SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

karoten

  • Ile kalorii ma papryka? Jakie są rodzaje papryki?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Papryka to jędrny, błyszczący i o specyficznym smaku owoc. Zaraz, zaraz… Jak to owoc? Przecież papryka to warzywo… To wcale nie błąd, ponieważ pod względem botanicznym papryka jest owocem (tak samo, jak ogórek, cukinia, awokado). Powstaje ona z kwiatu rośliny i zawiera w swoim wnętrzu nasiona. I to wystarczy, by uznać ją za owoc.  Ostre odmiany [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 436 Data: 2023-05-12 08:58:28
  • [...] jest prawdopodobnie najbardziej kontrowersyjnym suplementem do stosowania w ciąży i jest często unikana przez kobiety w ciąży i pomijana w suplementach (lub zastępowana beta-karotenem) ze względu na ryzyko działania teratogennego (toksyczne dla płodu). Jednak witamina A odgrywa zasadniczą rolę w embriogenezie (czyli rozwoju zarodka), a ryzyko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1290 Data: 2021-09-13 12:02:21
  • Owoce, które warto włączyć do swojego menu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Kto nie kocha owoców? Są słodkie, soczyste, pyszne, niskokaloryczne i zdrowe. Nie wszystkie owoce są jednak tak samo dobre i wartościowe oraz tak samo pożądane w diecie redukcyjnej. Właściwie każdy owoc przynosi korzyści zdrowotne, są jednak lepsze i gorsze. Wybieraj zwłaszcza te bogate w błonnik i witaminy, z małą ilością kalorii oraz cukru. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7151 Data: 2018-01-19 08:51:58
  • Mit dużych dawek witaminy C

    Artykuł
    Suplementy

    Witamina C w ostatnich czasach przedstawiana bywa w niezwykle korzystnym świetle. Przypisuje się jej m.in. cudowne właściwości tak w prewencji, jak i w leczeniu wielu chorób. Witaminę C poleca się także sportowcom i osobom aktywnym fizycznie jako sposób na poprawę regeneracji i zmniejszenie niekorzystnego wpływu hormonów stresu na tkankę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3911 Data: 2017-05-19 08:21:34
  • Napoje zero - tanie czy drogie? Które wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ochota na zimny napój gazowany, szczególnie w ciepłe, letnie dni, dopada chyba każdego. Problem, a nawet dwa pojawiają się jednak w sytuacji, gdy nie chcemy dostarczyć zbędnych cukrów prostych oraz gdy mamy niewielki fundusz na tego typu zachcianki. W przypadku pierwszego problemu z pomocą przychodzą nam, dostępne w szerokiej gamie produktów, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4513 Data: 2017-08-25 09:21:27
  • Ile kalorii ma pomidor? Wartość odżywcza pomidora

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Nie ma wątpliwości, że pomidory są jednym z najbardziej wszechstronnych produktów spożywczych. Sprawdzą się w świeżej sałatce, jak i zupie czy sosie do makaronu lub pizzy. Wiele osób mimo wszystko gubi się jak sklasyfikować takiego pomidora. Czy to owoc, czy warzywo?  Podsumowanie Czy pomidor to owoc? Tak, pomidor jest owocem, ale traktowany jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 609 Data: 2023-03-04 07:01:49
  • Jarmuż - co w sobie kryje?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ostatnimi czasy dużo więcej usłyszeć można o jarmużu, jest on też coraz bardziej dostępny. Jarmuż to warzywo z rodziny kapustnych, nazywany często kapustą bezgłową, jego liście są dość długie, o nierównych zarysach, mają karbowaną strukturę. Dostępnych jest wiele jego odmian, które różnią się od siebie kolorem liści oraz smakiem. Jak jeść [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3780 Data: 2017-08-03 10:04:20
  • Odżywianie a choroby nowotworowe

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] flawonoidów, które wykazują również działanie przeciwnowotworowe. Hesperydyna w pomarańczach, a także naringenina i kampferol, w które bogaty jest grejpfrut. Ponadto karotenoidy: β-karoten zawarty między innymi w pomarańczach oraz likopen, który znajdziemy także w czerwonych i różowych grejpfrutach. Zielona herbata  Bogata jest we [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2272 Data: 2018-02-02 10:53:25
  • Dlaczego nie powinieneś wyrzucać żółtek jaj?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Większość świata fitness wyeliminowała ze swojego menu żółtka jaj, pozbawiając się tym samym tego, co w jajkach najbardziej wartościowe. Żółtko stanowi tę część jajka, która niezbędna jest do utrzymania pełni zdrowia, jak również do budowy silnych i dużych mięśni. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak najlepiej wykorzystać pozytywy płynące ze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8463 Data: 2018-03-31 09:21:18
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 10 – Koenzym Q10

