Dziewczyny, mam takie zapytanie: chciałabym pierwszy raz zrobić sobie steki w niedalekiej przyszłości :-D i w związku z tym: jakie części wołowiny się nadają? Czytałam, że polędwica, ale czy tylko ona? steki sa super! ja kupuje w uk a polski podzial miesa jest troche inny ale masz tu sciage [...]
mam steki wieprzowe z szynki i w sumie nie wiem jak policzyc - na naszym potreningu jest szynka wieprzowa ale ma inny zupelnie sklad niz jak w sieci znalzlam doslownie steki wieprzowe z szynki...
Ja też zajadam się surowym bądź krwistym mięsem. Tatar z cebulką i ogórkiem kiszonym hmmm. Tak samo steki krwiste bajka. Ostatnio robię z takiego przepisu: "Dieta Paleo: Przepis na Steki - Barbell Kitchen" Tak sobie wpisz w google.
czaj_nik na steka to najlepsza polędwica, no ale cena skutecznie odtrasza. Steki dobre są z rostbeftu albo te kawałki t-bone. Właśnie w zlewie rozmraża mi się 2kg antrykotu to będę go testować i na steki i na pieczeń:-) A no i ligawa to tylko tak bardziej do zmielenia ;)
[...] mrożonych jednej marki i są naprawdę dobre, baa, często smakowo nie odbiegają od świeżych:-P lukk - już kiedyś padło takie pytanie;-) najczęściej robię właśnie smażone steki;-) jak kerad trafnie wspomniał z cienkiego plastra dobry stek nie wyjdzie, tyle, że ja zamiast piec w kawałkach zaproponowałabym zrobienie z niego jakiegoś gulaszu i [...]
[...] ostatnim posiłkiem Co tu dużo pisać. Sobota - off od treningu. Węgle dużo niższe w diecie, kaloryczność w związku z tym również. Pozwoliłem sobie na ziemniaczki Kupiłem ponad 3kg woła. Ponad kilo rostbefu na steki oraz ponad 2kg udźca na gulasz. Później wrzucę foto z dzielenia i marynowania. Najbliższy tydzień pod znakiem BEEF !!! Sample fotos
[...] łyżeczki cukru ). O 12 piję 2gą kawę, czasem zjem jakiś mały jogurt z otrębami, ziarnami czy coś w tym stylu. O 14 kończę pracę, w domu jestem ok 15 - obiad to najczęściej "steki rybne" od Frosty - 250g, smażone na małej ilości oleju z pestek winogron ( filet z mintaja + panierka i zioła ) + 200g surówki kolesław, ewentualnie warzywa gotowane na [...]
[...] 4 łyżki oliwy z oliwek, 40 nadziewanych papryką oliwek, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku. Mięso natrzeć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę. Smażyć na niej steki po 4 min z każdej strony. Wyjąć i przelożyć w ciepłe miejsce. Na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu zeszklić obrane i pokrojone w ósemki cebule. Dodać osączone z [...]
[...] przeszkadzac, ja to lubie. Zdjecia (sorry za kiepska jakosc, ale glodny bylem ) maja tylko pokazac roznice miedzy prawdziwa wolowina a polska podeszwa. Rib-eye w kawalku, steki beda za chwile cial sam, jedno z lepszych ciec, choc nie uzyskamy z niej formy steka wiekszego niz talerz Wolowinka umyta, jeszcze okroic swinstweka i jedziemy. [...]
Ja wnioski wyciagam dosc szybko. Jesli mam zjesc kilogram poledwicy wolowej za 60zl lub 3 kilo dobrego chudego mieska wolowego (np. na steki, koszt ok 23zl za kilo). To wybiore 3 kilo miesa. Poniewaz da mi to o wiele wiecej. Jak opisywal to Arnold Schwarzenegger, gdy byl w wojsku dostawal mieso naprawde kiepskiej jakosci (jakas mielonka), wiec [...]
Szczerze mówiąc nie mam pojęcia jakoego pochodzenia są steki z Biedronki. Podejrzewam że jednak polskie. Z tego co pamiętam jest to wołowina dojrzewająca co pozwala uzyskac miękkie steki. Może mam słaby smak, nie mniej jednak niesamowicie mi smakują :)
[...] moge jeszcze zjesc ale jak patrze na ta kure to mnie momentami cofa na sam widok bo z góry wiem ze za 3h i tak nie bede jeszcze głodny i nie zostanie strawiona, znowu steki z antrykotu moge jesc bez przerwy i po 3h jest uczucie głodu ale gazy po wole to chyba kazdy ma :) no wiec ilez mozna jesć wołowine? Oczywiscie mówie tu o sytuacji juz [...]
rozbeff wołowy kroimy i rozbijamy na steki,wrzucamy steki do michy sypiemy 2 łyżeczki wegety,pieprzu czarnego,czosnku,ostrej papryki ,ziela angielskiego i rozgniecionych owoców jałowca, jak i 4 listki laurowe na końcu zalewamy to czerwonym wytrawnym winem i pozostawiamy w lodówce na 3godziny ,następnie wyciągamy i pieczemy w piekarniku na funkcji [...]