hCG (ang. human chorionic gonadotropin), czyli gonadotropina kosmówkowa została odkryta w 1920 r., a dopuszczona do stosowania w USA dopiero od 5 marca 1973 r. Fizjologicznie hCG powstaje w czasie ciąży w łożysku, związek można go odzyskiwać z moczu ciężarnych kobiet. Działanie gonadotropiny kosmówkowej jest bardzo podobne do LH (hormonu [...]
Kokaina jest bardzo drogim i przez to często fałszowanym narkotykiem (to może nasilać jej toksyczność). W USA często spotykało się śmiertelnie groźną mieszankę kokainy i wycofanego leku – levamisolu (sam z siebie jest on toksyczny dla nerek, wątroby, profilu krwi, skóry, układu pokarmowego itd.). Dealerzy zarabiają w ten sposób zwiększając [...]
W Internecie krąży wiele tabelek opisujących liczbami właściwości anaboliczne i androgenne poszczególnych związków. Niestety są to dane syntetyczne, pochodzące z obserwacji in vitro, a nader często nie są oparte o żadne badania. Teoretycznie trenbolone powinien mieć 5-krotnie większy potencjał od testosteronu (pod względem anabolicznym i [...]
Organizm człowieka nie działa zero-jedynkowo. Nie ma tylko zysków lub samych strat związanych z określonym działaniem. Przykładowo, w krótkim horyzoncie czasowym intensywny trening może zwiększać szansę zachorowania, a patrząc z perspektywy kilku miesięcy, zwiększa odporność na infekcje bakteryjne. Szczególnie istotne są także inne barwniki [...]
Obecna epidemia SARS 2, mimo iż nie przynosi "znacznych" ofiar (w porównaniu do wielu innych chorób) spowodowała, iż zamknięte są kluby, siłownie i inne miejsca, gdzie można poćwiczyć. Tak naprawdę większość ludzi, którzy utrzymują niski poziom tkanki tłuszczowej i nie mają różnorakich zespołów, chorób, ograniczy konsumpcję pokarmu automatycznie. [...]
Śmierć George’a Floyda jest szokująca, ale niestety stała się też pretekstem do grabieży, wywoływania zamieszek i ulicznej wojny w USA. „Protestujący” zniszczyli również pomnik Arnolda Schwarzeneggera i napisali, iż „ma on krew na rękach”. [...]
Kolagen to białko w organizmie człowieka odpowiedzialne za strukturę skóry, kości, ścięgien i więzadeł. Można go również znaleźć w zębach, rogówkach lub naczyniach krwionośnych. Jest głównym składnikiem strukturalnym tkanki łącznej, stanowiąc około jednej trzeciej białka w ludzkim organizmie. Podsumowanie Jak widać, kolagen to istotne białko, [...]
Domowa siłownia Briana Shawa ma poważną konkurencję. Jon Call znany również jako Jujimufu, który jest znanym akrobatom, wykorzystującym elementy kulturystyki podczas treningów, pochwalił się ogromną prywatną siłownią za bagatela 500 000 $! Jest wyposażona lepiej niż większość komercyjnych siłowni i ma wszystko, co można sobie zamarzyć. Naprawdę [...]
Niedawno opublikowano badanie Alexandry G. Yunker i in. które przez leniwe osoby będzie używane jako „żelazny dowód” na szkodliwość słodzików. Czy sukraloza będzie kozłem ofiarnym? Wyniki tego eksperymentu są tak niechlujnie opracowane, iż nie dałem rady ustalić, o ile wzrosła podaż kalorii po wypiciu napoju z sukralozą w porównaniu do [...]
Dla większości ludzi nie ma żadnych korzyści ze składowania nadmiaru zapasów energetycznych w postaci tłuszczu podskórnego. Wyjątek to zawodnicy zajmujący się np. długotrwałym pływaniem w zimnej wodzie, wtedy warstwa tłuszczu jest nie tylko źródłem energii, ale też pełni funkcję materiału izolującego. Dla innych utrzymywanie „tłuszczowych [...]
