[...] kancerogenezie, cukrzycy i innym niekorzystnym zmianom w ustroju (oraz długofalowo skraca życie). Jakie są źródła węglowodanów? Ryż brązowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Dla osób chcących oszczędzić trochę pieniędzy sprawdzi się klasyczny ryż biały czy zwykły makaron (mają one mniej korzystny wpływ na [...]
[...] kg masy ciała, węglowodany złożone (przy zaburzeniach glikemii do godziny 13:00 -14:00, później posiłki białkowo-tłuszczowe), np. ryż brązowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Taka ilość węglowodanów, aby zmieścić się w bilansie energii (rozpiętość wynosi od 4 do 10 g węglowodanów na kg masy ciała). [...]
Po treningu siłowym następuje kluczowy czas ważny dla odbudowy mięśni. Wbrew obiegowym opiniom wchłanianie składników pokarmowych po intensywnym treningu jest znacząco zahamowane, dlatego nie ma znaczenia, czy rzucisz się na worki z ryżem i kurczaka jeszcze przed wyjściem z klubu czy dopiero po przyjeździe do domu. Niestety klasyczne jedzenie w [...]
Węglowodany są jednym z głównych składników diet kulturystycznych. Istnieją naukowcy, którzy kwestionują sensowność tego założenia, jednak czy słusznie? Z pewnością węglowodany są jednym z tańszych źródeł energii. Najdroższym składnikiem diety kulturysty są wysokiej jakości proteiny oraz tłuszcze (np. awokado, migdały, orzechy, nasiona, tłuszcz [...]
[...] dostarcza aż 4.5 g soli, z kolei podwójny McRoyal pikantny 3.1 g. Jakie są najlepsze źródła węglowodanów? Ryż biały i brązowy, makaron klasyczny i razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Z pewnością możesz wzbogacić swoją dietę o porcje węglowodanów pochodzących ze świeżych owoców i warzyw, jednak z reguły nie warto [...]
[...] migdały, olej kokosowy, kwasy omega-3 (suplement diety), jajka, MCT); ogółem 1-1.2 g na kg masy ciała węglowodany złożone np. ryż brążowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Uwaga: przy zaburzeniach glikemii węglowodany wg badań warto stosować do godziny 13:00 -14:00, później posiłki białkowo-tłuszczowe [...]
[...] co najmniej 6-8 h snu, niektórzy będą musieli spać dłużej, niż inni. Regeneracja również zależy od diety – należy zadbać o odpowiednią podaż węglowodanów złożonych (makaron, kasza gryczana/jaglana, ryż brązowy), zdrowych tłuszczy (np. oliwa z oliwek, orzechy, migdały, olej kokosowy, ryby) oraz białka (chude mięso), czy w końcu warzyw; szczegółowe [...]
[...] konkretnej diety, to owszem, jest to możliwe, ale bywa trudne i wiąże się z wieloma zagrożeniami. Najlepsze źródła węglowodanów Ryż brązowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Dla osób chcących oszczędzić trochę pieniędzy sprawdzi się klasyczny ryż biały lub zwykły makaron. Z pewnością możesz wzbogacić swoją [...]
Białka serwatkowe są cennym elementem diety sportowca, wpływają na system immunologiczny, przyrost masy mięśniowej, regenerację, a nawet samopoczucie. Niestety krąży na ich temat dużo nieprawdziwych informacji. Czy białko szkodzi nerkom i wątrobie? Nerkom i wątrobie szkodzą diuretyki, sterydy anaboliczno-androgenne, preparaty SARM, ibuprofen i [...]
Otyłość to przewlekły stan nadmiernej akumulacji tłuszczu w organizmie, wywołujący poważne problemy zdrowotne. Wśród tych problemów wymienia się najważniejsze śmiercionośne choroby obecnych czasów, czyli sercowo-naczyniowe i nowotworowe. Nadmierna masa ciała ma także negatywne skutki psychologiczne, takie jak depresja, czy niska odporność na [...]
[...] że nieco zmniejszysz ilość szkodliwych dla zdrowia produktów, skoro większości z nich w ogóle nie powinno być w menu? Zamiast nich powinny występować np. ryż brązowy, kasza gryczana, kasza jaglana, makaron razowy, warzywa, owoce, zdrowe tłuszcze (awokado, olej lniany, olej rzepakowy, oliwa z oliwek), chude mięso i ryby. Podobnie jest z [...]
Bezpieczna redukcja nadmiaru tkanki tłuszczowej u nastolatków Redukcja tkanki tłuszczowej jest procesem, który polega na tym, aby zmusić ciało do pozbycia się zmagazynowanej energii. Efekt ten można osiągnąć poprzez odpowiednie odżywianie i aktywność fizyczną. Pisząc w uproszczeniu: musimy dostarczać mniej kalorii niż wydatkujemy w ciągu dnia [...]
Potas należy do podstawowych jonów wpływających np. na gospodarkę wodno-elektrolitową. Jest jednym z głównych składników (oprócz witaminy d i magnezu) odżywczych w zachodniej diecie, którego jest za mało zgodnie z wytycznymi dietetycznymi z 2010 r. Podsumowanie Właściwa podaż potasu ma związek z występowaniem osteoporozy (obniża ryzyko spadku [...]
[...] go więcej. Spożywaj wysokobiałkowe produkty węglowodanowe, takie jak wspomniana wcześniej komosa ryżowa, makaron z czerwonej soczewicy, makaron z ciecierzycy, amarantus czy kasza gryczana. Dzięki temu zwiększysz zawartość białka w posiłku. Kupuj łatwe w przygotowaniu źródła białka Jeśli masz trudności ze zjedzeniem odpowiedniej ilości białka w [...]
Witamina C ostatnio przeżywa swój renesans jako substancja o wszechstronnych walorach prozdrowotnych. Chociaż znaczna część, przypisywanych jej obiegowo właściwości jest mocno przesadzona, a sugerowane dawki wielokrotnie niekiedy przekraczają zapotrzebowanie organizmu, to trzeba przyznać, że związek ten pełni liczne oraz ważne funkcje w ustroju i [...]
Trenujesz już jakiś czas i masz wrażenie, że im więcej wiesz, tym tak naprawdę mniej, bo ciągle otwierają się przed Tobą nowe zagadnienia? Albo może dopiero chcesz zacząć i nie wiesz, jak, bo zasad dbania o siebie jest tyle, że można się pogubić? Jeśli tak, to poniższy przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! [...]
Życie nastolatki w obecnych czasach nie jest proste, otaczające ją w mediach i na portalach społecznościowych obrazy młodych, zgrabnych i wysportowanych kobiet oraz presja społeczna idealnej sylwetki sprawiają, że wiele dziewcząt zaczyna swoją przygodę z dietą oraz aktywnością fizyczną. Na zakończenie Bardzo ważnym elementem redukcji młodych [...]