[...] cholesterolu niż osoby które jadły 1 lub mnie w ciągu tygodnia. No tak. Ale przecież są ludzie co jedzą klilka a nawet kilkanaście jajek dziennie. 10.Zwalcz tłuszcz... tłuszczem No własnie to dla kolegi ktory w poprzednim temacie miał zastrzezenia do tego punktu.Chociaz w tamtym temacie nie bylo wszystko wyjasnione.No wiec prosze: Wybierasz [...]
[...] je w ciele. Często słyszę że nie można jeść tłustych potraw na diecie, natomiast wydaje mi się że od tłuszczów groźniejsze są węglowodany (cukry). Groźniejsze dla nas są tłuszcze, które nasz organizm sam produkuje niż te spożywane w pokarmie – podobnie jest z cholesterolem. Białko – jak już wcześniej wspomniałem pisząc o treningu siłowym [...]
[...] i chlebie są rozbijane na cukry proste tzn. długie łańcuchy węglowodanowe są cięte na krótsze odcinki; białka - długie łańcuchy proteinowe są cięte na aminokwasy składowe; tłuszcze - także ulegają trawieniu ale nie ma to dla nas istotnego znaczenia. Pokarm przebywa w żołądku niedługo (ok.1h) zależnie od składu. Następnie treść żołądka przesuwa [...]
Witam wszystkich. Ten artykul jest poswiecony w wiekszym stopniu dla ludzi ktorzy nie maja pojecia o zdrowym odzywianiu sie, o zdrowym zyciu. Nie badz sam, ukladaj zdrowa diete swoim dzieciom, zonom, mezom, rodzicom, dziadkom. :) Wprowadzenie Kazdy z nas chcialby zachowac szczupla sylwetke przez cale zycie. Wymaga to [...]
[...] złożonych. Najprawdopodobniej zawarte tam polisacharydy mają zdolność silnego wiązania niektórych leków i tworzenia z nimi trudno wchłanianych kompleksów. Perypetie z tłuszczem Pożywienie z dużą zawartością tłuszczu może wzmagać wchłanianie leków o tzw. dużej lipofilności (rozpuszczalnych w tłuszczach) a także witamin A, E, D i K. Pokarm [...]
Znalazłem bardzo ciekawy artykuł i postanowiłem się nim z Wami podzelić! : ) Od dziesięcioleci słyszymy, że nasycone tłuszcze zatykają tętnice i powodują choroby serca. Jest tylko jeden problem: nikt tego nigdy nie udowodnił. Wyobraź sobie, że możesz jeść tylko czerwone mięso i pełne mleko. W sumie ta dieta składa się przynajmniej w 60 proc. z [...]
Od dziesięcioleci słyszymy, że nasycone tłuszcze zatykają tętnice i powodują choroby serca. Jest tylko jeden problem: nikt tego nigdy nie udowodnił. Wyobraź sobie, że możesz jeść tylko czerwone mięso i pełne mleko. W sumie ta dieta składa się przynajmniej w 60 proc. z tłuszczu, z czego połowę stanowią tłuszcze nasycone. Zanim pomyślisz, że taka [...]
Od dziesięcioleci słyszymy, że nasycone tłuszcze zatykają tętnice i powodują choroby serca. Jest tylko jeden problem: nikt tego nigdy nie udowodnił. Wyobraź sobie, że możesz jeść tylko czerwone mięso i pełne mleko. W sumie ta dieta składa się przynajmniej w 60 proc. z tłuszczu, z czego połowę stanowią tłuszcze nasycone. Zanim pomyślisz, że taka [...]
[...] ilości białka raczej kłóci się z prozdrowotnością. Białko jako źródło energii jest jej najgorszym źródłem, jest wyraźnie mniej wydajne niż węglowodany czy wysokoenergetyczne tłuszcze, co przy ograniczeniu kalorycznym (często 500 kcal na minus od zapotrzebowania i więcej) może być mało ‘komfortową’ sytuacja dla ‘nowo-odchudzającego’. Kolejny [...]
[...] zmniejsza syntezę immunosupresyjną. Działa jak witaminy A podawana przed operacjami chirurgicznymi. Tokoferol powstaje wyłącznie w roślinach. Ich najlepszymi źródłami są tłuszcze roślinne. Podobnie jak witamina C, jest on delikatny i pod wpływem temperatury ulega zniszczeniu. Dlatego oleje powinniśmy spożywać nie poddając ich obróbce [...]
