Z wielu względów służba wojskowa wcale nie jest dobrym wyborem, szczególnie uwzględniając zmiany na rynku pracy, jakie zaszły w ostatnich kilku latach. Piszę to z praktyki, nikomu nie bronię mieć własnego zdania. No tak, bo kusi pensja, bo żołnierze mieli kiedyś wcześniejszą emeryturę. Większość ludzi nie zniesie wykonywania rozkazów i meldowania [...]
[...] obiegowym, błędnym opiniom w umiarkowanej ilości tłuszcze nasycone nie stanowią zagrożenia, a tym bardziej nie są toksynami! Można je uznać za przydatny składnik diety, o ile nie przekraczają określonej ilości w ogólnej podaży tłuszczów (bardziej skupiłbym się na tłuszczach jednonienasyconych i wielonienasyconych). Czy ołów i inne metale to [...]
[...] and meta-analyses on obesity, cardiometabolic disease and diabetes” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5174149/ Duchman SM1, Ryan AJ, Schedl HP, Summers RW, Bleiler TL, Gisolfi CV. “Upper limit for intestinal absorption of a dilute glucose solution in men at rest.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9107630 Cermak NM1, van Loon LJ. [...]
[...] treningów, niebezpiecznych odżywek i wykańczającej diety, a w efekcie zaoszczędzić dziesiątki tysięcy złotych - koniecznie przeczytaj, co mam Ci do przekazania, nieważne ile masz lat i jak długo starasz się wyrzeźbić umięśnioną sylwetkę - nawet jeśli słyszałeś, że z Twoim typem budowy ciała nie da się nic zrobić - bo już po prostu jesteś [...]
[...] INGA KRZYWY, EDWARD KRZYWY, MAGDALENA PASTUSZAK GABINOWSKA, ANDRZEJ BRODKIEWICZ „OŁóW – CZY JEST SIĘ CZEGO OBAWIAĆ?” https://www.pum.edu.pl/__data/assets/file/0006/38157/56-02_118-128.pdf Emilia Kolarzyk „Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka”. Albert C. Kolbye, Kathryn R. Mahaffey „Food [...]
[...] Anna Pałkowska Wpływ kontroli monitorowania warunków przechowywania i dostaw na optymalizację jakości mikrobiologicznej mięsa https://sj.umg.edu.pl/sites/default/files/ZN206.pdf David S Weigle i in. A high-protein diet induces sustained reductions in appetite, ad libitum caloric intake, and body weight despite compensatory changes in [...]
Woda jest głównym składnikiem naszego organizmu, stanowi nawet 80% masy ciała dorosłego człowieka. Pełni kluczową funkcję w regulowaniu temperatury ciała, transporcie składników odżywczych, produktów przemiany materii oraz bierze udział we wszystkich reakcjach biochemicznych w naszym organizmie. Jej deficyt wpływa bezpośrednio m.in. na pogorszenie [...]
Dlaczego bycie "eko" jest tak modne? W dzisiejszych czasach coraz więcej osób myśli o tym, co dostaje się do ich organizmu, skąd pochodzi żywność, którą spożywają i jakie są tego konsekwencje. Żywności ekologicznej nie znajdziemy w każdym sklepie, aczkolwiek coraz więcej z nich, reagując na potrzeby konsumentów, stara się zorganizować oddzielny [...]
Jeśli Twoja dieta opiera się głównie na produktach przetworzonych, prawdopodobnie dostarczasz za mało potasu. Potas jest, obok sodu, magnezu i wapnia, jednym z głównych elektrolitów obecnych w naszych komórkach. Potas jako elektrolit, odpowiada za utrzymanie odpowiedniego napięcia elektrycznego na błonach komórkowych oraz za przekazywanie [...]
Kofeina to stymulant, który zapewnia zastrzyk energii zarówno dla ciała, jak i umysłu. Jej najpopularniejsze źródła to kawa i herbata. Choć kofeina jest uważana za dość bezpieczną, to jednak niektóre osoby powinny stosować ją z rozwagą. Do tej grupy należą kobiety spodziewające się dziecka. Czy kofeina jest bezpieczna? Dla wielu osób kofeina ma [...]
