Wszelkie desery, napoje deserowe, czekolady, ciastka i ciasta czy lody, poza tym, że kojarzą się z chwilą przyjemności, to niekiedy wywołują również wyrzuty sumienia. Coraz więcej bowiem wiadomo na temat konsekwencji konsumowania nadmiaru cukru czy tłuszczy trans. Dlaczego maltitol zamiast cukru? Cukier w słodyczach nie tylko podnosi ich [...]
Cukrzyca typu 2 powoli staje się jednym z najważniejszych zagrożeń XXI wieku. Wkrótce ma dotykać prawie 800 mln ludzi! W 2021 r. cukrzyca atakowała 10,5% populacji (536,6 mln osób), w 2045 r. ma dotyczyć 12.2% populacji (783,2 mln). Częstość występowania cukrzycy była podobna u mężczyzn i kobiet i była najwyższa u osób w wieku 75 lat -79 lat. [...]
W czasach powszechnego dostępu do smartfonów, tabletów i innych urządzeń połączonych z Internetem, lub dających możliwość grania przez długie godziny, poziom skupienia uwagi u dzieci i młodzieży poddawany jest ciągłym próbom. Brak kontroli nad długością czasu kontaktu z tymi technologiami prowadzić może nie tylko do utraty koncentracji, ale [...]
Obecna sytuacja sprawia, że czujemy się zmartwieni, pełni lęku i niepewni przyszłości. Kiedy pojawiają się kolejne ograniczenia, a pogoda nie zachęca do wychodzenia na zewnątrz, czujemy się przytłoczeni, osłabieni i bardziej podatni na złe emocje. Niepewność, z którą musimy się mierzyć każdego dnia, powoduje narastanie w nas negatywnych emocji. [...]
Zróżnicowana i dobrze zbilansowana dieta obfituje w związki o potencjale wzmacniającym organizm. Dzięki mocno rozwiniętej technologii żywności można niektóre z tych wyjątkowych substancji zażywać w postaci wyodrębnionej, co uzasadnia się m.in. możliwością uzyskania dużych, ale przede wszystkim jednolitych dawek. Do związków tych zaliczyć można [...]
Lizyna jest jednym z 20 aminokwasów niezbędnych dla organizmu człowieka. Należy do grupy aminokwasów egzogennych, co oznacza, że musi być dostarczana wraz z pożywieniem. Pełni ona wiele istotnych funkcji w organizmie, odgrywając fundamentalną rolę w różnych procesach biologicznych. Stanowi kluczową jednostkę budulcową białek i peptydów, niezbędną [...]
Dla wielu substancji odżywczych, w tym cynku, wyznaczone zostały nie tylko zalecane dzienne ilości, jakie powinniśmy dostarczać, ale również górne tolerowane zakresy poziomu spożycia. Mimo że z pewnymi nadmiarami tych związków organizm zdrowy poradzi sobie, po prostu je wydalając, to najczęściej trzymanie się zaleceń producenta danego preparatu [...]
Opisane ćwiczenie jest jednym z najlepszych kształtujących pośladki, dostępnych w arsenale kulturysty i zawodniczki fitness. Niestety, w ostatnich latach autorzy publikujący w mediach społecznościowych propagują prawie wyłącznie hip thurst. Unoszenie bioder w leżeniu pozornie wydaje się świetnym ćwiczeniem, jednak w praktyce nie do końca się [...]
Zaangażowanie w każdą sesję treningową jest tym czynnikiem, który decyduje o skuteczności naszych zmagań. To zupełnie naturalne, że każdy z nas ma gorsze i lepsze dni, a fakt ten ma bezpośrednie przełożenie na to, z jakim nastawieniem wchodzimy na salę treningową. Beta-alanina Dzięki której skracasz czas niezbędny na regenerację pomiędzy rundami, [...]
Dieta redukcyjna w przypadku wielu osób różnie może się kojarzyć. Głównym założeniem tej diety jest redukcja tkanki tłuszczowej dzięki deficytowi kalorycznemu oraz odpowiedniej proporcji między poszczególnymi makroskładnikami żywieniowymi, czyli białkami, tłuszczami oraz węglowodanami. Niewątpliwie świetnym uzupełnieniem diety redukcyjnej będzie [...]
