[...] Witamina E obniża podwyższony poziom lipidów w surowicy krwi. Aktywując układy enzymatyczne oddychania tkankowego, uczestniczy w procesach odtruwania, chroni komórki przed stłuszczeniem, podtrzymuje czynność tkanki mięśniowej, ułatwia przyswajanie tlenu przez erytrocyty. Witamina E pobudza produkcję substancji przeciwzakrzepowych, zmniejszając [...]
[...] przynajmniej dwa gramy białka na kilogram wagi ciała dziennie. POTRAWY ENERGETYCZNE Najlepszym dostarczycielem energii dla organizmu są potrawy bogate w węglowodany i tłuszcze. Organizm musi być wyposażony w odpowiednią ilość energii każdego dnia, aby zaspokoić potrzeby związane z procesami metabolicznymi. Ogólnie biorąc metabolizm może [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
PRO
[...] kontrolując ją. Nie warto ważyć się codziennie, ponieważ efekty nie przychodzą tak szybko, może to tylko odebrać ci motywację, a przecież chodzi o to, by wygrać walkę z tłuszczem. 4. Rola diety i treningu Krok kolejny: dieta i trening. Te dwa abstarkcyjne być może pojęcia to podstawy, które gwarantują nam sukces. Spokojnie, one nie gryzą, [...]
[...] tłuszczu. Powoduje to również spowolnienie metabolizmu i łatwiejsze nabieranie tłuszczu po wyjściu z diety. Pobyt w ketozie oznacza, że głównym źródłem energii organizmu są tłuszcze(pod postacią ketonów lub wolnych kwasów tłuszczowych). Stan ketozy uważany jest za anty-kataboliczny, minimalizuje spadki masy mięśniowej. Badania potwierdziły, że [...]
[...] nerkom. Soli i tak jest wystarczająco dużo w naszym jadłospisie bez dodatkowego dosalania potraw. 9. Mocno zmniejszamy spożycie tłuszczy nasyconych, a zamieniamy je na cenne tłuszcze nienasycone, a więc głównie roślinne( oliwa z oliwek, olej z pestek winogron, wszelkiego rodzaju pestki, orzechy dostarczające także dużo witaminy E) i rybie, które [...]
[...] oblepiającej ściany-redukcja tkanki tłuszczowej).Skoro mamy plac budowy,należy dostarczyćniezbędnych materiałow do jej wykonania-cegła(białko) i zaprawa(węglowodany i tłuszcze),to wszystko musi być dostarczone w określonej ilości i proporcjach między materiałami(makroskładnikami pożywienia),aby nasza budowla przyciągała wzrok i budziła [...]
[...] są z natury otyli, są koledzy którzy są chudzi niemiłosiernie i są też tacy, którzy wyglądają w „miarę normalnie" czyli posiadają przeciętną masę mięśniową oraz przeciętne zatłuszczenie (dla mężczyzn mieści się ono w granicach 10-18% bfs) a jeśli masz szczęście masz kolegę który jest zdecydowanie bardziej muskularny i odtłuszczony niż inni [...]
MCT - Medium Chain Triglycerides. Czyli trójglicerydy o średnich łańcuchach. W skrócie mówiąc trójglicerydy to tłuszcze, które zjadamy - trój oznacza, że każda cząsteczka ma trzy wiązania węglowe. W trójglicerydach o średnich łańcuchach, każdy łańcuch zawiera 6-12 atomów węgla, olej MCT 8-10. Olej MCT występuje naturalnie najwięcej go znajdziemy w [...]
[...] a także zawierające surowe owoce i warzywa. Powinno się natomiast stosować pokarmy zobojętniające nadmiar kwasu solnego, np. mleko, śmietankę, łatwo przyswajalne tłuszcze, biały ser, białko jaja kurzego. Choroba wrzodowa i nieżyt w okresach znacznego zaostrzenia wymagają bardzo rygorystycznego przestrzegania diety i często należy ją [...]
