[...] twierdzą, iż takie postępowanie nie ma sensu, o ile ktoś nie musi wykluczyć tego składnika z jadłospisu. Produkty wolne od glutenu są wielokrotnie droższe i ubogie w mikroskładniki, błonnik. Ponadto mogą prowadzić do zaburzeń stężenia cukru we krwi, zaburzeń lipidowych i zwiększać ryzyko sercowo-naczyniowe. A ja nie lubię, nie mogę, nie [...]
W naszym społeczeństwie z roku na rok następuje zwiększenie spożycia alkoholu. Jest w tym duża wina naszego zabieganego i pełnego stresów, stylu życia. Już w roku 2000 w Stanach Zjednoczonych raportowano, że z powodu nadmiernego spożycia alkoholu około 1,5 mln Amerykanów poszukiwał o specjalistycznej pomocy zarówno medycznej, jak i [...]
[...] Jednak, jak wcześniej wspominałem, możemy poprosić o pomoc na forum bądź skorzystać z pomocy ekspertów. Mikroskładniki Bardzo ważne, oprócz makroskładników, są mikroskładniki - czyli witaminy i minerały. Mają one całą gamę właściwości - utrzymują organizm w homeostazie, poprawiają nasze samopoczucie, jakość naszej skóry, jakość [...]
Patrząc kilkanaście lat wstecz, chyba nikt nie spodziewał się, że suplementy diety staną się tak popularne. Jeśli spojrzymy na dane statystyczne, okaże się, że rynek suplementów diety w Polsce w roku 2011 był wart 2,93 mld złotych. Jednak już w ubiegłym roku ta wartość wzrosła do ponad 5(!) mld złotych. Do ww. najczęściej występujących niedoborów [...]
Wielu z Was często musi (i chce) godzić dwie zupełnie odmienne aktywności ruchowe. Po części wynika to z chęci bycia aktywną osobą, po części jest to wymóg dyscypliny sportowej, którą się uprawia. Trzeba nieźle wysilić wyobraźnię, aby wymienić sport, którego uprawianie nie skorzysta na tym, że trenujecie swoje mięśnie na siłowni. Oczywiście nie [...]
[...] bardzo trudno uzyskać efektów. Co więcej, diety te gwarantują spore niedobory witamin i odpowiednich składników odżywczych. Nie da się zaspokoić zapotrzebowania na makro- i mikroskładniki jedząc tak mało, co może powodować wielorakie dolegliwości związane z brakiem witamin i składników mineralnych, począwszy od lekkich, takich jak skurcze przez [...]
Czas diety redukcyjnej jest okresem bardzo trudnym, dla każdej osoby pragnącej zredukować ilość tkanki tłuszczowej. Ciągle musimy zmagać się z głodem, pokusami - jakże łatwiej byłoby przeprowadzać redukcję, żyjąc w pustelni, gdzie nie bylibyśmy kuszeni zapachami ulubionych potraw i widokiem rodziny pałaszującej swoje przysmaki - mamy problem z [...]
Większości osób, gdy wspomni się o diecie czy ćwiczeniach, pierwsze co przychodzi na myśl, to odchudzanie. Jednak dieta i treningi są związane nie tylko procesem redukcji, ale również budowania i utrzymanie masy mięśniowej, które wbrew pozorom, mogą być dużo trudniejsze niż odchudzanie. Podsumowanie Aby zbudować ładną sylwetkę, warto mądrze [...]
[...] warto uzupełnić naszą suplementację o kompleks witamin i minerałów, który powinien być bazą każdej diety. Zazwyczaj dieta jest uboga w warzywa i co gorsza, warzywa są coraz bardziej jałowe pod względem mikroskładników. Nawet jeżeli spożywamy ich sporo, nie zawsze pozwalają nam na pokrycie dziennego zapotrzebowania na mikroskładniki.
Na początku chciałbym stwierdzić, że trudno jest odpowiedzieć jednym „szablonem” dla każdego. Tak jak bowiem każdy z nas ma (nieco) inne zapotrzebowanie na makro- i mikroelementy, tak też dieta niezależnie od tego, czy ketogeniczna, czy nie, będzie dostarczała ich w zupełnie różnych ilościach. Dzisiaj skupię się bardziej na podstawach [...]