Omawiane ćwiczenie często jest wykonywane nieprawidłowo, ze względu na użycie zbyt dużego ciężaru roboczego. Jeśli pojawia się wygięcie w odcinku piersiowym, lędźwiowym lub obu („koci grzbiet”), to nie należy kontynuować destrukcji kręgosłupa (przy podnoszeniu ciężarów przeciążenia są liczone w tonach). Najważniejsze odmiany martwego ciągu [...]
Wielu osobą towarzyszą mniej przyjemne objawy po zjedzeniu określonych pokarmów. Może to być nietolerancja pokarmowa, która stanowi wśród naszego społeczeństwa coraz częstszy problem. Najczęstszymi winowajcami są laktoza, gluten i białka występujące w produktach mlecznych. Te nietolerancje, w przeciwieństwie do alergii, nie powodują reakcji [...]
Opisane ćwiczenie jest nazywane po polsku „brzuszkami”. Może być wykonywane na ławce ustawionej ukośnie, wtedy stopy blokuje się o wałki (trudniejszy wariant). Można też je wykonywać, gdy stopy są zaczepione np. o drabinki gimnastyczne, o maszynę treningową, o łóżko, co jest prostsze. Spotyka się również wariant, gdy partner trzyma stopy i pomaga [...]
Kulturystyka jako jedna z najprężniej rozwijających się dyscyplin sportowych i stylów życia zaskakuje nas różnorodnością niesamowitych sylwetek. Część z nich nie okrywa się blaskiem social mediów, a budzi respekt godny zawodników światowej czołówki. Każdy z nas, obserwatorów, ma swój unikalny gust i wizję idealnej sylwetki, a dzięki możliwości [...]
Cukier jest produktem obecnym prawie wszędzie i nie bez powodu. Wydaje się, że słodki smak potrafi uzależniać, co zwiększa konsumpcje tanich i przeładowanych cukrem produktów. Niestety, o to własnie chodzi w handlu... Ludzie zdecydowanie lubią słodkości pod każdą postacią. Z tego też względu w dietach wielu osób zauważyć można cukry proste np. [...]
Podczas tegorocznego Arnold Sports Festival Africa odbyło się seminarium z Arnoldem Schwarzeneggerem. Wypowiedział się on na temat sterydów w kulturystyce. Najpierw jednak wyjaśnimy Wam różnicę pomiędzy IFBB a NPC. Każdego roku odbywa się pięć festiwali “Arnold Sport”. Jeszcze przed podziałem w 2017 r. wszystkie zawody amatorskie [...]
Niedobór witaminy D jest nadal powszechny: badanie nastolatków w kilku krajach europejskich wykazało, że u 80% z nich stężenia witaminy D były dalekie od optymalnych. 40% nastolatków cierpiało z powodu niedoboru lub poważnego niedoboru witaminy D. Podobne były wnioski z innych badań przeprowadzonych w Europie, w których wykazano powszechność [...]
Ilekroć toczy się jakakolwiek dyskusja dotycząca odżywek i suplementów diety, wysuwane są bezpodstawne argumenty o rzekomej szkodliwości dla nerek lub wątroby tego rodzaju środków. Jednak te same osoby nie dostrzegają zagrożenia, które jest realne i jest tuż na wyciągnięcie ręki. Podsumowanie DILI związane z ibuprofenem zwykle objawia się [...]
To naturalne, że sposób odżywiania społeczeństwa zmienia się na przestrzeni lat. Wpływa na to wiele aspektów m.in. dostępność pożywienia, zawartość portfeli, metody produkcji danych produktów i świadomość ludzka na temat zdrowia. Podsumowanie Jedzenie, które jemy obecnie, wygląda zupełnie inaczej niż to, co jedli kiedyś nasi dziadkowie. Pomiędzy [...]
Czy tego chcemy, czy nie, do użytku weszła cała masa zamienników cukru (aspartam, acesulfam K, sukraloza). Niestety z reguły ludzie nie używają rozumu, ale emocji. Zamiast rozważyć realne zagrożenia wolą szukać tych urojonych. Co najgorsze na manipulację podatne są nawet osoby z wyższym wykształceniem. Czy słodziki tuczą? Nie ma na to żadnych [...]