Można by skwitować, iż kulturyści umierali i będą umierać, jednak warto by się zastanowić, dlaczego tak się dzieje. W tekście posłużę się celowymi skrótami, ponieważ szczegółowe opisy zajmują zbyt wiele miejsca. Nadmierna waga - śmierć na raty W końcu warto zaznaczyć, iż serce pompuje krew całą dobę i u kulturystów mięsień jest poddany [...]
Masło orzechowe jest jednym z najczęściej stosowanych dodatków w żywieniu sportowca i nie tylko. Używamy ich do ciast, deserów czy omletów. Stanowi ciekawe urozmaicenie diety. Natomiast na sklepowych półkach zobaczyć można, że masło orzechowe niejedno ma imię. Kruche ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i czekoladą Składniki: 240 g bananów 145 [...]
Trzykrotny Mr. Olympia Classic Physique Chris Bumstead, stara się z każdym kolejnym rokiem być coraz lepszym. Jego celem jest zbudowanie doskonałej i bezkonkurencyjnej klasycznej sylwetki na świecie. Jednym z ważnych elementów składających się na jego sukces, jest dieta. Ostatnio na swoim kanale YouTube podzielił się dietą 5000 kalorii w ramach [...]
[...] g węglowodanów i 80 g tłuszczy. Posiłek 1 150 g jajek 100 g banana 30 g gorzkiej czekolady 90% tł. 40 g płatków owsianych 100 g białka jaja kurzego 20 g ksylitolu szczypta soli Jajka wbijamy do wysokiej miski, dodajemy płatki oraz pokrojonego w plasterki banana i czekoladę gorzką połamaną na małe kawałki, dokładnie mieszamy i na patelni bez [...]
[...] nowotworów. Nakładające się zagrożenia Należy tu uwzględnić: predyspozycje genetyczne, aktywność fizyczną, dietę, ekspozycję na promieniowanie UV, nadmierną konsumpcję soli kuchennej (rak żołądka), przetworzone mięso i inne produkty o wysokim stopniu przetworzenia, mieszkanie w skażonym środowisku (smog, nasilony transport samochodowy, [...]
[...] powodem zgłaszania się chorych do izby przyjęć. Częściej dotyczą mężczyzn, a pierwsze objawy pojawiają się w 3. i 4. dekadzie życia. Większość złogów jest zbudowana z soli wapnia np. szczawianów wapnia, ale także z szczawianów i fosforanów wapnia, samych fosforanów wapnia oraz struwitu. 80% to szczawiany wapnia i/lub fosforany wapnia. 10% [...]
[...] ale nie ze zmianami stężenia trójglicerydów lub cholesterolu HDL. Zbadano też związek między spożyciem ultraprzetworzonej żywności a nadciśnieniem tętniczym wśród 14 790 absolwentów hiszpańskich uniwersytetów uczestniczących w badaniu SUN. Osoby jedzące więcej przetworzonej żywności były narażone na rozwój nadciśnienia tętniczego. Referencje: [...]
[...] function and hypertension” https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0085253817307640 Dorota Czerwińska, Anna Czerniawska „Ocena spożycia sodu, z uwzględnieniem soli kuchennej jako jego źródła, w wybranej populacji warszawskiej” http://wydawnictwa.pzh.gov.pl/roczniki_pzh/pobierz-artykul?id=585 Agnieszka Latoch “Stan wiedzy na temat [...]
[...] licząca ok. 700 rodzajów i blisko 18 tys. gatunków skupionych w 3 podrodzinach. Są to drzewa, krzewy, byliny i rośliny krótkotrwałe. Należą do niej np. warzywa, takie jak: fasola, soczewica i groszek oraz rośliny, takie jak: koniczyna, seradela, lucerna, soja, orzech ziemny. Różne gatunki występujące w tej rodzinie są wykorzystywane, jako [...]
[...] sodu może zmniejszać wrażliwość insulinową i zwiększać poziom cholesterolu u zdrowej osoby. Może także niekorzystnie dla nas zmniejszać ciśnienie we krwi. Spożycie soli jest zatem indywidualną potrzebą – dla jednych osób wskazane będzie jej ograniczenie, dla innych nie. Z pewnością całkowite eliminowanie jej z diety nie jest potrzebne. [...]
