[...] stężeń witaminy E w osoczu i mniejszą zachorowalnością na miażdżycę, w badaniach klinicznych z wykorzystaniem witaminy E uzyskano niezadowalające wyniki”. Wykazano, iż beta-karoten, witamina E i większe dawki witaminy A znacząco wpływają na podwyższone ryzyko śmierci. Wystarczy więcej, niż 150 IU witaminy E dziennie. Selen jest [...]
[...] na rynku mogą długofalowo (albo wręcz doraźnie) zwiększać możliwości umysłowe. Różeniec górski – rhodiola rosea Kwasy tłuszczowe omega-3 Borówki Witamina E Beta-karoten Witamina D L-tyrozyna Imbir lekarski Kofeina Różeniec górski – rhodiola rosea W meta analizie badań naukowych z 2011 roku 11 eksperymentów spełniło kryteria. [...]
[...] kukurydza purpurowa, czerwona kapusta, czerwone ziemniaki, czerwona rzodkiew i inne. Szczególnie istotne są także inne barwniki roślinne, znane jako kartenoidy, np. α- i β-karoten, β-kryptoksantyna, luteina, likopen i zeaksantyna. Do roślin bogatych w karotenoidy należą: jarmuż, szpinak, czerwona papryka, pomidory, marchew. Najczęściej w [...]
Dlaczego warto jeść kiełki roślin? Czy warto wprowadzić je do diety? Co w sobie kryją? I dlaczego tak mało ich zjadamy? Czy hodowanie ich w domowych warunkach jest możliwe? Jak hodować kiełki Nasiona są suche i zamknięte, aby mogły wykiełkować, potrzebują do tego odpowiednich warunków. Najważniejsze z nich to odpowiednie oświetlenie, temperatura [...]
[...] wapnia z przewodu pokarmowego. Niedobór witaminy D prowadzi między innymi do osłabienia siły mięśni, ale też bezsenności i problemów z widzeniem. Witamina A i beta-karoten Witamina A w swojej podstawowej formie występuje jedynie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Głównym źródłem aktywnych form tej witaminy (w produktach pochodzenia [...]
[...] sałaty, spożywane głównie na surowo, zawierają błonnik pokarmowy, kilka ważnych w dietetyce minerałów, witaminy (np. witaminę B9 i witaminę C) oraz związki bioaktywne (np. karotenoidy i związki fenolowe; Kim, Moon, Tou, Mou i Waterland, 2016; Mou, 2009), które są korzystne dla człowieka. Sałata jest również niezłym źródłem karotenu [...]
Jedną z najlepszych rzeczy w jedzeniu za granicą jest odkrywanie pysznych i egzotycznych owoców. Potrafią zaskakiwać i wyglądem, i smakiem i jak się okazuje, nawet pospolite dla nas owoce jak np. banan potrafią w innych zakątkach świata być zupełnie "innymi" bananami. Czy warto jeść owoce egzotyczne? Jak widzisz, owoce nie ograniczają się [...]
[...] wykorzystanie wapnia przez układ kostny, ograniczając jego kumulowaniu się np. w tętnicach. Optymalna dawka witaminy K2 wynosi od 50 mcg do 100 mcg na dobę. 3. Beta-karoten Beta-karoten, podobnie jak witamina C, należy do grupy bardzo silnych antyoksydantów. Jego działanie będzie skutecznie hamowało aktywność wolnych rodników, co [...]
[...] (Kumas, Abbas, Aster). Nadtlenoazotyn powstaje w reakcji, w której biorą udział rodnik ponadtlenkowy (O2–) i tlenek azotu (NO). Zarówno witamina C, jak i beta karoten oraz witamina E, mogą hamować powstawanie wolnych rodników lub powodować ich wymiatanie, jeśli zostaną zsyntetyzowane. Tolerowana górna podaż wg badań naukowych [...]
[...] szansę zachorowania, a patrząc z perspektywy kilku miesięcy, zwiększa odporność na infekcje bakteryjne. Szczególnie istotne są także inne barwniki roślinne, znane jako karotenoidy, np. α- i β-karoten, β-kryptoksantyna, luteina, likopen i zeaksantyna. Do roślin bogatych w karotenoidy należą: jarmuż, szpinak, czerwona papryka, pomidory, [...]
