[...] zastanawiam się jaka jest różnica w stosowaniu oleju kokosowego do smażenia zamiast np. oleju rzepakowego. (Czy aby tłuszcz nie straci na jakości?) olej kokosowy to głównie nasycone kwasy tłuszczowe, które nie ulegają rozerwaniu podczas smażenia i dlatego nadają się obróbki, olej rzepakowy głównie nierafinowany to jednonienasycone kwasy i [...]
[...] uważa, że składniki, które możemy znaleźć w tak zwanej zdrowej żywności, czyli między innymi: cukier bogaty w fruktozę (syrop kukurydziany), uwodorniony olej (zawierający nasycone kwasy tłuszczowe), przyczyniają się do wzrostu nadwagi. Lista największych oszustw dietetycznych Jeśli uwielbiasz jogurty, uważaj na te z dodatkami. Jak się okazuje [...]
[...] mi odpowiedzieć jednak, dlaczego ponad 15g tłuszczu w posiłku węglowodanowym to złe rozwiązanie? Mam rozumieć, że łatwo odłoży mi się to w postaci tkanki tłuszczowej? Czyli nasycone kwasy tłuszczowe są absolutnie be?(kazałeś odrzucić ser żółty) Wiesz, jestem na garnuszku rodziców w gruncie rzeczy i nie zawsze w domu jest chude mięso albo ryba [...]
[...] Do zjadania 100 gram dziennie zamiast innych tłuszczy się nie nadaje, bo ma za dużo kwasu mirystynowego i palmitynowego. Ale to samo tyczy się oliwy; solo też nie jest zbyt zdrowa. Poza tym kokos to niemal wyłącznie nasycone kwasy tłuszczowe, a oleje roślinne to jedno- i wielonienasycone. Zmieniony przez - Pandarek w dniu 2012-05-04 21:01:26
[...] przede wszystkim ze względu na smak posiłków, NNKT i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Co jemy? Tłuszcze z produktów będących źródłem białka (tutaj trzeba zadbać o nasycone kwasy tłuszczowe). Nie powinno się próbować ograniczać nasyconych do zera! Oliwa z oliwek extra virgin powinna znależć się obowiązkowo w tej diecie(neutralne [...]
Najlepiej do smażenia nadają się tłuszcze zasobne w nasycone kwasy tłuszczowe i zarazem ubogie w kwasy wielonienasycone. Do takich tłuszczów należą przede wszystkim olej kokosowy oraz masło klarowane, ale dobrym wyborem okazują się także: smalec i oliwa z oliwek.
[...] 450ml wody, mleka lub soku Wartość odżywcza W 100 g Wartość energetyczna 1609kJ / 385kcal Białko 33,3 g Węglowodany 55,5 g W tym cukry 3,3 g Tłuszcz 3,3 g W tym nasycone kwasy tłuszczowe 1,67 g Błonnik pokarmowy 0 g Sód 0,1 g Aminokwasy rozgałęzione BCAA* 6 g Kwasy tłuszczowe Omega-3 1,67g L-Alanina 1594 mg L-Arginina 739 mg [...]
W czym przeszkadzać? Przecież musisz je dostarczać w diecie, nie mniej niż inne kwasy tłuszczowe. http://potreningu.pl/articles/3516/nasycone-kwasy-tluszczowe--bac-sie-czy-nie
[...] na sniadanie, do tego czesto dwa zoltka. Ale ogolnie masz racje ze zoltko to bogactwo protein, vitamin, kwasy tluszczowych i cholesterolu. Niestety to wlasnie cholesterol i nasycone kwasy tluszczowe powoduja ze nie mozemy zanadto folgowac sobie w sporzywaniu zoltek, pomimo ze zawarta w zoltku lecytyna jest znakomitym emulgatorem. Chodzi o to ze [...]
[...] przede wszystkim ze względu na smak posiłków, NNKT i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Co jemy? Tłuszcze z produktów będących źródłem białka (tutaj zadbacie o nasycone kwasy tłuszczowe). Nie powinniście próbować ograniczać nasyconych do zera! Oliwa z oliwek extra virgin powinna znależć się obowiązkowo w tej diecie(neutralne [...]
[...] wspominałem wcześniej spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych nie jest jakoś szczególnie ograniczane, a mimo wszystko zmiany w profilu lipidowym są korzystne, być może nasycone kwasy tłuszczowe nie mają tak negatywnego wpływu na zdrowie, gdy spożycie węglowodanów jest bardzo niskie i/lub stosowana dieta prowadzi do ubytku masy ciała. Bo [...]
[...] od sposobu żywienie. Zmiany rodzaju spożywanego tłuszczu mają wpływ na skład kwasów tłuszczowych w tkance tłuszczowej. W produktach zwierzęcych również nie występują same nasycone kwasy tłuszczowe, nawet boczek i słonina to bardzo dobre źródła jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i zawierają ich więcej niż nasyconych kwasów tłuszczowych. [...]
A cholina skutkuje tym, że nasycone kwasy tłuszczowe nie powodują odkładania się cholesterolu na ścianach naczyń krwionośnych. Ale co z tym rzekomym wpływem jajek na spadek płodności?
Składniki skrobia ziemniaczana, suszone ziemniaki, nasiona czarnuszki 3%, sól morska. Wartości odżywcze w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 1587 kJ/375 kcal Tłuszcz: 2,9 g, - w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,6 g Węglowodany: 83,4 g - w tym cukry: 1,5 g Błonnik: 3,9 g Białko: 1,8 g Sól: 2,15 g
Nasycone? To znaczy? Spożywam tylko lniany i oliwę. a jak je spożywać na 6 posiłków 3x lniany 3x oliwa? Uzupełnij dietę w nasycone kwasy tłuszczowe. Ich brak w dłuższej perspektywie czasu może spowodować np zaburzenia gospodarki hormonalnej organizmu.
[...] przede wszystkim ze względu na smak posiłków, NNKT i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Co jemy? Tłuszcze z produktów będących źródłem białka (tutaj zadbacie o nasycone kwasy tłuszczowe). Nie powinniście próbować ograniczać nasyconych do zera! Oliwa z oliwek extra virgin powinna znależć się obowiązkowo w tej diecie(neutralne [...]
[...] kaloryczność swojej diety o 10 do ponad 30%. Chude mięso warto wybierać również dlatego, że zawiera ono znacznie mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, niż mięso tłuste. A nasycone kwasy tłuszczowe są składnikiem diety, który w największym stopniu podwyższa poziom cholesterolu we krwi i zwiększa krzepliwość krwi zwiększając w ten sposób [...]
[...] rodzaj białka pokarmowego ma tendencje do podnoszenia we krwi poziomu cholesterolu i wzrost produkcji cholesterolu przez organizm. Przyczyną tego stanu są tłuszcze bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, które odpowiedzialne są m.in. za produkcję złego cholesterolu, produkty bogate w białko zwierzęce często są nośnikami różnych składników [...]