[...] nią często osoby unikające zbóż, a zwłaszcza pszenicy. Mąka migdałowa charakteryzuje się niską zawartością węglowodanów, bogactwem składników odżywczych i lekko słodkawym posmakiem. Spożywanie mąki migdałowej może przynosić wiele korzyści zdrowotnych. Jak korzystać z mąki migdałowej? Mąka migdałowa świetnie sprawdza się w wypiekach. W większości [...]
Mąka kokosowa stosunkowo niedawno zaczęła być częściej spotykanym produktem w naszej kuchni. Wcześniej nie była zbyt popularnym składnikiem naszych wypieków, z wielu względów. Między innymi dlatego, iż była dość droga, trudno dostępna, ale też nie wiadomo było jak jej używać, gdyż jak wiadomo, mąka kokosowa, mimo podobnej faktury do mąki pszennej, [...]
W czasie weekendu chętniej sięgamy po alkohol, słodycze, niezdrowe przekąski i fast food. Stosunkowo często wybór pada na pizzę. Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez tego pieczonego w piecu, drożdżowego placka posmarowanego pomidorowym sosem i posypanego tartą mozzarellą. Jak dużo kalorii ma pizza i co w sobie kryje? Czy pizza może stanowić [...]
[...] rogi krowy, wykonuje się go z ciasta w kształcie trójkąta, które później się zawija. Wypieka się go tak, aby skórka była lekko zarumieniona. Często na wierzchu posypany jest makiem, sezamem, ale też innymi ziarnami. Spotkać też można takie, które posypane są słodką kruszonką. Bywają puste w środku, ale można zakupić również takie z nadzieniem, [...]
[...] mg wapnia na 100 g, mimo wszystko istnieją produkty, które sprawiają, że spożywanie ich umożliwia nam zaspokojenie zapotrzebowania na wapń w organizmie. Tymi produktami są: mak - prawie 1300 mg wapnia na 100 g nasiona chia - w 100 g produktu znajduje się go około 630 mg sardynki - około 330 mg wapnia na 100 g migdały - około 230 mg wapnia na 100 [...]
[...] przesłanki ku zastąpieniu mąki pszennej, czy to po prostu chęć zmian w kuchni i wypróbowania nowości, warto wiedzieć, czym zastąpić mąkę pszenną, bez potrzeby rezygnacji ze smaku ulubionych wypieków. Mąka jaglana Mąkę jaglaną uzyskuje się z ziaren prosa bogatego w składniki odżywcze. Można zastąpić nią mąkę pszenną w naleśnikach oraz domowej [...]
[...] żaden gość na imprezie. Skład placków do tortilli Niestety prócz mąki i wody oraz przypraw producenci dodają wielu specyfików, by utrzymać wilgoć placków, przydatność oraz smak i konsystencję. Najczęściej spotykane dodatki to: tłuszcze, stabilizatory, substancje spulchniające, cukier, glukoza, substancje konserwujące, polepszacze smaku i mnóstwo [...]
[...] bóle i zawroty głowy, niedokrwistość, zaburzenie rytmu serca, może objawiać się też suchością w ustach, pieczeniem gardła i języka, pojawić się może też brak czucia smaku, w tragicznych wypadkach dochodzi nawet do ślepoty. Zalecenia RDA na witaminę B12 (dla dorosłej osoby) wynosi 2,4mcg/doba. Żelazo Niedostateczna wiedza na temat diety [...]
Życie nastolatki w obecnych czasach nie jest proste, otaczające ją w mediach i na portalach społecznościowych obrazy młodych, zgrabnych i wysportowanych kobiet oraz presja społeczna idealnej sylwetki sprawiają, że wiele dziewcząt zaczyna swoją przygodę z dietą oraz aktywnością fizyczną. Na zakończenie Bardzo ważnym elementem redukcji młodych [...]
Cynk należy do pierwiastków śladowych o kluczowym znaczeniu. Pełni wiele podstawowych funkcji w organizmie. Bierze udział w metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów, a także w syntezie i degradacji kwasów nukleinowych. Cynk odgrywa rolę w regeneracji naskórka, odpowiedzi immunologicznej, powstawaniu i różnicowaniu się komórek krwi. [...]
[...] osób, szczególnie będących na diecie high carb, gdzie węglowodany są głównym źródłem energii, oprócz ryżu, kasz czy ziemniaków, jednym z głównych źródeł węglowodanów są makarony. Jakościowo nieznacznie ustępują one wyżej wymienionym produktom, ale w urozmaiconej diecie i dla nich znajdzie się miejsce. Zestawienie porównawcze popularnych [...]
[...] za to terapie zdrowotne oparte o rozmaite zioła. Ironia tej sytuacji jest oczywista, gdyż substancje zawarte w ziołach to także są związki chemiczne, wywierające efekty farmakokinetyczne i farmakodynamiczne. Wiele leków powstało wskutek syntezy substancji, która pierwotnie występowała w tylko w ziołach lub w innych rodzajach roślin. Czy [...]
Z wiekiem zmieniają się potrzeby Twojego organizmu - zaczynasz tracić masę kostną i mięśniową, spada tempo metabolizmu, utrzymanie prawidłowej masy ciała staje się trudniejsze, a ryzyko rozwoju chorób przewlekłych rośnie. Co prawda starzenie się organizmu jest nieuniknione i jak dotąd nie wynaleziono na to antidotum, jest jednak wiele rzeczy, [...]
Szukając w codziennej diecie słodkiego smaku, nie trzeba się zwracać ku produktom wysokoprzetworzonym, ubogim w błonnik, a bogatym w cukier i przetworzone tłuszcze oraz sól. Zdecydowanie lepiej dla zdrowia będzie sięgnąć po produkty, których skład odżywczy sprzyja uczuciu sytości, a jednocześnie również regulacji stanu odżywienia. Od stosunkowo [...]
[...] pod pierzynką – porcja 50 g: 180 kcal Ryba po grecku – porcja 100 g: 150 kcal Szklanka kompotu z suszu – 200 kcal Dwa kieliszki czerwonego wina 100 ml: 140 kcal Kawałek makowca – 50 g: 170 kcal Kawałek sernika – 50 g: 165 kcal Suma: 1985 kcal Podsumowując Nie popadajmy w paranoję. Święta nie są po to, by wszystkiego sobie odmawiać. Z drugiej [...]
Większość z nas nie dba o zdrowie swoich kości, dopóki nie doświadczy przykrych skutków np. rozwijającej się osteoporozy. Dzięki mocnym kościom jesteśmy sprawni i możemy się bez problemu poruszać. Kiedy Twoje kości są osłabione, wystarczy niewielkie uderzenie, aby doznać poważnego urazu. Podsumowanie Joga przynosi wiele korzyści dla naszego [...]
Istnieje wiele powodów, dla których potrzebujesz wapnia w swojej diecie. Większość ludzi zdaje sobie sprawę, że wapń jest ważny dla zdrowia kości i zapobiegania osteoporozie. Jednak wapń odgrywa również inne kluczowe role w utrzymaniu Twojego zdrowia. Podsumowanie Wapń dostarczany wraz z dietą ma kluczowe znaczenie nie tylko dla zdrowych kości, [...]