[...] podanie odpowiedniej ilości płynu przed, podczas i po posiłku. Przed wysiłkiem należy pić jedną godzinę lub wcześniej l - 2 szklanek co l O - 15 minut W trakcie wysiłku (o ile jest to możliwe) co l O - 15 minut 600 - 1000 ml/godz Zaraz po wysiłku, po zawodach lub treningu należy uzupełnić płyn licząc 500 ml na każde l/2kg utraconej masy ciała. [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] pseudonim „Początkujący” powinien wręcz mieć obsesję na punkcie TECHNIKI ćwiczeń. To właśnie technika jest kluczem do bezpiecznego i przynoszącego efekty treningu. Nie to ile ciężaru nawalisz na sztangę tylko to ile ciężaru nawalisz na sztangę robiąc dane ćwiczenie technicznie. Pamiętaj; pamiętaj; pamiętaj że to technika jest kluczem do [...]
[...] were found to fit a log-normal distribution. The median EAR was estimated as the median of this distribution, 105 mg N x kg(-1) x d(-1), whereas the 97.5th percentile (the recommended dietary allowance; RDA) was estimated from the distribution of the log of the requirement (after correction of the total observed variability to remove [...]
[...] tłuszcz i białko. Zbytnie ograniczenie węglowodanów często objawia się w braku koncentracji, czy bólów głowy, co raczej w wieku szkolnym ( i jakimkolwiek innym ) nie jest mile widziane. Węglowodany będą po prostu resztą. Rezygnujemy ze słodyczy - zawierają dużo węglowodanów prostych , często połączonych z niemałą ilością tłuszczy, co jest [...]
[...] składający się z białka i węglowodanów. Następnie 1 godzinę po tym posiłku , to czas ‘hulaj dusza piekła nie ma’. To pora kiedy jesz węglowodany, takie i tyle - ile chcesz. Węglowodany powodują że rosną mięśnie i komórki tłuszczowe ,często w tym samym czasie. Ale przez przesunięcie godzin, czy okresów kiedy jesz węglowodany - można [...]
[...] i węglowodanów. Wiadomo, że 1 g tłuszczów dostarcza dwa razy tyle kalorii, co 1 g węglowodanów lub białka. Dlatego konsumenci coraz większą uwagę przywiązują do sprawdzania, ile dany produkt spożywczy zawiera tłuszczu. Dostrzegając te tendencje, producenci żywności wypuszczają na rynek coraz więcej produktów nisko- lub beztłuszczowych. Klienci [...]
[...] mogą być syntetyzowane z innych aminokwasów. Aminokwasy (poza suplementacją) powstają w organizmie z białek w wyniku hydrolizy. Białko będzie stanowić budulec mięśni o ile wcześniej zostanie strawione. Tylko u noworodków immunoglobuliny mogą być wchłaniane na drodze pinocytozy. W organizmie człowieka białko ulega trawieniu przez proteazy [...]
[...] jest najbardziej optymalny dla rozbudowy białek mięśniowych człowieka. Wszystkie inne białka, jakie niestety, sa stosowane często do gainerów bardzo niskiej jakości ( o ile w tym przypadku może być o jakości mowa?) W żadnym wypadku nie będą mogły uchodzić za białka pełnowartościowe, czym dyskwalifikują produkt finalny, o którym mowa, - czyli [...]
[...] zwyczajnym białkiem roślinnym, ponieważ soja posiada wszystkie niezbędne aminokwasy. Zawartość metioniny nie jest zbyt duża, ale białko serwatkowe niema wcale niewiadomo ile więcej tego essencialnego aminokwasu. Jeżeli porównamy właściwości soi z serwatka o wchłanianie białka przez organizm, czyli ile aminokwasów z białka zostanie prawidłowo [...]
[...] ale obiektywnie nie jestes silny wiec po co sie oszukujesz ta inteligencja emocjonalna???? widziales kiedys trening zolnierzy jednostek wojskowych ?? Wiesz co w nich tworzy sile ból, nie sztuka byc duzym badz fajnie muskularnym ale sztuka polaczyc to ze sportem ktory jest calkowicie przeciwienstwem takim Sztuka jest nie brac za bardzo do serca [...]
