[...] zalecenia odnośnie diety sportowców nakazują znaczne ograniczenie spożywanego tłuszczu.Nie powinno się jednak ich spożycia redukowac do zera !!! Aby opisać które tłuszcze sa nam przyjazne a których należy unikać zacznijmy od podziału tłuszczy. Pierwszym podziałem jest podział "na pochodzenie" : Tłuszcze zwierzęce Tłuszcze roślinne [...]
[...] przypadkach obejść jednak jako regulatora procesów i budulca komórek - NIE. Podobnie jak w przypadku węglowodanów - jeśli ich podaż będzie przewyższać zapotrzebowanie tłuszcze będą magazynowane w postaci tkanki tłuszczowej. Witaminy Same źródła energii i budulca nie wystarczą do prawidłowego funkcjonowania organizmu - bardzo ważnym [...]
[...] organizmu człowieka( do tego trzeba dołożyć gamę witamin z grupy B, witaminę A i E). Wniosek jest prosty im dieta bardziej urozmaicona, bogata w warzywa ,owoce ,zdrowe tłuszcze, tym więcej korzyści nam daje. Automatycznie układ odpornościowy osłabia zła dieta, zwłaszcza bogata w Fast foody, napoje gazowane, przetworzoną żywność, [...]
[...] Duże jego ilości zawierają owoce cytrusowe, banany, melon kantalupa, pestki słonecznika, liście mięty, zielone warzywa, pomidory, ziemniaki. Generalnie im pokarm uboższy w tłuszcze, tym bardziej bogaty w potas. Selen: Selen jest niezbędnym składnikiem organizmu i występuje we wszystkich komórkach. Najwięcej zawierają go: wątroba, nerki, [...]
[...] + CP -> ATP + C. ATP i fosfokreatyna wystarczają razem na około 5-10 sekund intensywnej pracy mięśni. Póżniej mięsień skazany jest na inne źródła energii, np. węglowodany i tłuszcze. Regeneracja ATP, uzyskiwana dzięki fosfokreatynie, przynosi dalszą korzyść w postaci rozkładu kwasów, które powstają w wyniku intensywnej pracy mięśni. Duże zasoby [...]
[...] wpływ na poprawę sprawności fizycznej. Proces trawienia takich produktów jak banany może trwać nawet do czterech godzin, a batony czekoladowe zawierają głównie tłuszcze, zatem ani jednych ani drugich specjalnie polecać nie można. Jeżeli odczuwasz na korcie głód zjedz lekkostrawne ciastka (herbatniki, biszkopty, "be be", "Leibnitz") [...]
[...] + CP -> ATP + C. ATP i fosfokreatyna wystarczają razem na około 5-10 sekund intensywnej pracy mięśni. Póżniej mięsień skazany jest na inne źródła energii, np. węglowodany i tłuszcze. Regeneracja ATP, uzyskiwana dzięki fosfokreatynie, przynosi dalszą korzyść w postaci rozkładu kwasów, które powstają w wyniku intensywnej pracy mięśni. Duże zasoby [...]
[...] + CP -> ATP + C. ATP i fosfokreatyna wystarczają razem na około 5-10 sekund intensywnej pracy mięśni. Póżniej mięsień skazany jest na inne źródła energii, np. węglowodany i tłuszcze. Regeneracja ATP, uzyskiwana dzięki fosfokreatynie, przynosi dalszą korzyść w postaci rozkładu kwasów, które powstają w wyniku intensywnej pracy mięśni. Duże zasoby [...]
[...] + CP -> ATP + C. ATP i fosfokreatyna wystarczają razem na około 5-10 sekund intensywnej pracy mięśni. Póżniej mięsień skazany jest na inne źródła energii, np. węglowodany i tłuszcze. Regeneracja ATP, uzyskiwana dzięki fosfokreatynie, przynosi dalszą korzyść w postaci rozkładu kwasów, które powstają w wyniku intensywnej pracy mięśni. Duże zasoby [...]
pozwolę sobie tylko na wstępie przypomnieć BEZ DOBREJ DIETY BOGATEJ W PEŁNOWARTOŚCIOWE BIAŁKO, WĘGLOWODANY I ZDROWE TŁUSZCZE NIE MACIE PO CO BRAĆ SUPLEMENTÓW! Spis: 1. Kreatyna a) monohydrat kreatyny b) jabłczan kreatyny c) ester kreatyny d) karbonian kreatyny e) orotan kreatyny f) kre-alkalyn g) * 2. Staki kreatynowe 3. Antykataboliki a) [...]
