[...] Powyższe fakty decydują o tym, że w gastronomii masowej do smażenia nie stosuje się zdrowych tłuszczy roślinnych, a zazwyczaj smalec, olej palmowy lub czasem oleje rafinowane ( pozbawione NNKT i witamin), pozwala to na długotrwałe używanie tłuszczu bez jego wymiany. Jeśli już ktoś jednak nie chce pozbawić [...]
[...] zmianom nowotworowym (skojarzone działanie witaminy A i C oraz karotenoidów) dobrej kondycji skóry sprawnego funkcjonowania układu odpornościowego Główne źródła: oleje: słonecznikowy i z zarodków pszennych oraz sojowy, kukurydziany i rzepakowy margaryny na bazie w/w olejów orzechy laskowe, włoskie, arachidowe oliwa z oliwek zarodki i [...]
[...] skutecznie robić. Możliwe, że nigdy o nich nie słyszałeś, bo w Polsce nie ma obowiązku umieszczania informacji na ich temat na etykietach produktów spożywczych. Utwardzone oleje roślinne. Znajdują się w tysiącach produktów, poczynając od margaryn do smarowania pieczywa, przez różnego rodzaju ciasteczka, aż po frytki. Same oleje roślinne są [...]
[...] i omega-6 . Źródła zdrowych tłuszczy: * tłuste ryby morskie oraz tran zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 * orzechy : brazylijskie , włoskie, migdały, *słonecznik * oleje: rzepakowy, lniany *oliwa z oliwek Tłuszcze dodajemy do każdego posiłku prócz około treningowych. . WĘGLOWODANY Są doskonałym źródłem energii. „Więc dodajemy je około [...]
[...] tłuszczów i olejów, włączając w to masło i inne tłuszcze zwierzęce, oliwę typu „vergin" (z pierwszego tłoczenia na zimno), tłoczony na zimno olej lniany i sezamowy oraz oleje tropikalne - kokosowy i palmowy. 6. Jedz tylko chleb pełnoziarnisty robiony na zakwasie, pełnoziarnisty ryz oraz kasze 7. Ziarna i orzechy i warzywa strączkowe po ich [...]
[...] krótka chwila podniesionej temperatury podczas takiej pasteryzacji, by je tam uszkodzić. Zatem nasi dziadowie, którzy pili surowe mleko, jedli świeże masło, krasili świeżym olejem lnianym, dostarczali swojemu organizmowi naturalne a nie przemysłowo przerobione NNKT. Nic też dziwnego, że na ogół nie znali miażdżycy ani raka, tak samo jak nie [...]
[...] w diecie (których nigdy życiu nie byłem zwolennikiem) już dawno przeszły do lamusa. Większość kulturystów, którzy niegdyś liczyli nawet tłuszcz w pomidorach, dzisiaj spożywa oleje łyżkami i propaguje spożywanie niektórych produktów będących obfitym źródłem tłuszczu. I rzeczywiście, rozsadek zwyciężył. Obecnie wiadomo, że zarówno w kulturystyce [...]
[...] kwasy tłuszczowe (dwa lub więcej wiązań podwójnych). Zamieszczę tabelkę autorstwa 3 dobrze , wam znanych ludzi z sfd , tabela będzie przedstawiać poszczególne oleje i ile każdy z nich zawiera poszczególnych kwasów tłuszczowych. Przejdźmy teraz do występowania kwasów tłuszczowych: - nasycone kwasy tłuszczowe najczęściej występują [...]
[...] kwasy tłuszczowe (dwa lub więcej wiązań podwójnych). Zamieszczę tabelkę autorstwa 3 dobrze , wam znanych ludzi z sfd , tabela będzie przedstawiać poszczególne oleje i ile każdy z nich zawiera poszczególnych kwasów tłuszczowych. Przejdźmy teraz do występowania kwasów tłuszczowych: - nasycone kwasy tłuszczowe najczęściej występują w [...]
[...] w diecie (których nigdy życiu nie byłem zwolennikiem) już dawno przeszły do lamusa. Większość kulturystów, którzy niegdyś liczyli nawet tłuszcz w pomidorach, dzisiaj spożywa oleje łyżkami i propaguje spożywanie niektórych produktów będących obfitym źródłem tłuszczu. I rzeczywiście, rozsadek zwyciężył. Obecnie wiadomo, że zarówno w kulturystyce [...]
