[...] mięso, pszenica, cukier, ziemniaki, masło, napoje słodzone, McDonald’s, KFC, Burger King, czy szeroko rozumiana „chemia”. Wnioski końcowe: Jeśli masz problem z rosnącym zatłuszczeniem - odpowiedzią nie jest kopiowanie diet wyczynowców. Przekarmianie niesie poważne skutki zdrowotne. Niektórzy ludzie tolerują większe ilości pokarmów, nie [...]
Skomponowanie odpowiedniej diety jest opcją priorytetową każdego sportowca, któremu zależy na wzroście muskulatury. Dieta zbilansowana powinna bazować na dobranych proporcjach białka, węglowodanów i tłuszczów tak, aby umożliwiała wzrost masy ciała. Jednak sztuką kształtowania sylwetki nie jest tylko przytycie, ale przybieranie na beztłuszczowej [...]
Nawet robiąc tzw. masę, nikt nie chce doprowadzić do niekontrolowanego przyrostu tkanki tłuszczowej. Przejście na dietę z dodatnim bilansem kalorycznym stwarza ryzyko, że zjadane przez nas kalorie trafiają do różnych tkanek organizmu, niezależnie od tego, czy pochodzą one z tłuszczu, czy też węglowodanów. W tkance mięśniowej organizm jest w [...]
Zgaga objawia się paleniem w przełyku, kwaśnym odbijaniem, cofaniem treści żołądkowej do przełyku, a także palącym bólem za mostkiem. Szacuje się, że aż 25-40% dorosłych doświadcza zgagi raz w miesiącu, a od około 7% do 10% mają codziennie. Dobrą wiadomością jest to, że około 90% cierpiących na zgagę może powiązać swoje objawy ze spożywaniem [...]
Istnieją produkty, którym przypisuje się nadzwyczajne zdrowotne właściwości, ale są i takie, które obarczone zostały odpowiedzialnością za całe zło tego świata. Niegodziwa rola przypisana została szczególnemu białku, które znajduje się w wielu zbożach, głównie w pszenicy. Mowa o glutenie. Podsumowanie Jeśli podejrzewasz, że gluten może być [...]
Spokojnie, nie chodzi o tłuszcz podskórny czy wisceralny. Chodzi o IMTG. Tłuszcze wewnątrzmięśniowe, trójglicerydy wewnątrzmięśniowe, IMTG (ang. intramyocellular triacylglycerol lub intramuscular triglyceride), IMAT (ang. intramuscular adipose tissue) stanowią lokalne źródło energii do pracy wytrzymałościowej. Ich ilość zależy od rodzaju [...]
Zdrowy przewód pokarmowy potrafi przerobić wiele różnorodnych substancji na drobniejsze cząsteczki, a następnie wchłonąć lub wydalić. Niestety z wiekiem lub na skutek różnych schorzeń, a także przez kiepską dietę i niezdrowy styl życia, wydajność trawienia i wchłaniania może ulec obniżeniu. Zaburzenia tych procesów wiążą się z pogorszeniem [...]
Prowadząc zdrowy styl życia, liczymy na to, że spowolnimy proces starzenia organizmu, a to ostatecznie doprowadzi do długiego i zdrowego życia. Rodzi się jednak pytanie, ile tak naprawdę mamy kontroli nad procesem starzenia się? Chociaż nie można zatrzymać procesu starzenia się, istnieją dowody na to, że można spowolnić ten proces. Podsumowując [...]
Największym zagrożeniem dla współczesnego człowieka wcale nie jest epidemia koronawirusa SARS-CoV-2, bo ona nie zabiła jeszcze tylu ludzi co np. epidemia grypy hiszpanki. Tam szacuje się, iż zmarło 30-50 x więcej osób, niż podczas obecnej pandemii. Niektórzy sugerują, iż ofiar mogło być nawet ~100 milionów. Oczywiście hiszpanka trwała dłużej, więc [...]
Badania naukowe dotyczące mikrobioty jelitowej oraz powiązanych z nią substancji dosłownie eksplodowały w drugiej dekadzie XXI wieku. W probiotycznych bakteriach jelitowych oraz wszystkich związkach, które wytwarzają, upatruje się nowych metod prewencyjnych i terapeutycznych, zarówno w kontekście zdrowia przewodu pokarmowego, jak i całego [...]
