[...] niejednego schorzenia (np. braku apetytu, owrzodzeń, złego ukrwienia organizmu, miażdżycy). ZIOŁA PRZYPRAWOWE A DIETA FUNKCJONALNA LECHA TKACZYKA Wzorce dotyczące sposobu odżywiania się, zaczerpnięte z filozofii wschodniej i adaptowane do naszych warunków, zaowocowały powstaniem tzw. żywienia funkcjonalnego – to znaczy [...]
MĄDRZE I ZDROWO Przygotowując posiłki, musimy myśleć o tym, aby jak najmniej wartości odżywczych ulegało zniszczeniu w czasie obróbki wstępnej lub termicznej, bo mimo niewątpliwej przewagi surowizny nad pieczystym, oczywiste jest, że nie wszystkie produkty nadają się do konsumpcji na surowo. Myjąc warzywa, nie powinniśmy ich długo moczyć, gdyż [...]
CARAKTERYSTYKA TRADYCYJNYCH DIET Dieta zdrowych ludów prymitywnych i spoleczenstw nieprzemyslowych nie zawiera rafinowanej ani nienaturalnej zywnosci takiej jak rafinowany cukier lub olej kukurydziany, biala maka, puszkowane jedzenie, pasteryzowane, homogenizowane, oczyszczone lub niskotluszczowe mleko, rafinowane lub utwardzane oleje roslinne, [...]
[...] do niedoboru soli mineralnych, zwłaszcza cynku , za co winić należy wysoką zawartość fityny w opartej na ziarnie i strączkowych diecie . Chociaż szereg tradycyjnych sposobów przygotowywania potraw, takich jak moczenie, kiełkowanie i fermentowanie, powoduje znaczne obniżenie zawartości fityny w ziarnach i strączkowych , metody te nie są [...]
MILUTKI TO ZASTOSUJ NA POCZATEK TRENING "ACT" GWARANTUJE: -zwiększenie siły,wymodelowanie kształtu sylwetki wg.indywidualnych potrzeb,zwiększenie wydolności układu sercowo-naczyniowego, -możliwość zastosowania takiego programu ćwiczeń z obciążeniem,który będzie proporcjonalny do potrzeb i możliwości. Przed przystąpieniem do treningu [...]
Zasady prawidłowego przyrządzania potraw Podczas obróbki termicznej, czyli gotowania, pieczenia, duszenia lub smażenia potraw, w produktach spożywczych zachodzą zmiany. Prawidłowe przyrządzanie jedzenia polega na takim postępowaniu, aby te zmiany w stosunku do wartości odżywczej produktu rynkowego były jak najmniejsze. Trudno pokryć naturalnym [...]
Dodam ze mieszkam w Bangkoku, jjem posilki tajlandzkie (naprawde ostre i pikantne - innych tu nie ma), Tajskie, Tajskie;) Mieszkasz w Tajlandii, więc pewnie wiesz, że mieszkańcy tego kraju to Tajowie:P Wiem, że się czepiam ale mam znajomych, którzy również często przebywają w Tajlandii. Co do potraw z restauracji to niestety, ale są one w [...]
14 RAD JAK POZBYĆ SIĘ TŁUSZCZU 1. Naturalnie „light” Nie poddana obróbce żywność ma mniej tłuszcz; 100 g ziemniaków w mundurkach ma 0,3 tłuszczu (66 kalorii), a chipsy 40 g (549 kalorii) 2. Smaż bez tłuszczu Jeżeli jednak używasz tłuszczu patelnie pokryte teflonem smaruj olejem. Wylewaj olej z patelni zaraz po [...]
hej Magnezja cieszę sie, że tak wspaniale Ci służy ta metoda :) ja nią zaraziłem sie stosunkowo niedawno (miesiąc temu) i od tego czasu próbuje komponować swoje posiłki na sposób Montiego, byłem akurat na wczasach w Bułgarii a tam co krok knajpy z jadłem, ryby, chińszczyzna, sałatki itp. bardzo łatwo było mi trzymać sie "metody", poprawę [...]
MOim zdaniem wskazany jest umiar. Mleko i niektore bialka mleka to silne alergeny. Laktoza to istotny problem dla wielu ludzi, a fakt ze jogutr zawiera szczepy kultur bakteryjnych nie zawsze wiele tutaj zmienia, bo w wiekszosci jogurtow trych bakterii jest stanowaczo za malo. Wapń z mleka nie jest wcale tak łatwo przyswajalny. Autor atykułu [...]
