Przeglądając diety osób związanych z branżą fitness czy kulturystyki zauważyć można to, że w ich żywieniu często pojawiają się różnego rodzaju omlety. Jakie są plusy ich spożywania? Co powinno wchodzić w ich skład? Ostatecznie, jak przygotować taki posiłek, aby był dobry jakościowo? W tym artykule postaram się odpowiedzieć na te pytania. Czas [...]
Na dzień dzisiejszy można śmiało powiedzieć, że wzrasta nasza świadomość w temacie zdrowego odżywiania. Częściej zastanawiamy się nad tym, co zjadamy czy możemy wybrać lepiej i zdrowiej. Słysząc hasło przetworzona żywność, doskonale wiemy, że jest to rodzaj produktów, których warto się wystrzegać na rzecz tych naturalnych, aby pozyskać więcej [...]
[...] co ustalono, potocznym językiem: tylko otyłe kobiety były bardziej „napalone” na niezdrowe pokarmy, gdy puszczono je na swobodę po nocnej głodówce i wypiciu napoju ze słodzikiem. Mało tego, po prezentacji smakowitych pokarmów musiały czekać jeszcze 1,5 h na możliwość zjedzenia (12 h nocnego postu + 1,5 h oczekiwania). W konsekwencji silnie [...]
W ostatnim czasie modne jest szukanie zagrożeń żywieniowych. Piętnuje się pszenicę, słodziki, cukier i niezmiennie, wiele pokarmów pochodzenia zwierzęcego (nabiał, mięso, mleko itd.). Nie twierdzę, iż jest to w każdym przypadku bezzasadne, jednak wielu autorów książek zbija majątek na straszeniu ludzi np. pszenicą. Ile potrzeba, by się zatruć? [...]
Wegańska dieta o niskiej zawartości FODMAP może być bardzo restrykcyjna i trudna do utrzymania. Może ona jednak pomóc osobom cierpiącym na IBS (zespół jelita drażliwego) złagodzić bolesne dolegliwości. Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się, na czym ta dieta polega. Podsumowanie Wegańska dieta o niskiej zawartości FODMAP jest bardzo restrykcyjna, ale [...]
[...] zdrowego odżywiania. Warto zatem połączyć aspekt kaloryczności i jakości żywienia - dla zdrowia, dla sylwetki i dla dobrego samopoczucia. Unikaj jedzenia produktów gotowych, dosładzanych, z dodatkiem sztucznych substancji, a wybieraj te, które mają dobry skład, nawet jeśli są odrobinę przetworzone. Jeśli jednak musisz słodzić, wybieraj słodziki.
Negatywne skutki spożycia cukru przestają kogokolwiek dziwić. Świadomość żywieniowa rośnie. Zdajemy sobie sprawę z tego, że nadmiar cukru w diecie przekłada się na wzrost masy ciała, wzrost ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu, wysoki poziom trójglicerydów we krwi, większe ryzyko cukrzycy, chorób serca i układu krwionośnego, większe ryzyko raka [...]
Trzymasz dietę od poniedziałku do piątku. Gdy przychodzi weekend, zaczynają się schody. Piwo, pizza, lody – przecież nie żyjesz dla diety! – próbujesz się usprawiedliwiać. W rzeczywistości jednak twoja silna wola staje się słaba... za słaba, by utrzymać założenia diety. W dzisiejszym artykule znajdziesz trzy wskazówki, które pomogą Ci przestać [...]
Kofeina to stymulant, który zapewnia zastrzyk energii zarówno dla ciała, jak i umysłu. Jej najpopularniejsze źródła to kawa i herbata. Choć kofeina jest uważana za dość bezpieczną, to jednak niektóre osoby powinny stosować ją z rozwagą. Do tej grupy należą kobiety spodziewające się dziecka. Czy kofeina jest bezpieczna? Dla wielu osób kofeina ma [...]
[...] podbijają tak produkcji insuliny oraz kalorycznie nie są wysokie. Zamiast kilku łyżeczek cukru do herbaty, możemy zastosować właśnie te produkty: ksylitol erytrytol stevia słodziki syntetyczne, nie pochodzą ze źródeł naturalnych, są tańsze niż naturalne substancje słodzące i w ostateczności można je stosować jako zamiennik Ze względu na wysoki [...]
