Z niszy kulturystyka i fitness przeistoczyły się w gigantyczną gałąź przemysłu. Tę przemianę mogliśmy obserwować w ostatnich kilkudziesięciu latach. Niestety równocześnie pojawiło się dużo dezinformacji oraz wątpliwej jakości porad. Jeśli nie chcesz kolejny raz dać się nabrać, korzystaj ze źródeł naukowych, dobrej jakości książek, opracowań [...]
[...] rząd/13727255/ Ulrich R. Hengge w. Faza III z podwójnie ślepą próbą, randomizowana, kontrolowana placebo Próba oxymetholonu w leczeniu marnowania wirusa HIV https://pubmed.ncbi.nlm.nih. rząd/12646793/ BH Kilshaw i in. Wpływ dużych dawek sterydu anabolicznego, methandrostenolone, na sportowca https://onlinelibrary.wiley. [...]
GHB to inaczej γ-hydroksymaślan (C4H8O3) lub kwas gamma-hydroksymasłowy, endogenny (występujący naturalnie w ustroju człowieka), wywierający działanie hamujące na ośrodkowy układ nerwowy (OUN). Nazwy na czarnym rynku to: „płynne ekstazy”, „fantazja”, GBH, „Georgia Homeboy”, great hormones at bedtime, Liq. E (dosłownie płynne ekstazy), Liq. X, [...]
[...] np. Terry Hollands. W swoim czasie konkurentów zawstydzał także Mariusz Pudzianowski. Referencje: https://barbend.com/olympic-weightlifting-weight-classes/ https://www.teamusa.org/USA-Weightlifting/Weightlifting101/Weight-Classes Knapik JJ. „The Importance of Physical Fitness for Injury Prevention: Part [...]
U sportowców powszechne jest nadużywanie sterydów anaboliczno-androgennych (SAA). Sięganie po tego rodzaju środki wpływa na nadciśnienie, przebudowę serca i patologiczne zmiany w nerkach. W populacji osób, które nie stosują środków dopingujących, duże spustoszenie w nerkach mogą wywołać sprzedawane bez recepty (OTC) środki z grupy niesteroidowych [...]
Opisane zagadnienie może budzić wiele kontrowersji, ponieważ opowieściami o „skażonych suplementach diety” często posługują się sportowcy, których złapano na dopingu. Nie twierdzę, że zawsze jest to wymówka, jednak im wyższy szczebel rywalizacji, tym zawodnik ma do dyspozycji większy sztab fachowców, doradców, lekarzy, laboratoria, możliwość [...]
Śmierć George’a Floyda jest szokująca, ale niestety stała się też pretekstem do grabieży, wywoływania zamieszek i ulicznej wojny w USA. „Protestujący” zniszczyli również pomnik Arnolda Schwarzeneggera i napisali, iż „ma on krew na rękach”. [...]
Linsay Christiansen to nie tylko modelka fitness. Jest również trenerką jogi, która wygląda bardzo seksownie. Kim tak naprawdę jest ta kobieta? Postaramy się Wam przybliżyć trochę jej sylwetkę. Ma 35 lat i pochodzi ze stanu Iowa w USA. To tam dzieciństwo spędziła biegając po dworze, wspinając się na drzewa i chowając na polach kukurydzy. Próbowała [...]
Sterydy anaboliczno-androgenne (SAA) przyjęto z entuzjazmem, gdy pojawiły się one pod koniec lat 40 XX wieku, jednak okazał się on przedwczesny. Niewiele współczesnych terapii obejmuje preparaty z rodziny pochodnych testosteronu czy DHT, głównie ze względu na dotkliwe skutki uboczne. Znany jest też przypadek 26-latka, trójboisty, który po dawce [...]
W Internecie bez trudu spotkasz strony, na których obiecuje się wyleczenie wszystkich rodzajów nowotworów („witaminą B17”, laetrile). Brzmi zbyt pięknie, żeby to było prawdziwe? No właśnie. Gdyby to była prawda, zwykłe siemię lniane czy pestki moreli byłyby lekiem. Czy tak jest faktycznie? Przyjrzyjmy się bliżej temu zagadnieniu. Czy [...]
