[...] alkohol. Z kolei produkty pełnoziarniste, bogate w błonnik, prawdopodobnie chronią przed CRC, być może przez poprawę wrażliwości ustroju na insulinę. Nie wiemy, czy tłuszcze w diecie sprzyjają rakowi jelita grubego. Cukier: większość badań wykazała wzrost ryzyka raka jelita grubego przy zwiększonym całkowitym spożyciu cukru (sacharozy, [...]
[...] stężenie kwasów tłuszczowych, aminokwasów i glukozy we krwi, niskie stężenie glukozy, niskie stężenie insuliny i glukagonu (u osób otyłych jest odwrotnie, krew jest „zalana” tłuszczem, aminokwasami i glukozą). Odpowiednia reakcja ustroju na trening (wyrzut adrenaliny, noradrenaliny, kortyzolu; zbyt częsty i intensywny trening znacząco ogranicza [...]
[...] przetworzonej skrobi), tłuszczów trans, wskazane jest również ograniczenie podaży tłuszczów nasyconych. Według badań naukowych nawet zamiana części masła (zawiera głównie tłuszcze nasycone) na oliwę z oliwek (zawiera głównie tłuszcze jednonienasycone) może przynieść istotne korzyści zdrowotne. W jednym z badań po zamianie 50 g masła dziennie [...]
[...] dąży do homeostazy. Broni się przed nadwyżką energetyczną, np. zwiększając próżne wydatkowanie energii. Przy znacznej nadwyżce węglowodanów, 25% energii jest tracone, tłuszcze przyswajane są praktycznie bez strat. Podobne mechanizmy istnieją, gdy próbujemy się odchudzać np. przez restrykcyjne diety, nadmiar treningu aerobowego itd. Zawsze [...]
Nie jest prawdą, iż każdy człowiek może występować na kulturystycznych scenach i odnosić sukcesy. Z moich obserwacji wynika, iż niewielu mężczyzn posiada odpowiednią ramę kostną, odpowiednio umiejscowione przyczepy mięśni, proporcje włókien faworyzujące hipertrofię (szybkokurczliwe > wolnokurczliwe). Podsumowując Rzadko zdarza się, by proces [...]
Odżywki białkowe zyskują coraz większą popularność z racji swojego uniwersalnego charakteru, funkcjonalności oraz wyjątkowych gam smakowych. O ile kiedyś były one przypisywane tylko do diet osób intensywnie trenujących, to w obecnych czasach są stosowane nie tylko przez osoby aktywne, ale również osoby starsze, osoby z dietami eliminacyjnymi, czy [...]
[...] argumentem. Ciężko jest „upchnąć” odpowiednią ilość kalorii w ramach 3 posiłków, szczególnie dla cięższych zawodników. Z badań i z praktyki wiemy, iż o ile tłuszcze oraz węglowodany są magazynowane (tłuszcz wisceralny, podskórny, wewnątrzmięśniowy, węglowodany – glikogen wątrobowy, mięśniowy, a nawet glikogen składowany w [...]
Prawidłowa masa ciała oraz zdrowe nawyki żywieniowe to podstawa utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia. Dlatego też wielu mężczyzn częściej zaczyna zwracać uwagę na to, co spożywa oraz jak wygląda. Coraz większy problem z nadwagą i otyłością oraz chorobami cywilizacyjnymi, które dotykają już nawet młodzież, skłania wielu mężczyzn do [...]
[...] Poza tym większość ludzi nie potrzebuje aż tak wyrafinowanego podejścia. Wystarczy, iż wykluczą z diety produkty budzące wątpliwości, wysoko przetworzone, bogate w kiepskie tłuszcze, nadmiar soli, sacharozę, syrop glukozowo-fruktozowy, mleko itd. To tego nie trzeba ogromnej wiedzy dietetycznej, zwykle wystarczy przeczytać etykiety produktów. [...]
[...] pary. Rola w organizmie Jako, że niacyna wchodzi w skład koenzymów NAD i NADP, które odpowiedzialne są za to, jak nasz organizm metabolizuje węglowodany, białka i tłuszcze, będzie odpowiadać za przemiany energetyczne w naszym ciele. Będą one powiązane zarówno z działaniami anabolicznymi, jak i katabolicznymi. Niacyna bierze również [...]