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru koenzymu Q10, który uznawany jest za składnik witaminopodobny, czyli związek niezbędny do życia, częściowo wytwarzany w naszym organizmie, częściowo zaś uzupełniany z pożywienia.  Kwestia witaminy K2 Z uwagi na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 335 Data: 2023-05-18 07:01:28
  • [...] odpornościowy, dzięki czemu będzie silniejszy w walce z infekcjami, czy wirusami, zawartość wapnia w jagodach Acai wzmacnia nasz kościec i chroni przed osteoporozą, zaś beta-karoten oraz witamina C pozytywnie wpływają na nasz wzrok, zawartość witamin, minerałów oraz antyoksydantów poprawia nasz sen, a także zmniejsza stres. Zastosowanie Acai [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11112 Data: 2018-05-16 10:48:26
  • Jakie produkty są dobre dla naszych jelit?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Do niedawna rola jelit nie była w pełni doceniana. Kojarzyły się one głównie z funkcjonowaniem układu pokarmowego, bo to dzięki nim nasz organizm otrzymuje wszystkie niezbędne do funkcjonowania składniki odżywcze. Zaburzona praca jelit to nie tylko wzdęcia, biegunki czy zaparcia - jest to problem całego organizmu, który nagle ma deficyt [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4462 Data: 2018-06-26 12:20:28
  • [...] w żywności, zwłaszcza rozpuszczalnych w wodzie, takich jak witamina C i witaminy z grupy B. Jednak gotowanie wzmacnia inne składniki odżywcze, na przykład likopen i beta-karoten, które są wtedy łatwiej wchłaniane przez organizm. Bakterie i inne niepożądane substancje Gotowanie żywności usuwa z niej bakterie. Ogrzewanie zbóż i roślin [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3159 Data: 2021-09-06 15:23:03
  • [...] Jajka od kur wolnowybiegowych Pełnowartościowe źródło białka. Jajka dostarczają witaminy A, E, D oraz K i B2, B12 oraz kwasu pantotenowego. Żółtko bogate jest również w beta-karoten oraz luteinę. Luteina chroni nasze oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB oraz poprawia widzenie. Jajo jest jednym z nielicznych produktów zawierających [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5676 Data: 2018-10-20 11:16:48
  • Czy dieta wpływa na wzrok?

    Artykuł
    Zdrowie

    Nie doceniamy roli, jaką pełni świetny wzrok, dopóki nie zaczniemy go tracić. Dwie najczęstsze przyczyny, pogarszającego się wzroku związane z wiekiem to stan zwany zwyrodnieniem plamki żółtej i zaćma. Na szczęście istnieje coraz więcej dowodów na to, że to dieta odgrywa ważną rolę w zapobieganiu rozwoju każdej z tych chorób oczu. Inne sposoby na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5100 Data: 2018-10-30 12:55:11
  • Dynia dostarcza nie tylko walorów smakowych, ale i wielu cennych wartości odżywczych. Wartościowy jest zarówno jej miąższ, jak i nasiona, czyli nic innego, jak powszechnie znane pestki dyni. To właśnie pestki dyni są jednym z najlepszych źródeł cynku. Czy warto włączyć pestki dyni do swojego menu? I co możemy zyskać spożywając je regularnie? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7739 Data: 2019-04-26 23:49:13
  • [...] Są one bogatym źródłem wielu witamin i składników mineralnych, w tym witaminy C, witaminy K i potasu. Zawierają przeciwutleniacze, takie jak kwas chlorogenowy, beta karoten i likopen. Szczególną uwagę warto zwrócić na ten ostatni. Niezwykła ochrona męskości  Likopen odpowiada za czerwoną barwę pomidora, im jest jego więcej, tym barwa [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2294 Data: 2020-12-07 10:46:22
  • Czy owoce i soki owocowe są zdrowe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] czarnego bzu, jarmużu, pomarańczy, brzoskwini, papai, pietruszki, ananasa, maliny, czerwonej porzeczki, szpinaku, pomidora. Sześć kapsułek preparatu dostarczało ~7,5 mg β-karotenu, 200 mg witaminy C, 60 mg witaminy E, 600 μg kwasu foliowego i energię ~63 kJ dziennie. Nie tylko odnotowano poprawę funkcjonowania ustroju i zmniejszenie stresu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 478 Data: 2022-10-17 06:52:48
  • Przeciwutleniacze pomagają chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jak wyobrazić sobie działanie wolnych rodników? Obierz jabłko i zostaw je na stole. Po kilkunastu minutach jabłko zacznie brązowieć - wynika to z uszkodzeń spowodowanych przez wolne rodniki. Spożywanie produktów bogatych w antyoksydanty jest pożądane przez [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2439 Data: 2020-02-13 07:44:09
  • Jakie są najlepsze pokarmy dla naszej skóry?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Na wygląd naszej skóry wpływa bardzo dużo czynników, m.in. stres, pielęgnacja, dieta, sen i inne. A z racji tego, że jest widoczna dla wszystkich, to każdy chce, żeby wyglądała zdrowo i promiennie. W końcu to wizytówka naszego zdrowia. Poza odpowiednią pielęgnacją warto zadbać o swoją dietę i spożywać produkty, które mogą mieć pozytywny wpływ. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4194 Data: 2021-05-30 09:12:43