[...] Europy zjada zaledwie 22 gramy błonnika dziennie), a odsetek chorób jelit, takich jak zapalenie wyrostka robaczkowego, zapalenie błony śluzowej jelit i wreszcie rak jelita grubego, jest tam najniższy. Idealna ilość spożycia błonnika wynosi co najmniej 35 gramów dziennie. Tę ilość łatwo dostarczyć organizmowi przez codzienne spożywanie [...]
[...] znaczenia. Pokarm przebywa w żołądku niedługo (ok.1h) zależnie od składu. Następnie treść żołądka przesuwa się do jelit, gdzie wszystkie składniki odżywcze przez ścianki jelita dostają się do krwi. Dopiero wtedy wraz z krwią składniki odżywcze (aminokwasy, glukoza, kwasy tłuszczowe itd.) mogą trafić do komórek mięśniowych. Kreatyna [...]
[...] Efektem końcowym tego zjawiska jest namnażanie bakterii patogennych, powodujących gnicie niestrawionego pokarmu w jelicie grubym, co w konsekwencji może prowadzić do raka jelita grubego. Jakie produkty w takim razie powinny znaleźć się w menu optymalnego kulturysty, aby sprawność metaboliczna (energetyczna) organizmu była możliwe najwyższa, [...]
[...] ani przez rośliny ani przez zwierzęta, ale przez pewne mikroorganizmy. Produkty zwierzęce zawierają witaminę B-12, która została wytworzona przez mikroby zamieszkujące jelita zwierząt. Niektóre osoby uzyskują więc B-12 ze źródeł zwierzęcych takich jak : ryby, skorupiaki, drób, mięso czy produkty mleczne, jednakże odpowiednie ilości witaminy [...]
[...] Poradiacyjne zapalenie jelit jest istotnym problemem klinicznym u pacjentów leczonych promieniowaniem jonizującym w obszarze brzucha i miednicy. Uszkodzenia śluzówki jelita spowodowane naświetlaniem tych obszarów to uszkodzenie komórek skryptowych, zmniejszona wysokość kosmków jelitowych, owrzodzenia i martwica nabłonka jelitowego (15). [...]
[...] mogą spowodować też zaburzenia we wchłanianiu pokarmów ograniczające trawienie tłuszczów, jak również uszkodzenia wątroby. Zbyt mała jej ilość może powodować zapalenia jelita, biegunkę oraz celiakię, która charakteryzuje się między innymi zaburzeniami we wchłanianiu tłuszczów. Spożycie witaminy K powinno być większe także u osób mających [...]
[...] są nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3,6 i 9, konieczne do rozwoju intelektualnego. W pokarmie kobiecym znajdują się duże ilości laktozy (cukru mlecznego), który dociera do jelita grubego, tworząc odpowiednie, korzystne środowisko do pałeczek kwasu mlekowego. Odpowiadają one nie tylko za dobrze funkcjonujące jelita ale stan zdrowia całego [...]
[...] radiacyjnej, modulacji immunologicznej i przy wzmacnianiu wytrzymałości. KETO-IZOKAPRONIAN ARGININY (AKIC) Zapobiega rozpadowi mięśni, podtrzymuje czynność mózgu, regeneruje jelita KRE-ALKALYN To opatentowana postać buforowanego monohydratu kreatyny o wysokiej biodostępności, znacznie skuteczniej uzupełniająca zasoby kreatyny w tkance mięśniowej, [...]
[...] najlepszym sposobem byłoby podawania płynów w ilości równoważącej powstające ubytki. Należy wziąć pod uwagę szybkość z jaką następuje opróżnianie żołądka i wchłanianie w jelitach spożytego napoju. Odwodnienie organizmu w warunkach intensywnej pracy nie tylko w warunkach gorąca, przebiega intensywniej niż wchłanianie płynów. W tym przypadku [...]
