SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

sfd protein

  • Od połowy lat 90. XX wieku widoczny jest trend dotyczący promowania węglowodanów po treningu siłowym, aerobowym, interwałowym, sportów walki. Czy faktycznie „futrowanie się” węglowodanami jest konieczne? Na to pytanie nie ma prostej odpowiedzi. Postaram się rozważyć różne warianty i odpowiedzieć na tytułowe pytanie. Podsumowanie biegasz na sesji [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3134 Data: 2019-09-13 14:39:40
  • Powracające mity dotyczące treningu i diety

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Siłownia jest miejscem, w którym spotykają się przeróżne osoby. Kiedyś istniał stereotyp „pakera”, który zbytnio nie grzeszył inteligencją. Nie musi być to prawdą, niemniej warto pamiętać, iż niewielu trenujących posiada ugruntowaną wiedzę dotyczącą dietetyki czy treningu. Bardzo często powiela się więc siłowniowe bajania i utwierdza w błędnych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1539 Data: 2021-06-09 14:00:08
  • Czy osoby ciężko nabierające masy w ogóle istnieją? Niektórzy twierdzą, iż takich ludzi nie ma wcale lub w populacji jest ich bardzo niewielu, a brak efektów wynika z błędów dietetycznych i treningowych, a nie z określonych uwarunkowań genetycznych. Więc problem nie leży w tym, iż ktoś ciężko nabiera masy, tylko ma problem z przybraniem na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4511 Data: 2021-07-14 13:51:10
  • W ostatnim artykule o kolagenie wspominałem, iż ten rodzaj protein nie może zastąpić białka serwatkowego (WPC, WPH, WPI), jednak ma inne, ciekawe właściwości oraz nietypowy aminogram. Teraz kwestia, która powinna zainteresować szczególnie panie, czyli jaki wpływ ma np. hydrolizat kolagenu na stan skóry? Kolagen a elastyczność skóry Proksch E. i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2130 Data: 2019-04-27 00:06:06
  • Termogeneza wywołana przyjmowanym pokarmem odnosi się do przyspieszenia metabolizmu spowodowanego żywnością. Jest to koszt jej „rozłożenia”, syntezy enzymów, perystaltyki, pobierania / przyswajania składników odżywczych, metabolizmu wtórnego (synteza mocznika) i typowo odpowiada za 10% wydatku energetycznego u ludzi. Wnioski Białko serwatkowe ma [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3206 Data: 2020-04-05 10:44:53
  • BCAA to izoleucyna, leucyna, walina. Są to aminokwasy rozgałęzione kluczowe dla wzrostu mięśni, największe działanie jest przypisywane leucynie. Funkcjonuje nawet termin progu leucynowego (dotyczy określonej ilości aminokwasu w porcji protein). W niektórych opracowaniach pojawiła się sugestia, iż te aminokwasy są związane z opornością insulinową. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3188 Data: 2020-05-05 10:46:50
  • Czy chleb powoduje cukrzycę? Po co chloruje się mąkę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wiemy, iż nadmierna podaż energii jest skorelowana z występowaniem otyłości, cukrzycy typu II, oporności insulinowej, wielu rodzajów raka i chorób układu krążenia. Nie ma aż takiego znaczenia, czy będą to węglowodany (w tym chleb, makarony, kasze) czy tłuszcze (masło, margaryny, oleje, tłuszcze utwardzone, w tym trans). Podsumowanie Nic nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3171 Data: 2021-01-02 09:38:14
  • W świecie kulturystyki i fitness krążą wiele mitów dietetycznych i treningowych. Jednym z nich jest stawianie na piedestale np. protein. Nie jest niczym zaskakującym, ale tego rodzaju retoryka jest powielana w Internecie i w kulturystycznej prasie. Więc jeśli pytasz, co jest ważniejsze: węglowodany, białka czy tłuszcze, to nie da się odpowiedzieć [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 725 Data: 2023-08-08 14:05:09
  • Ostatnio poświęciłem sporo miejsca sposobom na redukcję tkanki tłuszczowej polegającym na wyrzuceniu z diety cukru, stosowaniu aerobów czy treningu siłowego. Oto kolejny - „żelazna” metoda, rzekomo pozwalająca pozbyć się tkanki tłuszczowej z rejonu tułowia. Brak rezultatów! Grupa katująca brzuch nie zmniejszyła wagi ciała, procentu tkanki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6333 Data: 2017-04-30 05:48:59
  • Zasoby tkanki tłuszczowej są ulokowane w postaci tłuszczu podskórnego, wewnątrz mięśni oraz w tułowiu (m.in.depozyty trzewne, czyli wisceralne, np. wewnątrz i pozaotrzewnowe, sieciowe oraz międzynarządowe, np. okołowątrobowe). Większość ludzi używa zwrotów w rodzaju: „chcę stracić wagę”, ale nie mają one sensu. Nie chcesz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5939 Data: 2019-02-01 11:25:07
  • Białko jest silnym termogenikiem, posiada bardzo niską efektywną wartość energetyczną i wymaga masy energii, aby mogło być przyswojone przez organizm. To sprawia, iż nie da się utyć przy stosowaniu czystego białka np. serwatkowego, a osoby, które odżywiałyby się samym białkiem, znalazłyby się w śmiertelnym niebezpieczeństwie. Szczególnie ważne są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2932 Data: 2020-04-05 10:32:34
  • W artykule odniosę się do kilku kwestii, które pojawiają się jak bumerang, a wydawałoby się, iż zostały już dokładnie omówione i wyczerpane. W treningu siłowym, diecie, suplementacji i w sposobach regeneracji nie sposób wymyślić już zbyt wiele nowego. Niemniej w zalewie informacji dostępnych w XXI wieku nie jest trudno popełnić błędy. Czy muszę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2526 Data: 2022-07-09 16:28:53
  • Odżywka białkowa czy gainer?

