[...] pewien, krótki, czas taka dieta może być skuteczna. Jednak tego typu sposób odżywiania nie powinien trwać zbyt długo, a nawet wtedy należy zadbać o odpowiednią ilość kwasów omega-3 - niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pomocne w tym przypadku mogą być preparaty zawierające dużą ilość kwasów EPA i DHA. OMEGA 3 STRONG to suplement [...]
[...] i D, niektórych minerałów, wśród których warto wymienić: cynk, żelazo, selen, wapń oraz jod. Mimo tego, że niektóre rośliny zawierają dużą ilość kwasów wielonienasyconych omega-3, to jednak ich stopień wykorzystania przez nasz organizm jest niezwykle ograniczony. Dlatego weganie mogą również cierpieć na niedobór kwasów z grupy omega-3 - DHA i [...]
[...] pozornych podobieństw niektórych związków nie pełnią one dokładnie takich samych funkcji w organizmie. Dobry przykład stanowią tutaj substancje lipidowe, a szczególnie kwasy omega-3. Olej rybi i jego właściwości Rezygnując ze spożycia potraw opartych o zwierzęce źródła substancji odżywczych, należy liczyć się z tym, że pewnych związków nie da się [...]
[...] wiesz jednak, że kwasy te zwalczają stany zapalne i mogą być nawet bardziej korzystne dla zdrowia, niż mogło nam się wydawać? Jak zwiększyć spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 Omega-3 możemy znaleźć w tłustych rybach morskich, takich jak: łosoś, halibut, makrela czy sardynki, a także w pstrągu, tuńczyku i mieczniku. Nasiona chia, szpinak, [...]
O czym dowiesz się z tego artykułu? L-karnityna występująca naturalnie głównie z produktach mięsnych. Przedstawione ostatnio wyniki analizy badań naukowych wskazują, że suplementacja L-karnityny znacznie obniża poziom najbardziej miarodajnego biomarkera uszkodzenia wątroby oraz zasobów tłuszczu wątrobowego. Zdaniem autorów analizy, obecnie [...]
[...] spożycia ryb głębinowych w kontekście zdolności do utrzymania koncentracji. Najcenniejszą substancją, na jakiej spożyciu nam z tym przypadku zależy, są kwasy tłuszczowe omega-3 - EPA i DHA. Jeśli więc nie lubisz smaku ryb, śmiało możesz sięgać po suplementy zawierające te kwasy. Cholina Cholina jest niezbędnym składnikiem, do tego, aby [...]
[...] okazuje się, że teoretyczna wartość kaloryczna produktów nie odzwierciedla ich oddziaływania na organizm. Ignorujesz ilość błonnika, wody, proporcje kwasów tłuszczowych (omega 3/6/9), ilość witamin, minerałów, rodzaj protein (ich kinetykę, frakcje), rodzaj węglowodanów (np. skrobia kontra sacharoza), wpływ na tworzenie energii w postaci [...]
[...] śródziemnomorskiej, jednak mało kto zdaje sobie sprawę, na czym polega ten model dietetyczny. Prawdopodobnie bardzo duże znaczenie ma w tym schemacie duża podaż kwasów omega-3, niwelująca nieprawidłowości, spotykane we współczesnym świecie. Czy warto spożywać więcej omega-3? Wyższe spożycie kwasów omega-3 (szczególnie pochodzących z owoców [...]
Uprawianie sportu amatorskiego czy też zawodowego wiąże się zazwyczaj z jednym powtarzanym schematem, który dotyczy przeciążenia stawów. Dość często w rozmowie z osobami na siłowni słyszę, że boli ich ramię, kolano, grzbiet, a wszystko to powiązane jest ze stawami i ich problemami ruchowymi, które głównie dotyczą samej ich struktury. 6. Mimikery [...]
Kontuzje są nierozłącznym elementem życia sportowca. Nie tylko tego trenującego zawodowo, ale również amatorów, którzy uczęszczają na treningi w celach rekreacji. Nie oszukujmy się, każdy z nas na pewnym etapie swojej "kariery" miał kontuzję. Czasem były to drobne urazy, niemające wpływu na dalsze treningi, a czasem byliśmy wyłączeni na kilka [...]