Wiele osób bezkrytycznie czerpie informacje z Internetu. Niestety, w XXI potężnie rozwinął się ruch promujący szamaństwo, przesądy, mity i zwyczajne kłamstwa. Tego typu informacje są szybko i łatwo powielane (kliknij, udostępnij, nie myśl), a nikt nie zaprząta sobie głowy ich weryfikacją. Ostatnio tematów dostarczają mi ludzie, którzy mają [...]
Tytułowa kwestia budzi masę kontrowersji i wydaje się, że niebezpodstawnie. Przede wszystkim chciałbym wyraźnie oddzielić dwie kwestie: redukcję tłuszczu u osoby niemającej zbudowanej muskulatury (odchudzanie w celach np. zdrowotnych, poprawy wyglądu sylwetki, samopoczucia) oraz dopracowywanie „formy startowej” przez osobę, która ma znaczną masę [...]
[...] ich związek z nowotworzeniem). Zmiany w diecie ratują życie? Obecnie wiemy, iż dieta zmienia skład mikroflory jelitowej, wpływa na funkcjonowanie jelit, wątroby (np. stłuszczenie, regulacja glikemii), trzustki (glikemia), stan zapalny i stres oksydacyjny (podaż antyutleniaczy). Niezaprzeczalny jest też wpływ modyfikacji sposobu odżywiania [...]
Możesz skorzystać z porad trenera, dietetyka i nadal nie osiągać rezultatów sylwetkowych, wzrostu siły, mocy czy masy mięśniowej. Dlaczego tak się dzieje? W poniższym tekście odniosę się do często spotykanych kwestii pojawiających się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej. Ze względów praktycznych na energię pochodzącą z protein trzeba patrzeć z [...]
Na to pytanie nie ma dobrej, jednoznacznej odpowiedzi. W grę wchodzi zbyt dużo wariantów treningu i czynników dodatkowych. Częstotliwość treningów (możliwość utrzymania danego reżimu treningowego) zależy od wieku, wytrenowania, tolerancji obciążenia (możliwości regeneracyjnych ustroju), środowiska hormonalnego, diety, suplementacji, stosowania [...]
W poprzedniej części tekstu opisałem charakterystykę leptyny. Grelina jest jej przeciwieństwem, a może precyzyjniej byłoby napisać: uzupełnieniem. Kolejny raz mamy do czynienia z 28 aminokwasowym peptydem, którego rola jest złożona, niejednoznaczna i czasem trudna do interpretacji. Podsumowanie Nie zalecam konsumpcji znacznych ilości glukozy, [...]
[...] znaczenie drugorzędne (gdyż mężczyźni mają jądra), z kolei zupełnie inaczej jest u kobiet. Wszystkie androgeny powstają z cholesterolu, a to tłumaczy, dlaczego dieta uboga w tłuszcze nie musi być dobrym wyborem np. dla zawodnika sportów siłowych. Cholesterol przez lata był demonizowany, obecnie bardzo niewiele faktów wskazuje na to, iż konsumpcja [...]
Powoli wdrażasz się w nową rolę, uczysz opieki nad dzieckiem i z pewnością co jakiś czas pojawia się myśl - "jak tutaj wrócić do swojej formy sprzed ciąży". Powinniśmy powiedzieć, żebyś dała sobie czas, cieszyła się chwilami spędzonymi z maluszkiem, że wszystko w swoim czasie... Jednak wiemy, że nie takiej odpowiedzi oczekujesz, szczególnie jeśli [...]
Wymagania żywieniowe sportowca znacznie odbiegają od tych, jakie poleca się przeciętnemu Kowalskiemu. Nie powinno to jednak nikogo dziwić, gdyż obciążenia treningowe są również zdecydowanie inne. A przecież do nich dokłada się także zwiększony stres, związany na przykład z wyjazdami i występami w zawodach. Batony sportowe Stanowią pewnego [...]
[...] krzepnięcia i encefalopatią wątrobową. Witamina A: jej rola i źródła dla człowieka Dla człowieka źródłem witaminy A są produkty pochodzenia zwierzęcego (bogate w tłuszcze), a karotenów (prowitaminy A) żółte i zielone warzywa liściaste. Witamina A jest istotna dla funkcjonowania wzroku, integralności błon komórkowych (stanowi [...]