ODCZUCIA I RELACJE PO FIBO 2011 : FIBO 2011 – Niezapomniane przeżycie w gronie przyjaciół Jeśli chcecie zobaczyć pełną wersję relacji w raz ze zdjęciami ZAPRASZAM : -- > http://trecteam.pl/blogi/jablonski/?m=20110426 Cześć, Już jesteśmy po FIBO 2011, było SUPER !!! to wydarzenie zapisało się u mnie w pamięci bardzo mocno choć nie [...]
[...] który dzięki przyprawie nabiera intensywnie czerwonego koloru. Przyprawę można również dodać do sosów, dipów, potraw z ryb i warzyw. Możemy wykorzystać przyprawę na wiele sposobów. Najłatwiejszy sposób i najwygodniejszy, to obsypanie przyprawą kurczaka i smażyć, grillować lub upiec metodą tradycyjną. Można przygotować marynatę, łącząc tandoori [...]
Kontrola przyjmowania pożywienia. W organizmie człowieka istnieje bardzo wiele czynników wpływających na wielkość, ilość, skład i częstość przyjmowania posiłków, które w konsekwencji określają skład i masę ciała. Przyjmowanie posiłków regulują mechanizmy wewnętrzne, mające oparcie w poczuciu głodu i sytości, a także czynniki zewnętrzne jak [...]
[...] świeżego pieczywa -warzyw powodujących wzdęcia, ostrych potraw, -potraw mocno słodzonych lub solonych -napojów gazowanych i alkoholowych 4.Sposoby przyrządzania: -zaleca się sposoby przyrządzania z niewielkim dodatkiem tłuszczu lub bez, jak duszenie, gotowanie na parze, pieczenie na ruszcie, pieczenie w folii lub w kuchence mikrofalowej, -warzywa [...]
Dieta … na początku był... chaos... a właściwie 114kg, przyszła refleksja, muszę coś z tym zrobić, drogi były trzy: jeść więcej, jeść tyle samo, jeść mniej. Oczywiście zdecydowałem się na opcje nr 3, a powodów było kilka, jedne są oczywiste inne mniej i mogły się zrodzić tylko w mojej głowie. Brak odpowiedniej diety spowodował wzrost wagi do w/w [...]
Diete mam rozpisana na 1890kcal Śniadanie (max. do 1h po przebudzeniu) Np.: 6:30-7:30 Jajka gotowane na miękko z pieczywem Kanapki z pastą z makreli, awokado i szczypiorku Kanapki z jajkiem roztrzepanym z warzywami Kanapki z pastą z makreli, awokado i szczypiorku Kanapki z filetem z kurczaka Kanapki z filetem z kurczaka Kanapki z hummusem [...]
Wczoraj wyszedł bilans trochę wyższy, gdyż nadprogramowo połknąłem komara, który wleciał mi do gęby. Niesety nie znalazłem dokładnych btw komara na potreningu.pl, a szkoda, bo nie wiem ile zjadłem, totalnie mnie to zdezoorganizowało %-) _______________________________________ PODSUMOWANIE MASY NA TŁUSZCZACH 1. Dlaczego zdecydowałem się na [...]
Olej lniany jako składnik odżywczy & Olej lniany uzyskuje się z siemienia lnianego. Jest żółtawy, przeźroczysty. Posiada swoisty zapach i smak o nucie orzechowej. W łyżce nieratyfikowanego oleju lnianego tłoczonego na zimno, aż połowę składu stanowi kwas tłuszczowy z rodziny Omega-3! Ponadto po ok. 20 % stanowią kwasy: jednonienasycony [...]
Biniu, po prostu nie wsypałem orzechów do pojemników :( moje przeoczenie ... nie zamierzone :( Pawle - jak wyskoczy to przyjedziesz do Krk i mnie poskładasz Dzień I / 20,01,2011r. / Klatka+biceps+triceps+brzuch 1. Wycisk na płaskiej 50kgx13 / 60kgx11 / 70kgx8 / 75kgx8 50kgx15 / 60kgx11 / 70kgx8 / 70kgx8 52,5kgx15 / 62,5kgx12 / 72,5kgx7 / 75kgx8 [...]