[...] substancji. Wg regulacji WADA z 2019 r., całkiem legalne jest stosowanie kofeiny: „Bupropion, kofeina, nikotyna, fenylefryna, fenylopropanolamina, pipradrol i synefryna: te substancje są umieszczone w Programie Monitorującym 2019 i nie są traktowane, jako substancje zabronione”. Oxandrolone, jak i wszystkie inne sterydy anaboliczno-androgenne [...]
[...] dokumentację dotyczącą efektywności, są m.in. kofeina z ziaren kawy, azotany z buraków, a także kreatyna i beta-alanina z mięs. Z reguły w swoich naturalnych źródłach substancje te nie występują w tak dużych dawkach, by móc uznać je za wystarczające do osiągnięcia efektu zwiększenia wydolności podczas aktywności fizycznej. Kofeina podnosi [...]
W Polsce prowadzi się absurdalną politykę, z jednej strony dzieci mają dostęp do alkoholu, będącego jednym z najtwardszych narkotyków, a z drugiej uczyniono z konopi indyjskiej wroga zdrowia publicznego. Nie twierdzę, że marihuana jest bezpieczna dla zdrowia, jednak wg dziesiątek przeprowadzonych badań nie stanowi tak dużego zagrożenia, jak picie [...]
Beta-mimetyki to substancje oddziałujące na receptory β1, β2 oraz β3. Każdy związek ma indywidualną charakterystykę oraz siłę działania w stosunku do różnych rodzajów receptorów. Receptory są rozmieszczone w różnych komórkach. Fizjologicznie na receptory β1, β2 oraz β3 oddziałuje adrenalina (epinefryna) oraz noradrenalina (norepinefryna). [...]
[...] zamiast nandrolonu np. testosteron propionate, zamiast SERM (tamoxifenu, clomidu) sama glukoza lub inne, nieaktywne związki, zamiast hormonu wzrostu wielokrotnie tańsze substancje, zamiast hCG inne związki. A jakie to ma znaczenie? Kolosalne. Metanabol może znacząco wpłynąć na wątrobę, profil lipidowy czy układ sercowo-naczyniowy. [...]
[...] lub substancji o działaniu estrogennym, androgennym lub gestagennym b) wprowadzanie do obrotu lub ubój zwierząt gospodarskich, którym podawano wyżej wymienione substancje c) wprowadzanie do obrotu mięsa zwierząt gospodarskich określonych w lit. b) d) przetwarzanie mięsa, o którym mowa w lit. c) i wprowadzanie do obrotu produktów [...]
Oleje są nieodłączną częścią naszej diety i pojawiają się niemal w każdej potrawie od sosów sałatkowych po marynaty. Służą do obsmażania, smażenia, grillowania czy pieczenia potraw zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Oleje są produktem procesu ekstrakcji i tłoczenia. Pochodzą z nasion i orzechów, takich jak słonecznik, migdały, orzechy włoskie, [...]
Zbyt wysoki poziom estrogenów może sabotować twoje działania. W efekcie ciężko jest ci zbudować mięśnie i stracić tłuszcz mimo tego, że przestrzegasz diety i regularnie trenujesz. Jak obniżyć poziom estrogenu, by osiągać lepsze efekty diety i treningu? JEDZ: Cytrusy, warzywa, pij zieloną herbatę Produkty te to bogate źródła flawonoidów. W dużym [...]
[...] za takie oddziaływanie czosnku odpowiada zawartość siarki. Szparagi Mogą mieć wpływ na zapach moczu, gdyż zawierają asparaginy i S-metylmetioniny, które przekształcają się w substancje zawierające siarkę. Nie wszyscy ludzie są w stanie wyczuć te związki i jest to uwarunkowane genetycznie. Napoje alkoholowe Etanol jest metabolizowany przez [...]
Kulturystyka od zawsze budziła kontrowersje. Jedni sądzą, iż ukierunkowanie całej aktywności człowieka na poprawę wyglądu swojej sylwetki jest niemęskie, że mężczyzna nie powinien się skupiać się na tym, jak wygląda. Milos Sarcev – jak synthol go prawie zabił? Milos opowiadał, jak skusił się na używanie syntholu, bo kilku profesjonalnych [...]
