Skrobia występuje w makaronach, kukurydzy, kukurydzy woskowej, ziemniakach, kaszach (np. gryczanej), jęczmieniu jarym, ryżu (białym, brązowym), płatkach owsianych (muesli), mące (także ziemniaczanej), a nawet w niedojrzałych (zielonkawych) bananach. A czym jest oporna skrobia? Co warto zapamiętać? W badaniach naukowych wykazano, iż np. chłodzenie [...]
DHEA – Pradesterone, Hydroxyandrosterone, 3β-Hydroxy-5-Androstene-17-one– wielu reklamuje ten androgen nadnerczowy, jako cudowną pigułkę. Na łamach t-nation pojawił się np. artykuł o DHEA: „Cudowny środek dla kobiet”. Czy faktycznie DHEA przynosi aż tak spektakularne rezultaty? Postaram się odpowiedzieć na to pytanie. [...]
Jak nigdy wcześniej mamy do czynienia z nawałą ekspertów od treningu, diety, suplementacji i dopingu. Zalecam dużą ostrożność, bo niejednokrotnie miałem do czynienia z owocami pracy rozmaitych fachowców, zdarzało się, że proponowane rozwiązania są bardzo dobre, ale zupełnie niedopasowane do specyfiki danej osoby. Podsumowując zagadnienie, [...]
Organizm nie jest strukturą statyczną, ciągłej wymianie podlegają np. kości, mięśnie, krwinki czerwone, komórki układu nerwowego. Gdyby ktoś był zaskoczony tymi informacjami, to informuję, iż książki starsze niż 10 lat, w dużej mierze się zdezaktualizowały. Co można robić, aby przeciwdziałać tyciu? Więcej spaceruj, mniej korzystaj z komunikacji [...]
Stres jest ogólnym pojęciem oznaczającym zaburzenie homeostazy, czyli jest to zaburzenie środowiska, które jest optymalne dla organizmu. Stres ma obecnie złą reputację, ale jest częścią naturalnych mechanizmów adaptacyjnych i odpowiedzi fizjologicznej typu walka lub ucieczka (ang. fight or flight). Do nagłej odpowiedzi przygotowane są włókna typu [...]
Spokojnie, nie chodzi o tłuszcz podskórny czy wisceralny. Chodzi o IMTG. Tłuszcze wewnątrzmięśniowe, trójglicerydy wewnątrzmięśniowe, IMTG (ang. intramyocellular triacylglycerol lub intramuscular triglyceride), IMAT (ang. intramuscular adipose tissue) stanowią lokalne źródło energii do pracy wytrzymałościowej. Ich ilość zależy od rodzaju [...]
Większość osób zaczynających trening na siłowni ma na celu osiągnięcie ładnej sylwetki, część osób za priorytet obiera spalenie zbędnego tłuszczu, część wypracowanie masy mięśniowej. Jednakże obie grupy na pewnym etapie drogi do zgrabnej sylwetki spotykają się w jednym miejscu - na redukcji tkanki tłuszczowej. Kolejną ważną kwestią są mięśnie [...]
Czym jest zespół metaboliczny? Charakterystyczne dla niego są np. insulinooporność, hiperinsulinemia, upośledzony metabolizm glukozy lub cukrzyca typu 2, hipertriglicerydemia (wzrost LDL, spadek HDL), otyłość androidalna (tłuszcz wisceralny, czyli ulokowany w tułowiu, wokół narządów wewnętrznych), nadciśnienie tętnicze, hiperfibrynogenemia, [...]
Budowanie masy mięśniowej nie posiada uniwersalnej receptury. Nie ma złotego środka, który można wykorzystać u wszystkich osób i który to spowoduje, że każdy będzie budował dobrej jakości mięśnie, minimalizując odkładanie się tłuszczu. Oznacza to, że jedna strategia żywieniowa, która danego osobnika prowadzi na szczyt formy, dla drugiego może [...]
W dzisiejszych czasach plagą społeczeństwa jest nadwaga i otyłość, jednak są też osoby z drugiego końca skali. Ni mniejszy artykuł kierujemy do osób z niedowagą i chudych, a w nim dostarczymy Wam kilka porad na temat, jak poprawić estetykę sylwetki i nabrać trochę mięśni. Drobne zmiany skutkują! Połączenie treningu, jak i diety, z dodatnim [...]
