[...] czynniki fizjologiczne są nie do przeskoczenia. Dlatego też warto się dowiedzieć, jak można sobie pomóc. Istnieją suplementy, które mogą Ci pomóc przystosować się do nowego sposobu odżywiania i czerpać z tego korzyści. I choć suplementy nie są lepsze od witamin i minerałów z pożywienia, to zawsze jest to jakaś alternatywa, która pomoże wytrwać. [...]
[...] paprykę, cukinię, kukurydzę, grzyby czy banany nadziewane gorzką czekoladą. Możesz też upichcić szaszłyki, używając warzyw i małych kawałków mięsa, co będzie świetnym sposobem na zrobienie kolorowego i zdrowego obiadu na grillu. Nie przypalaj mięsa Postaraj się grillować w niższych temperaturach i nie przypalaj mięsa. Wiemy, że czarna, [...]
[...] czasie redukcji oraz kwestii stosowania mleka i produktów powodujących silny wyrzut insuliny. W kolejnej części tekstu omówię garść bezsensownych lub ryzykownych dla zdrowia sposobów zwalczania tkanki tłuszczowej. Nadmiernie ciepłe ubieranie się przy wysiłku fizycznym. W ten sposób nasilasz obciążenie serca i nerek, upośledzasz odprowadzanie [...]
Szereg obowiązków, do tego treningi, praca, dom, rodzina, stanowią często element, który powoduje, że brak nam czasu na możliwość przygotowania zbilansowanych posiłków na cały dzień, a co za tym idzie rezygnujemy z diety na rzecz tradycyjnego, często mało odżywczego jedzenia. I to z kolei wprowadza nas w poczucie beznadziei i faktu, że nie [...]
Popcorn, czyli prażona kukurydza, jest kontrowersyjnym elementem diety. Zanim przejdziemy dalej, kwestia przedstawia się podobnie, jak w przypadku ziemniaków. Jako takie, ziemniaki są niskokaloryczne i mogą być elementem zdrowej diety. W momencie, gdy zrobi się z nich chipsy, usmaży się je na patelni lub ugotuje i poda z dużą ilością tłuszczu oraz [...]
Jeśli chcemy w tym artykule pomówić o tym, jakie tłuszcze są najlepsze, to wpierw musimy dowiedzieć się (w największym uproszczeniu), jakie ogólnie są rodzaje tłuszczów. W tym miejscu warto wspomnieć również o tym, że wielu specjalistów poleca, aby stosunek kwasów omega-6 do omega-3, w naszej diecie był jak najbliższy wartościom 1:1. Niestety [...]
Wielu moich Pacjentów dopytuje bardzo często o wszelkiego rodzaju skróty, które ułatwiłyby im przeprowadzanie, trudnego (niewątpliwie) procesu, jakim jest redukcja tkanki tłuszczowej. Takie pewnego rodzaju poszukiwanie dróg na skróty, nie powinno nikogo dziwić. Jest to cecha naszego gatunku, że staramy się tak ułatwić sobie życie, aby było ono jak [...]
[...] decyzja i teraz trzeba wdrażać ją w życie. To wstępne rozważanie dotyczyć może wielu kwestii życiowych. Wyboru szkoły, miejsca pracy, partnera, dotyczyć może również wyboru sposobu odżywiania. Im większa zmiana ma nastąpić w Twoim codziennym życiu, tym trudniej było podjąć ten krok. W przypadku diety stopień trudności będzie zależał od tego, jak [...]
[...] potraw niż zwykle. Może okazać się, że mimo naszej początkowej niechęci przypadną nam do gustu. Pamiętaj, bądź szczery (nie zawsze do bólu! Nie chcesz przecież sprawiać drugiej osobie przykrości). Najlepszym sposobem na osiągnięcie neutralnego kompromisu jest rozmowa o tym, czego potrzebujesz i wysłuchanie tego, czego potrzebuje Twój partner.
Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni. Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]
Przyprawy często goszczą w naszej "suplementacji" jako naturalny środek wspomagający zdrowie, kondycję oraz nastrój. Nie każdy natomiast wie, że niektóre z nich mogą mieć nieco odmienne działanie w połączeniu ze sobą. Warto zatem zgłębić temat i zobaczyć jakie korzyści mogą nam przynieść kombinacje różnych przypraw. Jakie jeszcze właściwości ma [...]
