[...] stanowiło przełom. Podsumowanie W tamtych czasach dostęp do odżywek i suplementów był ograniczony. Nikt nie marzył o kreatynie lub nowoczesnych „spalaczach”. Luksusem były proteiny, które zawierały sporo tłuszczu lub laktozy lub wspomniane białka nie miały odpowiedniej wartości dla sportowca (np. zachodziła denaturacja w procesie produkcyjnym). [...]
[...] się powyższym frakcjom białkowym, podczas budowy masy mięśniowej z powodzeniem wykorzystać możemy białko typu WPI i WPC. Są to białka, które posiadają znaczną koncentrację protein na 100 g suplementu, która sięga nawet 90% zawartości w przypadku WPI. Białka te charakteryzują się wysoką wartością biologiczną, dzięki czemu nasz organizm [...]
Kolagen jest powszechnie występującym białkiem należącym do białek włókienkowych. Stanowi 25% masy protein w organizmie człowieka. Inne ważne białka z tej grupy to keratyna (nie mylić z energetycznym związkiem i suplementem diety o nazwie kreatyna) oraz miozyna. Miozyna jest białkiem umożliwiającym skurcz mięśni szkieletowych, a więc jest [...]
Coraz więcej osób testuje metodę odżywiania IIFYM, która staje się niezwykle popularna. Koncepcja tej diety polega na bardzo elastycznym i swobodnym podejściu do całości żywienia, być może ten aspekt wpłynął na to, iż coraz częściej zauważyć można, że metoda ta jest chętnie przeprowadzana i często polecana innym. Podsumowanie: dieta powinna być [...]
[...] krwi, dzięki czemu poprawiają się znacznie wskaźniki ryzyka chorób układu krążenia. W badaniach naukowych z udziałem ochotników z dyslipidemią zaobserwowano, iż konsumpcja protein serwatkowych pomaga obniżyć poziom lipoprotein o niskiej gęstości (LDL) i podnieść poziom lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL). Podsumowanie Włączenie białka [...]
Białko należy do grupy makroskładników dietetycznych, które posiadają właściwości budulcowe. Oznacza to, że proteiny same w sobie są kiepskim źródłem energetycznym, a ich wykorzystanie w diecie ma charakter bardziej funkcjonalny. Pomimo że 1 g białka, dostarcza około 4 kcal (tak samo, jak 1 g węglowodanów), to proces trawienia jest o wiele [...]
Skrobia występuje w makaronach, kukurydzy, kukurydzy woskowej, ziemniakach, kaszach (np. gryczanej), jęczmieniu jarym, ryżu (białym, brązowym), płatkach owsianych (muesli), mące (także ziemniaczanej), a nawet w niedojrzałych (zielonkawych) bananach. A czym jest oporna skrobia? Co warto zapamiętać? W badaniach naukowych wykazano, iż np. chłodzenie [...]
[...] ze stosowania izolatu? Jak dawkować izolat białka? Ile białka potrzebuję osoba trenująca? Dobór białka w diecie zależy od poziomu aktywności fizycznej. Oznacza to, że ilość protein, jaką należy spożyć w ciągu dnia, będzie wyznaczać głównie nasz trening. Ważne są również takie parametry, jak: wiek, masa ciała czy też wzrost. Ogół tych czynników [...]
[...] Mindy S. Kurzer „Hormonal Effects of Soy in Premenopausal Women and Men” https://academic.oup.com/jn/article/132/3/570S/4687378 Robert A. Di Silvestro i in. „Soy protein intake by active young adult men raises plasma antioxidant capacity without altering plasma [...]
[...] na masę”), poprawiać moc czy szybkość. Posiłek potreningowy Na masie: kluczowy okres po treningu to pierwszych kilka godzin, wtedy jest najlepsza pora na węglowodany i proteiny (np. z gainera lub wysokokalorycznego posiłku), ale… pamiętaj o tym, iż przesada zawsze kończy się odkładaniem tłuszczu! Korzystne jest podanie po zakończeniu sesji [...]
