Kiedyś z przekonaniem twierdzono, że określone składniki żywieniowe są główną przyczyną miażdżycy i zawałów. Jeszcze inni upatrywali źródeł chorób sercowo-naczyniowych w konsumpcji tłuszczów nasyconych, później modna stała się „walka” z cholesterolem i jego źródłami w diecie. Co zapamiętać? Istnieją kontrowersje odnośnie powiązania konsumpcji [...]
[...] Zazwyczaj w celu stworzenia większego wydatku energetycznego zwiększeniu ulega ilość uprawianego sportu oraz ograniczenie czasu spędzanego przed telewizorem lub komputerem. Kolejnym ważnym elementem, który jest niezbędny przy zmianie proporcji ciała, jest odpowiedni dobór jakościowy pokarmów, czyli wybieranie składników wartościowych, zdrowych, [...]
[...] od dawna byli nękani na facebooku, poprzez maile i komunikaty na messengerze. Dawid Śmietana z Ostrowa napisał: „dajcie w końcu jakiś dobry synthol, przecież to olej WCT, a sprzedaż oleju WCT nie jest w Polsce nielegalna”. Faktycznie, po konsultacjach z profesjonalnymi kulturystami IFBB udało się stworzyć synthol który zawiera [...]
[...] kcal na kg masy ciała dziennie, uzyskano redukcję kaloryczności poprzez zmniejszenie ilości glukozy. W drugim badaniu podawano: 126 kcal na kg masy ciała dziennie, czyli kolejny raz mniej glukozy 180 kcal na kg masy ciała dziennie, w tym 30% energii z oleju sojowego zamiast glukozy 180 kcal na kg masy ciała dziennie, w tym 30% energii z oleju [...]
[...] leżąc wąskim chwytem + prostowanie ramion z liną wyciągu itd. Czyli mamy 16 serii, powinniśmy zamknąć trening w 60 minutach (uwzględniając czas ćwiczeń, przechodzenia na kolejne stanowiska, przygotowania ciężaru, odpoczynku między seriami itd.). Jeśli trenujesz pod kątem wzrostu siły, to faktycznie może się zdarzyć, iż będziesz przesiadywał w [...]
Niedawno zostałem zapytany o idealny posiłek przed biegiem na 3 km i czas dostarczenia energii do ustroju. Od razu warto zaznaczyć, że nie istnieje idealna dieta, posiłek ani żadne inne rozwiązanie. Każda osoba ma indywidualne predyspozycje, w innym tempie trawi pokarmy, inaczej metabolizuje leki, w innym tempie odnawia glikogen mięśniowy. Dlatego [...]
[...] niż potrzebuje ustrój. A czy będzie to energia pochodząca z węglowodanów (ryżu, kaszy, makaronu, pieczywa, płatków owsianych. napojów i soków) czy z tłuszczów (awokado, olej rzepakowy, olej lniany, oliwa z oliwek, tłuste ryby i sery, śmietana, smalec itd.) ma drugorzędne znaczenie. Stosując węglowodany, stąpasz po lepiej sobie znanym [...]
Regeneracja jest nieodzownym elementem naszego nie tylko życia. Bez odpowiedniej regeneracji nasz organizm może doświadczać różnych zaburzeń, czasem prowadzących nawet do śmierci. Odpowiedni wypoczynek jest potrzebny tak naprawdę każdemu z nas, jednak dużo większe zapotrzebowanie na regenerację mają osoby trenujące oraz pracujące fizycznie. [...]
Pierwsze Sterydy anaboliczno-androgenne pojawiły się w 1935 r. W sporcie SAA zaczęto stosować je w latach 50. XX wieku, na szeroką skalę były w użyciu w latach 60.-90. XX wieku. Wpływ na serce Nadal wielu mężczyzn wierzy, iż zmiany w sercu, które mają charakter fizjologiczny (serce sportowca), są tożsame z patologiczną przebudową po stosowaniu [...]