[...] obserwuje się tylko u części chorych, wyłącznie po pewnych produktach (czekolada, kakao, marynaty, przyprawy). Niektóre leki (kortykosteroidy, lit, fenytoina, izoniazyd, oleje mineralne, dziegcie) oraz kosmetyki mogą wywoływać objawy podobne do spotykanych w trądziku. Nasilenie łojotoku i trądziku następuje pod wpływem nikotyny. Z kolei [...]
[...] ten nie posiada wit., minerałów, enzymów potrzebnych do spalenia kw. tłuszczowych, z których się składa. Nadaje się jedynie do zaspokojenia potrzeb energetycznych. Poza tym oleje hamują wchłanianie wit. A i D, posiadają znaczne ilości tłuszczy wielonienasyconych, przyczyniając się tym samym do wzmożenia procesów wolno rodnikowych zachodzących w [...]
[...] opóźnienie w rozwoju dziecka. U dorosłych zwiększa ryzyko zawału, powstania miażdżycy i kamicy nerkowej. Pochodzenie witaminy D Doskonałym źródłem witaminy D jest tran i oleje rybne, które znajdują się w rybach, takich jak łosoś, tuńczyk, śledź, makrela czy sardynki. Witaminę tę znajdziemy również w mleku (najlepiej wzbogaconym dodatkowo [...]
Zobaczyłemże na forum pojawiały sie pytania odnośnie diet dla różnych grup krwi więc postanowiłem zebrac to do kupy i zamieścić w poscie aby każdy mógł sie temu bliżej przyjżeć. Dieta dla grupy krwi 0 Założenia diety: Grupa krwi 0 jest najstarszą i najbardziej podstawową, pozostałością na szczycie łańcucha pokarmowego, z silnym i agresywnym [...]
Siema. Znalazlem obszerny artykol na tematy co jesc by schudnac lub przytyc w zaleznosci jaka mamy grupe krwi .Tekst jest troche dlugi ale moze sie komus przyda. Jesli bylo to na forum to wykasujcie to. Pokoleji beda wszystkie grupy opisane. Dieta dla grupy krwi 0 Założenia: Grupa krwi 0 jest najstarszą i najbardziej [...]
[...] jednak znacznie wolniej i daja ponad dwukrotnie wiecej energii (kcal). Tluszcze dzielimy na tzw. lepsze i gorsze. Do pierwszych zaliczamy tluszcze pochodzenia roslinnego; oleje, tluszcze sojowe, itp. oraz tluszcze z ryb. Te gorsze to pochodzenia zwierzecego: tluste miesa, smietana, maslo, smalec, itp. Podczas budowania masy miesniowej mozna [...]
Odżywianie a grupa krwiWitam nie wiem czy ten temat był kiedyś poruszany Słyszałem ze odżywianie zgodnie ze swoją grupą krwi poprawia diete dlatego zamieściłem ten temat dla niektórych może być przydatny Dieta dla grupy krwi 0 Założenia: Grupa krwi 0 jest najstarszą i najbardziej podstawową pozostałością na szczycie łańcucha pokarmowego, z [...]
[...] zapytasz: Wegetarianie: mięso zwierząt. Weganie: Wszystkie produkty zwierzęce. USDA: tłuszcze nasycone, cholesterol, czerwone mięso, jaja, tłuszcze trans. Paleo: nabiał, oleje rafinowane, cukier, alkohol i niektóre warzywa. Itd. Ciekawostka: Co w przypadku, jeśli jaja czy same piersi pochodzą od kurcząt skazanych na życie w nienaturalnych [...]
[...] dietetyczne, które zachęcają do spożywania: warzyw, owoców, strączkowych i ziarna - jako podstawowych, głównych produktów spożywczych. Produkty mięsne i mleczne, oraz oleje roślinne - powinny być zakwalifikowane raczej do kategorii 'dowolnej', niż do polecanej. W takim wymiarze, w którym więcej Amerykanów zaadoptuje dietę opartą na [...]
Tłuszczowa Dieta zaleca spożywanie dużych ilości tłuszczu przy minimalnej ilości węglowodanów i białek. Według autora diety powodem tycia jest mieszanie tłuszczów z węglowodanami i białkami. Dlatego w przypadku ograniczenia spożycia tych produktów następuje zmiejszenie ilości tkanki tłuszczowej. Dieta opracowana specjalnie dla gwiazd [...]