W Internecie można spotkać wiele artykułów dotyczących zamienników cukru. Jedni uważają, iż słodziki niesamowicie szkodzą zdrowiu, inni że powodują cukrzycę, jeszcze inni, że raka. Powszechnie spotyka się również tezę, iż utrudniają one odchudzanie się. Czy te twierdzenia są prawdziwe i na czym są oparte? Co zapamiętać i jak to zastosować? [...]
[...] w napojach itd. Referencje, badania, literatura: https://www.northwestern.edu/sportsmedicine/services/sports-nutrition/assets/caffeine-fact-sheet-2015.pdf https://www.usada.org/spirit-of-sport/science/substance-profile-caffeine/ B H Jacobson i in. Effects of caffeine on simple reaction time and movement [...]
Od lat 80’ XX wieku HDL uznaje się za ważny czynnik diagnostyczny dla chorób serca i układu krążenia. Czy słusznie? Postaram się odpowiedzieć na to pytanie. Po pierwsze bezsensowne jest pisanie o HDL, gdyż to niejednorodna grupa lipoprotein o różnych właściwościach. Podsumowanie Same wskazania stężenia HDL we krwi nic nie znaczą, a w określonych [...]
Historycznie rzecz ujmując, potencjał tuczący cukru stołowego (sacharozy) oraz szkodliwość nadmiernej konsumpcji glukozy i fruktozy dostrzeżono w latach 60. i 70. XX wieku. Debata rozpoczęła się w latach 70. i dotyczyła roli cukru w chorobach sercowo-naczyniowych. W podobnym czasie, Ancel Keys „wykazał”, iż główną rolę w chorobie [...]
Przez dziesiątki lat ostrzegano przed wszelkimi możliwymi negatywnymi skutkami zdrowotnymi prowadzenia treningu siłowego przez dzieci i nastolatków. Tymczasem bardzo niewiele badań wskazuje, iż trening siłowy stanowi zagrożenie zdrowotne, o ile zastosuje się odpowiedni plan, ciężary będą dobrane rozsądnie, a dzieciom i nastolatkom nie będzie [...]
Wraz z nadejściem pierwszych ciepłych dni kluby zapełniają się osobami, które w błyskawiczny sposób chcą osiągnąć przemianę sylwetki. O ile nie ma niczego złego w ćwiczeniu pod kątem „plaży” to prowadzenie aktywności fizycznej tylko kilka miesięcy w roku, bezpośrednio przed sezonem urlopowym jest co najmniej absurdalne. Najgorsze, że wielu [...]
Na początku warto wyjaśnić, iż kryterium czy dany związek ma pochodzenie naturalne, czy syntetyczne, ma drugorzędne znaczenie. W ostatnich kilkudziesięciu latach poznaliśmy setki naturalnych trucizn, niektóre są równie skuteczne, jak opracowana przez człowieka broń masowego rażenia (np. chemiczna). Wspomniany termin jest eufemizmem. Podsumowanie [...]
L-Karnityna jest aminokwasem z grupy betain. Tego typu aminokwasy nie wchodzą w skład budowy białek, z czego najlepiej są znane aminokwasy, niemniej pełnią w organizmie inne niezwykle ważne funkcje życiowe. L-Karnityna gromadzi się głównie w tkance mięśniowej, która magazynuje 95% zasobów tego aminokwasu, i ma największe znaczenie dla tej właśnie [...]
Sól od lat ma bardzo złą reputację, często określa się ją nawet jako "białą śmierć". Co gorsza, opinia ta szerzy się nie tylko wśród osób niemających pojęcia o zdrowym żywieniu czy fizjologii, ale jest umacniana przez autorytety świata nauki, dietetyki i fitness. Dlaczego co gorsza? Ponieważ zła reputacja soli jest mitem, który warto obalić. W [...]
Diety wegetariańskie i wegańskie z pewnością mają swoje pozytywne strony. Jedzenie mięsa powiązano z wieloma rodzajami chorób. Ale ... liczy się nie tylko fakt jedzenia mięsa, ale jego rodzaj, to jak dane zwierzę było „wspomagane” (np. środki hormonalne stosowane w USA) oraz w jaki sposób mięso poddano obróbce (np. wyjątkowo niekorzystne jest [...]