[...] 50 g jarmużu 30 g oliwek czarnych 10 g oliwy z oliwek 100 g marchewki przyprawy: sól himalajska, pieprz czarny – świeżo mielony, słodka papryka, tymianek Pierś przyprawiamy solą, pieprzem, można dodać słodkie papryki i tymianek. Zapiekamy w piekarniku w 180° Celsjusza przez około 30 min. Bataty kroimy w plasterki i przyprawiamy i razem z piersią [...]
Mimo upływu lat niektóre teorie i mity wydają się nieśmiertelne. Liczne "siłowniowe" opowieści i bajania zostały dawno obalone, a nadal są chętnie powielane w Internecie. W tekście odniosę się też do często powielanych obiegowych teorii, w których niekiedy tkwi ziarnko prawdy. „Jak przestaniesz ćwiczyć, to mięśnie zamienią się w tłuszcz” W [...]
Obecnie w modzie są pokarmy „bio”, „organiczne” oraz „wyrzucanie z diety śmieci”. „Jedz czysto” - to jedna z porad, która może i byłaby trafna, ale niestety termin „czystość” jest zbyt wieloznaczny. Weganizm – czysta dieta? Dla wielu osób „czysta” dieta oznacza eliminowanie z niej mięsa czy nabiału. Czy to słuszne myślenie? Wydawałoby się, iż [...]
Nadmierna konsumpcja pokarmów może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, w tym nadwagi, otyłości oraz szeregu chorób z tym związanych. Wiele osób ma trudności w kontrolowaniu apetytu i unikaniu objadania się. Jak można temu zaradzić? Czy istnieją skuteczne strategie, które pomogą Ci przestać się przejadać? Podsumowanie Przejadanie się to [...]
Nie bez powodu mówi się, że „jesteś tym, co jesz”. To, w jakim sposób odżywiamy się na co dzień, ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie. Niestety w dzisiejszych czasach zjadamy za mało nieprzetworzonych, odżywczych produktów, a zbyt dużo śmieciowego jedzenia. Podsumowanie Niezdrowych produktów, z którymi spotykamy się każdego dnia, jest [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru jodu, czyli pierwiastka chemicznego z grupy mikroelementów, pozostającego dla człowieka niezbędnym składnikiem pokarmowym. Ale co wtedy z białkiem…? Dobrym rozwiązaniem mogą być tutaj odżywki wysokobiałkowe, oparte na [...]
[...] 20-25 g ksylitolu Przygotowanie: Należy oczyścić oraz obrać i wyfiletować rybę. Tniemy ją na pojedyncze kawałki i smarujemy łyżką roztopionego wcześniej oleju, doprawiamy solą oraz pieprzem i odstawiamy na około 1h do lodówki, aby smaki się przeniknęły. Smażymy na oleju, na osobnej patelni delikatnie smażymy oczyszczone wcześniej kurki. [...]
[...] roku zmarło z jego powodu 8188 osób. Pełne statystyki, wykresy i dane dotyczące wszystkich rodzajów nowotworów są dostępne za darmo na stronie CDC. Tak samo niezdrowe są solaria. Każdego roku ponad 419 000 przypadków raka skóry w Stanach Zjednoczonych, wiąże się z opalaniem przy wykorzystaniu emisji UV (solariów). W tym około 245 000 raków [...]
Poglądy wielu osób w Internecie są zero-jedynkowe: albo coś jest zdrowe, albo nas „zabija”, jest „dobre” albo „złe”, „szkodliwe” albo „nie”. Problem w tym, iż najzdrowsze związki w nadmiarze powodują chorobę, czasem nawet przyczyniają się do śmierci. Brak tych samych substancji może być równie szkodliwy. Słodziki a przedwczesny poród W badaniu z [...]
Stajemy się coraz bardziej świadomymi konsumentami i coraz więcej z nas skupia się bardziej na jedzeniu pełnowartościowych, nieprzetworzonych pokarmów i unikaniu jedzenia i przekąsek mocno przetworzonych, paczkowanych. Powód? Paczkowane i przetworzone produkty spożywcze często zawierają dużo cukru, sodu i tłuszczów utwardzonych. Dla miłośników [...]