Chociaż wydawać by się mogło, że cholesterol jest substancją dobrze przebadaną, to jednak cały czas spotkać się można z błędnymi informacjami głoszonymi przez osoby bez odpowiedniej edukacji w kierunku żywności, żywienia i zdrowia. Dobrym na to przykładem jest przekonanie o tym, że sama zawartość cholesterolu w diecie jest jedynym czynnikiem [...]
[...] kategorii. To jeden z powodów, dla których przetworzone produkty spożywcze są tak niezdrowe. Niestety typowa dieta zachodnia dostarcza zbyt małej ilości kwasów tłuszczowych omega-3. Dobrym pomysłem jest więc konsumowanie więcej przeciwzapalnych kwasów tłuszczowych omega-3. Dwie-trzy porcje tygodniowo dzikiego łososia zapewnią wystarczającą ilość [...]
[...] które w tym okresie zadbają o zdrowie osoby zmniejszającej tkankę tłuszczową. Mam tutaj szczególnie na myśli suplementy zawierające niezbędne do naszego organizmu kwasy omega-3 oraz preparaty witaminowo-mineralne. Często bowiem może zdarzyć się tak, zwłaszcza przy niezbyt trafionym planie dietetycznym, że samo ograniczenie spożycia kalorii, [...]
[...] ciśnienie krwi, zwłaszcza u osób starszych i z nadciśnieniem. Komentarz. Warto pamiętać, iż ryby i suplementy diety są źródłem dwóch z trzech najważniejszych kwasów z grupy omega-3 (EPA i DHA). Omega 3 to: kwas eikozapentaenowy (EPA; C20:5) kwas dokozaheksaenowy (DHA; C22:6) kwas α-linolenowy (zawierają go np. olej sojowy, rzepakowy, olej z [...]
Kwasom omega-3 przypisuje się ważną rolę prozdrowotną w diecie śródziemnomorskiej. W typowych dietach zachodnich podaż kwasów z rodziny omega-6 jest 10-15-krotnie większa (np. olej słonecznikowy, kukurydziany, sezamowy) niż tych z grupy omega-3. Powoduje to nasilenie stanu zapalnego i jest wiązane z większością dziesiątkujących ludzkość chorób [...]
[...] niedobory tego pierwiastka mogą oznajmiać się tego typu zachciankami, co zostało m.in. powiązane ze skokami glukozy we krwi. Omega 3 - odpowiedni poziom kwasów tłuszczowych omega 3 i ich stosunek do kwasów omega 6 to doskonały sposób na to, aby utrzymać kondycję metabolizmu w odpowiedniej formie. Kwasy tłuszczowe EPA i DHA wykazują tendencję [...]
[...] utrzymać masę ciała na odpowiednim poziomie - mając na myśli odpowiednie proporcje mięśni do tłuszczu. Z diety dobrze jest wykluczyć gluten oraz spożywać jak najmniej kwasów omega-6, na których miejscu powinny znaleźć się produkty bogate w kwasy omega-3, antyoksydanty oraz inne prozdrowotne składniki odżywcze. Naprawdę warto wzbogacić swoją dietę [...]
Był czas, kiedy mleko było po prostu mlekiem. Pochodziło od krowy, ewentualnie kozy... Dzisiaj nie dość, że mamy do wyboru mleko tłuste, półtłuste i chude, z laktozą i bez laktozy, to jeszcze pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Nie można też zapomnieć o mleku ekologicznym i tradycyjnym. Z czego wynika, że hasło "ekologiczne" stawia nas na [...]
Starsi ludzie są bardziej skłonni do ułatwiania sobie życia i korzystania z różnych pomocy, które ograniczają im wszelką aktywność. Jednak szkody, jakie niesie za sobą brak aktywności wraz z upływem lat mogą stać się naprawdę groźne dla ich zdrowia i sprawności. Skutki braku aktywności są u osób starszych o wiele poważniejsze niż u młodych. Poza [...]
[...] 15 g orzechów włoskich 7,5 g migdałów 7,5 g orzechów laskowych Orzechów włoskich było dlatego więcej, gdyż są one bogate w kwas alfa-linolenowy (rodzina kwasów tłuszczowych omega-3), który może dodatkowo chronić układ sercowo-naczyniowy. Orzechy czy oliwa - gdzie główny nacisk? W grupie kontrolnej (przypomnę, że takim osobom zalecono [...]