[...] o niskim indeksie glikemicznym to takie dla których ten wskaźnik jest mniejszy niż 55 i takie właśnie sprzyjają odchudzaniu. Indeks glikemiczny dotyczy tylko węglowodanów bo tłuszcze i białka nie powodują dużego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Do produktów spożywczych będących głównym źródłem węglowodanów należą głównie produkty roślinne , [...]
Napisałem ten art z powodu tego , że brakowało artu uwzględniajacego rózne aspekty tego hormonu , więć go zrobiłem Nie ma co zamulać tylko odrazu do rzeczy Podstawowe Info Pierw Podstawowe info by zapoznać się z tym hormonem , i wiedziec za ile funkcjii zyciowych jest on odpowiedzialny ... Kortyzol, inaczej hydrokortyzon - naturalny hormon [...]
[...] w mleku ludzkim, która nie wiąże tego disacharydu. -Laktoalbumina posiada zdolność do oddziaływania z substancjami hydrofobowymi, takimi jak hydrofobowe peptydy, tłuszcze membranowe, kwasy tłuszczowe, co może pogarszać jej właściwości funkcjonalne. Często można spotkać stwierdzenia, że odżywki białkowe nie zawierają w swoim składzie [...]
[...] się wypowiedzieć do tego co poniżej? Metabolizm - Energetyka Ludzki metabolizm funkcjonuje dzięki stałemu dopływowi pożywienia, na które składają się cukry (węglowodany), tłuszcze (lipidy), białka. Ilość i jakość pożywienia decyduje o stanie naszego zdrowia. Opracowano metody oceniające właściwą masę ciała w stosunku do wzrostu i wskazujące [...]
[...] chemicznych w procesie przemysłowego oczyszczania tłuszczów i podczas uwodornienia (utwardzania) w produkcji margaryn. Aby spełnić oczekiwania klientów wyprodukowany masowo tłuszcze muszą: -uchodzić za zdrowy (wystarczy, aby wyprodukować go na bazie bezsprzecznie zdrowego surowca; to co w czasie produkcji dzieje się z nim i jaki ma skutek dla [...]
[...] że w wyniku spalania powstaje energia cieplna, a w pokoju robi się ciepło. Podobnie jest z ludzkim organizmem. Rzadko myślimy o tym, że gdzieś w nas spalają się tłuszcze, węglowodany i tlen. Ale wiemy na ogól, że wynikiem takiego spalania jest energia życiowa i że dzięki tej energii funkcjonujemy Wróćmy do pieca. Węgiel i drzewo [...]
[...] holsztyńsko-fryzyjskiej z uwzględnieniem ich wieku i fazy laktacji, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 4 (83), 137-138 Ziemlański S., 2001, Zapotrzebowanie człowieka na tłuszcze, Normy żywienia człowieka: fizjologiczne podstawy, Wydawnictwo Lekarskie PZWL Warszawa, 80-104 Obiedzińska A., Waszkiewicz-Robak B., 2012, Oleje tłoczone na zimno [...]
[...] Tłuszcze spożywcze Tłuszcze spożywcze można podzielić ze względu na liczbę nienasyconych wiązań podwójnych znajdujących się w łańcuchu węglowym. W taki sposób otrzymujemy tłuszcze nasycone (brak wiązań nienasyconych), jednonienasycone (jedno wiązanie nienasycone) i wielonienasycone (więcej niż jedno wiązanie nienasycone). Kwasy [...]
[...] przynajmniej dwa gramy białka na kilogram wagi ciała dziennie. POTRAWY ENERGETYCZNE Najlepszym dostarczycielem energii dla organizmu są potrawy bogate w węglowodany i tłuszcze. Organizm musi być wyposażony w odpowiednią ilość energii każdego dnia, aby zaspokoić potrzeby związane z procesami metabolicznymi. Ogólnie biorąc metabolizm może [...]
[...] z nich to chociażby fakt, że dostarczają ponad dwa razy więcej energii, niż węglowodany, czy białko. Są również źródłem witamin A,D,E,K. Do produktów zawierających zdrowe tłuszcze należą: (oleje roślinne np. rzepakowy, lniany, oliwa; nasiona, orzechy, jaja, ryby). Niezdrowe tłuszcze to na przykład tłuszcze utwardzane, które są ładowane do [...]