Wbrew obiegowym, błędnym opiniom powszechnym w XXI wieku, współcześnie wcale nie mamy do czynienia z wysypem chorób nowotworowych. Obserwując trendy z ostatnich kilkudziesięciu lat, widać raczej wyraźny spadek pojawiania się większości nowotworów, a rzekomy wzrost wynika przede wszystkim z wydłużenia długości życia przeciętnego człowieka oraz [...]
[...] Dwie kwestie są tu niezmiernie istotne: użyto białek o szybkiej kinetyce, hydrolizatów. W normalnych okolicznościach, np. jedzenie jajek, nie wywołuje aż takiej reakcji, tłuszcze mają wpływ na szybkość absorpcji, a same białko jaja uważa się za mające wolną kinetykę. Wszystkie białka miały duży wpływ na obniżenie stężenia glukozy, dlatego [...]
[...] Wyniki tego eksperymentu sugerują, że biotyna może być stosowana w leczeniu hipertriglicerydemii. Co warto zapamiętać? Trójglicerydy (lub triglicerydy) to inaczej tłuszcze, które krążą sobie we krwi transportowane przez VLDL i LDL. Wspomniane lipoproteiny (VLDL i LDL) są swojego rodzaju klatkami, w których transportuje się tłuszcz. [...]
[...] wegan i wegetarian indyk — tak jak inne chude mięsa, zawiera tryptofan, ale także dużo cennego białka orzechy i nasiona — to nie tylko źródło tryptofanu, ale także zdrowe tłuszcze Co jeszcze możesz zrobić, aby utrzymać wysoki poziom serotoniny? Nawadniaj się Woda zapewnia lepszą pracę mózgu i reszty ciała. Zawsze, kiedy poczujesz się gorzej [...]
Gdy wyszukujemy informacji dotyczących znaczenia witamin z grupy B dla organizmu człowieka, pierwsze wskazówki jakie znajdziemy, będą dotyczyły układu nerwowego. Nie bez powodu witamina B6 dodawana jest do magnezu, jako element wspomagający jego działanie. Co warto zapamiętać? Witaminy z grupy B są niezbędnym elementem diety. Ich rola w [...]
O witaminie K2 zrobiło się głośno, gdy na światło dzienne wyszła informacja dotycząca powszechnie występujących niedoborów witaminy D3. Suplementacja witaminą K2 posiada głównie znamiona wspomagające wykorzystanie witaminy D3, jako jej uzupełnienie w działaniu ukierunkowanym na resorpcję wapnia w organizmie człowieka. Czego możemy oczekiwać od [...]
[...] Blaszka miażdżycowa zawiera głównie zwłóknione i zwapniałe komórki, komórki piankowate (z LDL), cholesterol, jego estry i fosfolipidy. Tak więc nic dziwnego, iż rozmaite tłuszcze mogą mieć wpływ na miażdżycę (gdy są dostarczane w nadmiarze i bez zbilansowania źródeł kwasów tłuszczowych). Piśmiennictwo: Sandra Reeg and Tilman Grune “Protein [...]
[...] jednak w zupełnie nieoczekiwany sposób doszło do znacznej nadprodukcji i nadmiernej konsumpcji tych dóbr. Jako że świadomość na temat roli masy ciała i poziomu zatłuszczenia w kształtowaniu zdrowia w tamtych czasach była niska lub żadna, dążono raczej wtedy do stabilizowania swojego dobrobytu i gromadzenia dóbr, aniżeli utrzymywania [...]
[...] taki sposób, aby w każdym podstawowym posiłku oprócz odpowiedniej ilości energii znalazły się wszystkie potrzebne człowiekowi składniki odżywcze. Są to: białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy i sole mineralne. Obecnie przyjmuje się, że człowiekowi, a szczególnie dzieciom i młodzieży w okresie rozwoju, niezbędnych jest około 60 składników [...]
Rola tłuszczu pokarmowego w diecie. Produkty bogate w tłuszcze /SFD/2017/1/6/9c6ed68150f64315a85283dc193a1975.jpg Mimo tego, że świadomość dotycząca zdrowego odżywiania jest coraz większa, wciąż wiele osób przekonanych jest, że tłuszcz w diecie jest szkodliwy. Co więcej wiele osób uważa, że tłuszcz, który spożywamy wraz z żywnością to ten sam [...]