[...] wydaje się oferować więcej korzyści, niż białko jajeczne zauważ, że to ostatnie jest również źródłem wysokiej jakości niezbędnych aminokwasów, których potrzebuje organizm. Nie bój się próbować różnych rozwiązań i zobacz, co działa lepiej na Ciebie. Na podstawie: http://www.fitnessandpower.com/bodybuilding-supplements/egg-protein-vs-whey-protein
Wielu z Was zastanawia się, czy bardziej opłaca się wybrać nieco droższy izolat białka serwatkowego (WPI), czy wystarczającym wyborem będzie zakup koncentratu białka serwatkowego (WPC). Zanim pokusimy się o werdykt i wytyczne, przybliżymy Wam czym jest WPC i WPI oraz na czym polegają różnice... Co, jeśli mam alergię na białka mleka? Obecnie nie [...]
[...] Dodatkowo, biorąc pod uwagę cenę np. 3 kg gainera „Delicious” z ALLNUTRITION kosztują 74 zł, a więc nie jest to majątek (100 g dostarcza 370 kcal, 66 g węglowodanów i 20 g protein). Jeśli jesteś przeciwnikiem takich rozwiązań, to możesz samodzielnie stworzyć tego rodzaju produkt, bazując np. na jogurcie, maśle orzechowym, bananach, kiwi, [...]
[...] zawodnika faktycznie duży zysk mogłyby przynieść 2 - 3 porcje po 30 - 40 g odżywki białkowo-węglowodanowej, a nie izolowane podanie raz dziennie 28 g węglowodanów lub tylko protein. To nie znaczy, że węglowodany, BCAA czy białko serwatkowe nie działają, tylko że efekty osiągnięte przez Jima Stoppanieggo i wsp. są nieprawdziwe, wymyślone. Z [...]
Dla wielu osób, które zaczynają przygodę z kształtowaniem sylwetki, w pierwszej chwili okres budowania masy mięśniowej wydaje się czymś prostym i przyjemnym. Zazwyczaj myśli, jakie przychodzą do głowy, to będę jadł dużo, będę najedzony, będę miał więcej siły. Niestety, mimo iż w pierwszym skojarzeniu wszystko wydaje się proste to niestety okres [...]
Osoby aktywne i dbające o zdrową dietę, coraz chętniej sięgają po odżywki białkowe, aby poprawić wzrost mięśni, regenerację potreningową i ułatwić sobie utrzymanie prawidłowej wagi ciała. Coraz częściej słyszymy o odżywkach białkowych w kontekście odchudzania się oraz utrzymania sprawności i zdrowia osób starszych.
[...] wagi 1.4-2.5g dziennie/każdy kilogram wagi 2.5-3g dziennie/każdy kilogram wagi ISSN - Międzynarodowe Stowarzyszenie Żywienia Sportowego Każdy, kto dba o właściwą podaż protein w diecie, wie, że dostarczenie ich odpowiedniej ilości nie jest wcale takim prostym zadaniem. Na szczęście istnieje wiele łatwych sposobów na zwiększenie ilości tego [...]
[...] na rowerze po lesie, całodniowego zwiedzania w mieście, czy pływania w jeziorze lub morzu. Źródła: Miller, P. E., Alexander, D. D., & Perez, V. (2014). Effects of whey protein and resistance exercise on body composition: a meta-analysis of randomized controlled trials. Journal of the American College of Nutrition, 33(2), 163–175. [...]
Właściwie mógłbym na ten temat napisać małą książkę, a nie krótki artykuł. W mniejszym stopniu przytaczam ewidentne oszustwa, z jakimi masz do czynienia, kupując żywność. To nie zawiera E, więc jest dobre! Przykro mi, ale producenci wcale nie muszą używać kodu E! Wiele osób uważa, iż chemiczne dodatki do żywności są niezmiernie szkodliwe dla [...]
[...] metaboliczne osób z nadwagą lub otyłością. Podział osób uczestniczących w eksperymencie: 24 osoby otrzymywały tylko WPC, trenowały umiarkowanie (grupa P), 27 osób otrzymało proteiny i dodatkowo trenowało siłowo, w rozkładzie góra-dół, parametry: 2 serie po 10-12 powtórzeń na partię (grupa P + RT) oraz wykonywało dwa razy w tygodniu 3 serie po 30 [...]