Według powszechnej opinii nabiał jest świetnym źródłem wapnia, dostarcza nam sporych ilości białka i ma pod wieloma względami prozdrowotne właściwości. Ze spożyciem nabiału, a zwłaszcza krowiego mleka, wiąże się wiele kontrowersji. Przeciwnicy spożycia nabiału wskazują na problemy z tolerancją zawartych w nich składników, takich jak laktoza czy [...]
Problem otyłości staje się chorobą cywilizacyjną XXI wieku. Jest to stan, w którym organizm gromadzi ilości energii, znacznie przekraczająca “normy”, jak i możliwości adaptacyjne. W konsekwencji otyłość prowadzi do szeregu zmian w organizmie, co w ostateczności może powodować nawet zgon osoby borykającej się z nadmiarem tkanki tłuszczowej. [...]
Proces redukcji tkanki tłuszczowej nie jest łatwy. Wymaga od osoby trenującej opanowania wiedzy z zakresu odżywiania, treningu, jak i wsparcia suplementacyjnego. O ile podczas okresu budowania masy mięśniowej można było sobie pozwolić na pewne odstępstwa, o tyle podczas okresu odchudzania trzeba wyliczyć bilans dobowy, jak i trzymać się [...]
W tradycyjnej medycynie perskiej liście i owoce Vitex agnus-castus były stosowane jako środek aromatyzujący i przyprawa oraz jako zamiennik pieprzu. Owoce były zalecane jako środek hormonalny łagodzący miesiączkę oraz przeciwpadaczkowy, wiatropędny, energetyzujący, uspokajający, środek przeciwdrgawkowy i stosowany w leczeniu zaburzeń trawiennych. [...]
Współczesny tryb życia, nieaktywność fizyczna, przekarmianie ciała powodują odkładanie tkanki tłuszczowej podskórnej i trzewnej (wisceralnej, sieciowej). Wielu osobom wydaje się, iż tłuszcz jest problemem estetycznym, a nie medycznym. Niestety, tkanka tłuszczowa nie jest dla nas obojętna. To, iż pogarsza estetykę sylwetki, ma znaczenie dla osób [...]
Zasoby tkanki tłuszczowej są ulokowane w postaci tłuszczu podskórnego, wewnątrz mięśni oraz w tułowiu (m.in.depozyty trzewne, czyli wisceralne, np. wewnątrz i pozaotrzewnowe, sieciowe oraz międzynarządowe, np. okołowątrobowe). Większość ludzi używa zwrotów w rodzaju: „chcę stracić wagę”, ale nie mają one sensu. Nie chcesz [...]
Kulturyści, którzy przyjmowali codziennie 2,5 g betainy przez 6 tygodni, poprawili kompozycję sylwetki. Naukowcy sportowi z Coastal Carolina University opublikowali wyniki swojego eksperymentu na łamach „International Society of Sports Nutrition”. Ale, jak betaina wpływa na hipertrofię i na pozbywanie się tkanki tłuszczowej? Cóż, na [...]
Jednym z największych błędów kulturystów było jedzenie samych białek, a nie całych jajek. Oczywiście, w latach 70., 80. i 90. XX wieku silnie ugruntowany był lęk przed tłuszczami i cholesterolem. Tego typu przesądy są ciągle aktualne i gdy wydawało się, że mity zostały obalone, kolejni autorzy np. ze środowiska wegańskiego, ponownie puszczają je w [...]
Redukowanie tkanki tłuszczowej nie zawsze jest łatwym zadaniem. Warto jednak włożyć w odchudzanie nieco pracy i trudu, ponieważ osiągnięte korzyści w pełni nam to wynagrodzą. Dobrze być przygotowanym na to, co może nas spotkać i nie dać się zaskoczyć. Nie denerwuj się Postępy w redukcji mogą mieć odmienne tempo u różnych osób. Gdy starasz się, [...]
Kamica żółciowa jest to choroba, która w wyniku przemian patologicznych zaczyna sprzyjać odkładaniu się złogów, nazywanym popularnie kamieniami. Pęcherzyk żółciowy, który umiejscowiony jest pod wątrobą, zaczyna tracić swoją pierwotną funkcję, polegającą na transportowaniu żółci wyprowadzanej z wątroby do dwunastnicy. Dodatkowo należy pamiętać o [...]