[...] szanuj te suplementy i te obciążenia. Zmiany hormonalne spowodowane termogeneza mogą wywołać taki stan umysłu, w którym trudno będzie ocenić jak wiele możesz zrobić i na ile bezpiecznie. Poza tym istnieje sprawa uzależnienia i ryzyko związane z przekraczaniem możliwości organizmu: kurcze, uszkodzenia powysiłkowe, rozerwania, niemożność [...]
[...] l serwatki, ponieważ w 1 l mleka znajduje się około 6 g białek serwatkowych. Nie bez kozery przytaczam te dane, chciałbym, aby każdy Czytelnik zdawał sobie sprawę z relacji, ile należy przetworzyć serwatki w celu uzyskania 1 kg upragnionego proszku. Spójrzmy prawdzie w oczy, nikt na świecie nie prowadzi procesów przetwórczych mleka pod kątem [...]
[...] kwasy tłuszczowe (dwa lub więcej wiązań podwójnych). Zamieszczę tabelkę autorstwa 3 dobrze , wam znanych ludzi z sfd , tabela będzie przedstawiać poszczególne oleje i ile każdy z nich zawiera poszczególnych kwasów tłuszczowych. Przejdźmy teraz do występowania kwasów tłuszczowych: - nasycone kwasy tłuszczowe najczęściej występują w [...]
[...] kwasy tłuszczowe (dwa lub więcej wiązań podwójnych). Zamieszczę tabelkę autorstwa 3 dobrze , wam znanych ludzi z sfd , tabela będzie przedstawiać poszczególne oleje i ile każdy z nich zawiera poszczególnych kwasów tłuszczowych. Przejdźmy teraz do występowania kwasów tłuszczowych: - nasycone kwasy tłuszczowe najczęściej występują w [...]
Kreatyna Kreatyna jest jednym z najlepiej sprzedających się i najczęściej stosowanych suplementów w historii sportu. Dlaczego? Bo zapewnia to, na czym zależy nie tylko kulturystom: większe mięśnie, większą wagę, większy przyrost siły i lepszą wydolność fizyczna podczas intensywnych ćwiczeń. Kreatyna jest nie tylko wyjątkowo skuteczna; jest [...]
[...] Jednakże diety ubogowęglowodanowej nie wolno upraszczać i ograniczać się do jedzenia tylko tłuszczów i białek. Węglowodany należy jeść. Trzeba tylko wiedzieć, które wybrać i ile, by uniknąć negatywnych skutków. PREKURSOR DIET UBOGO-WĘGLOWODANO-WYCH W XIX wieku William Banting wpadł na pomysł nowej diety. Był otyłym mężczyzną w średnim wieku, [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] które pomogą nam uzupełnić braki glikogenu; natomiast w ciągu dnia nie ma już takiej potrzeby aby zrobić to „szybko”). Ile gram odżywki sypać? To zależy od tego ile ważysz. Po treningu powinno się spożywać 0,8-1,2g węglowodanów na kg masy ciała i około 20-40g białka. 3.Jak dawkować „białko” (odżywkę białkową) i jaką wybrać? Odp. [...]
EWOLUCJA MULTI-STAKÓW „CREATESTON" CZYLI REWOLUCJA W PO-TRENINGOWEJ SUPLEMENTACJI Krokiem milowym w suplementacji diety sportowców było zrozumienie ogromnej potrzeby stworzenia idealnych warunków hormonalnych i dostarczenia optymalnej ilości składników pokarmowych w okresie po-treningowym w celu zintensyfikowania przyrostów masy mięśniowej i [...]
[...] pozbycie się treści jelitowej może spowodować utratę od pół do kilograma masy (lub nawet więcej,to zależy). Waga nie powie Ci, co dokładnie straciłeś, waga powie Ci tylko ile straciłeś! A niestety często ukrywa się prawdziwe wyniki diety, nie robiąc różnicy pomiędzy utratą masy ciała a utratę tłuszczu. Badania wykazują gwałtowny ubytek masy [...]
[...] to żel byłby twardy i kruchy. Natomiast żel karacenowy jest silny, ale nie tak łamliwy jak agar, zapewnia elastyczność. Karageny jako hydrokoloidy są wyjątkowe bo o ile inne hydrokoloidy są przeważnie obojętne oparte na wiązaniach wodorowych (HOH) i dipolowym charakterze wody o tyle karageny posiadają dość liczne grupy SO4, które [...]