[...] głównie o dostarczenie odpowiednich witamin i minerałów, które nieco nas wspomogą podczas wysiłku. Powinniśmy szczególną uwagę zwrócić na produkty bogate w magnez oraz potas. Do tych pierwszych należą strączki, natomiast do tych drugich: banany, daktyle czy morele. Przykładowy przedtreningowy posiłek Mając na uwadze wszystkie zasady [...]
Dieta ketogeniczna początkowo może pomóc zgubić nadprogramowe kilogramy szybciej niż tradycyjne diety odchudzające. Tak przynajmniej pokazują badania. Wielu jej zwolenników twierdzi, że przejście na dietę o bardzo małej ilości węglowodanów zwiększa ich energię i pomaga im myśleć jaśniej. Nie podejmujesz współpracy z doświadczonym dietetykiem [...]
[...] Stres i brak snu mogą pogorszyć sytuację. Jak możesz radzić sobie z retencją wody? Ogranicz spożycie soli i produktów bogatych w sód. Spożywaj więcej pokarmów bogatych w potas, takich jak owoce i warzywa (np. pomidory i banany, suszone morele) i wyeliminuj przetworzoną żywność. Wiele zapakowanych i przetworzonych produktów zawiera zbyt dużo [...]
[...] ale warto wziąć na celownik kapustę, zarówno w wersji świeżej, jak i kiszonej, podobnie wygląda sytuacja z ogórkami. Nie zapominajmy też o ziemniakach, które są bogate w potas, łatwo się je przygotowuje i są bardzo dobrym źródłem węglowodanów. W przypadku owoców najprostsze jabłko, banan czy pomarańcze spokojnie wystarcza, by urozmaicić [...]
[...] naukowcy sądzą, że kamienie nerkowe występują u około 1 na 20 dzieci na diecie ketogenicznej i nie zidentyfikowano przyczyn tego zjawiska. Doustne podawanie cytrynianu potasu działa zapobiegawczo, chroniąc przed powstawaniem kamieni nerkowych. W innych badaniach dotyczących 198 dzieci tylko u 2% z nich wykształciły się kamienie nerkowe, gdy [...]
Często słyszy się, że należy jeść sezonowe owoce i warzywa. Co to znaczy? Są to produkty dostępne i zgodne z daną porą roku. Sezonowe owoce i warzywa są świeże, stosunkowo tanie i smaczne. Późniejszą wiosną korzystamy z nowalijek, truskawek, szparagów, latem natura obdarza nas pysznymi malinami, pomidorami, cukinią i zieloną sałatą. Jesień z [...]
Jeszcze całkiem niedawno często mówiło się, że nasz dzień dzieli się na 3 równe części: 8 h pracy, 8 h odpoczynku, 8 h snu. Jednak w obecnych czasach, dla większości z nas, te proporcje zostały zdecydowanie zachwiane. Więcej czasu poświęcamy na pracę, mniej czasu mamy na odpoczynek i dla rodziny. Znacznemu skróceniu uległ również czas przeznaczony [...]
Problemy z prawidłową czynnością układu krążenia zaczęły mnożyć się lawinowo wraz z rozwojem cywilizacji, w związku z czym zaliczono je do plag cywilizacyjnych. Problemy te dotyczą narządów i tkanek układu krążenia, czyli w szczególności serca, żył i tętnic. Jak szacują specjaliści, problemy te przyczyniają się corocznie do śmierci ponad 175 [...]
Gorący okres przed wyjazdem na wakacje. Pakowanie rzeczy, ale również snucie planów na temat tego, co chcielibyśmy w wakacyjnej lokalizacji zobaczyć. A może planujemy beztroskie leniuchowanie nad basenem. W dobie pandemicznej te zdania brzmią dla większości z nas jak bajka. Ale przecież, miejmy nadzieję, że szybko wrócimy do normalności, którą z [...]
[...] pieczenia, po smażenie. Może być pokrojone w plastry jak tradycyjne kotlety albo przekrojone wzdłuż i nadziane dowolnymi dodatkami. Stanowi dobre źródło magnezu, potasu, żelaza, wapnia i witamin, takich jak witamina A, B6 i C. Bakłażan ma mało kalorii (zaledwie 25 kcal w 100 g), ale za to sporo błonnika. Grzyby Grzyby to nie tylko [...]
