Większość świata fitness wyeliminowała ze swojego menu żółtka jaj, pozbawiając się tym samym tego, co w jajkach najbardziej wartościowe. Żółtko stanowi tę część jajka, która niezbędna jest do utrzymania pełni zdrowia, jak również do budowy silnych i dużych mięśni. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak najlepiej wykorzystać pozytywy płynące ze [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru koenzymu Q10, który uznawany jest za składnik witaminopodobny, czyli związek niezbędny do życia, częściowo wytwarzany w naszym organizmie, częściowo zaś uzupełniany z pożywienia. Kwestia witaminy K2 Z uwagi na [...]
Nie ma wątpliwości, że pomidory są jednym z najbardziej wszechstronnych produktów spożywczych. Sprawdzą się w świeżej sałatce, jak i zupie czy sosie do makaronu lub pizzy. Wiele osób mimo wszystko gubi się jak sklasyfikować takiego pomidora. Czy to owoc, czy warzywo? Podsumowanie Czy pomidor to owoc? Tak, pomidor jest owocem, ale traktowany jest [...]
Ochota na zimny napój gazowany, szczególnie w ciepłe, letnie dni, dopada chyba każdego. Problem, a nawet dwa pojawiają się jednak w sytuacji, gdy nie chcemy dostarczyć zbędnych cukrów prostych oraz gdy mamy niewielki fundusz na tego typu zachcianki. W przypadku pierwszego problemu z pomocą przychodzą nam, dostępne w szerokiej gamie produktów, [...]
Witamina C w ostatnich czasach przedstawiana bywa w niezwykle korzystnym świetle. Przypisuje się jej m.in. cudowne właściwości tak w prewencji, jak i w leczeniu wielu chorób. Witaminę C poleca się także sportowcom i osobom aktywnym fizycznie jako sposób na poprawę regeneracji i zmniejszenie niekorzystnego wpływu hormonów stresu na tkankę [...]
Kto nie kocha owoców? Są słodkie, soczyste, pyszne, niskokaloryczne i zdrowe. Nie wszystkie owoce są jednak tak samo dobre i wartościowe oraz tak samo pożądane w diecie redukcyjnej. Właściwie każdy owoc przynosi korzyści zdrowotne, są jednak lepsze i gorsze. Wybieraj zwłaszcza te bogate w błonnik i witaminy, z małą ilością kalorii oraz cukru. [...]
[...] jest prawdopodobnie najbardziej kontrowersyjnym suplementem do stosowania w ciąży i jest często unikana przez kobiety w ciąży i pomijana w suplementach (lub zastępowana beta-karotenem) ze względu na ryzyko działania teratogennego (toksyczne dla płodu). Jednak witamina A odgrywa zasadniczą rolę w embriogenezie (czyli rozwoju zarodka), a ryzyko [...]
Papryka to jędrny, błyszczący i o specyficznym smaku owoc. Zaraz, zaraz… Jak to owoc? Przecież papryka to warzywo… To wcale nie błąd, ponieważ pod względem botanicznym papryka jest owocem (tak samo, jak ogórek, cukinia, awokado). Powstaje ona z kwiatu rośliny i zawiera w swoim wnętrzu nasiona. I to wystarczy, by uznać ją za owoc. Ostre odmiany [...]
[...] białka. Minusy: kiepskie proporcje kwasów tłuszczowych, niestety często pistacje są dodatkowo prażone i dosalane. Orzechy pistacjowe są jedynymi orzechami, które zawierają karotenoidy (luteinę i zeaksantynę). Są to składniki plamki żółtej oraz antyoksydanty, które chronią siatkówkę oka przed uszkodzeniami. W orzechach tych jest spora dawka [...]
[...] kapusty – działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne i przeciwrakowe (zawierają diindolilometan, glucoraphanin) Marchew – działanie antyoksydacyjne, zawiera beta karoten i inne kartenoidy. Jarmuż – ma wpływ na stężenie cholesterolu i tłuszczów, Słodki ziemniak (batat) -zmniejsza uszkodzenia wątroby, zawiera beta karoten i [...]