Zakrok to wykrok w tył, np. prawą nogą robimy krok w tył, kolano prawej nogi kierujemy w stronę podłoża, czemu towarzyszy zgięcie w kolanie nogi wykrocznej (lewej). Wersja z półsztangą może być dla niektórych ludzi łatwiejsza, w porównaniu do trzymania gryfu na górnej części pleców. Na animacji przedstawiono wariant, w którym gryf jest trzymany [...]
Ograniczenia ruchomości stawów są najczęstszą przyczyną powstawania kontuzji. Oprócz tego, że skrócone mięśnie są podatne na naciągnięcia i zerwania, posiadają jeszcze jedno ważne ograniczenie, które nadwyręża nasze stawy. Spięte mięśnie mocno dociskają struktury stawowe, przez co zaczynają mocno o siebie trzeć, inicjując stany zapalne, które [...]
Według Światowej Organizacji Zdrowia niedobór cynku dotyka około jednej trzeciej światowej populacji i jest odpowiedzialny za około 16 procent infekcji dolnych dróg oddechowych, 18 procent malarii i 10 procent chorób, przy których występuje biegunka. Podsumowanie Cynk jest ważnym składnikiem odżywczym dla naszego zdrowia. Zarówno jego niedobory, [...]
Magnez jest pierwiastkiem mineralnym, który możemy (i powinniśmy) spożywać wraz z naszą dietą. Jest czwartym najbardziej rozpowszechnionym minerałem w naszym organizmie. Jest niezbędny, do prawidłowego funkcjonowania wielu tkanek i narządów w naszym ciele. Odpowiada między innymi za prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego, nerwowo-mięśniowego [...]
Ćwiczenie niepoprawnie bywa określane jako „cable pushdown”. W rzeczywistości cable pushdown to prostowanie przedramienia (stawu łokciowego) na wyciągu (dosłownie tłumacząc zwrot: pchanie rączki wyciągu w dół). Jest to jedno z najlepiej rozpoznawalnych ćwiczeń dla tricepsów. Tymczasem przyciąganie drążka wyciągu górnego do bioder jest ćwiczeniem [...]
Naukowcy do dzisiaj nie wiedzą, czy kortyzol jest sprawcą insulinooporności, czy może podniesione stężenie insuliny i kortyzolu występuje wtórnie do otyłości. Niemniej w badaniu pochodzącym jeszcze z 1982 r. zasugerowano, iż kortyzol w bezpośredni sposób hamuje działanie insuliny w ustroju człowieka, prawdopodobnie wpływające na powiązany z nią [...]
Spośród 20 aminokwasów dostarczanych do organizmu z dietą l-tyrozyna jest jednym z najbardziej wyróżniających się. Tyrozynę wykorzystują grzyby, rośliny, bezkręgowce, a także gady, płazy, ptaki i ssaki. Pełni pewną bardzo ważną funkcję biochemiczną, która rzutuje na funkcjonowanie układu nerwowego. Współtworzy szlaki sygnalizacyjne, które [...]
Arginina jest jednym z ciekawszych aminokwasów wchodzącym w skład popularnej kreatyny (obok glicyny i metioniny). Arginina jest klasyfikowana jako aminokwas częściowo niezbędny, za niezbędne w pożywieniu, w postaci odżywek i suplementów uznaje się np. BCAA, czyli aminokwasy rozgałęzione (izoleucyna, leucyna, walina), wspomnianą metioninę, [...]
Wiele osób uważa, że aby zbudować doskonałą sylwetkę trzeba jedynie odpowiednio trenować. Niektórzy są też przekonani, że wystarczy wziąć odpowiednie “suplementy” i będzie “samo rosło”. Oczywiście trening jest niezbędny przy budowaniu mięśni, ale odżywianie jest równie ważnym czynnikiem, jak i nie ważniejszym w całym tym [...]
Akupunktura wywodzi się z tradycyjnej medycyny chińskiej i obejmuje całościowe podejście do dobrostanu zdrowotnego ciała. Oznacza to, że celem stosowania igieł nie jest działanie miejscowe, a holistyczne, mające na celu przywrócenie równowagi energetycznej w organizmie. Łagodzi stany zapalne Dolegliwości bólowe nasilają stany zapalne. Powstaje [...]