W takich przypadkach warto skonsultować się również z dietetykiem. Z tego co wiem, to w pierwszych dniach po zabiegu dieta powinna być ubogoresztkowa (niskobłonnikowa) i lekkostrawna. Należy unikać potraw wiatropędnych - w tym wszelkich ciężkostrawnych, smażonych. Nie powinno się spożywać np. kapusty, jajek,sałaty, roślin strączkowych itp. [...]
Kozieradkę stosuj najwyżej jako przyprawę do potraw, branie tako same jest raczej bezsensu, cynk z magnezem właśnie bierz przed spaniem. Przed treningiem wit. C (duże dawki 1000mg) na ok.60 min. W naturalny sposób można zwiększyć poziom testosteronu przez TT i białko sojowe.
[...] sie w postaci mat. zapasowego. Ad6.Tak ja osobiscie tak robie juz od kilku lat. To moze sie znudzic dlatego warto jadac zdrowo ale urozmaicac potrawy podaja je na rozny sposob. (poszujaj w archiwum roznych propozycji kulinarnych :) Generalnie z czasem wchodzi to w krew i nikomu nie przyjdzie nawet do glowy zeby zastolowac sie w MC albo kupic [...]
Cholina i inozytol artykuł Barbary Michalik W naszym pożywieniu i organizmie występują substancje, które mogą odgrywać podobną rolę jak witaminy. Cholina, zwana witaminą Bt, oraz inozytol - zaliczany niekiedy do grupy witamin B, tak jak związki fitochemiczne znajdujące się w roślinach (pisaliśmy o ich w nr. 4/2000 "Żyjmy dłużej"), w [...]
[...] idzie w dobrym kierunku. Dodam ze kazdy kto by mnie zobaczyl jakis czas temu mialby mnie za 100% hargainera....Dzisiaj dla mnie taki podzial istnieje tylko ze wzgledu na sposob zycia i faktycznie trzymana diete niz sprawy genetyczne(ktore oczywiscie maja duze znaczenia, nie tak wielkie jak sie przypisuje). Nie jestem wiec ekspertem, ale z [...]
Wzjg to przewlekłe nieswoiste zapalenie jelita grubego, występujące najczęściej w odbytnicy, mogące się szerzyć w sposób ciągły, na jego dalsze odcinki. W przebiegu procesu zapalnego zawsze zajęta jest odbytnica , w 50-54% odbytnica i esica a w 20% całe jelito grube. W nielicznych przypadkach zmiany mogą objąć końcowy odcinek jelita cienkiego. [...]
Zupełnie nie masz sie czym martwić, bo to normalne:) Organizm pozbył się pierwszych kilogramów, które tak nawiasem mówiąc cześciowo pochodzą z wody, a niekoniecznie z tłuszczu, a teraz zaczął pozbywać się tkanki tłuszczowej na korzyść mięśni-a mięśnie są dużo cięższe niż tłuszcz, stąd przy nawet sporym ubytku tkanki tłuszczowej i malutkim [...]
Wprowadzenie Glutaminian sodu, znany także jako MSG lub E621 est wykorzystywany jako substancja wzmacniający smak w wielu rodzajach produktów spożywczych. Kwas glutaminowy, podobnie jak sole kwasu glutaminowego inne niż MSG, jak np. glutaminian potasu, mają te same właściwości. Glutaminian nadaje żywności charakterystyczny smak zwany [...]
colcia mogę pomóc tylko w taki sposób że podam Ci kilka klasycznych potraw a Ty sobie policzysz ile to ma B,T,W i ułozysz sensowną dietkę:) 1.twarożek z oliwą z oliwek(zamiast śmietany) i posiekanymi oliwkami lub zielonym pieprzem 2.gruboziarniste pieczywo ciemne z masą z oliwy z ol.posikaną papryczką,oliwkami,fetą,pieprzem,bazylią 3.łosoś na [...]