Dzięki „szamanom XXI wieku” i różnorakim „uzdrowicielom” największe zagrożenia dla zdrowia są bagatelizowane, a wyolbrzymia się kwestie mające marginalne znaczenie (np. niedobór witaminy B12, który jest spotykany i tylko w specyficznych grupach: weganie, intensywnie trenujący sportowcy, osoby w podeszłym wieku). Podsumowanie Brak aktywności jest [...]
Ludzie boją się szczepionek oraz innych "zagrożeń", które mają więcej wspólnego ze science-fiction niż z rzeczywistością. Sztandarowym przykładem są zamienniki cukru, słodziki, które stały się ofiarą wojny z „chemią”. Taki sam los spotkał syrop glukozowo-fruktozowy, nikt nie patrzy na badania mówiące o tym, iż równie negatywnie oddziałuje na [...]
[...] klasyczny cukier. Pełny przegląd badań, dotyczących wpływu słodzików na florę bakteryjną, znajduje się Tutaj. Na chwilę obecną nic nie wskazuje, iż racjonalnie stosowane słodziki stanowią zagrożenie dla zdrowia człowieka. Referencje: Xiaoming Bian,1 Liang Chi,2 Bei Gao,1 Pengcheng Tu,2 Hongyu Ru,3 and Kun Lu „Gut Microbiome Response to [...]
[...] to doskonały sposób na kontrolowanie składników i kaloryczności posiłków. Możemy używać w ich przygotowaniu zdrowszych produktów, takich jak pełnoziarniste mąki, naturalne słodziki oraz dodatek orzechów i owoców bogatych w błonnik. Przykładowo, ciastka z dodatkiem płatków owsianych, migdałów i suszonych owoców mogą być smaczną i sycącą [...]
Stewia jest naturalnym słodzikiem 200-300 razy słodszym od cukru. Szereg doniesień naukowych wykazało, że preparaty ze stewii lub jej wyizolowane związki mogą wywierać kilka efektów prozdrowotnych, na przykład: przeciwdrobnoustrojowe / przeciwgrzybicze, przeciwutleniające, przeciwnadciśnieniowe i przeciwzapalne, przeciwpróchnicze oraz działanie [...]
Dżemy to lubiany dodatek do naleśników, placków, kanapek i różnych deserów. Tradycyjne zawierają żelatynę, zatem w diecie wegańskiej jest pomijany. Są jednak różne odpowiedniki, które pozbawione są składników pochodzenia zwierzęcego. Jedną z propozycji są owoce w żelu, czyli Frulove in Jelly z ALLNUTRITION. Spoglądając na opakowanie widzimy, że [...]
[...] proszku, który można dodać zarówno do wody źródlanej, jak i wysoko zmineralizowanej, a także do gazowanej, jak i niegazowanej. Jako że zawierają stewię, a nie syntetyczne słodziki o obojętnym wpływie na osmolalność płynu, to mogą zastąpić w pewnym stopniu osmolalność napojów „na cukrze”. Owocowe i orzeźwiające warianty smakowe zapewniają z [...]
Czego potrzebujesz: 100 g masła migdałowego 80 g oleju kokosowego nierafinowanego 60 g ksylitolu - wtedy nie będą keto ( ale są też inne słodziki, na pewno wybrniecie ) 3 g kakao Jak wykonać: Masło migdałowe i olej rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ksylitol mielimy na puder i dodajemy razem z kakao do masy. Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy [...]
Witam, Szukam odżywki białkowej słodzonej wyłącznie jedną z tych substancji: stewia, erytrol, ksylitol. Czy to izolat czy koncentrat ma dużo mniejsze znaczenie. Chodzi głownie o smak- sukraloza, aspartam są bardzo negatywnie odbierane w kwestii smaku. Dziękuję.
[...] sporo już na tym forum się dysutowało na ten temat...i postaram się przedstawić tutaj FAQ'u a co do linków na temat dyskusji o tym... to do wyszukiwarki zapraszam Cukier i słodziki 1 Co to jest słodycz? 2 Jaka jest różnica pomiędzy sacharozą, dekstrozą, cukrem i sacharozą? 3 Jaka jest różnica między cukrem z buraków cukrowych i trzciny [...]