[...] 1,25 (OH) cholekalcyferol). Zadaniem witaminy D w organizmie jest regulacja białka jelitowego umożliwiającego wchłanianie wapnia. Zwiększa ona również wchłanianie fosforu w jelitach. Witamina D "współpracuje" z parathormonem, który nasila powstawanie jej czynnej postaci w nerkach. Od obecności witaminy D zależy odpowiedni poziom wapnia i [...]
[...] produktów przemiany materii przez wątrobę. Osoby pijące wodę chlorowaną powinny pamiętać, że zawarty w niej chlor niszczy witaminę E oraz naturalną florę bakteryjną jelita. Niedobór: Niedobory chloru powstają przeważnie w wyniku gwałtownych wymiotów, gdyż chlorki wchodzą w skład kwasu solnego. Nadmiar: Niewielki nadmiar chlorków nie jest [...]
[...] smak i doskonale gasi pragnienie. Jest pomocna w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, nieżytu żołądka i jelit z objawami nadkwaśności, stanów zapalnych jelita grubego oraz nadciśnienia tętniczego. Użyteczna także przy cukrzycy oraz stanach zapalnych trzustki Jakie były wody mineralne kiedyś, a jakie są dzisiaj? Od początku [...]
[...] śledź, makrela i łosoś) Te drugie wykazują nawet korzystny wpływ w procesie spalanie zbędnej tkanki tłuszczowej, gdyż zmniejszają produkcję trójglicerydów w ścianie jelita cienkiego i wątrobie, oraz obniżają ich poziom w surowicy krwi. Ponadto kwasy omega-3 zawarte w tłustych rybach morskich nasilają spalanie związków tłuszczowych oraz [...]
[...] i tłuszczów w pożywieniu. Spożycie posiłku bogatotłuszczowego i ubogobiałkowego może spowalniać proces opróżniania żołądka i tym samym utrudniać przejście leku do jelita cienkiego. Podobne efekty można zaobserwować również po spożyciu pokarmu z dużą zawartością węglowodanów, szczególnie, gdy w swoim składzie zawiera on znaczne ilości [...]
Co to jest lewatywa- Lewatywa (łac. enema) – zabieg medyczny polegający na wlewaniu przez odbyt płynu do jelita grubego w celu usunięcia mas kałowych. W medycynie lewatywy znajdują zastosowanie jako: leczenie zaparć, wobec nieskuteczności innych metod przygotowanie do zabiegów diagnostycznych i chirurgicznych przygotowanie przed [...]
[...] wstępie pojawia się mały problem. Jakiej przyczyny bym nie przytoczył, każda z nich będzie w pewnym stopniu prawdziwa. Buzowanie hormonów w wieku młodzieńczym, nieszczelne jelita, stres, czy uwarunkowania genetyczne - to wszystko może pośrednio lub bezpośrednio niekorzystnie wpływać na naszą cerę. Główny problem leży w tym, że gruczoły łojowe [...]
[...] między innymi przez dr G.S. Huntingena z amerykańskiego uniwersytetu Columbia. W swojej rozprawie z dziedziny anatomii stwierdził on, że u zwierząt mięsożernych obywa jelita, zarówno cienkie jak i grube, są któtkie, przy czym jelito grube jest proste i gładkie. Zwierzęta roślinożerne natomiast obydwa jelita mają długie. Ponieważ mięso [...]
[...] /SFD/2016/11/14/6f022b0d19bb4e95ba8abb946237ab38.jpg Napar z szałwii działa uspokajająca, zmniejsza znacznie wydzielanie potu oraz wpływa korzystnie na nasz żołądek i jelita. Znajdziemy w niej witaminy : A, C oraz te z gruby B. Ponadto wapń, magnez, potas, sód, cynk, żelazo. Ma w sobie sporo garbników, goryczy i związków żywicowych, które [...]
[...] kompleksów motorycznych (migrating motor complex, skrót: MMC), czyli o zespole regularnych fal ciśnieniowych, którego zadaniem jest usuwanie resztek pokarmowych z obszaru jelita cienkiego w okresie nocnym i międzyposiłkowym oraz zapobieganie przemieszczaniu bakterii z jelita grubego do jelita cienkiego. Obniżoną aktywność fazy III MMC [...]