Czy rzeczywiście makroskładniki, ich skrupulatne wyliczanie i przestrzeganie to klucz do sukcesu, zdrowia i dobrego samopoczucia? Dobry wygląd i dobre samopoczucie nie są tym samym i nie muszą iść w parze. Różnica między nimi to coś więcej niż liczba makroskładników. Fast-foody, ciasteczka i ciasta nie są najlepszym źródłem minerałów, witamin, [...]
[...] dawką a poziomem ochrony, szczególnie w przypadku raka okrężnicy, likopen nie wiązał się z ryzykiem raka jelita grubego Dane te potwierdzają tezę, że dieta zawierająca mikroskładniki pokarmowe uczestniczące w procesie metylacji DNA (foliany, metionina oraz witaminy B6 i B12) oraz niektóre związki o właściwościach przeciwutleniających [...]
[...] chodzi o źródła białka, to dieta powinna bazować na wielu rodzajach owoców i warzyw tak, aby zapewnić pokrycie wszystkich potrzeb Waszego organizmu zarówno na makro-, jak i mikroskładniki) a naddatek kaloryczny, który prowadzi do polepszenia środowiska anabolicznego, proponuję spożywać tylko w dni treningowe. W ten prosty sposób znacznie [...]
[...] do głowy: Super, wykorzystam to, aby było mi łatwiej w redukcji... W aspekcie tłumienia głodu/braku apetytu podczas stosowania diety roślinnej wybijają się głównie dwa mikroskładniki: cynk i witamina B12. W przypadku obu brak apetytu jest jednym z objawów, który powinien wzbudzić czujność, czy przypadkiem nie następuje deficyt ich [...]
[...] może prowadzić do upośledzenia rozwoju płodu ze względu na ograniczenia składników odżywczych, zmiany funkcji łożyska i modyfikacje epigenetyczne w genomie płodu. Makro- i mikroskładniki odżywcze mogą bezpośrednio wpływać na DNA, a także na sposób docierania do dziecka poprzez łożysko. Wszystko zatem zależy od tego, czy odżywianie matki jest [...]
Witaminy z grupy B to mikroskładniki pokarmowe, które spełniają najdokładniej pierwotną definicję witamin – amin niezbędnych do życia. Ich cechami charakterystycznymi są: obecność w cząsteczce atomu azotu oraz współpraca z enzymami w procesach katalitycznych.
[...] tworzenie się kości. Potas to minerał pełniący funkcję elektrolitu w organizmie. Pomaga między innymi w utrzymaniu optymalnego poziomu płynów w organizmie, ciśnienia krwi i ruchu mięśni. Oba mikroskładniki mogą mieć wpływ na zdrowie kości i serca, i oba możemy znaleźć w różnych warzywach, owocach, roślinach strączkowych, nabiale i mięsie.
W badaniu przedstawiono strategię dotyczącą diety i ćwiczeń światowej klasy kulturysty podczas 8-tygodniowego okresu przedstartowego. Odnotowano zapisy dotyczące diety, utrzymywano codziennie, mierzono poziom tkanki tłuszczowej, spoczynkowy metabolizm (RMR), VO2max, stężenie lipidów we krwi i enzymy wątrobowe. Na przełomie lat 80. i 90. XX wieku [...]
[...] funkcji naszego organizmu. No i właśnie w soi, tak samo, jak w innych warzywach strączkowych, znajdujemy tę najwartościowszą formę błonnika. Izoflawony Izoflawony to mikroskładniki pokarmowe z grupy flawonoidów. Pobierane z pożywienia flawonoidy są nam w pierwszej kolejności niezbędne do utrzymania prawidłowego stanu naczyń krwionośnych. [...]
Witam Was koledzy chcę powrócić na siłownię jak najszybciej po długiej przerwie. Wyliczyłem sobie dzienne zapotrzebowanie lecz nie wiem czy dobrze proszę was o sprawdzenie :) Pozdrawiam Moje Zapotrzebowanie Kaloryczne : 78 x 24 = 1872(BRM) 1872 x 1,2 = 2246,4 (BMR)( dzienne zapotrzebowanie ) Mikroskładniki: Białko: 2g x 78 = 156g 156g x 4kcal = [...]