W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru selenu – pierwiastka będącego niezbędnym składnikiem pokarmowym, zaliczanym do grupy mikroelementów. Teoretycznie dzienną normę zapotrzebowania na selen możemy wyrobić już tylko spożyciem 50 g orzechów brazylijskich [...]
[...] YouTube Bon Jovi prezentuje typowe przekąski, którymi są głównie owoce i warzywa. Lubi też jogurt i hummus. Jeśli chodzi o białko, gwiazda rocka preferuje kurczaka, jajka i ryby. Nie przepada za ogórkami i surową marchewką. „Witajcie w mojej lodówce. Owoce, dużo winogron, dużo jagód, świeże warzywa. Lubię jogurt. Hummus to dobra przekąska. Dużo [...]
Ryż w diecie sportowców odgrywa dość istotną rolę, gdyż to jeden z najpopularniejszych składników odżywczych, z których dostarczymy nieprzetworzonych węglowodanów do naszej diety. Natomiast to, jaki ryż spożywamy ma jednak znaczenie. Podsumowanie Warto wprowadzić czarny ryż do swojej codziennej diety. Idealnie wkomponuje się w potrawy z [...]
W ostatnim czasie modne jest szukanie zagrożeń żywieniowych. Piętnuje się pszenicę, słodziki, cukier i niezmiennie, wiele pokarmów pochodzenia zwierzęcego (nabiał, mięso, mleko itd.). Nie twierdzę, iż jest to w każdym przypadku bezzasadne, jednak wielu autorów książek zbija majątek na straszeniu ludzi np. pszenicą. Ile potrzeba, by się zatruć? [...]
[...] jest także witamina B12. Typowe źródła witaminy B12 w diecie to pokarmy pochodzenia zwierzęcego: wątroba, mięso (np. wołowina i jagnięcina, kurczak), mleko, jaja, ryby i skorupiaki. Czy jej przedawkowywanie np. poprzez zastrzyki ma sens? Czy zastrzyki dużą dawką witaminy B12 mają sens? Nie wiem, czy jest to jakaś wielka tajemnica, ale [...]
[...] ważnych hormonów, w tym testosteronu. Jako że jej rola jest bardzo szeroka, została okrzyknięta mianem witaminy życia. Witamina D3 bogato występuje w takich produktach jak: ryby typu węgorz, śledź, makrela oraz jaja. Nieocenionym źródłem witaminy D3 jesteśmy my sami, gdzie podczas ekspozycji na promienie słoneczne w organizmie zachodzi proces [...]
Mitów na temat odżywiania jest mnóstwo. Niektóre głoszą, że należy jadać chudy nabiał oraz chude mięso, a także owoce i warzywa, które nie zawierają tłuszczy. Dlatego warto przyjrzeć się diecie niskotłuszczowej. Jaki ma wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie? Czy jest zalecana przez dietetyków? Jakie są plusy i minusy takich diet? W poniższym [...]
[...] być uważnym. W diecie naszych dzieci warto uwzględnić mleko i produkty mleczne w racjonalnych dawkach. Oczywiście poza tymi produktami powinno znaleźć się również mięso, ryby, wartościowe, nieprzetworzone węglowodany, a także orzechy, nasiona, oliwa z oliwek, warzywa, owoce. Powinniśmy starać się zapewnić naszym pociechom nie tylko [...]
[...] że podjęła się tego w trosce o swoje zdrowie, ale i tak zamierza wrócić do weganizmu. "Nie zamierzam siedzieć przed kamerą i mówić: 'Och, od dwóch miesięcy jadłam jajka i ryby i wszystko jest lepsze, a dieta roślinna nie działa'. Nie mówię tego. Naprawdę chcę mieć możliwość powrotu do pokarmów pochodzenia roślinnego." Mimo to, bardzo straciła [...]
[...] wieku zaleca się sięgać po potrawy o wysokiej gęstości odżywczej i niskiej gęstości energetycznej. To najłatwiej jest osiągnąć wykorzystując w jadłospisach mięsa i podroby, ryby i owoce morza, jaja, nabiał, ziarna, orzechy i nasiona, a także owoce i warzywa. Wyjątkiem są m.in. oleje roślinne, które cechują się wysoką gęstością energetyczną, [...]