[...] słownika PWNu to "środki spożywcze. o dużej wartości odżywczej i dietetycznej; mają postać mączek, syropów, past i granulek; bogate w określony składnik, np. białka, tłuszcze, witaminy, substancje mineralne." Przekładając tą definicję na język ludzi odżywkami nazywamy jedzenie w formie sproszkowanej. Generalnie występuje kilka typów [...]
[...] Ale prawda jest taka, że są to środki niszczące nasz organizm. Od-zwyczajanie się od nich jest naprawdę bardzo łatwe. Wystarczy robić to powoli i systematycznie. Mięso i tłuszcze zwierzęce. Tylko zacofane społeczeństwa dzisiaj twierdzą, że wegetarianizm to coś gorszego od diety tradycyjnej. Jeśli chcemy być zdrowi, to powinniśmy odrzucić [...]
[...] pamiętać , że jeśli je ugotujemy to tracą bardzo wiele ze swoich walorów) . Wniosek jest prosty jedzmy warzywa , pomogą nam one metabolizować węglowodany , białka i tłuszcze , zamieniając je na łatwe do wykorzystania źródła energii . Chciałbym przedstawić niektóre z warzyw i opisać jaką rolę mogą spełniać w naszej diecie : Kalafior i [...]
[...] Witamina E obniża podwyższony poziom lipidów w surowicy krwi. Aktywując układy enzymatyczne oddychania tkankowego, uczestniczy w procesach odtruwania, chroni komórki przed stłuszczeniem, podtrzymuje czynność tkanki mięśniowej, ułatwia przyswajanie tlenu przez erytrocyty. Witamina E pobudza produkcję substancji przeciwzakrzepowych, zmniejszając [...]
[...] to a. egzogenne. Z niektórych a. (tyrozyna, histydyna, tryptofan) powstają biologicznie ważne pochodne (hormony). Rdzenie węglowe wszystkich a. mogą ulegać przekształceniu w tłuszcze, a niektórych aminokwasów w węglowodany. Podstawowy składnik białek. Organizm samodzielnie może zsyntetyzować 13 z 21 białek. Pozostałe 8 musi być dostarczone [...]
[...] Proteina jest istotna w diecie kulturysty, jednak nie stanowi jedynego składnika pokarmowego. Należy pamiętać aby znalazły się w nim obok białek również węglowodany, tłuszcze, witaminy i sole mineralne. Dopiero taka kompozycja diety daje gwarancję prawidłowego rozwoju organizmu i osiągnięcia wysokich wyników. Preparaty odżywcze Odżywka [...]
[...] Proteina jest istotna w diecie kulturysty, jednak nie stanowi jedynego składnika pokarmowego. Należy pamiętać aby znalazły się w nim obok białek również węglowodany, tłuszcze, witaminy i sole mineralne. Dopiero taka kompozycja diety daje gwarancję prawidłowego rozwoju organizmu i osiągnięcia wysokich wyników. Preparaty odżywcze Odżywka [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] zawartość tkanki tłuszczowej oscyluje w granicach 6-8%, u kobiet uprawiających sporty sylwetkowe np. fitness jest to ok. 12-15%. Jednak nawet w ich przypadku spożywane tłuszcze mogą być energetycznie przydatne. http://www.sokolina-dietetyk.com.pl/files/tluszcze.jpg Do smażenia proponuję wykorzystać oliwę z 2 tłoczenia, która pozbawiona [...]
[...] są: tłuszcz zwierzęcy, proteiny zwierzęce i laktoza i żaden z tych składników nie jest potrzebny w ludzkim pożywieniu. Większość produktów mlecznych jest bardzo bogata w tłuszcze, wśród których przeważają tłuszcze nasycone; chociaż beztłuszczowe produkty mleczne są dostępne i polecane przez niektóre autorytety ds. zdrowia. Bogate w tłuszcz [...]