Powszechnie wiadomo, że białko jest niezbędnym elementem diety, a jego odpowiednia podaż jest istotna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ma szczególne znaczenie dla osób aktywnych fizycznie, odchudzających się oraz budujących masę mięśniową. Proteiny stanowią podstawowy budulec mięśni, są niezbędne do regeneracji tkanek, są [...]
[...] od Twojego doświadczenia i stopnia zaawanasowania. Dzięki nim zwiększy się Twoja wiedza m.in. na temat tego, czym jest białko, suplement białkowy który wybrać, jak działa serwatka białkowa, czy warto sięgać po suplementy białkowe, jak zadbać o wysoki poziom protein w diecie, skąd je czerpać i wiele, wiele więcej. Jeżeli interesuje Cię białko, [...]
Teoretycznie, wybranie diety dla kulturysty czy biegacza nie nastręcza problemów. Jej stosowanie też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być [...]
Producenci odżywek białkowych idą dwiema drogami - jedni starają się maksymalnie oczyścić swój produkt, np. z laktozy (np. ALLNUTRITION, produkt Whey Lactose Free), drudzy dodają do białka enzymy (np. Optimum Nutrition, produkt Whey Gold Standard 100%). W tym ostatnim produkcie znajdziemy: amylazę, proteazę, beta-D galaktozydazę, lipazę, [...]
[...] do produkcji serów dojrzewających, czyli przy produkcji 1 kg sera powstaje do 9 litrów serwatki. Przy produkcji 1 kg twarogu powstaje 6-7 litrów serwatki. W płynnej formie serwatka składa się głównie z wody i nie zawiera wiele wartości odżywczych: ok. 5% węglowodanów w postaci laktozy, do 1% białka, 0,5% tłuszczu. Już powyższe proporcje [...]
[...] Co cenne w białkach pochodzących z soi to to, że zawierają bardzo dużą ilość aminokwasów rozgałęzionych - tych najbardziej anabolicznych, czasem nawet więcej niż serwatka! Dodatkowo jest ona bogatym źródłem glutaminy i lizyny. Jeśli spojrzymy na tempo uwalniania aminokwasów z izolatów białek sojowych, to jest ona zbliżona do [...]
[...] dla sportowca to zupełnie co innego. Czy białka są sobie równe? Wg skali PDCAAS (im więcej, tym lepiej), tak plasują się poszczególne produkty: białko jaja kurzego 1,0 serwatka białkowa (białko mleka) 1,0 kazeina (białko mleka) 1,0 izolaty białka sojowego 1,0 wołowina 0,92 soja (nasiona) 0,91 fasola 0,68 groch 0,69 płatki owsiane 0,57 [...]
Lody na redukcji kojarzą się raczej z cheat'em, ale kto powiedział, że nie można zjeść lodów po treningu, jeśli mają ciekawy skład? Osobiście nie znam nikogo, kto nie przepadałby za lodami, każdy ma swój ulubiony smak. Jedni lubią, gdy lody oblane są białą czekoladą, inni zaś gorzką, a jeszcze inni wolą lody oblane czekoladą z orzechami. Swoich [...]
[...] celem pokazania, że w obu cukier zajmuje dość wysoką pozycję. Dość wysoka cena. Jogurt ten jest kaloryczny. Tesco Jogurt do picia jagodowy Skład: mleko odtłuszczone, serwatka odtworzona (z mleka), cukier, jagody (4,8%), śmietanka (z mleka), skrobia modyfikowana, skrobia kukurydziana, koncentrat z marchwi, aromat, koncentrat z winogron, [...]
[...] przyczyniają się do rozwoju nowotworów (szczególnie u osób mających problem z nabieraniem tkanki tłuszczowej). Z pewnością dla aktywnego fizycznie człowieka nie nadaje się serwatka białkowa. Znacznie lepszą propozycją są białka serwatkowe (WPC, WPI, WPH). Referencje: „Lactose intolerance” Asia Pac J Clin Nutr 2015;24(Suppl 1):S9-S13 [...]
Właściwie mógłbym na ten temat napisać małą książkę, a nie krótki artykuł. W mniejszym stopniu przytaczam ewidentne oszustwa, z jakimi masz do czynienia, kupując żywność. To nie zawiera E, więc jest dobre! Przykro mi, ale producenci wcale nie muszą używać kodu E! Wiele osób uważa, iż chemiczne dodatki do żywności są niezmiernie szkodliwe dla [...]
Wielu z Was zastanawia się, czy bardziej opłaca się wybrać nieco droższy izolat białka serwatkowego (WPI), czy wystarczającym wyborem będzie zakup koncentratu białka serwatkowego (WPC). Zanim pokusimy się o werdykt i wytyczne, przybliżymy Wam czym jest WPC i WPI oraz na czym polegają różnice... Co, jeśli mam alergię na białka mleka? Obecnie nie [...]
[...] na trening, ale i zwiększonej ilości protein. Kupując białko, uwagę zwrócić należy na to, czy otrzymujemy produkt białkowy, czy też tzw. suszoną serwatkę. Suszona serwatka jest tylko półproduktem, który dla sportowca nie posiada dużej wartości. Zawartość białka w tego typu dodatku wynosi około 10-15%, reszta natomiast to laktoza i [...]
Wielu zawodników wspomina białko Rheo H. Blaira, jako rewolucyjny dodatek do diety kulturysty. Białko Blaira składało się z białka jaja kurzego, suszonych całych jaj oraz kazeinianów uzyskanych z odtłuszczonego mleka. Tak naprawdę Blair nazywał się Irvin P. Johnson. Stworzył on zresztą całą linię produktów, a wiele z jego pomysłów w tamtych [...]
Słodycze kuszą nie tylko swoim smakiem, ale też wyglądem. Będąc na diecie potrzeba wiele samodyscypliny, by umieć odmawiać sobie słodkości. Na szczęście żyjemy w czasach, gdzie tradycyjne słodycze znajdują swoje odpowiedniki w zdrowszej wersji.
[...] newralgicznych okresach dnia treningowego, czyli okresu okołotreningowego. Zazwyczaj osoby trenujące korzystają z odżywek białkowych opartych o białka serwatkowe. A może serwatka zamiast białka serwatkowego? Dość często nieuczciwi sprzedawcy suplementów diety próbują sprzedawać suszoną serwatkę jako produkt białkowy dla sportowców. Niestety, [...]
Od razu zaznaczę, że nie da się odpowiedzieć na pytanie „co jest lepsze”. To tak, jakbyś pytał mechanika, czy zamontować części używane, nowe, ale kiepskiego producenta lub te najlepsze na rynku, najdroższe. W każdym przypadku odpowiedź będzie inna. Inaczej będzie dobierać części dla osoby robiącej 5 tys. km rocznie, a inaczej do auta robiącego 50 [...]
[...] dojść do szeregu procesów technologicznych, które umożliwią nam stworzenie białka, a pisząc bardziej szczegółowo, jego skoncentrowanie. Dlatego też najpierw otrzymywana jest serwatka, która powstaje przy produkcji sera, a z niej pozyskiwane jest białko. Serwatka jest produktem, który nazywany jest półsurowcem, dlatego nie nadaje się zbytnio do [...]
[...] WEGETARIAN Wskazówki dla początkujących wegan Czytaj etykiety Kupując żywność, sprawdź etykiety pod kątem takich słów jak kastoreum, kazeina, laktoza, podpuszczka, szelak i serwatka. Wszystkie odnoszą się do białek, zagęszczaczy i innych dodatków pochodzących od zwierząt. Bądź przygotowany Niezależnie od tego, czy jesteś w drodze, czy po prostu [...]