Często mówimy „jestem głodny jak wilk”, „byłam głodna i musiałam coś zjeść”. Co to znaczy być głodnym? Odpowiedź nie jest tak prosta, jak mogłoby się wydawać. Słownik określa głód jako silną potrzebę lub pragnienie jedzenia. Podsumowując Na co dzień wybieraj pełnowartościowe potrawy i jedz powoli. Naucz się doceniać naturalną słodycz świeżego [...]
Nie ma wątpliwości, że pomidory są jednym z najbardziej wszechstronnych produktów spożywczych. Sprawdzą się w świeżej sałatce, jak i zupie czy sosie do makaronu lub pizzy. Wiele osób mimo wszystko gubi się jak sklasyfikować takiego pomidora. Czy to owoc, czy warzywo? Podsumowanie Czy pomidor to owoc? Tak, pomidor jest owocem, ale traktowany jest [...]
Czy wiesz, że w Twoich jelitach żyją biliony bakterii jelitowych? Ponad 10 000 gatunków bakterii zasiedla nasz przewód pokarmowy. Okazuje się, że te małe organizmy odgrywają niezwykle ważną rolę w zdrowiu. Podsumowując Bakterie jelitowe mogą odgrywać kluczową rolę w kontrolowaniu masy ciała, wpływając na wybory żywieniowe, jak i trawienie, oraz [...]
Wiele osób nie wie, jak bezpiecznie i naturalnie schudnąć. Nie pomaga internet, czasopisma, social media i wiele reklam, które obiecują cuda osiągalne w banalny sposób. Dieta 5 kg w tydzień, super skuteczne chińskie zioło, magiczna herbatka — to tylko część z łatwo dostępnych propozycji, bo jak to bywa, ludzie oczekują szybkich i łatwych [...]
Masło orzechowe od lat towarzyszy kulturystyce jako sposób na dostarczenie tłuszczy, w nieco bardziej przyjemnej dla podniebienia formie niż typowe zapijanie kielicha z oliwą. Obecnie oprócz klasycznych maseł, które bazują na orzeszkach ziemnych mamy do wyboru również inne, bazujące na surowcach lepszej jakości, jak choćby orzechy nerkowca czy [...]
Czas wakacji, urlopów, małej ilości odzieży na ciele powoli dobiega końca. Dni stają się coraz krótsze, a temperatura za oknem również się obniża. Tradycyjnie, tak jak po lecie przychodzi jesień, tak w życiu sportowca dyscyplin sylwetkowych oraz tych z nas, którym zależy na prezentowaniu atrakcyjnej sylwetki, po okresie redukcji tkanki [...]
Zmiany nawyków żywieniowych dla wielu osób często oznaczają restrykcyjną czasochłonną dietę i mało atrakcyjne smakowo dania, które bazują na ogromnych porcjach warzyw, chudym jałowym mięsie lub rybie i źródłach węglowodanów, czyli kaszach, makaronach, czy też „suchym” ryżu, Jednak jest to bardzo mylne przekonanie, które niepotrzebnie zniechęca [...]
Jeśli lubisz pikantne jedzenie, prawdopodobnie spróbowałeś już nie raz pieprzu cayenne. Z pikantnym jedzeniem jest tak - albo je uwielbiasz albo nienawidzisz - w zależności od Twojej indywidualnej tolerancji tego rodzaju potraw. Jednak, jak wiadomo, to bogate w kapsaicynę warzywo nie tylko wzbogaca smak potraw, ale również przynosi korzyści [...]
Odpowiem pytaniem na pytanie... Jaki jest podstawowy warunek do utraty tkanki tłuszczowej? Jeśli odpowiedziałaś: spożywanie mniejszej ilości kalorii niż jej codzienne wydatkowanie, to masz rację. Oczywiście, nie każda dieta redukcyjna musi zakładać znaczne ograniczenie spożywanych pokarmów i wartości energetycznej. Podsumowanie W bardzo [...]