[...] pasują więc do zdrowego stylu życia i można je spożywać podczas odchudzania się. Garść truskawek (70 g) to zaledwie 23 kcal. To doskonałe źródło witaminy C, błonnika, potasu i magnezu. Truskawki - wartości odżywcze (100 g) Energia: 32 kcal. Białko: 0,7 g Tłuszcz: 0,3 g Węglowodany: 8 g Cukry: 4,9 g Błonnik: 2 g Witamina C: 59 mg Potas: 153 [...]
[...] te są niezbędne dla wielu procesów fizjologicznych, a ich niedobory obniżają wydolność, samopoczucie i zdolność do koncentracji. Związane jest to, z tym że elektrolity (sód, potas, magnez, wapń i chlor) uczestniczą w przesyłaniu sygnałów pomiędzy komórkami w tkankach, co umożliwia m.in. skurcz mięśni szkieletowych, równomierną pracę serca, czy [...]
[...] znaczenia jest Twoja dieta. Kontroli powinnaś poddać ilość sodu w diecie. Zbyt dużo soli może przyczyniać się do nasilenia obrzęków. Spożywaj warzywa i owoce obfitujące w potas. Dobrym pomysłem jest zastosowanie suplementacji takiej jak magnez, witamina B6 oraz preparat z dodatkiem diosminy. Pamiętaj również o odpowiedniej ilości płynów. Zbyt [...]
Od niepamiętnych czasów orzechy towarzyszyły człowiekowi w jego kulinarnych poczynaniach. Były i nadal są spożywane zarówno pod postacią nieprzetworzoną np. jako zdrowa przekąska, jak i również zagościły w naszych kuchniach, stając się składową dań, sałatek, domowych wypieków. Źródłem ich niezwykłej popularności poza niewątpliwymi walorami [...]
[...] odżywcze Polifenole, aminy biogenne, teobromina to tylko niektóre substancje biologicznie czynne, mogące korzystnie wpłynąć na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Dodatkowo potas i magnez oraz fosfor i wapń, to składniki mineralne, które również znajdziemy w tym znanym od tysięcy lat afrodyzjaku. Owoce to bogactwo witamin, składników mineralnych [...]
Regularne uprawianie sportu niesie za sobą wiele korzyści. Nie tylko zdrowotnych i sylwetkowych. Ćwiczenia poprawiają nastrój, jakość snu czy nawet pamięć, ale korzystają z naszych zasobów energetycznych, które trzeba na bieżąco uzupełniać. Nie ma nic za darmo. Każdy trening to uszczuplenie tych zasobów, które oczywiście można odbudować przy [...]
[...] Jest także korzystne dla osób, które chcą kontrolować swoją masę ciała. Jeśli chodzi o witaminy i minerały, to awokado to przede wszystkim źródło witaminy C i E, a także potasu. Choć awokado jest dość popularne, to wiele osób być może nie wie, w jaki sposób cieszyć się wartościami odżywczymi, które nam daje. Co zrobić z awokado? Z czym [...]
[...] i warzyw są bogate w odmienne składniki. Niektóre są doskonałym źródłem karotenu, zawierającego witaminę A, podczas gdy inne mogą być bogate w witaminę c, kwas foliowy lub potas. Owoce i warzywa szczególnie fasolka i groszek także zawierają błonnik i inne substancje, które są niezbędne dla zdrowia. Zielone liściaste warzywa, owoce, fasolka i [...]
[...] obecnie e2d suste, tren a, primka, i ED antka, sally i AI + hcg + clom wczoraj zwiekszylem sally do 2tab i cisnienie po treningu mialem 190/110 wzialem polpril, magnez, potas + owoce, poszedlem spac i myslalem ze bedzie lepiej ale dzisiaj sie budze i pokazalo na cisnieniomierzu ERROR NR 5 (ze niby przekroczylo skale i mam sie udac do [...]