Suplementacja kwasem ALA w świecie sportu zazwyczaj wykorzystywana jest jako element wsparcia cyklu kreatynowego, m.in. aby podnieść efektywność działania kreatyny. Dodatkowo jej właściwości wpływające na wrażliwość tkanek na działanie insuliny sprawiają, że suplement znalazł swoje zastosowanie podczas cykli odchudzających, jako element wsparcia [...]
[...] zdaje sobie sprawę, że walcząc z nadmiarem wolnych rodników, powinniśmy sięgać m.in. po antyoksydanty. Takim sztandarowym antyoksydantem, nazywanym często uniwersalnym, jest kwas alfa-liponowy - w skrócie ALA. Ten wytwarzany w naszym ciele, ale także przez wszystkie zwierzęta i rośliny, kwas, wykorzystywany jest w wielu miejscach przez nasz [...]
Dieta roślinna zyskuje coraz większe grono zwolenników. Produkty są bogate w składniki odżywcze, takie, których nie znajdziemy w pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Modna staje się całkowita rezygnacja z produktów odzwierzęcych i przejście na wegetarianizm. Zainteresowanie weganizmem zaczęło wzrastać pod koniec 2010 roku i od tego czasu nieustannie [...]
Uprawianie sportu amatorskiego czy też zawodowego wiąże się zazwyczaj z jednym powtarzanym schematem, który dotyczy przeciążenia stawów. Dość często w rozmowie z osobami na siłowni słyszę, że boli ich ramię, kolano, grzbiet, a wszystko to powiązane jest ze stawami i ich problemami ruchowymi, które głównie dotyczą samej ich struktury. 6. Mimikery [...]
[...] smak daje nam poczucie szczęścia. Zdrowa żywność zawiera pewne składniki odżywcze, które mogą mieć dość trwały wpływ na Twoje samopoczucie. Są to magnez, cynk, witamina D, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz tryptofan. Przyjrzyjmy im się bliżej. Tryptofan Tryptofan jest niezbędnym aminokwasem EAA. Oznacza to, że organizm go potrzebuje, ale nie może [...]
[...] i nadwagą. Spirulina Spirulina to rodzaj szmaragdowoniebieskiej algi, która jest niezwykle bogata w substancje odżywcze. Wyróżnia ją przede wszystkim wysokie stężenie kwasu gamma-linolenowego (GLA). GLA to substancja, która działa przeciwzapalnie i wzmacniająco na układ immunologiczny. Badania wykazały, że spirulina zmniejsza stan zapalny, [...]
[...] witaminy, jak i minerały, związki roślinne i ekstrakty, suplementy posiadające skoncentrowane źródła tłuszczów np. omega 3, błonniki, probiotyki, jak i prebiotyki oraz aminokwasy. Są to podstawowe produkty, które najczęściej spotykane są w dietach sportowców. Drugim podziałem jest podział poszczególnych suplementów pod względem ich [...]
Problemy z gospodarką cukrowa naszego organizmu są znaczącym czynnikiem, który działa na niekorzyść naszego zdrowia i naszej wagi. Na szczęście istnieje wiele suplementów, które skutecznie pomagają kontrolować glikemię, co przekłada się na poprawę zdrowia organizmu. Magnez Ostatnia substancja na naszej liście to popularny magnez. Znaczące [...]
[...] diecie. Ich regularne spożywanie sprzyjać będzie utrzymaniu pełni zdrowia i szczupłej sylwetki. Dlaczego waśnie te produkty? Komosa ryżowa Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, dzięki czemu jest białkiem pełnowartościowym i świetnie sprawdza się u osób eliminujących produkty odzwierzęce. Jest także doskonałym źródłem witamin z grupy B, [...]
[...] co przyczyni się do korzystniejszych zmian w naszym metabolizmie. Substancje, jakie możemy wykorzystać to: cynamon w formie proszku lub ekstraktu ocet jabłkowy morwa biała kwasy tłuszczowe omega 3 gymnema sylvestre kwas ALA chrom. Pierwszy zastój Gdy dopadnie nas pierwszy zastój, a modyfikacje diety i treningu zostały już wcześniej wdrożone, to [...]