[...] wegetariańskie zapewniają duże ilości zbóż, roślin strączkowych, orzechów, owoców i warzyw. Są zazwyczaj bogate w węglowodany, kwasy tłuszczowe omega-6, błonnik pokarmowy, karotenoidy, kwas foliowy, witaminę C, witaminę E i magnez. Dostarczają niewiele białka (np. 15%), w tym ze względu na roślinne pochodzenie są to białka niepełnowartościowe [...]
[...] i glikogen. Jednak spirulina to oczywiście nie tylko wysokiej jakości makroskładniki, ale również, a może przede wszystkim, niezwykłe bogactwo mikroskładników. Beta-karoten Wysuszona spirulina w każdym swoim kilogramie zawiera prawie 1700 mg beta-karotenu. Gdy przypomnę, że zapotrzebowanie na witaminę A, którą nasz organizm może sobie z [...]
Dbając o swoją skórę, sięgasz po różne kosmetyki – od środków myjących, poprzez toniki, serum, peelingi, aż po różnego rodzaju kremy. Jednak wiedz, że niewiele zdziałają, jeśli nie zapewnisz sobie odpowiednich witamin i minerałów. To właśnie one dają skórze piękny i promienny wygląd. Wiele z nich można przyjmować zarówno doustnie (w formie [...]
Surowe warzywa kojarzymy jako te bardziej wartościowe i odżywcze, w porównaniu do warzyw gotowanych czy pieczonych. To prawda, że gotowanie warzyw w wodzie lub smażenie wpływa na obniżenie wielu wartości odżywczych, zwłaszcza witaminy C. Czy wiesz jednak, że są warzywa i nie tylko warzywa, które oferują więcej korzyści zdrowotnych, gdy spożywasz [...]
[...] Zawiera całkiem spore ilości nierozpuszczalnego błonnika, a także związków o charakterze antyoksydacyjnym. Szczególne znaczenie posiadają: luteina, zeaksantyna i beta-karoten. Wbrew powszechnej opinii szpinak nie jest bogatym źródłem żelaza. Pamiętajmy, że szpinak zawiera też spore ilości szczawianów, z tego powodu nie należy przesadzać z [...]
[...] osób, które nie jedzą lub chcą ograniczyć mięso. Jakie są korzyści zdrowotne chlebowca? Jackfruit jest bogatym źródłem witaminy C, która jest nieobecna w mięsie, oraz beta-karotenu, prekursora witaminy A. To właśnie beta-karoten nadaje mu żółto-pomarańczowy kolor. Beta-karoten jest również przeciwutleniaczem o działaniu przeciwzapalnym. [...]
[...] znanym składnikiem tej rośliny jest witamina C. Acerola jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł kwasu askorbinowego i zawiera mnóstwo fitoskładników, takich jak karotenoidy, fenole, antocyjany i flawonoidy. Zidentyfikowano: związki cyjanidyny i pelargonidyny. Zawartość antocyjanów w aceroli jest zależna od jej odmiany. Zawartość [...]
Każdy z nas, w tym, co wykonuje, chce być lepszy i regularnie poprawiać wyniki. W tym celu odpowiednio modyfikujemy swoje plany treningowe, wdrażamy do naszego życia, czasem nawet egzotyczne, sposoby odżywiania, staramy się zadbać o właściwą regenerację podczas nocnego odpoczynku. Tak jednak czynią też praktycznie wszyscy sportowcy, a przynajmniej [...]
[...] kapusty – działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne i przeciwrakowe (zawierają diindolilometan, glucoraphanin) Marchew – działanie antyoksydacyjne, zawiera beta karoten i inne kartenoidy. Jarmuż – ma wpływ na stężenie cholesterolu i tłuszczów, Słodki ziemniak (batat) -zmniejsza uszkodzenia wątroby, zawiera beta karoten i [...]
[...] białka. Minusy: kiepskie proporcje kwasów tłuszczowych, niestety często pistacje są dodatkowo prażone i dosalane. Orzechy pistacjowe są jedynymi orzechami, które zawierają karotenoidy (luteinę i zeaksantynę). Są to składniki plamki żółtej oraz antyoksydanty, które chronią siatkówkę oka przed uszkodzeniami. W orzechach tych jest spora dawka [...]