Krewetki to skorupiaki występujące w słodkich i słonych wodach na całym świecie. To najbardziej znane i popularne owoce morza stanowiące dobre źródło białka. Mają stosunkowo małą ilość kalorii i zawierają wiele cennych składników odżywczych. Ich pyszne mięso wykorzystuje się w kulinarnym świecie na przeróżne sposoby. W kuchni azjatyckiej krewetki [...]
Czy masz wrażenie, że cały czas jesteś głodny? Niby zjadłeś posiłek, ale chwila moment i znowu szukasz jakiejś przekąski. Co sprawia, że masz taki apetyt? Co wpływa na to, że Twoje ciało domaga się nadprogramowego jedzenia? Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się więcej i móc przeciwdziałać skutkom podjadania, chroniąc tym swoje zdrowie i sylwetkę. [...]
[...] lipidów jest do osiągnięcia za pomocą zabiegów żywieniowych, jak i wprowadzeniu aktywności fizycznej. Co więcej, można skorzystać z takich suplementów jak kwasy tłuszczowe omega 3, które skutecznie wyciszają stany zapalne, a co za tym idzie, wpływają na poziom lipoprotein, jak i niacyny, której zadaniem jest poprawa stosunku HDL do LDL. Żołądek [...]
Jeżeli zapytamy osoby trenujące, jaki jest najważniejszy makroskładnik dietetyczny, który wpływa na budowę masy mięśniowej, otrzymamy odpowiedź, że jest to białko. Odpowiedź ta oczywiście jest prawidłowa. Białko odpowiada za to, aby w organizmie był możliwy dodatni bilans azotowy, jak i buduje ponad 20% włókien mięśniowych. Jednak dieta posiada [...]
Powoli wdrażasz się w nową rolę, uczysz opieki nad dzieckiem i z pewnością co jakiś czas pojawia się myśl - "jak tutaj wrócić do swojej formy sprzed ciąży". Powinniśmy powiedzieć, żebyś dała sobie czas, cieszyła się chwilami spędzonymi z maluszkiem, że wszystko w swoim czasie... Jednak wiemy, że nie takiej odpowiedzi oczekujesz, szczególnie jeśli [...]
[...] który powinien znaleźć się w diecie każdego z nas. Jeżeli chodzi o suplementacje, oprócz kompleksu witamin i minerałów, dobrze również zaopatrzyć się m.in. w kwasy omega 3, których w konwencjonalnej diecie jest niedobór. Co powinniśmy jeść? Warto bazować na nisko przetworzonych produktach takich jak mięso, ryby, jaja, ryż, kasze, [...]
Czy rzeczywiście makroskładniki, ich skrupulatne wyliczanie i przestrzeganie to klucz do sukcesu, zdrowia i dobrego samopoczucia? Dobry wygląd i dobre samopoczucie nie są tym samym i nie muszą iść w parze. Różnica między nimi to coś więcej niż liczba makroskładników. Fast-foody, ciasteczka i ciasta nie są najlepszym źródłem minerałów, witamin, [...]
[...] kategorii. To jeden z powodów, dla których przetworzone produkty spożywcze są tak niezdrowe. Niestety typowa dieta zachodnia dostarcza zbyt małej ilości kwasów tłuszczowych omega-3. Dobrym pomysłem jest więc konsumowanie więcej przeciwzapalnych kwasów tłuszczowych omega-3. Dwie-trzy porcje tygodniowo dzikiego łososia zapewnią wystarczającą ilość [...]
Nie doceniamy roli, jaką pełni świetny wzrok, dopóki nie zaczniemy go tracić. Dwie najczęstsze przyczyny, pogarszającego się wzroku związane z wiekiem to stan zwany zwyrodnieniem plamki żółtej i zaćma. Na szczęście istnieje coraz więcej dowodów na to, że to dieta odgrywa ważną rolę w zapobieganiu rozwoju każdej z tych chorób oczu. Inne sposoby na [...]
Skrócona nazwa CLA obejmuje sprzężone izomery kwasu linolowego, czyli warianty molekularne kwasu linolowego – podstawowego kwasu tłuszczowego szeregu omega 6. Ponieważ jednak nie wszystkie te związki spełniają definicję kwasów omega 6, dlatego wyodrębniono dla nich oddzielną grupę – CLA (conjugated linoleic acids). Gdyby nie dodatek do CLA [...]