Liczba osób z otyłością wzrasta, a wszelkie próby mające na celu spowolnienie tego wzrostu jak dotąd nie są szczególnie skuteczne. Promowanie zdrowego stylu życia, aktywności fizycznej, ograniczanie cukru i żywności przetworzonej w diecie, spożywanie większej ilości warzyw i owoców i wiele innych zaleceń zdaje się wlatywać jednym uchem, a [...]
Opisane zagadnienie wraca co kilka lat, jedni ludzie straszą jajkami ze względu na zawarty w nich cholesterol, inni przekonują, że tego rodzaju produkty nie mają żadnego negatywnego wpływu na zdrowie. Często jestem pytany o tego typu kwestie. Uważam, że każdy powinien podejmować decyzje samodzielnie, ale bazując na danych naukowych, a nie na [...]
Ostatnio niezwykle zabawne stwierdzenie zawarł w swojej wypowiedzi Eddie Hall: „Na dwa lata utknąłem na ciężarze 420 kg. Rwałem sobie włosy z głowy i myślałem, czemu nie staję się silniejszy. Później dokonałem analizy tony danych, przekopałem się przez treningi Andy Boltona i Briana Shaw, zrozumiałem, że ludzkie ciało nie może się zregenerować po [...]
[...] rozpoczynać sezon masowy, od budowania masy. Beztroski czas spędzony na wakacjach nie tylko zostawia nam setki wspomnień w pamięci, ale i dodatkowe kilogramy, które nie są mile widziane. Co powinniśmy zrobić w przypadku, gdy podczas wakacji sylwetka straciła na jakości? Czy można budować mięśnie z wysokim poziomem tkanki tłuszczowej? Postaram [...]
[...] aktywności treningowej (objętości i intensywności treningu) i pozatreningowej, rodzaju pracy (fizyczna czy umysłowa), fazy cyklu miesiączkowego. Tak więc sama oblicz, ile masz zjadać węglowodanów. Dla wysoko intensywnej pracy sportowców wyczynowych może być to 7-10 g węglowodanów na kilogram masy ciała, dla przeciętnego bywalca klubu 5-6 [...]
Osoby początkujące wchodzące w okres budowania masy mięśniowej zazwyczaj popełniają szereg błędów, które sprawiają, że zamiast budować mięśnie, szybko obrastają w tłuszcz i dalsza masa nie ma sensu. Postaramy się przedstawić najczęstsze pomyłki tak, abyś miał możliwość ich eliminacji oraz działał z głową. O jakich błędach mowa? Brak konsekwencji [...]
Dla osób redukujących utrata wagi to ogromny sukces. A raczej połowa sukcesu, bo wyzwaniem jest jeszcze jej utrzymanie. Badania wykazują, że tylko 20% redukujących 10% lub więcej masy ciała, utrzymuje nową wagę maksymalnie przez rok. Brzmi to dość ponuro. Podsumowanie Utrata wagi to spore wyzwanie, ale wydaje się, że jej utrzymanie jest jeszcze [...]
Błonnik, inaczej włókno pokarmowe, należy do grupy węglowodanów o złożonej budowie. Są to substancje pochodzenia roślinnego, które są nieprzyswajalne przez organizm człowieka, a prościej mówiąc, nie są one ani trawione, ani wchłaniane. Jednak w wyniku konsensusu dietetyków światowej klasy przyjęto, że 1 g błonnika jest w stanie dostarczyć 2,5 kcal [...]
[...] drodze, w 2020 roku rak pojawił się ponownie i odbyła się kolejna operacja. Szukał różnych metod leczenia, ale walka nadal nie jest wygrana. Codziennie budzi się z myślą, ile jeszcze czasu mu zostało, gdyż oprócz guzów w nerkach u Lundgrena rozwinął się także guz wielkości cytryny w wątrobie, którego lekarze stwierdzili, że nie mogą usunąć. [...]