[...] suplementacji. Gdyż niestety brak słońca powoduje jej niedobór w organizmie, który dotyka około 90% populacji polskiej. Jeśli dieta osoby, którą obdarowujemy, jest uboga w ryby, warto rozważyć podarowanie kwasów tłuszczowych omega-3. SPRAWDŹ: ALLNUTRITION OMEGA 3 K2 D3 wysokiej jakości suplement zawierający olej rybi oraz witaminy K2 i D3 Jest [...]
[...] te oceniane w tym badaniu. Ciekawe natomiast były zalecenia, co do spożycia ad libitum, czyli dowolne ilości. W tej kategorii naukowcy umieścili takie produkty jak: jajka ryby owoce morza niskotłuszczowe sery czekolada o zawartości kakao większej niż 50% podawane jak w przyrodzie orzechy pełnoziarniste płatki W tej kategorii trudno zatem mówić [...]
[...] skutkami związanymi z ich konsumpcją. Zgodnie z treścią coraz głośniejszych „przykazów i zakazów” nie tylko gluten, nabiał, utwardzone tłuszcze i cukier, ale także owoce, ryby, oleje roślinne i wiele innych produktów, prędzej czy później doprowadzić mają nasz organizm do zdrowotnej ruiny. Efektem zawierzania takim plotkom może być [...]
[...] dla kobiet w ciąży, dzieci, a nawet niemowlaków, jeśli osoby pamiętają o dodatkowej suplementacji m.in. wspomnianej wyżej witaminy B 12 (źródło to głównie mięso, jaja i ryby). Sami weganie oraz wegetarianie we wszelkich publikacjach kładą nacisk na uzupełnianie brakujących wartości. Ustawa do tej pory nie weszła we Włoszech w życie. A wy co [...]
Kiedy za oknem deszcz, wiatr, to i w naszej głowie częściej smutek, złość czy chandra. Prawda jest taka, że na nasz nastrój wpływa nie tylko pogoda, ale cały szereg różnych czynników. Chemia mózgu i hormony także mają wpływ. Weźmy na przykład serotoninę - malutki związek chemiczny odpowiedzialny w dużej mierze za nasz nastrój. Podsumowanie [...]
[...] sen wolnofalowy. Jednakże brakuje badań, które określiłby długofalowe skutki stosowania podobnych schematów żywieniowych. Niektóre pokarmy, takie jak: produkty mleczne, ryby, owoce i warzywa, również wpływają na sen, ale badania były zbyt zróżnicowanie, trwały za krótko i były prowadzone na zbyt małej liczbie osób, aby wyciągnąć ostateczne [...]
[...] głównie rośliny, ale dopuszczamy spożywanie produktów mlecznych. fleksitarianizmem - gdzie podstawę żywieniową stanowią oczywiście rośliny, jednak okazjonalnie możemy zjeść ryby albo/i mięsa. peskaterianizmem - poza produktami ze świata roślinnego dopuszcza spożywanie ryb. i wiele innych pomniejszych rodzajów. Na szerokim (i coraz głośniejszym) [...]
[...] Kwasy tłuszczowe omega-3 znajdziemy zarówno w produktach roślinnych np. nasionach chia i lnu (siemię lniane), orzechach włoskich, oleju rzepakowym, jak i w zwierzęcych np. ryby głębinowe. W tym miejscu jednak warto podkreślić, że to właśnie ryby stanowią najcenniejsze ich źródło. Jeśli ktoś nie lubi ryb albo zjada ich bardzo mało, może (i [...]
Niedoczynność tarczycy jest stanem, w którym tarczyca nie wytwarza wystarczającej ilości hormonów, które są niezbędne do utrzymania równowagi w organizmie i jego zdrowego funkcjonowania. U kobiet występuje większe ryzyko rozwoju niedoczynności tarczycy niż u mężczyzn, szczególnie u osób w wieku powyżej 60 lat. 8. Zredukuj stres Gruczoł tarczycy [...]
Żelazo jest niezbędnym do życia pierwiastkiem z grupy mikroelementów, jest niezbędne do funkcjonowania zasadniczo niemal całej materii ożywionej, od drobnoustrojów poczynając, poprzez rośliny i zwierzęta, a na człowieku kończąc. Chela-Ferr® MED to preparat zawierający żelazo Ferrochel® w postaci chelatu aminokwasowego Albion® ( diglicynian żelaza [...]