[...] które bez wątpienia wspomogą pracę naszej prostaty. Wyróżnić tutaj można w szczególności ekstrakty zmniejszające stany zapalne naszego organizmu. Są to np.: kwasy tłuszczowe omega 3 witamina D3 cynk magnez ekstrakt z pestek dyni ekstrakt z pokrzywy zwyczajnej likopen Podsumowanie Palma sabałowa zdecydowanie jest rośliną, która powinna znaleźć się [...]
Chociaż wydawać by się mogło, że cholesterol jest substancją dobrze przebadaną, to jednak cały czas spotkać się można z błędnymi informacjami głoszonymi przez osoby bez odpowiedniej edukacji w kierunku żywności, żywienia i zdrowia. Dobrym na to przykładem jest przekonanie o tym, że sama zawartość cholesterolu w diecie jest jedynym czynnikiem [...]
Nadal zbierasz się do tego, aby rozpocząć treningi, jednak natłok informacji w Internecie sprawia, że masz problem? Pozwól, że Ci pomogę. Poniżej rozpisałem dwa rodzaje treningów, jakie możesz z powodzeniem wykorzystać na start i cieszyć się ze zmian sylwetki. Jednak, zanim przejdziemy do treningu, chciałbym byś poznała kilka przydatnych [...]
[...] również ryby. Ryby posiadają lekkostrawne mięso, a więc koncentracja aminokwasów w krwiobiegu podczas ich spożycia jest szybka. Co więcej, ryby obfitują w kwasy tłuszczowe omega 3 będące drogocennym źródłem kwasów tłuszczowych dla organizmu, które dbają o otoczkę prozdrowotną naszego ciała. Nie powinniśmy również zapominać o dodatku jaj i [...]
Stan zapalny w organizmie może rozwinąć się w odpowiedzi na uraz, chorobę i stres. Może być jednak również spowodowany złymi nawykami, spożywaniem dużej ilości przetworzonych produktów, niedoborem snu, brakiem aktywności fizycznej i nadwagą. Spirulina Spirulina to rodzaj szmaragdowoniebieskiej algi, która jest niezwykle bogata w substancje [...]
Trening całego ciała na jednej sesji jest jednym z najbardziej zmitologizowanych. Przypisuje mu się niezwykłe właściwości i cudowne działanie na mięśnie szkieletowe. Warto krytycznie przyjrzeć się zaletom i wadom schematu całościowego. Czy FBW daje większe przyrosty niż trening dzielony? Nie da się tego porównać, ponieważ każdy trening, w którym [...]
[...] pokarmu. Inne zalety Oprócz zawartości błonnika nasiona te są źródłem kwasu alfa-linolenowego (ALA). Organizm może przekształcić część przyjmowanego ALA w kwasy omega-3, takie jak te zawarte w oleju rybnym. Warto jednak wiedzieć, że kwasy ALA przynoszą wiele podobnych korzyści do kwasów omega-3. Nasiona chia są również zaskakująco [...]
Zdrowa żywność jest jednym z topowych tematów w ostatnich latach, na jej temat można usłyszeć niemalże wszędzie, a znaleźć ją można we właściwie każdym sklepie spożywczym. Z jednej strony producenci żywności ekologicznej, organicznej lub tzw. zdrowej zapewniają nas o wysokiej jakości swoich produktów i o ich prozdrowotnym działaniu, z drugiej [...]
[...] Każda kobieta w ciąży powinna uwzględnić w swojej suplementacji dobrej jakości preparat witaminowy przeznaczony dla kobiet, a także kwas foliowy, kwasy tłuszczowe omega 3 oraz witaminę D. Źródła: https://academic.oup.com/advances/article/7/4/839S/4568693 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3415073/ [...]
Pojęcie gęstości kości zazwyczaj przywoływane jest w stosunku do osób starszych, które wraz z wiekiem tracą na mineralizacji kostnej. Proces ten grozi w przyszłości osteopenią i osteoporozą. Utrata masy kostnej powiązana jest przede wszystkim ze zmniejszoną aktywnością tworzenia się nowych komórek kostnych, brakiem odpowiedniej aktywności, [...]