Dla sportowców wytrzymałościowych, a także każdego, kto chce w dobrej kondycji fizycznej dożyć sędziwego wieku, ashwagandha okazuje się jeszcze bardziej interesująca, niż wcześniej sądziliśmy. Według ostatnich badań przeprowadzonych przez hiszpańskich naukowców suplementacja ekstraktem z ashwagandhy zwiększa VO2max. Wyniki zaprezentowanego w [...]
Istnieją setki badań, których wyniki wskazują, iż przekłuwanie ciała (piercing) i wykonywanie tatuaży są związane z licznymi patologiami. Badania, które dotyczyły wykonywania przekłuć ciała (nietypowych kolczyków), wykazały, że 2% Amerykanów zgłasza posiadanie kolczyków (nie licząc płatka ucha), a kobiety mają więcej kolczyków niż mężczyźni. [...]
Z zastosowaniem preparatów przedtreningowych sportowcy sztuk walki mogą doświadczyć mobilizacji sportowego ducha i zwiększenia gotowości do walki o najwyższe trofea. Wyższa siła oraz wytrzymałość i opóźnienie poczucia zmęczenia wpływają bowiem na precyzję i celność uderzeń, oraz zaważyć mogą o zwycięstwie. Istnieją też związki hamujące ból oraz [...]
Kawa i jej smak chyba znane są wszystkim. Kawa parzona, rozpuszczalna, z cukrem, mlekiem, kawa latte, espresso, cappuccino – każdy ma swoją ulubioną. Od pewnego czasu spotkać można gotowe napoje kawowe, które po wstrząśnięciu są w stanie zaspokoić naszą ochotę na kawę, ale też nieco nas ochładzają. Spójrzmy z bliska, co kryje się w gotowych [...]
[...] CT Fletchera, gdy stracisz swoje zdrowie, tracisz wszystko. Warto dodać, że młodzi ludzie często ignorują sygnały jakie wysyła ich organizm. Niejednokrotnie stosują substancje niekorzystanie wpływające na organizm, nie myśląc o tym, że jak traci się zdrowie, wszystko inne traci jakąkolwiek wartość... Wówczas żadne medale nie są w stanie [...]
Często, gdy zaczynamy myśleć o kształtowaniu swojej sylwetki zapominamy o odpowiedniej regeneracji - myśląc błędnie, że jest mniej istotna aniżeli dieta i trening. Podsumowanie Bardzo istotne jest to, aby zadbać o odpowiednią regenerację nie tylko, gdy naszym celem jest kształtowanie sylwetki. Gdy jesteśmy osobami mało aktywnymi sen, jak i [...]
Surowe warzywa kojarzymy jako te bardziej wartościowe i odżywcze, w porównaniu do warzyw gotowanych czy pieczonych. To prawda, że gotowanie warzyw w wodzie lub smażenie wpływa na obniżenie wielu wartości odżywczych, zwłaszcza witaminy C. Czy wiesz jednak, że są warzywa i nie tylko warzywa, które oferują więcej korzyści zdrowotnych, gdy spożywasz [...]
Cynk należy do pierwiastków śladowych o kluczowym znaczeniu. Pełni wiele podstawowych funkcji w organizmie. Bierze udział w metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów, a także w syntezie i degradacji kwasów nukleinowych. Cynk odgrywa rolę w regeneracji naskórka, odpowiedzi immunologicznej, powstawaniu i różnicowaniu się komórek krwi. [...]
Witamina K należy do grupy czterech witamin, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Jej odkrycie przypisuje się duńskiemu naukowcowi Henrikowi Dam, który w roku 1934 eksperymentując na kurczakach, zauważył, że jakieś do tej pory nieznany czynnik wpływa na stopień krzepliwości krwi. Tę nieznaną substancję nazwał witaminą K, od duńskiego słowa [...]
Wątroba jest organem o ważnym znaczeniu dla codziennego samopoczucia oraz zdrowia. Jest podatna na uszkodzenia i przez zaniedbania higieny stylu życia może zacząć uprzykrzać życie. Najgorsze są dla niej dieta z nadmiarem kalorii, cukru i przetworzonych tłuszczy, a także alkohol, niektóre leki czy brak ruchu. Czarny pieprz i piperyna Pieprz [...]