Każdy z nas, w tym, co wykonuje, chce być lepszy i regularnie poprawiać wyniki. W tym celu odpowiednio modyfikujemy swoje plany treningowe, wdrażamy do naszego życia, czasem nawet egzotyczne, sposoby odżywiania, staramy się zadbać o właściwą regenerację podczas nocnego odpoczynku. Tak jednak czynią też praktycznie wszyscy sportowcy, a przynajmniej [...]
[...] znanym składnikiem tej rośliny jest witamina C. Acerola jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł kwasu askorbinowego i zawiera mnóstwo fitoskładników, takich jak karotenoidy, fenole, antocyjany i flawonoidy. Zidentyfikowano: związki cyjanidyny i pelargonidyny. Zawartość antocyjanów w aceroli jest zależna od jej odmiany. Zawartość [...]
[...] osób, które nie jedzą lub chcą ograniczyć mięso. Jakie są korzyści zdrowotne chlebowca? Jackfruit jest bogatym źródłem witaminy C, która jest nieobecna w mięsie, oraz beta-karotenu, prekursora witaminy A. To właśnie beta-karoten nadaje mu żółto-pomarańczowy kolor. Beta-karoten jest również przeciwutleniaczem o działaniu przeciwzapalnym. [...]
[...] Zawiera całkiem spore ilości nierozpuszczalnego błonnika, a także związków o charakterze antyoksydacyjnym. Szczególne znaczenie posiadają: luteina, zeaksantyna i beta-karoten. Wbrew powszechnej opinii szpinak nie jest bogatym źródłem żelaza. Pamiętajmy, że szpinak zawiera też spore ilości szczawianów, z tego powodu nie należy przesadzać z [...]
Surowe warzywa kojarzymy jako te bardziej wartościowe i odżywcze, w porównaniu do warzyw gotowanych czy pieczonych. To prawda, że gotowanie warzyw w wodzie lub smażenie wpływa na obniżenie wielu wartości odżywczych, zwłaszcza witaminy C. Czy wiesz jednak, że są warzywa i nie tylko warzywa, które oferują więcej korzyści zdrowotnych, gdy spożywasz [...]
Dbając o swoją skórę, sięgasz po różne kosmetyki – od środków myjących, poprzez toniki, serum, peelingi, aż po różnego rodzaju kremy. Jednak wiedz, że niewiele zdziałają, jeśli nie zapewnisz sobie odpowiednich witamin i minerałów. To właśnie one dają skórze piękny i promienny wygląd. Wiele z nich można przyjmować zarówno doustnie (w formie [...]
[...] wegetariańskie zapewniają duże ilości zbóż, roślin strączkowych, orzechów, owoców i warzyw. Są zazwyczaj bogate w węglowodany, kwasy tłuszczowe omega-6, błonnik pokarmowy, karotenoidy, kwas foliowy, witaminę C, witaminę E i magnez. Dostarczają niewiele białka (np. 15%), w tym ze względu na roślinne pochodzenie są to białka niepełnowartościowe [...]
[...] i glikogen. Jednak spirulina to oczywiście nie tylko wysokiej jakości makroskładniki, ale również, a może przede wszystkim, niezwykłe bogactwo mikroskładników. Beta-karoten Wysuszona spirulina w każdym swoim kilogramie zawiera prawie 1700 mg beta-karotenu. Gdy przypomnę, że zapotrzebowanie na witaminę A, którą nasz organizm może sobie z [...]
[...] szansę zachorowania, a patrząc z perspektywy kilku miesięcy, zwiększa odporność na infekcje bakteryjne. Szczególnie istotne są także inne barwniki roślinne, znane jako karotenoidy, np. α- i β-karoten, β-kryptoksantyna, luteina, likopen i zeaksantyna. Do roślin bogatych w karotenoidy należą: jarmuż, szpinak, czerwona papryka, pomidory, [...]
[...] (Kumas, Abbas, Aster). Nadtlenoazotyn powstaje w reakcji, w której biorą udział rodnik ponadtlenkowy (O2–) i tlenek azotu (NO). Zarówno witamina C, jak i beta karoten oraz witamina E, mogą hamować powstawanie wolnych rodników lub powodować ich wymiatanie, jeśli zostaną zsyntetyzowane. Tolerowana górna podaż wg badań naukowych [...]