[...] przynajmniej dwa gramy białka na kilogram wagi ciała dziennie. POTRAWY ENERGETYCZNE Najlepszym dostarczycielem energii dla organizmu są potrawy bogate w węglowodany i tłuszcze. Organizm musi być wyposażony w odpowiednią ilość energii każdego dnia, aby zaspokoić potrzeby związane z procesami metabolicznymi. Ogólnie biorąc metabolizm może [...]
[...] przynajmniej dwa gramy białka na kilogram wagi ciała dziennie. POTRAWY ENERGETYCZNE Najlepszym dostarczycielem energii dla organizmu są potrawy bogate w węglowodany i tłuszcze. Organizm musi być wyposażony w odpowiednią ilość energii każdego dnia, aby zaspokoić potrzeby związane z procesami metabolicznymi. Ogólnie biorąc metabolizm może [...]
[...] w dzisiejszych czasach. Jednymi z wskaźników ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych jest profil lipidowy krwi, na który w dużym stopniu oddziaływują węglowodany oraz tłuszcze dostarczane z diety. Choroba niedokrwienna serca, spowodowana zmniejszonym światłem naczyń krwionośnych wskutek powiększającej się blaszki miażdżycowej nie występuje [...]
[...] spożywcze , które będą zawierać odpowiednie ilości: białek, węglowodanów ,witamin, minerałów i tłuszczy. I na tłuszczach skupimy się w tym temacie. Spora część ludzi pomija tłuszcze w diecie myśląc , że to one są główną przyczyną ich np. otyłości czy innych problemów związanych z nadwagą. Myślą , że rola tłuszczy jest bardzo mała i są nie [...]
[...] spożywcze , które będą zawierać odpowiednie ilości: białek, węglowodanów ,witamin, minerałów i tłuszczy. I na tłuszczach skupimy się w tym temacie. Spora część ludzi pomija tłuszcze w diecie myśląc , że to one są główną przyczyną ich np. otyłości czy innych problemów związanych z nadwagą. Myślą , że rola tłuszczy jest bardzo mała i są nie [...]
[...] przemiany materii w organizmie, wydziela żółć niezbędną do trawienia tłuszczów, reguluje przeminę białek i cukrów oraz przemianę acetową. Magazynuje okresowo glikogen, tłuszcze i białka. Ponadto dezaktywizuje substancje, które mogłyby zagrażać organizmowi. Do substancji takich należą także sterydy anaboliczne. Ogólnie można powiedzieć, że [...]
[...] powoduje zaburzenia agregacji płytek krwi. U osób spożywających większe ilości witaminy E stwierdzono zdecydowanie mniejsze zmiany miażdżycowe. Głównym źródłem witaminy E są tłuszcze roślinne, produkty zbożowe, warzywa. Najwięcej jej jest w kolejności: w oleju słonecznikowym, rzepakowym, kukurydzianym, sojowym. Ważnym źródłem witaminy, ze względu [...]
[...] u pacjentów leczonych przeciwnowotworowo. Cechą charakterystyczna kacheksji nowotworowej jest znaczna utrata masy ciała będąca skutkiem niedoboru makroskładników (białka, tłuszcze, węglowodany), ujemnego bilansu energetycznego i niewydolnego metabolizmu. Jest coraz więcej doniesień sugerujących, że mikroskładniki (witaminy, minerały, [...]
[...] przemiany materii w organizmie, wydziela żółć niezbędną do trawienia tłuszczów, reguluje przeminę białek i cukrów oraz przemianę acetową. Magazynuje okresowo glikogen, tłuszcze i białka. Ponadto dezaktywizuje substancje, które mogłyby zagrażać organizmowi. Do substancji takich należą także sterydy anaboliczne. Ogólnie można powiedzieć, że [...]
[...] aminokwasy, stwarzając kwaśne środowisko. Włączając się w różne procesy biochemiczne, umożliwia przekształcanie aminokwasów w inne aminokwasy, aminokwasów w węglowodany lub tłuszcze, dzięki czemu nasze ciało magazynuje energię. Umożliwia przemianę tłuszczów i węglowodanów. Witamina ta uczestniczy w tworzeniu takich związków białkowych jak [...]