We współczesnym świecie coraz więcej osób potrzebuje kuracji odchudzającej. Oczywiście nikt chętnie nie podejmie takich działań, wymagają one mimo wszystko sporo determinacji. Nie istnieją drogi na skróty i „łatwe sposoby”. Składowanie tkanki tłuszczowej trwa miesiącami czy wręcz latami, dlatego skuteczne pozbycie się tego balastu również jest [...]
[...] wszystkim chciałbym wyjaśnić, iż mityczny kaszel wiązany z trenbolonem (ang. tren-cough) to zjawisko uniwersalne, dotyczące wszystkich środków umieszczanych w zawiesinie na oleju. Wydaje się nawet, iż rodzaj sterydu nie ma tu żadnego znaczenia, a raczej środki, które znajdują się w roztworze (olej, alkohol, zanieczyszczenia itd.) Prawdopodobnie [...]
Chociaż wydawać by się mogło, że cholesterol jest substancją dobrze przebadaną, to jednak cały czas spotkać się można z błędnymi informacjami głoszonymi przez osoby bez odpowiedniej edukacji w kierunku żywności, żywienia i zdrowia. Dobrym na to przykładem jest przekonanie o tym, że sama zawartość cholesterolu w diecie jest jedynym czynnikiem [...]
[...] tłuszczów nie jest już typową, w której tłuszczów jest od 15 do 30%, węglowodanów od 50 do 60%, białka 15-25%. Wbrew wynikom cytowanego eksperymentu kwasy omega-6 zawarte w oleju słonecznikowym (których jest trzykrotnie więcej niż tych z grupy omega-9) nie są dobrym wyborem, mają prozapalny wpływ na organizm człowieka. Niewielka pociecha z tego, [...]
[...] limit 2% ilości kwasów tłuszczowych trans, ale większość charakteryzował zbyt wysoki poziom nasyconych kwasów tłuszczowych i profil kwasów tłuszczowych podobny do oleju palmowego. Dodatkowo tylko 22% olejów jadalnych zawierało informację o zawartości kwasów tłuszczowych trans. Ktoś powie, iż to jest Afryka, ale u nas sytuacja wcale nie [...]
Wbrew powszechnie panującej opinii witamina E to nie jest jeden związek chemiczny. Jest to cała grupa ośmiu form związków rozpuszczalnych w tłuszczach, charakteryzujący się różnym poziomem aktywności biologicznej. Witamina E najczęściej kojarzona jest z jej właściwościami antyoksydacyjnymi. Witamina E a zdrowie wątroby Gdy osobom chorym na [...]
Cukrzyca dotyka obecnie kilkuset milionów ludzi na świecie, w Polsce kilku milionów, jednak nie wiemy, czy ta liczba nie jest znacząco zaniżona. Statystyki obejmują osoby, które zostały zdiagnozowane i objęte oficjalnym leczeniem, a w wielu krajach opieka medyczna pozostawia wiele do życzenia. Niektórzy naukowcy szacują rozpowszechnienie cukrzycy, [...]
[...] może spożycie właściwej ilości kalorii. Są zatem w pewien sposób zaprzeczeniem produktów, polecanych w tradycyjnej diecie redukcyjnej. Oczywiście możemy również korzystać z olejów tłoczonych z nasion i orzechów. Zawierają w sobie również duże ilości kalorii, nie zajmują zbyt dużo miejsca w układzie pokarmowym, ale niestety będą składały się [...]
Masło orzechowe jest jednym z najczęściej stosowanych dodatków w żywieniu sportowca i nie tylko. Używamy ich do ciast, deserów czy omletów. Stanowi ciekawe urozmaicenie diety. Natomiast na sklepowych półkach zobaczyć można, że masło orzechowe niejedno ma imię. Kruche ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i czekoladą Składniki: 240 g bananów 145 [...]
W poprzednich częściach tekstu zwróciłem uwagę na mechanizmy funkcjonowania popularnych mitów. Często brak wiedzy powoduje strach, a obiegowe mity biorą się z braku znajomości tematu. Zwykle w micie kryje się ziarenko prawdy, np. „paracetamol jest groźny dla wątroby”. Podobne wyniki uzyskali Yaseen i wsp., którzy badali stosowanie gumy arabskiej [...]