[...] zlozonych. Wystarczy polaczyc to ze zrodlem bialka. Dodac jakis poprawiacz smaku. np. sosik, albo suruweczka Trzeba miec troche wyobrazni, ja to juz takie sztuczki ryzowe robie, ze nie sposob wszystkich opisac -=()=-Red : "Nasze Zdjęcia"-=()=- -=()=-1 Miejsce w Konkursie Moderatorów-=()=- -=()=-Kultura i Etyka = Kulturystyka-=()=-
Stronglifts 5x5 zaczynając od samej sztangi, żeby zakwasy mnie nie zabiły na początek i żeby nauczyć się dobrze techniki. Mam również dwa pytania. 1. Czy sposób przyrządzenia jajek (np. jajecznica na sucho, jajka na twardo, sadzone) mają jakiś wpływ na ilość kalorii i BTW? 2. Jakie warzywa najlepiej dodawać do potraw? Zmieniony przez - [...]
Miałem takie badania. Odżywki to jednak chemia i tydzień przed badaniami odpuściłbym suplementy i jadł w ten sposób, aby nie obciążać wątroby. Dodatkowo lepiej nie trenować ok 1-2 dni przed badaniem, bo bilirubina może być ponad 1.1, a na tym kochają oblewaać ;-) Uważaj tez na cholesterol. Osobiście przed badaniami zrezygnowałem z ostrych i [...]
łuszcze - składnik pokarmowy, są obok węglowodanów i białek trzecią podstawową grupą składników pokarmowych spełniającą w organizmie głównie funkcję energetyczną. Wchodzą w skład tkanek organizmu i zapewniają przechowywanie substancji regulujących rozpuszczalnych w tłuszczach jak np. witaminy A, E, D i K. Tłuszcze stanowią dla organizmu [...]
OK dzięki za podpowiedź, postaram się warzyw więcej wrzucić. Dietę bedę urozmaicał w sposób zamiany np rodzaju mięsa na schab, szynkę, indyka, no i jakieś ryby. A węglowodany będą z ryżu basmatii, ryżu brązowego, makarony pełne ziarno, no i czasami ziemniaki, i jeszcze kilka inych potraw, ale wszystko w ramach zapotrzebowania. Co do śniadań to na [...]
1. Tak. nie musisz rezygnować z ulubionych potraw, wszystkie da się zrobić w "sportowy" sposób - szukaj w dziale kuchnia. 2.odżywka nie zastąpi Ci prawdziwego jedzenia, wnioskuję, że jesteś lekki, więc bez problemu dostarczysz wymaganą ilość białka z diety. jeżeli kupisz odżywkę traktuj ją jako zamiennik gdy nie możesz zjeść posiłku, [...]
Coś popsułem z tą ankietą... :( Mój staż nie jest długi na siłowni wcześniej ćwiczyłem około 1,5 roku z przerwami. Wczoraj 02.09 miałem pierwszy trening crossfit i bardzo mi sie spodobało. Ale przejdźmy do rzeczy: Wiek- 22 lata Waga- 102 kg Wzrost- 190 cm Staż crossfit 1 dzień Obwód w pasie- 104 cm W obecniej chwili jestem na etapie obeznania się [...]
[...] wzorem innych krajów, zalecił przyjmowanie w codziennej diecie każdej młodej kobiety w wieku rozrodczym folacynę w ilości 400 µg, · w zależności od sposobu przyrządzania potraw, do gotującej wody przejść może nawet ponad 90% kwasu foliowego a to za sprawą jego doskonałej rozpuszczalności. Z tego powodu potrawy należy [...]
W pierwszych dniach po zabiegu dieta powinna być ubogoresztkowa (niskobłonnikowa) i lekkostrawna. Należy unikać potraw wiatropędnych - w tym wszelkich ciężkostrawnych, smażonych. Nie powinno się spożywać np. kapusty, jajek,sałaty, roślin strączkowych itp. Najlepsze będą np. jakieś kisiele, galaretki, rosołki, potrawy z drobiu itp. Po 10- 14 [...]