    Artykuł
    Suplementy

    Specyfika żywienia sportowca, którego zapotrzebowanie na energię, jak i poszczególne makroskładniki dietetyczne sprawia, że dość często nie jest on w stanie dostarczyć wszystkich komponentów diety w ciągu doby, bazując na konwencjonalnych posiłkach. Dość rozbudowane jadłospisy sprawiają, że konieczne jest umieszczenie w nich odżywki, która pozwoli [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12820 Data: 2017-06-03 00:06:37
  • Więcej leucyny - więcej mięśni!

    Artykuł
    Badania naukowe

    Leucyna jest w stanie zwiększać syntezę białek mięśniowych u osób w podeszłym wieku. Przez jej szczególne właściwości powstała teoria progu leucynowego, dotycząca zawartości aminokwasu w posiłku (po przekroczeniu pewnego progu zawartości leucyny w porcji np. odżywki, synteza białek mięśniowych ma być nasilona). Naukowcy pod wodzą Philipa [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2270 Data: 2018-08-12 11:32:31
  • W badaniu przedstawiono strategię dotyczącą diety i ćwiczeń światowej klasy kulturysty podczas 8-tygodniowego okresu przedstartowego. Odnotowano zapisy dotyczące diety, utrzymywano codziennie, mierzono poziom tkanki tłuszczowej, spoczynkowy metabolizm (RMR), VO2max, stężenie lipidów we krwi i enzymy wątrobowe. Na przełomie lat 80. i 90. XX wieku [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11261 Data: 2018-10-09 12:31:36
  • Jazda na rowerze stanowi jedną z najlepszych aktywności służących do redukcji tkanki tłuszczowej, Stanie się tak, jeśli dany zawodnik zastosuje: dietę z ujemnym bilansem energetycznym, treningi o odpowiedniej intensywności (wysokie tętno robocze) i objętości (czas trwania jednostki treningowej oraz praca wykonana w skali tygodnia). Wniosek i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3150 Data: 2020-11-06 09:29:33
  • Niedawno zostałem zapytany o idealny posiłek przed biegiem na 3 km i czas dostarczenia energii do ustroju. Od razu warto zaznaczyć, że nie istnieje idealna dieta, posiłek ani żadne inne rozwiązanie. Każda osoba ma indywidualne predyspozycje, w innym tempie trawi pokarmy, inaczej metabolizuje leki, w innym tempie odnawia glikogen mięśniowy. Dlatego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2381 Data: 2021-06-28 19:46:58
  • Typowe błędy i pułapki hamujące hipertrofię

    Artykuł
    Kulturystyka i kulturyści

    Kulturystyka jest niewdzięcznym sportem, z czasem, po upływie wielu lat wkłada się dużo wysiłku, aby osiągnąć prawie niezauważalny progres. To samo dotyczy podnoszenia ciężarów, trójboju siłowego czy pływania. Na początku efekty są zaskakująco szybkie, niemniej chodzi o to, by nie zepsuć tego wstępnego okresu treningowego. Jakie błędy najczęściej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3959 Data: 2021-10-17 06:36:34
  • Jak podaż glukozy, fruktozy i cukru wpływa na zdrowie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Rodzaj diety ma wpływ na gromadzenie tłuszczu, stan zapalny, ryzyko sercowo-naczyniowe, ryzyko powstania raka, samopoczucie, przyrosty masy mięśniowej, stres oksydacyjny, prognozowaną długość życia, mikrobiom jelitowy, funkcjonowanie układu odpornościowego i nerwowego, a nawet ryzyko odniesienia kontuzji (np. brak kluczowych dla kości i stawów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3471 Data: 2021-11-20 11:58:10
  • W obliczu rosnącego problemu otyłości, zwłaszcza wśród osób w średnim wieku, istotne staje się zrozumienie i implementacja skutecznych metod zarządzania tą chorobą, jak i swoją wagą. Warto pomyśleć o tym jak najwcześniej. Dlaczego warto łączyć trening z odżywką białkową? Przed i po interwencji oceniano skład ciała i zachowania żywieniowe [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1096 Data: 2024-01-08 10:58:35