[...] redukcji i koniecznością powrotu na wyższy poziom kaloryczny, jak i zredukowaniem ilości treningów. Dodatkowo mieszankę stymulantów uzupełniamy o: l-tyrozynę ALC piperynę kwas ALA berberynę. Wyżej wymienione komponenty mają na celu wspomagać gospodarkę cukrową, poprzez zwiększenie wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Tego typu działanie [...]
Pojawienie się na rynku suplementów bazujących na kreatynie sprawiło, że efektywność treningowa sportowców znacznie wzrosła, jak i możliwości przyrostów tkanki mięśniowej czy też przyrostów siły uległy znacznej poprawie. Nie ulega wątpliwości, że jest to suplement, który wprowadził rewolucję na rynku, jak i otworzył szereg możliwości, które [...]
W ostatnich dziesięcioleciach byliśmy świadkami nagonki na kwasy tłuszczowe i promowania węglowodanów, jako „idealnego śniadania”, czemu towarzyszyło stworzenie „piramidy idealnego żywienia”. Trend odwrócił się w latach 90. XX wieku i na początku XXI wieku. Odnotowano zmniejszenie: liczby zgonów o 20% zgonów z powodów sercowo-naczyniowych o 30% [...]
[...] trzeba zachować zdrowy umiar. Nowsze meta-analizy badań randomizowanych oraz kohortowych wykazały, albo brak związku albo znikome ryzyko związane ze spożywaniem nasyconych kwasów tłuszczowych i ogólną śmiertelnością oraz występowaniem zdarzeń sercowo-naczyniowych. Obserwacje trwały od 5 do 23 lat i dotyczyły 347,747 osób. Wśród tej grupy u 11 [...]
[...] to bardzo ważne zjawisko z punktu widzenia odchudzania, gdyż organizm jest w stanie wykorzystać tłuszcz na potrzeby energetyczne, dopiero gdy jest on rozłożony do wolnych kwasów tłuszczowych i glicerolu. Dlatego też, oprócz samego efektu termogenicznego ważne jest, aby suplement posiadał substancje działające lipolitycznie. Chrom, jako [...]
Temat aminokwasów jest bardzo rozległy i nadaje się do prac mających objętość pracy habilitacyjnej. Niemniej postaram się przedstawić w skrócie najważniejsze informacje z tej dziedziny. Aminokwasy są elementarnymi cegiełkami białka, zarówno enzymatycznego, jak i nieenzymatycznego, jak również prekursorami wielu kluczowych związków. Czy wszystkie [...]
Odchudzanie powinno interesować nawet połowę populacji niektórych krajów. W Polsce sytuacja wcale nie jest lepsza. Zgromadzony tłuszcz to nie jest tylko problem wizualny, ale przede wszystkim sprzyja poważnym chorobom, szczególnie jeśli występuje w głębszych warstwach w tułowiu. Tego rodzaju tkanka jest aktywna metabolicznie, sprzyja powstawaniu [...]
[...] spożycie błonnika pokarmowego są głównymi czynnikami choroby wieńcowej (CHD). Ta sugestia została szybko przyćmiona przez przekonanie, że to nadmiarowe spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych (SFA; saturated fatty acids) jest kluczowym czynnikiem wpływającym na chorobę serca. Ten pogląd przeważał od około 1974 do 2014 roku. Niestety, gdzie leży [...]
Od wielu lat, zarówno źródła naukowe, jak i popularne rozpisują się o pozytywnym wpływie kwasów omega-3 na nasze zdrowie. Dlaczego zatem tak się dzieje, że skoro są one tak cenne, tak mało osób dba o zapewnienie regularnego, właściwego poziomu spożycia kwasów omega-3? Mówiąc inaczej, nikt ze sportowców nie zaliczał się do grupy potencjalnie [...]
[...] działania prozdrowotne. Chociaż nie wszystkie mechanizmy stojące za tym są dobrze poznane, to jednak w dietach typu zachodniego, które powszechne są nie tylko na Zachodzie, kwasów omega-3 jest zazwyczaj zbyt mało. OMEGA 3 + D3 to doskonałe rozwiązanie dla każdego, kto unika ryb i owoców morza, bowiem zarówno EPA i DHA, jak i witamina D3 są [...]