żywności, jeszcze inni do określonych produktów żywieniowych. O ile zdrowa jest umiarkowana podaż warzyw i owoców, to pojawiły się sekty bazujące tylko na owocach lub tylko na warzywach. I tego typu koncepcje mają swoich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2756 Data: 2020-10-20 14:18:19
  • Same odżywki mogą okazać się niewystarczające, ale w połączeniu z odpowiednim rodzajem treningu mogą zdziałać cuda. W badaniu PRISE Paul J. Arciero i wsp. zbadano, jak podawanie 3 porcji po 20 g białka serwatkowego wpłynie na skład ciała i parametry metaboliczne osób z nadwagą lub otyłością. Podział osób uczestniczących w eksperymencie: 24 osoby [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3094 Data: 2018-05-16 13:27:43
  • [...] odmienisz nie tylko swoją sylwetkę, ale nawet poprawisz codzienne funkcjonowanie. Referencje: Sadie B. Barr and Jonathan C. Wright “Postprandial energy expenditure in whole-food and processed-food meals: implications for daily energy expenditure” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2897733/ D.Hall I wsp. „Ultra-Processed Diets [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4795 Data: 2019-05-30 19:00:18
  • Skąd się bierze tłuszcz? Jak nie tyć?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] tłuszczowych „poduszek”. Referencje: H. Ciborowska A. Rudnicka „Dietetyka – żywienie zdrowego i chorego człowieka.” Sadie B. Barr I in. Postprandial energy expenditure in whole-food and processed-food meals: implications for daily energy expenditure https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2897733/ Henryk Gertig, Juliusz Przysławski [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1108 Data: 2022-07-20 06:55:08
  • Pełne ziarna – zdrowe czy niezdrowe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Debata na temat korzyści zdrowotnych związanych z pełnymi ziarnami trwa. Z jednej strony mamy badania pokazujące, że spożycie pełnych ziaren wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci.  Podsumowując Pełne ziarna nie są niezbędne dla zdrowej, zbilansowanej diety, ale są bogate w składniki odżywcze i błonnik. Dzięki wysokiej zawartości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2839 Data: 2018-12-29 08:19:22
  • Ile białka dziennie na każdy kilogram mojej wagi?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] anatomical location nor fibre-type composition are major determinants. J Physiol.  Moore DR1, Areta J, Coffey VG, Stellingwerff T, Phillips SM, Burke LM, Cléroux M, Godin JP, Hawley JA. “Daytime pattern of post-exercise protein intake affects whole-body protein turnover in resistance-trained males”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23067428

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1020 Data: 2024-01-10 12:06:21
  • Wskoczenie do lodowatej wody tuż po treningu brzmi przerażająco? Wielu profesjonalnych sportowców bierze lodowatą kąpiel tuż po zakończeniu sesji treningowej. Początkowo na pewno doznasz szoku związanego z zanurzeniem rozgrzanych mięśni w lodowatej wodzie. Niektóre badania sugerują również, że zanurzenie w lodowatej wodzie po treningu może [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3988 Data: 2019-10-08 12:52:18
  • Jak często brać białko?

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] content” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15297093 6. Moore DR1, Areta J, Coffey VG, Stellingwerff T, Phillips SM, Burke LM, Cléroux M, Godin JP, Hawley JA. “Daytime pattern of post-exercise protein intake affects whole-body protein turnover in resistance-trained males”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23067428

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6280 Data: 2018-07-07 08:33:56
  • [...] tego zjawiska. Referencje: Sjöström M „Evidence of fibre hyperplasia in human skeletal muscles from healthy young men? A left-right comparison of the fibre number in whole anterior tibialis muscles.” Antonio J1, Gonyea WJ. „Skeletal muscle fiber hyperplasia.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8107539 Giddings CJ1, Gonyea WJ. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2534 Data: 2019-10-16 08:19:16
  • [...] to bezsensowne postępowanie. Lepiej zaraz po treningu spożyć białko serwatkowe (WPC, WPI, WPH lub ich mieszanki) oraz węglowodany. Referencje: Vliet S. i in. Consumption of whole eggs promotes greater stimulation of postexercise muscle protein synthesis than consumption of isonitrogenous amounts of egg whites in young men [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1322 Data: 2022-08-25 06:23:02
  • Czy platforma wibracyjna jest lepsza od klasycznego treningu aerobowego i ćwiczeń oporowych? To sugerują wyniki badania belgijskich naukowców pod wodzą Dirka Vissersa. Celem badania było określenie wpływu wibracji całego ciała (WBV), w połączeniu z ograniczeniem kalorii, na wagę, skład ciała i metaboliczne czynniki ryzyka u otyłych dorosłych. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3098 Data: 2022-04-02 08:17:38
  • [...] dodatkowej porcji witamin, która nie może uratować wpływu pieczywa białego np. na glikemię. Wiele wskazuje na to, iż rodzaj chleba ma kolosalne znaczenie. Referencje: DR Jacobs Jr, HE Meyer2,3and K Solvoll „Reduced mortality among whole grain bread eaters in men andwomen in the Norwegian County Study” https://www.nature.com/articles/1601133.pdf

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2711 Data: 2020-07-14 09:45:23
  • Czy owoce tuczą? Czy od owoców można przytyć?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Naukowcy od dawna wspierają się, co jest przyczyną postępującej „pandemii” otyłości. Cześć badaczy główny problem z tym, że (jako społeczeństwo) coraz szybciej tyjemy, upatruje w zwiększeniu ilości spożywanych pokarmów zawierających węglowodany/cukry.  Dodatkowo zawierają dużo błonnika, który może ograniczać odczucie głodu. Te czynniki mogą mieć [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1538 Data: 2021-02-18 11:23:03